Holul este prima cameră a casei care cucerește pe oricine îți calcă pragul. Holurile reprezintă culoarele de trecere dintr-o încăpere a casei în alta ori spațiul de legătura între exteriorul și interiorul locuinței. Când vine vorba de amenajare, acestea sunt, de multe ori, neglijate, ceea ce duce la decor incomplet, ori dimpotrivă foarte aglomerat.
Prima impresie contează, deci holul de la intrare trebuie amenajat cât mai bine pentru un climat propice desfășurării unei vizite de la început, dar și confortul personal contează pentru că indiferent de dimensiunile acestuia, aici trebuie păstrate hainele de exterior, încălțămintea, căciulițele, gențile, cheile, aici te privești în oglindă înainte de a ieși din casă și tot aici trebuie să îți schimbi încălțămintea de afară cu papucii de casă.
Chiar dacă în amenajarea holului te poți lovi de unele restricţii legate de lipsa luminii sau de dimensiunile mici, în final, el va trebui să ofere oaspeților și membrilor familiei o zonă funcțională, care să acopere nevoile de depozitare pe toată durata anului, dar să fie și atrăgătoare din punct de vedere vizual.
Stiluri potrivite pentru amenajarea holului
Stilul de amenajare a holului este un intro pentru decorul celorlalte camere, de aceea decorarea și amenajarea acestuia trebuie să facă intrarea plăcută și primitoare, să creeze un decor original, cu un aspect lejer și neîncărcat, care să impresioneze musafirii de la primul pas. Holul este prima cameră din casă pe care o văd toți cei care îți calcă pragul și într-un fel reprezintă cartea de vizită a casei.
Stilul în care decorezi holul trebuie să fie coerent cu stilul în care decorezi casa, scandinav pentru un stil modern sau minimalist, vintage pentru un stil clasic, retro pentru un stil romantic, rustic pentru un stil tradiționalist.
Iată pentru ce stiluri potrivite pentru amenajarea holului poți opta:
- Modern. Stilul modern este axat pe pragmatism, dar și pe elemente din ultimele tendințe. Mobilierul va fi unul minimalist, în linii simple, cu accente metalice sau în culorile declarate ca fiind de ultimă oră. Geometria designului îmbină pătrate, dreptunghiuri și cercuri într-un rezultat echilibrat care sugerează armonia și libertatea formei. Un hol modern nu este aglomerat cu obiecte și ornamente inutile, singurele acceptate fiind tablourile în alb-negru și ramele cu fotografii.
- Clasic. Un hol clasic transmite acea notă de eleganță și noblețe tipice stilului clasic. Se găsesc combinațiile cromatice clasice și rafinate – maro și crem, precum și accente aurii care asigură holului un aer prețios. Oglinda are o ramă cu ornamente și lumini integrate, de-o parte și de alta. Culori precum crem, bej, alb si accentele aurii se vor regăsi în amenajarea holului clasic.
- Rustic. Amenajarea holului în stil rustic se bazează pe elemente simple și mobilier din lemn natural. Poți opta pentru cuiere prinse în perete, comode din lemn masiv vopsite cu lac special, astfel încât să creaţi impresia generală de “vechi” sau, mai degrabă, de “tradiţional”. Lemnul este pus în valoare cu ajutorul elementelor metalice, astfel corpurile de iluminat, cuierul și suportul din umbrele pot fi realizate din fier forjat pentru un efect din cele mai vechi timpuri.
- Vintage. Culorile calde, pastel, mobilierul cu mânere deosebite, pictat sau ornat, sunt elemente care se potrivesc unui hol vintage. De asemenea, motivele florale care se pot regăsi la nivelul finisajelor pentru pereti (tapet vintage cu flori în locul vopselei lavabile) și dcorațiunile tip vaze pe consolă și o banchetă tapițată vor contribui la crearea unui aer retro.
- Feng-Shui. În primul rând, nu încărca holul cu obiecte pe care nu le folosești. Dezordinea din hol nu face decât să contribuie la alungarea energiilor pozitive. Dacă vrei să te bucuri pe deplin de beneficiile amenajării Feng Shui, asigură-te că holul nu este aglomerat și că nu se găsesc haine și încălțăminte amestecate. Orice hol are nevoie de o oglinda mare. Potrivit regulilor Feng Shui, oglinda n-ar trebui să stea pe peretele din fața ușii. Dacă e în acea pozitie, ea riscă să respingă energiile pozitive, alungându-le din casă.
Idei de amenajare în funcție de particularitățile holului
În funcție de mărime:
- Hol mic. În holurile mici se folosesc culori deschise atât pentru pereți, cât și pentru podea. Pentru a da impresia unui spațiu mai larg, folosiți culori deschise sau chiar alb pentru pereții laterali și o culoare accent – rosu, portocaliu, verde – pentru peretele din capătul holului. Pentru podea optați pentru o nuanță deschisă și caldă, iar pentru a lărgi vizual încăperea, așezați covorul în mijlocul holului.
