Dormitor feng shui: reguli de aranjare a mobilierului - ACAJU

Regulile de amenajare pentru un dormitor feng shui sunt concentrate pe o ambianță calmă care poate fi realizată prin iluminare subtilă, culori pastelate și mobila dormitor confortabilă. Filozofia Feng Shui spune că anumite forțe sunt asociate anumitor direcții care influentează profund oamenii și elementele ambientale. Este o artă chinezească străveche, traducerea pentru Feng Shui fiind „vânt apă“ – vântul, o forța invizibilă, iar apa reprezentând materialul palpabil. 

Scopul stilului decorativ feng shui este de a aduce armonie și pace în locuințe, prin direcționarea și stimularea unor energii pozitive, care să ne ajute să fim mai sănătoși, dar să ne împlinească și material sau în zona relațiilor interumane. Cele patru centre de interes majore din Feng Shui sunt : bogăția, fericirea, longevitatea și copiii sănătoși. 

Amenajarea Feng Shui a casei este una dintre cele mai bune metode de a reconstitui echilibrul și armonia vieții de familie, prin atragerea energiilor pozitive și îndepărtarea elementelor ce pot provoca o stare de nervozitate și stres. Mai ales atunci când vorbim de dormitor feng shui, locul de unde ne reîncărmăm pentru o nouă zi, această metodă de amenajare și decorare are scopul să împrospăteze spațiile, astfel încât să înlăture toate blocajele energetice care împiedică manifestările pozitive din viața fiecăruia. Mai exact, este vorba despre o bună circulație a Qi-ului, o vibrație care aduce echilibru, pace și sănătate în casă.

Pentru persoanele preocupate de traiul armonios, întemeierea unei familii și lucrul cu energia pozițivă, designerii și arhitecții bazându-se metodele Feng Shui contemporan, încearcă să creeze spații confortabile în care aceștia să se simtă bine, să prospere și să-și păstreze sănătatea. Regulile Feng Shui descriu metode concrete de păstrare a energiei pozițive: prin mutarea mobiliei, plasarea plantelor în colțurile favorabile și folosirea culorilor, adică activatori și remedii.

 

Reguli de amenajarea a unui dormitor feng shui

 

Dormitorul este camera casei sau apartamentului în care te calmezi, te relaxezi și dormi după o zi de lucru obositoare, un refugiu departe de lumea exterioară, turbulentă și agitată. Acesta este încăperea în care îți reîncarci ”bateriile”, adică organismul și sufletul cu fluxul de energie Qi. Este important să știi că, atunci când dormi, ești mai vulnerabil ca oricând. Fluidele energetice curg în interiorul și exteriorul nostru mai ales în timp ce dormim. În acest interval atingem cele mai profunde niveluri ale conștiintei, și este foarte important ca Qi-ul ce ne înconjoară să fie odihnitor și benefic.

Dincolo de regulile orientării mobilierului sau culorilor folosite în casa ta, cel mai important lucru este să te simți în largul tău într-o încăpere destinată relaxării. Un dormitor feng shui plăcut la vedere este prima regulă de care trebuie să ții cont. Cuvântul de bază în Feng Shui este de fapt organizarea locului și a lucrurilor și se referă în special la eliberarea spațiului de obiecte inutile, care nu lasă energia, fluxul vital să circule optim. Feng Shui pleacă de la ideea că fluxul de energie, numit „chi” (qi), trebuie să circule nestingherit într-o casă pentru ca locatarii ei să se bucure de o stare de bine, iar aglomerarea de obiecte scade nivelul de energie pozițivă.

 

Iată câteva aspecte de care poți ține cont cândamenajezi mobila dormitor în stil feng shui

 

