Fiecare vizită prin magazine ne umple mintea de idei, sacoșele de cumpărături și spațiile de depozitare din casă. De pildă, dressingul, acea mică încăpere destinată hainelor și pantofilor, a devenit un spațiu care adună tot felul de obiecte. Dintotdeauna au existat vestiarul și șifonierele, dar ideea amenajării unui dressing dormitor ne dă astăzi posibilitatea să ieșim din tiparul tradițional și să ne organizăm hainele, încălțămintea și accesoriile nu doar eficient, ci și creativ.
Existența unui dressing în dormitor înseamnă că putem renunța la mai unele piese clasice de mobila de dormitor, precum șifonierul, comodele și chiar noptierele.
Ce este de fapt dressingul?
Termenul de dressing vine din engleză, de la dressing room, adică o încăpere separată de altele, de diferite dimensiuni, și deseori în apropierea dormitorului sau a băii matrimoniale, special amenajată pentru a depozita îmbrăcămintea și nu numai, și unde ne putem îmbrăca sau proba hainele. Dressingul este cu adevărat ca un sifonier mult mai spațios. Este o idee foarte bună pentru cei care având spațiu suficient la dispoziție își doresc să aibă într-un singur loc toate hainele și toată încălțămintea, de zi sau de seară, și pentru toate anotimpurile. Hainele care se găsesc aici sunt fie împachetate pe rafturi, fie așezate perfect pe umerașe, în timp ce încălțămintea stă pe rafturi speciale sau în cutii.
În funcție de spațiul disponibil, dressingul poate fi amenajat în dormitor, în balcon, mansardă sau debara, sau îi putem spune dressing sistemului de dulapuri instalat în dormitor. Singurul spațiu nerecomandat este vecinătatea băii, asta pentru că umiditatea poate deteriora mătăsurile, accesoriile metalice și pantofii. Departe de a fi un moft, dressingul eliberează, de fapt, spațiul din locuință, preluând rafturile și sertarele care aglomerau dormitorul sau alte camere.
Camera de dressing în dormitor
Un dressing în dormitor este o cameră de dimensiuni reduse, construită în prelungirea și cu acces din acesta. Spațiul dedicat dressingului ar trebui să țină seama de capacitatea necesară pentru a depozita tot ceea ce ne dorim și de modul în care vrem să fie compartimentat. Ideea de compartimentare trebuie să țină seama de felul și lungimea hainelor, câte pot sta împachetate și câte pe umerașe, de câte sertare este nevoie. Se va porni de la măsurători, păstrând proporțiile.
Foarte importantă este și alegerea ușilor, ce tip se potrivește în funcție de spațiul disponibil, glisante, realizate din PVC, culisante din lemn, sau rafturi deschise, fără uși. În multe cazuri, cea mai bună opțiune sunt rafturile deschise, în special în apartamente, unde spațiul este limitat. Materialele utilizate frecvent pentru realizarea rafturilor sunt lemnul masiv, rigipsul și PAL-ul melaminat. Rafturile pot avea diverse mărimi, care asigură o compartimentare eficientă și pot fi închise cu diferite tipuri de uși sau draperii.
Dacă dresingul este împărțit de un cuplu, organizarea dresingului impune să se găsească loc separat, pentru hainele, pantofii și accesoriile ambilor parteneri. Folosește sertare sau cutii pentru hainele mici. Dressingul va avea nevoie de aerisire. Dacă nu este posibilă una directă spre exterior, va trebui amenajat un sistem de aerisire forțată, cu ventilator.
Amenajarea dresingului în dormitor
În procesul de proiectare a caselor sau apartamentelor noi este luată în considerare nevoia de dressing dormitor. Acesta va fi amenajat funcție de spațiul disponibil și de destinația încăperii, de numărul pieselor vestimentare și de volumul de accesorii existente în garderobă.