- Hol mare. Pentru holurile de dimensiuni mari, poți folosi orice stil de design și pot fi folosite seturi mobilă hol generoase cu multe spații de stocare. Primul principiu de care trebuie să țineți cont este să creați un decor coerent și în acord cu restul casei. De altfel, acest principiu este unul de reținut pentru toate camerele, însă este vital pentru hol, pentru că el face trecerea către toate celelalte încăperi. Poți amplasa un corp de mobilă înalt, cu multiple rafturi, pe care să așezi fie cutii cu diverse, fie decorațiuni, fie cărți, discuri sau plante verzi sau polițe cu fotografii de familie, tablouri, ghivece de flori.
- Poți crea o zonă de relaxare, cu ajutorul unei bănci şi a unor perne. Te poți folosi de măsuțe, comode și fotolii. Oglinzile pot avea orice dimensiuni și cu rame de orice fel, chiar și din cele proeminente. Se pot folosi contrastele de culori, chiar și în privința pereților, care pot fi de culori diferite. În privința plantelor de interior, care pot fi și de mari dimensiuni, este important să respecți luminozitatea de care au nevoie plantele pe care le alegi, pentru a nu diminua efectul relaxant de prospețime pe care îl dorești. Covorașul clasic din hol este recomandat în toate cazurile, datorită senzației de confort pe care o oferă.
În funcție de formă
Holurile caselor noastre sunt de forme și dimensiuni diferite, pot fi poziționate la intrare sau în interiorul casei, cu sau fără scară interioară, așadar decorarea lor poate fi o adevărată provocare. Există piese de mobilier hol care te pot ajuta într-o astfel de situație, așadar poți opta doar pentru mobilier minimalist în spații închise, precum cuier și pantofar, și poți alege un dulap de hol pentru locuințele cu spații generoase. Astfel, gecile și pantofii vor fi bine ordonați în mobilier și nu vor aglomera vizual încăperea.
- Hol lung. Holurile lungi sunt în special cele mai slab luminate, mai ales dacă ușile sunt pline, fără geamuri, și se folosește un singur corp de iluminat în centrul tavanului. Holurile de acest gen par întunecate și lipsite de căldură, de aceea este recomandat să montați corpuri de iluminat adiacente pe lângă cel principal, din mijlocul plafonului. O plafonieră și câteva spoturi suplimentare sunt o alegere potrivită. O băncuță pentru hol cu spațiu de depozitare, te va ajuta să ordonezi lucrurile, cu un cuier de perete vei putea folosi spațiul disponibil pe verticală, iar cu un pantofar înalt sau cu mai multe rafturi, vei profita de spațiul disponibil pe perete. Practic, în acest caz cuvintele de ordine vor fi cutiile, cutiuțele și buzunarele de perete. Orice oglinzi de mari dimensiuni , eventual așezate în fața unei surse de lumină, vor da impresia unui hol mai spațios și va sparge monotonia din încăpere.
- Hol lung și îngust. În majoritatea apartamentelor, holurile de la intrare sunt înguste și lungi, făcând legătura între toate încăperile casei – dormitoare, living, bucătărie, baie. Forma este practică, însă și problematică, deoarece poate da senzația unui spațiu aglomerat și întunecat. Alegeți seturi mobilă hol înguste, cu adâncime cât mai mică, și închise – pantofar, cuier. În felul acesta, hainele și încălțămintea stau bine ordonate în corpurile de mobilier și nu încarcă vizual încăperea. Cu cât veți alege un cuier mai mare, cu atât veți fi tentat să îl asaltați cu haine și cu alte lucruri pe care le folosiți zi de zi. Optați pentru un cuier minimalist format eventual doar din suportul pentru agățat hainele.
- Hol pătrat. Un hol pătrat oferă mai multe șanse unei amenajări spectaculoase, aici imaginația împreună cu ingeniozitatea pot merge împreună. Forma este potrivită pentru amplasarea mai multor corpuri de mobilier. În afara mobilierului de hol clasic – cuier și pantofar – sau chiar dulapuri hol într-un hol pătrat se poate amenaja și un colț pentru relaxare, sau pentru o primire neutră: o masa joasă cu două fotolii, o comodă, o băncuță cu sertare și spații de depozitare, mai multe polițe, eventual o comoda hol, pe care să amplasezi diverse obiecte decorative. De fapt poți amplasa aproape orice corp de mobilier îți dorești sau te atrage din punct de vedere estetic. Poți folosi perne decorative, o vază cu flori, un bol deosebit și pe pereți ai loc pentru tablouri aranjate cât mai creativ, pentru a personaliza încăperea în stilul dorit. Poți folosi și tapetul dacă există loc pentru a-l pune în evidență, eventual să folosești un perete întreg cu fototapet.