 • Elimină toate lucrurile inutile. Primul pas pentru amenajarea unui dormitor feng shui, pentru a crea un mediu calm şi relaxant, este acela de a te asigura că în dormitorul tău este ordine şi curăţenie. Fă o curăţenie temeinică, organizează dulapurile, aspiră sub pat şi renunţă la lucrurile de care nu ai nevoie. Prea multe obiecte îngrămădite în jurul tău îţi consumă inutil energia. Este esenţial ca energia să circule liber, de aceea nu este recomandat să păstrezi lucruri sub pat. Deşi poate că este dificil, mai ales în apartamentele mici, specialiştii feng shui recomandă ca spaţiul de sub pat să rămână liber.
 • Evită așezarea patului pe linia ce unește ușa camerei cu fereastra, deoarece aceasta este principala traiectorie pe care o urmează fluxul de Qi. Dacă patul este așezat între ușă și fereastră, atunci acesta va opri circularea fluxului energiei. 
 • Plasează patul cu tăblia spre nord. Una dintre cele mai importante reguli Feng Shui în ceea ce priveste amenajarea dormitorului este amplasarea patului în așa fel încât să stăm cu capul spre nord și cu picioarele spre sud. 
 • Patul trebuie lipit întotdeauna de un perete, eventual alege unul care să aibă şi tăblie. Patul nu trebuie să fie orientat direct spre uşa dormitorului, dar în faţa patului poţi pune o piesă de mobilier, dar nu una care să ocupe întreg spaţiul. Nu pune patul la fereastră, deoarece în acest mod elimini energia vitală, care va ieși pe fereastră și te va influența în mod negativ – când te vei trezi vei fi mai obosit decât atunci când te-ai culcat. Și ai grija să lași spațiu egal în stânga și dreapta patului, pentru că acest lucru influentează ca partenerii să fie egali în cuplu.
 • Nu poziționa patul în apropierea ușii sau a ferestrelor, dar trebuie să se poată vedea ușa din locul unde vei dormi pentru a putea să vezi cine intră și cine iese din cameră. Aceasta îți va conferi un sentiment de siguranță.
 • Capătul patului ar trebui să fie definit, de aceea este important să alegi un cadru de pat cu tăblie. Dacă patul tău nu are una, poți rezolva situația agățând pe perete, la capătul patului, o bucată de material textil în culorile sau imprimeurile tale favorite. O tăblie, chiar şi una aparentă, ne va oferi senzaţia de siguranţă şi protecţie în timpul somnului. Tăblia patului trebuie să fie rotundă sau cu marginile rotunjite, deoarece unghiurile drepte și formele pătrate de obicei “taie” fluxul de energie, care devine haotic.
 • Amplasează două noptiere în dormitorul feng shui. Pentru atragerea iubirii folosește piese „gemene” în fiecare încăpere, nu te înconjura de obiecte singulare. Folosește câte două piese de mobilă dormitor, două fotolii, două noptiere, două plante, tablouri sau imagini în care apar mai multe persoane și îți vei crea o mentalitate orientată spre întâlnirea unui partener de viață.
 • Renunță la aparatura electronică în dormitor feng shui. În această încăpere nu e bine să se păstreze nici un fel de aparatură electrică. Se spune că, în prezența lor, nu vom avea parte de fertilitate, de odihnă și de sănătate. Televizorul, laptopul, tableta, telefonul și alte aparate de acest tip nu fac decât să îți irosească energia, fără sa îți dai seama. Odată ce ai optat pentru amenajarea Feng Shui a casei, un pas peste care nu poți trece este eliminarea hoților de energie din dormitorul personal, fapt ce va contribui la refacerea câmpului tău energetic, astfel încât vei fi mai odihnit atunci când te vei trezi, iar randamentul tău zilnic va crește în mod vizibil.
 • Evită oglinda în dormitor. Totuși, dacă vrei să-ţi pui oglinzi în dormitor, evită să le aşezi în partea opusă a patului sau în partea opusă ferestrei, deoarece, prin reflexie, oglinda va respinge energia vitală și nu îi va permite să circule în mod liber în cameră.
 • Nu folosi decorațiuni cu vârfuri ascuțite. Orice lucru ascuțit, cu vârfuri sau muchii, se spune că transmite un Qi (energie) tăios și nefast. De aceea, asigură-te ca nu exista nimic similar care să țintească direct spre pat sau, și mai rău, spre partea de căpătâi a patului unde pui capul, altminteri vei fi bombardat cu energie nocivă pe timpul somnului.
 • Folosește elemente de pământ în dormitorul fenh shui. Pentru noroc în dragoste, decorează dormitorul cu obiecte care simbolizeaza elementul pământ (cristale, vase din ceramică) sau de culoare galben pai în colțul de sud-vest.
 • Dormitorul feng shui ar trebui să abunde în fotografii de familie, care să inspire afecțiune și siguranță, iar obiectele de artă ar putea fi înlocuite cu propriile lor desene.

 

Detaliile contează enorm în dormitorul feng shui. Cantitatea și calitatea luminii, aerisirea și înmiresmarea cu uleiuri esențiale, o muzică liniștită sau existența unor obiecte de artă care îți creează un sentiment de liniște sunt detalii deosebit de importante care desăvârșesc amenajarea unui dormitor feng shui într-un mod corect. Investeşte în corpuri de iluminat care îţi permit să reglezi lumina, dar şi în draperii şi perdele care să blocheze sau să permită pătrunderea luminii, în funcţie de preferinţele tale de moment. Sursa de lumină trebuie să se afle pe perete, lângă pat, nu pe tavan.

De asemenea, plantele sunt și ele o parte importantă a acestui proces de atragere a energiilor pozitive, deoarece au capacitatea de a te detensiona și de a-ți transmite un feedback energizant. Pentru asta, e nevoie ca florile respective să fie vii, adică în ghivece, nu tăiate și așezate într-o vază.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.