- Dressingul din camera alăturată dormitorului
Indiferent de mărimea sau împărțirea apartamentului, lângă dormitor, cu acces direct de aici poate exista o cameră suficient de spațioasă, cu deschidere la exterior sau nu, în care să se amenajeze dressingul. Dulapurile dressingului pot fi fixate pe toți pereții liberi, cu rafturi până la tavan.
Acolo unde rafturile sunt prea înalte, pentru a nu fi folosită o scară, lucrurile cu folosință mai rară vor fi așezate în cutii sau coșuri. Dacă spațiul o permite se mai poate integra și alte piese de mobilă dormitor, de exemplu un dulap pe mijlocul unei laturi. Într-o poziție favorabilă, foarte bine luminată se poate amenaja o masă de toaletă.
- Dressingul din spatele patului matrimonial
În cazul unui spațiu suficient, mai ales dacă dormitorul este lung, camera se poate împărți cu un perete paralel cu cel îngust. Pe acest perete se va fixa patul, în spatele acestui perete va exista camera de dressing. Dacă este posibil se vor face două uși, pe fiecare parte a patului pentru acces. Dacă nu și o singură ușă este suficientă.
Dresingul este dezvoltat pe lățimea camerei, fiind atât de îngust cât ne-am dorit să pierdem din dormitor. Va avea doi pereți mari pentru dulapuri, unul puțin mai mic cu lățimea ușilor de acces. Bineînțeles că se pot folosi și laturile înguste. Dacă nu există aerisire directă la exterior, cu siguranță o ventilație eficientă este ușor de realizat.
- Dressingul din spatele patului cu perete fals
O idee asemănătoare se poate realiza într-o cameră mai îngustă, unde din motive diferite nu a putut fi zidit peretele despărțitor. Un perete fals din rafturi înguste pentru pantofi sau accesorii poate închide un dressing dormitor. Spatele acestui dulap va fi zugrăvit în stilul dormitorului.
Peretele de fundal al dresingului va fi amenajat pentru depozitarea hainelor. Închiderea dresingului se poate realiza cu o draperie groasă sau cu un sistem de ușă glisantă cu oglindă spre interiorul dresingului.
- Dressingul dintr-un dormitor mare și pătrat
Dacă dormitorul este pătrat și suficient de lat, pe acest perete, opus ușii de intrare se va putea poziționa patul matrimonial cu noptierele aferente, restul peretelui fiind păstrat pentru un dressing. Lungimea acestuia va fi cel puțin de lungimea patului, dacă nu chiar mai mare, acesta făcându-se pe una din cele două laturi nou construite, printr-o ușă glisantă pentru a economisi spațiul. Tot perimetrul interior al dresingului, mai puțin ușa de acces poate fi amenajat pentru depozitare. Dacă este nevoie un corp poate fi fixat și în mijlocul dresingului sprijinit de o latură.
- Dressing în loc de pereți despărțitori
O idee de construcție poate la fel de interesantă, este ca în locul pereților construiți să fie folosite două dulapuri cu spații de depozitare pe ambele părți, care spre dormitor să aibe uși glisante, chiar și pentru accesul în dressing. O altă variantă de dressing dormitor poate avea locul de depozitare de pe una din laturile spre dormitor pentru cărți, fiind suficient loc pentru o bibliotecă serioasă. Această amenajare poate fi considerată un dressing de maximă eficiență.
- Dulapul dressing într-un dormitor îngust și lung
Într-un dormitor lung, care nu are ușa de intrare pe perete lung se poate amenaja un dulap pe acest perete, eventual și pe peretele disponibil, perpendicular pe acesta. Dulapul dressing va avea o adâncime cerută de lățimea paltoanelor sau a celor mai late haine, cu rafturi, sertare și bare pentru prinderea umerașelor până la înălțimea unei manipulări facile, partea superioară, până la tavan fiind amenajată pentru păstrarea lucrurilor mai rar folosite. Dulapurile vor fi închise cu uși glisante.