- Hol lat. Un hol lat, este un hol dorit de oricine, pentru că îți oferă libertate de mișcare și în același timp spațiu de depozitare. Așadar, într-un hol lat ai posibilitatea să alegi mobila care îți place, suficient de încăpătoară atât pentrugeci și sacouri, cât și încălțăminte. Amplasați polițe pe peretele opus pantofarului, iar pe acestea puneți fie cărți, fie alte obiecte decorative precum figurine de porțelan, rame foto, tablouri.
În funcție de amplasare
Poziția holului pe care urmează să-l amenajezi, fie că este hol de intrare sau între camere, îți va indica și tipul de mobilier pe care să-l alegi, mobilier care trebuie să dea bine în designul locuinței dar și să sporească spațiul de depozitare.
- Holul de la intrare. Holul de intrare reprezintă primul contact cu locuința și trebuie amenajat ca un spațiu primitor și plăcut din punct de vedere vizual. Piesele de mobilier de aici trebuie să aibă un rol practic, ce servesc ca suport pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și alte accesorii, urmând aceeași temă cu restul casei.
- În interiorul locuintei. Holul din interiorul locuinței este un spațiu de trecere ce poate fi amenajat simplist, mai ales dacă este de dimensiuni mici. Dacă este suficient de mare și permite, se poate monta un dulap garderobă înalt până la tavan, pentru a îmbunătăți spațiul de depozitare, eventual pentru a prelua din sarcinile dormitorului, fiind totuși indicat să nu fie mobilat inutil. Aici te poți folosi de culoarea pereților, de tapet, corpuri de iluminat sau tablouri pentru a înfrumuseța încăperea.
- Open space. Holul open space către living trebuie considerat o prelungire a acestuia cu o trecere aproape imperceptibilă. Trebuie să te folosești de acest spațiu pentru a mări vizual spațiul, fără a-l mobila excesiv. O masă pe care așezi o floare sau o veioză și un taburet sunt îndeajuns pentru a oferi personalitate acestui tip de hol.
- Cu scari. Holul cu scări reprezintă un spațiu ce poate fi folosit eficient mai ales dacă creezi o bibliotecă sau un altfel de dulap în spațiul de sub scări sau chiar dacă se folosesc treptele ca sertare.
În funcție de tipul casei
- Apartament. Amenajarea unui hol de apartament este, în toate cazurile, o adevărată provocare, mai ales că trebuie să creezi impresia de spațialitate și profunzime. În primul rând este bine să ascundeți toate hainele și pantofii folosind dulapuri hol. Altfel, hainele și pantofii lăsate la vedere vor face ca locul să pară și mai mic și mai aglomerat decât este. Ingeniozitatea joacă cel mai mare rol atunci când vorbim de folosirea la maxim a unor spații mici.
- Garsonieră. Holul dintr-o garsonieră este în cele mai multe cazuri un hol mic și strâmt. Pentru a crea impresia de mărire vizuală se va opta pentru mobilier de culoare deschisă, chiar albă, iar pentru a contribui la alungirea spațiului se va alege același tip de podea ca în restul camerelor. Se va folosi o oglindă fără ramă, cât mai mare, care să amplifice senzația de spațialitate.
- Casă. Atunci când vorbim de un hol generos de la casă, o măsuță lângă intrare îți poate oferi posibilitatea de a depozita cheile de apartament sau mașină, lucruri pe care ai tendința să le lași peste tot și să nu le găsești niciodată, și bineînțeles să pui și alte decorațiuni sau după caz chiar ghivece cu flori. Ar fi într-adevăr util ca în hol o băncuță pe care să o folosești atunci când te încalți sau dacă nu dispui de loc un simplu taburet stil cub pe care să-l aduci ușor din living. Un alt obiect folositor în holul apartamentului este o oglindă, pentru a arunca o ultimă privire în oglindă la cum arăți înainte de a ieși din casă. În altă ordine de idei oglinda oferă senzația de încăpere mai spațioasă și mai luminoasă, ținând chiar loc de fereastră în ceea ce ce privește iluminarea, dacă pui o lampă în fața ei.
În funcție de întrebuințare
- De tranzit. Holul de tranzit este de cele mai multe ori un spațiu mic și neatractiv. Chiar dacă spațiul nu-ți permite să faci prea multe ajustări, încearcă să te folosești de putera decorațiunilor și a corpurilor suplimentare de iluminat. În ceea ce privește alegerea culorii pereților de pe hol pentru că este o încapere de tranzit și nu una în care ne petrecem timpul, poți opta pentru nuanțe dechise pentru pereți. Ține cont de camerele între care acesta face legatura și asigură-te că există elemente comune cu acestea și că respectă aceeași tematică.
- Locuibil. Dacă vorbim de un hol care face parte dintr-un spațiu open spec, poți alege mobilă mai complexă, poți chiar să amplasezi acolo inclusiv o bibliotecă înaltă până în tavan. Amenajarea unui hol de acest gen îți permite să devii mai creativ. Pe lângă pantofar, măsuță, cuier, băncuță, poți să amplasezi un adevărat dressing, seturi mobilă hol și poate două fotolii cu o măsuță. Iar pe unul dintre pereți este aproape imperativ să așezi obiecte decorative. Un hol foarte mare îți permite amenajarea unei debarale în hol și ea să devină locul în care îți păstrezi hainele de exterior, pantofii și alte accesorii. În felul acesta nu vor fi în câmpul vizual și nu vor încărca încăperea. Aceasta este și soluția pentru un hol mic, în acest caz vei muta cuierul într-o debara, în care poți depozita și pantofii, în partea de jos.
Alegerea mobilierului potrivit pentru hol - piese esențiale
Mobilierul de hol ales trebuie să aibă un rol practic, motivul unul foarte clar, spațiul de obicei este foarte mic și nu trebuie aglomerat inutil. Scopul final în amenajarea holului este acela de a-l transforma într-un spațiu practic, funcțional și estetic, spre cât se poate de chic. Holul de la intrare trebuie să fie un spațiu primitor, nici gol, dar nici prea încărcat.
Nu există reguli în ceea ce privește decorul holului, însă pentru a crea un design atractiv și practic, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi:
- Chiar dacă holul tău este despărțit de celelalte încăperi din casă și totul trebuie să își găsească și un rol practic, elementele așezate în acest spațiu trebuie să se potrivească între ele și să creeze o compoziție unitară. trebuie să țineți cont de forme, de culori, de texturi și de raportul dintre dimensiunile fiecărui obiect.
- Indiferent de stilul adoptat, câteva elemente sunt indispensabile, existența unui spațiu practic la intrarea în casă, în care să poată fi depozitate haine, încălțăminte: cuier, pantofar, dar și accesorii de genul: un suport pentru chei, un suport pentru umbrelă și un covoraș care să împiedice răspândirea mizeriei în restul casei.
- Nu uitați de băncuță sau de scaune, foarte utile pentru a vă încălța. Așezați pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a crea pete de culoare.
- Fiecare obiect așezat în acest spațiu trebuie să fie util într-un fel sau altul.
- Este recomandat să folosești spații de stocare, cuiere și pantofare, închise, pentru a da senzația de ordine și pentru a avea o cameră aerisită din punct de vedere vizual.
- Plantele de interior nu ar trebui să lipsească din hol. Poți amplasa câteva ghivece sau poți opta pentru o singură plantă mai mare, cu ghiveciul așezat direct pe podea.
Oricum, factorul care dictează în aceasta privință este dimensiunea încăperii. În holurile mici limităm piesele pentru mobilier hol, un pantofar îngust și un cuier supendat amplasat deasupra lui sunt suficiente, însă, dacă ai un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți.
Pașii necesari pentru mobilarea holului
Alegerea mobilierului pentru hol depinde de mai multe aspecte, însă în general primele criterii după care alegem cuierul, pantofarul sau dulapul garderobă țin de mărimea și forma holului. Vei putea crea o imagine de ansamblu primitoare, potrivită cu restul casei, dacă alegi acel tip de mobilier hol care corespunde nevoilor locuinței tale.
Atunci când începeți decorarea și aranjarea holului există câteva aspecte de care e bine să ții cont: utilitatea, dimensiunea, stilul și luminozitatea.
- Suprafața disponibilă - În cazul unui hol îngust, ingeniozitatea va fi pe primul plan și este bine să nu blochezi accesul cu mobilier. Un cuier amplasat direct pe perete sau câteva polițe montate drept spațiu de depozitare sunt suficiente. În schimb, dacă holul are dimensiuni generoase sau forme avantajoase, precum cel de L, posibilitățile sunt nelimitate și îți poți folosi imaginația.
- Stilul - Chiar dacă totul trebuie să își găsească și un rol practic, elementele așezate în acest spațiu trebuie să se potrivească între ele și să creeze o compoziție unitară. Din punct vedere estetic, trebuie să ții cont de forme, de culori, de texturi și de raportul dintre dimensiunile fiecărui obiect.
- Luminozitatea - Luminozitatea holului este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl ai în vedere, mai ales că el va pune în evidență stilul de design ales. Atunci când suprafața holului sau amplasarea acestuia în locuință nu permite pătrunderea luminii naturale, formele și culorile vin să compenseze lipsa de lumină. Culorile neutre și pastelate vor înviora atmosfera. În cazul fericit, în care holul se bucură de o fereastră, poți aborda și nuanțe mai vesele sau chiar mai închise.
Holul de la intrare trebuie să fie un spațiu primitor, nici gol, dar nici prea încărcat. Nu există reguli în ceea ce privește decorul holului, însă pentru a crea un design atractiv și practic, ar trebui să urmăm câțiva pași.
- Cuiere: suspendate sau de podea
Hainele și umbrelele trebuie să poate fi lăsate undeva în imediata apropiere a ușii, imediat după ce intri în casă, indiferent de ce urmează după aceea să faci cu ele. Pentru asta există cuierele, fie fixate de perete sau stand alone, sau variante mai ample ale acestora: stenderul pentru haine, suport cu rotile pentru haine și încălțăminte. Pentru un hol mai mare putem avea un cuier compus din mai multe corpuri, placă cuier, rafturi, sertare, oglindă. O idee foarte bună este ca mobilierul sau piesele care compun mobilierul de hol să fie permutabile, mobile sau modulare. Un panou care să permită agățarea mai multor tipuri de coșuri și cutii se poate dovedi foarte util datorită ușurinței cu care pot fi modificate atât destinația cât și poziția cutiilor și a coșurilor în funcție de necesități.
- Dulapuri funcționale
Un dulap va fi întotdeauna cea mai eficientă și mai bună soluție din punct de vedere funcțional. Un hol lung poate fi mobilat practic și elegant cu dulapuri hol pentru haine și încălțăminte, eventual cu oglinda înaltă pe o laterală a dulapului. Atunci când holul este atât de îngust încât un dulap cu adâncime de peste 50 cm nu încape, soluția unui dulap îngust, de 30-35 cm poate fi o variantă chiar și atunci când umerașele sunt un must. Pentru că bara de umerașe poate fi dispusă și pe adâncimea dulapului, nu doar pe lungimea lui.
- O banchetă de hol la nevoie se cunoaște
Cel mai bine îți dai seama cât de mult ai nevoie de o băncuță, atunci când ai nevoie să stai jos când te încalți. O băncuță pentru hol este o soluție pentru confort, oferind în același timp structură și un punct focal unui eventual hol lung și fără personalitate. Pentru ca să fie o alegere bună ar trebui să fie suplă și tapițată și să aibă spații de depozitare ascunse sau la vedere. În lipsa spațiului, în holurile mici poți folosi niște scaune, eventual tabureți cu spațiu de depozitare. Așează pe scaune niște perne decorative în culori și texturi diferite, pentru a crea pete de culoare.
O banchetă de hol este o piesă de mobilier utilă și practică, care te va ajuta să te pregătești mai ușor pentru plecare și, dacă este o banchetă hol cu spațiu de depozitare, să salvezi loc prețios în spațiul limitat de la intrare. O banchetă de hol cu depozitare dedesubt sau în interior este o modalitate excelentă să-ți organizezi holul.
Găsește o banchetă hol tapițată, confortabilă, cu șezut din material textil, perfectă pentru a te așeza atunci când te încalți, care merge perfect alături de o oglindă, un cuier sau alte piese de mobilier pentru hol. Alege o banchetă de hol dintr-o varietate de stiluri, inclusiv vintage, modern, rustic, minimalist și de inspirație scandinavă. Chiar dacă preferi finisajele din lemn masiv, din stejar sau pin, cu aspect lucios negru sau alb, sau din metal, există o gamă variată de banchetă hol pentru a se potrivi cu orice hol.
Bancheta de hol este o piesă de mobilier foarte versatilă, care se potrivește foarte multor stiluri de amenajare, cu foarte multe tipuri de lemn și cu diferite modele, cu diferite funcționalități. Această piesă de mobilier este generic numită banchetă, dar în amenajări poate avea multe forme și chiar denumiri diferite. Toate aceste variante ajută prin locul de depozitare pe care îl au, organizarea mai bună a pantofilor și mai bună organizare a ordinii și curățeniei.
- Banchetă de hol propriu zisă este așa cum arată și numele un taburet mai lung, de lungimea cuierului, tapițat sau nu, care este așezat în zona cuierului și poți sta pe el pentru a te încălța. Unele din aceste banchete au între picioare un suport care poate fi folosit pentru a depozita diferite obiecte de genul pantofi, perie de curățat încălțămintea sau încălțătorul. Există și banchete hol care au două astfel de rafturi. rafturile fiind din bare nu permit strângerea murdăriei provenite de pe talpa pantofilor. Prin dimensiunea banchetei rafturile, unul sau două, permit depozitarea unui număr important de pantofi. Culoarea lemnului și tapițeria sunt funcție de stilul mobilei.
- Banchetă de hol tip dulap închis, este un model care în volumul banchetei închide un dulap ce cu două uși verticale sau orizontale, ce ascund în interior rafturi de bare pentru pantofi. Dulapul poate avea în partea superioară un sertar în care să fie ținute obiecte pentru întreținerea pantofilor. Dulapul poate fi tapițat sau nu, sau poate avea o pernă care să-l acopere.
- Banchetă de hol tip dulap, fără uși, este o altă variantă pentru acest dulap banchetă, care însă are rafturi și încălțămintea depozitată aici este la vedere. Rafturile au înălțimi diferite, pentru a permite depozitarea pantofilor cu toc înalt sau al ghetelor, sau pentru pantofi joși sau bărbătești. Și aici poate exista tapițerie sau nu pentru banchetă. Rafturile pot fi sub formă de placă sau grătar. Pentru a fi curățate mai ușor, cele placă se pot demonta foarte ușor.
- Banchetă de hol tip ladă de zestre este la rândul ei un model foarte uzitat mai ales în stilul rustic sau modern. Bancheta este de fapt o ladă, al cărui spațiu de depozitare se poate accesa prin ridicarea capacului. De cele mai multe ori această banchetă are deasupra o pernă ce nu este fixată pe capac și cere ține loc de tapițerie.
- Corpuri suspendate
Atunci când nu ai prea mult loc pe orizontală, folosești spațiul, la maxim, pe verticală. Ceea ce ar însemna un dulap închis, din podea până în tavan. Doar că spațiul va părea neaerist și înghesuit. Dulapurile suspendate, suple și înguste te vor ajuta ca spații de depozitare (genți, pălării, căciuli) și vor fi mult mai arătoase.
- Pantofare
Oricât ai alinia perechile de pantofi, tot se va împiedica cineva de ei în timp ce traversează holul. Plus că în lipsa unui suport special, riști să lași pantofii plini de praf și noroi până la următoarea purtare. Cumpără corpuri de mobilier special, pantofare sau dulapuri pantofi eventual un dulap mic din pal melaminat, pentru pantofii tăi și, de dragul ordinii atât de necesară, mai ales în spațiile mici, dar și de dragul lor, curăță-i și adăpostește-i în spatele ușilor pantofarului după fiecare purtare. Adâncimea unui pantofar este între 30 și 40 de cm, ceea ce este acceptabil chiar și pentru un hol de intrare îngust.
- Măsuță consolă
Măsuța de hol, cunoscută și ca masă de perete sau consolă de hol, este versatilă și arată uimitor în hol, indiferent că vorbim de un hol îngust sau generos, pentru că tocmai dimensiunea ei avantajează spațiul. Poate fi o măsuță cu un model simplu sau poate fi o consolă elegantă, sofisticată chiar, oricum scopul ei fiind acela de a lăsa cheile la intrarea în casă, dar și de a atrage ca un magnet atenția celor care îți trec pragul.
Prin definiție, consola este o piesă de mobilier de hol cu aspect de policioară sau de măsuță, având drept sprijin peretele pe care este fixată. Mesele consolă provin din designul de mobilier francez din secolul al XVIII-lea și primele astfel de piese cu rol mai mult decorativ, aveau blatul semioval (în formă de semilună), din lemn sau marmură și se sprijineau pe două picioare bogat ornamentate. Erau atașate de perete printr-un sistem de prindere curbat în forma de „S” numit consolă, element de la care vine și numele acestei piese de mobilier.
Cu timpul au apărut consolele de sine stătătoare, care pot avea trei, patru sau mai multe picioare și care au devenit extrem de utilizate, renunțându-se la sistemele de prindere în consolă. Având picioare, consolele pot fi folosite doar ca mobilier de hol sau pot fi amplasate și în alte zone din locuință, devenind pe cât de decorative, pe atât de utile. Consola poate fi amplasată în proiectele de amenajare interioară moderne în spatele canapelei, unde poate fi oricând un birou sau un loc de luat masa, ca piesă centrală de decorare a holului sau a spațiilor de mici dimensiuni sau chiar poate înlocui noptierele sau măsuțele auxiliare din zona livingului.
Când problema spațiului este chiar critică, poți folosi o măsuță consolă pliabilă, care se poate muta ușor, mai ales dacă are roți și care se poate transforma oricând dintr-o masă de perete, într-o masă de birou sau chiar una de sufragerie.
Cu toții ne dorim un spațiu pe care să așezăm cheile sau alte mărunțișuri când ajungem acasă. De aceea, față de obiectele de mobilier de hol considerate esențiale (pantofar, cuier), pot fi adăugate și altele, în funcție de spațiul disponibil și de cât de lung sau lat este coridorul locuinței. Poți alege o masă tip consolă sau chiar un scaun deosebit. Consola este o piesă de mic mobilier modernă și versatilă care ajută la adăugarea de funcționalitate, organizare și stil decorativ.
Masa tip consolă perfectă pentru a fi așezată pe hol, este o masă îngustă, special concepută pentru a umple un spațiu liber de-a lungul unui perete, în special într-un hol, unde spațiul este mic. Totuși, asigură-te că masa are dimensiunile potrivite și oferă un echilibru vizual. Pentru a te convinge că masa nu este prea lungă sau prea mică pentru lungimea holului, măsoară peretele pe care plănuiești să o așezi. Apoi, calculează 60% din lungimea respectivă și vei afla care este, cu aproximație, dimensiunea ideală a mesei consolă.
Grație lățimii sale mici, putând varia de la 20 la 40 de centimetri în funcție de spațiul pe care îl ai, consola poate fi așezată lipită de un perete, sub o oglindă, un tablou sau un cuier. Mărimea acesteia nu impresionează, din contră, cu cât e mai îngustă o consolă, cu atât e mai potrivită, pentru că rămâna loc destul de trecere pe lângă ea.
O măsuță în consolă, elegantă și îngustă, poate defini o zonă cochetă și utilă. O consolă clasică pentru organizarea holului, are 2 rafturi și 3 sertere în care poți păstra de la pantofi, chei dar și șaluri sau umbrele. Este perfectă pentru a susține o vază cu flori, bolul pentru chei, telefonul, geanta, etc. De asemenea, poți pune pe ea câteva plante, felinare sau sfeșnice, sau coșuri de depozitare din rafie, care vor fi utile pentru depozitarea obiectelor mici.
În plus, deasupra unei astfel de măsuțe poți monta o oglindă elegantă, de exemplu, care te ajută în multiple feluri: aranjarea înainte de a ieși din casă, în crearea iluziei de spațiu mai amplu și reflectarea luminii. Astfel, măsuța consolă poate avea nu doar un rol estetic ci și unul funcțional, dacă dispune de mici sertare de depozitare, sertare unde se pot păstra cheile sau alte accesorii mărunte.
- Oglinda pentru retușuri și energii pozitive
Oglinzile joacă un rol important în direcționarea energiilor pozitive și ar trebui așezate perpendicular cu ușa de la intrare, niciodată paralel cu ușa pentru că vor respinge energiile pozitive care intră în casă. Folosește o oglindă, pentru ultimele retușuri înainte de a pleca de acasă, dar și pentru a crea senzația unui hol mai spațios. Undeva în casă trebuie să te poți studia în întregime în oglindă, iar holul este un loc bun pentru așa ceva, pentru că aici faci ultimele retușuri înainte de a ieși din casă.
- Surse de lumină
În cazul în care holul tău nu are o fereastră, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor în holurile de apartament, salvarea vine de la corpurile de iluminat și oglinzi. Pentru holurile mai întunecoase alegeți corpuri de iluminat adiacente, lămpi sau spoturi led dar și oglinzi de mari dimensiuni care vor reflecta lumina. Nu te rezuma la o singură sursă de lumină, adaugă și un lampadar și așază oglinda în așa fel încât să reflecte lumina. O altă idee este să amplasezi spoturi în jurul oglinzii, ea va amplifica lumina de la spoturi.
- Suportul pentru umbrele
Suportul pentru umbrele este un accesoriu oarecum opțional, dar foarte util în sezoanele ploioase. Astfel umbrelele sunt ordonate și la îndemână atunci când pleci de acasă în grabă. Cuierele de podea au în general spații speciale pentru umbrele, însă dacă spațiul îți permite și dispui de un hol generos, un suport de umbrele va aduce un plus de farmec holului tău, mai ales dacă vorbim de un model mai deosebit.
Personalizarea holului
Un truc util pentru holurile de apartament care de obicei nu au ferestre este amplasarea unei oglinzi în fața unui corp de iluminat, va mări încăperea și o va lumina. Poți monta o oglindă elegantă direct pe perete, pe laterala unui dulap, dar și pe spatele unei uși care se deschide în hol. În funcție de stilul pe care l-ai ales pentru designul interior, poți merge pe oglinzi dreptunghiulare, cu o ramă simplă și într-o culoare neutră sau pe forme ovale sau rotunde cu rame aurii sau argintii. O idee de pus în practică într-un hol mic mai ales este înrămarea mai multor oglinzi mai mici și de dimensiuni și forme diferite și așezarea lor pe perete în rânduri de câte 2-3 unele sub altele.
- Tapet. Dacă vrei să folosești tapetul în hol, ai la dispoziție o mulțime de modele, însă alegerea depinde de stilul de amenajare. Modelul ales trebuie să fie în ton cu restul casei și al decorului, însă regula supremă este echilibrul. Una dintre recomandările specialiștilor este să nu folosești tapet pe toți pereții, ci doar pe unul, pentru a nu crea senzația de micșorare a spațiului.
- Gresie. Alegerea gresiei în hol este una bună, deoarece holul este o zonă intens traficată din casele noastre și are nevoie de o pardoseală rezistentă, durabilă și potrivită cu stilul abordat în ansamblul amenajării. Alege o gresie mată, nu lucioasă, deoarece aceasta din urmă este alunecoasă și se zgârie.
- Piatră. Dacă stilul casei tale este unul rustic sau clasic, o variantă pentru podeaua holului poate fi piatra, însă costul este mai ridicat și mai dificil de curățat. Dacă îți place foarte mult designul scandinav, inspirat din natură, la modă de câțiva ani este placarea unui perete cu piatră decorativă.
Paleta de culori și iluminatul holului
Luminozitatea holului este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să îl aveți în vedere, mai ales că el va pune în evidență stilul de design ales. Atunci când suprafața holului sau amplasarea acestuia în locuință nu permite pătrunderea luminii naturale, formele și culorile vin să compenseze lipsa de lumină. În cazul fericit, în care holul se bucură de o fereastră, puteți aborda și nuanțe mai vesele sau chiar mai închise.
- Folosește culori deschise și pastelate pentru pereți, nuanțele deschise, alb, galben-pai, bej, sunt cele recomandate în vreme ce culorile puternice și închise ar trebui evitate. Poți apela și la zugrăveli moderne, în două culori, alb și o altă culoare, dar într-o nuanță deschisa, pentru a lumina încăperea.
- Soluția principală este dată de alegerea corpurilor de iluminat și oglinzilor. Nu te rezuma la o singură sursă de lumină, adaugă și un lampadar și așază oglinda în așa fel încât să reflecte lumina. Cumpără câteva corpuri de iluminat special concepute pentru un hol întunecos și amplasează-le pe mai multe nivele de înălțime; acestea vor lumina plăcut și în straturi încăperea. O altă idee este să amplasezi spoturi în jurul oglinzii, ea va amplifica lumina de la spoturi.
- Limitează-te la puține corpuri de mobilier și alege-le într-o culoare deschisă sau în două nuanțe ușor contrastante.
Decorarea holului
Oricât de mic ar fi, un strop de personalitate va fi benefic pentru a transforma holul dintr-un spațiu sec și neprimitor într-un decor frumos și practic. Nu trebuie să îl umpli cu obiecte decorative, ci doar să folosești câteva care să îl facă mai primitor și să îi dea personalitate.
- Alege un obiect statement precum o lampă interesantă, care să iasă în evidență din primul moment în care cineva îți calcă pragul.
- Dacă ai un bufet sau o măsuță de hol, pune pe el câteva plante, felinare sau sfeșnice. Poți pune și coșuri de depozitare din rafie, care vor fi utile pentru depozitarea obiectelor mici.
- Decorează un perete cu un tablou de dimensiuni mari, un sticker cu un mesaj optimist sau cu fotografii.
- Folosește-te de covorașele special create pentru intrare cu mesaje haioase sau imagine iconice pentru casa ta.
- Într-un hol mai mare poți amplasa mai multe obiecte de decor, precum tablouri cu mesaje inspiraționale, plante de interior, fotografii de familie – pe care le vei vedea de fiecare dată când ajungi acasă și vor avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit.
Trebuie să fim foarte atenți pentru că deși este cartea de vizită a locuinței, dacă este vorba de cel de la intrare sau reprezintă stilul casei, amenajarea holului este adesea și pe nedrept neglijată de către proprietari. Timpul sau bugetul limitat pentru
decorarea acestui spațiu ne determină uneori să îl lăsăm pe ultimul loc în lista priorităților ce țin de designul interior și acest lucru nu e de dorit mai ales dacă ținem cont că există o mulțime de variante și modele de mobila hol.
Scopul final în amenajarea holului este acela de a-l transforma într-un spațiu practic, funcțional și estetic, spre cât se poate de chic. Factorul care dictează în aceasta privință este dimensiunea încăperii. În holurile mici limităm piesele pentru mobilier hol, un pantofar îngust și un cuier supendat amplasat deasupra lui sunt suficiente, însă, dacă ai un hol mai mare, poți lua în calcul și o măsuță cu două fotolii, un dulap mai mare, o banchetă cu loc de depozitare în interior, chiar și corpuri cu rafturi, pe care să pui diverse decorațiuni sau cărți.
Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei