Canapeaua este fără îndoială cea mai populară și utilă piesă din mobilierul casei tale, este locul unde toată familia stă seara la televizor, unde invitații tăi vor sta atunci când vin în vizită sau unde te poți relaxa dormind după-amiaza. Mulți o definesc ca fiind ancora camerei de zi, punctul de bază al întregii camere, cu siguranță mobilierul de cea mai mare importanță. Canapeaua este adesea cel mai voluminos mobilier din living, cel ce va domina camera, dând tonul despre stilul sufrageriei. Canapeaua este produsul în care investești de obicei cei mai mulți bani, un motiv în plus să alegi ceva de care să fii complet mulțumit.
- Ce modele de canapele există
Sub denumirea generică de canapea găsim canapele și colțare.
- Canapelele sunt modele de două sau trei locuri, mai rar patru locuri, care nu ocupă mult spațiu, putând fi integrate și în spații de dimensiuni mai modeste. În livingurile mai spațioase, se pot achiziționa seturi de canapea cu unul sau două fotolii, sau dacă este posibil chiar două canapele de două și trei persoane cu fotolii, ce pot fi aranjate în jurul mesei de cafea, în formă de U.
- Colțarul este o variantă mai complexă a canapelei, locurile pentru ședere în loc să fie în linie, sunt în formă de L, fapt ce sporește funcționalitatea dar mărește și spațiul ocupat. Pe latura mare se găsesc două sau trei locuri iar pe cea mică unul sau două, acestea în funcție de spațiul pentru care a fost conceput.
- Ce tipuri de canapele există
Funcționalitatea este foarte importantă în alegerea unei canapele, aceasta influențând definitoriu designul mobilierului și tipurile lui.
- Pentru a urmări programul la televizor confortabil sau a bea o cafea cu invitații este suficientă o canapea fixă sau un colțar fix. Înălțimea spătarului, pentru susținerea spatelui și tăria pernei de șezut vor garanta ”comoditatea” mobilierului.
- Canapeaua extensibilă este varianta optimă când ai nevoie de un pat pentru musafiri dar nu-ți permiți o cameră de oaspeți. O canapea de trei locuri extensibilă va avea aparent mai puțin spațiu la extensie spre deosebire de cea cu două locuri care va înainta mai mult spre mijlocul camerei. Colțarele pot fi la rîndul lor extensibile, la fel și fotoliile.
- Reclinerele sunt canapele cu un plus de funcționalitate, spătarul și zona verticală a șezutului putând fi întinse spre orizontală, cu mai multe trepte intermediare, astfel încât să se obțină o poziție ideală pentru relaxare. Mecanismul, destul de costisitor este funcțional doar pentru șezuturile de margine, cel de mijloc fiind fix. Sistemul este folosit și la fotolii.
- Ce funcții îndeplinește o canapea
Posibilitatea de extindere este capacitatea unei canapele sau unui colțar de a se transforma în pat, poate una din cele mai căutate funcții, mai ales dacă locuiești într-un apartament mic sau o garsonieră.
La achiziționarea unei canapele extensibile este foarte importantă frecvența utilizării extensiei.
- Dacă vrei să o folosești zilnic, optează pentru o canapea cu extensie tip ribalta, deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală. Acest tip de extensie este specific canapelelor extensibile de două locuri.
- Extensia click-clack este extensia des întâlnită la canapelele de trei locuri, extensie care din punct de vedere al confortului este pe locul 2 după extensia tip ribalta. Ambele tipuri sunt specifice canapelelor ce necesită extensie zilnică.
- Extensia tip sertar este o extensie de confort scăzut, elementele care formează suprafața de dormit având densități diferite, fiind recomandată pentru canapelele cu extensie ocazională.
Canapelele sau colțarele modulare au avantajul reamenajării în funcție de spațiu, nevoi și preferințe personale. Colțarul modular oferă posibilitatea de a reorganiza diferite părți, de obicei cele laterale. Cele mai căutate modele sunt cele de colțare modulare extensibile, deoarece sunt foarte practice, putând fi cu ușurință aranjate.
Spațul de depozitare este o altă funcție importantă la toate canapelele și colțarele, dar mai ales la cele extensibile, fiind spațiul ce permite ”ascunderea” lenjeriei de pat, pernelor și plăpumii. Acest spațiu devine deosebit de important în cazul unei garsoniere sau unui apartament mic, unde piesele de mobilier sunt puține și nu permit depozitarea multor lucruri.
- Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiuni
Dimensiunea canapelei este un factor la fel de important ca și scopul pentru care achiziționam canapeaua. Trebuie să avem în vedere atât dimensiunea camerei în care vor instala canapeaua, cât și numărul efectiv de locuri pe care presupunem că le folosim simultan.
Cum alegi canapeaua în funcție de dimensiunea camerei
- Într-un living mic, este indicat o canapea de trei locuri, așezată pe perete, care se poate completa cu un fotoliu sau un taburet, dând un aspect intim și funcțional.
- Într-un living spațios, cu o familie mai numeroasă, un set de două canapele, de o canapea cu două fotolii sau un colțar cu fotolii este ideal și confortabil. Dacă spațiul o permite, canapeaua sau colțarul ce nu este fixat la perete dă o notă de mai mare eleganță încăperii.
- Dacă vrei ca livingul să pară mai mare alege o canapea compactă, confortabilă, cu brațe nu prea voluminoase, dar care să nu diminueze confortul.
- Într-o garsonieră sau un living open-space, nu este nevoie să plasezi canapeaua la perete, putând fi așezată în așa fel încât să împartă fals camera în două, o parte pentru relaxare și alta pentru servit masa. Spatele spătarului canapelei în acest caz trebuie să fie frumos finisat și poate avea chiar montate rafturi.
Ce dimensiuni are canapeaua
Canapeaua sau colțarul, împreună cu setul de fotolii sau tabureți trebuie să aibă suficiente locuri pentru a permite tuturor membrilor familiei să stea concomitent în condiții confortabile, vizionând un film la televizor. Chiar dacă modelul de canapea este compact, foarte rar va fi folosit de mai mult de două persoane, de aceea este mai des folosită canapeaua de două persoane.
- Cum alegi canapeaua în funcție de materiale folosite
Când alegi canapeaua este important să alegi cu simț de răspundere structura de rezistență a canapelei, după material și design, sistemul de extensie dacă există, spațiile de depozitare dacă există, tipul saltelelor și pernelor folosite, precum și materialul tapițeriei.
Cadrul canapelei
Cadrul de rezistență al canapelei, poate fi din metal sau lemn, cel din lemn pot avea un lemn mai moale, mai puțin rezistent și mai ieftin, un rășinos spre exemplu, sau din contra, un fag sau nuc, de esență tare. O extensibilă, pe care zilnic o folosim ca pat, cu siguranță va trebui să aibă un cadru foarte rezistent.
Materialul cadrului de rezistență este foarte important și la canapelele recliner, acele canapele care vor avea posibilitatea de a da un loc sau două canapelei, cu spătarul înclinat pe spate, un suport pentru picioare extinzându-se simultan în față.
Într-un living amenajat în stil minimalist un cadru de rezistență metalic va îngreuna suficient canapeaua pentru a nu fi mutată cu ușurință.
Saltelele și pernele folosite
Un alt punct căruia trebuie să-i acordăm atenție și de care va depinde cu siguranță, confortul și perioada de folosință a canapelei, ba chiar și prețul ei, va fi tipul saltelei folosite. Ea poate fi din spumă poliuretanică, arcuri bonell sau sinusoidale, spumă cu memorie sau puf de gâscă, sau combinații ale acestora în funcție de model.
- Alege un șezut din perne, eventual unele umplute cu pene naturale sau cu spumă cu memorie, dacă îți dorești o canapea foarte confortabilă.
- Opțiuni mai accesibile din punct de vedere bugetar sunt canapelele cu sisteme cu arcuri sau cu șezut din burete.
- Sistemul cu arcuri sinusoidale este mai confortabil, dar sistemul pe bază de arcuri nu rezistă prea mult în cazul unei canapele folosite des, arcurile vor slăbi, șezutul se va lăsa într-un mod foarte inestetic.
- Canapea cu șezutul din burete este calitativ superioară dacă se alege varianta memory foam, chiar dacă are un preț mai ridicat.
- Canapea cu șezutul din spumă poliuretanică este o alegere ideală pentru o canapea confortabilă.
Materialul tapițeriei
Tapițeria cu care este îmbrăcată canapeaua sau colțarul este ales pe criterii estetice. Poate fi un material textil, piele ecologică sau piele naturală, iar noi trebuie să alegem cu discernământ, în cunoștință de cauză.
- Tapițeria din stofă este ieftină și relativ ușor de întreținut, având în același timp o gamă foarte largă din care poți alege, atât în ceea ce privește culorile, cât și modelele și texturile imprimeurilor. Pe de altă parte stofa este mai pretențioasă la scoaterea petelor dificile.
- Stofa de acoperire are atât lână cât și fibre sintetice în componență. Un procent mai mare de lână, va face ca materialul să încălzească mai puțin, dar va fi mai puțin rezistent, devenind rufos după un timp nu prea îndelungat.
- Canapelele din piele sau colțarele din piele sunt potrivite pentru cuplurile tinere, care petrec mai puțin timp acasă, nu sunt recomandate familiilor cu mulți copii sau care au animale de companie, deoarece pot fi ușor zgâriate. Principalul avantaj al pielii este că nu se deformează în timp.
- Dacă bugetul nu o permite se poate alege pielea sintetică, dar care în timp poate crăpa și deveni inestetică.
- Cum alegi canapeaua în funcție de design
Confortul și aspectul sunt calitățile ce trebuiesc atinse în alegerea unei canapele. Confortul este foarte important, dar aspectul canapelei va influența designul întregului living, având un aspect potrivit cu decorul întregii camere.
Cum alegi forma canapelei
Forma canapelei ar trebui decisă în funcție de stilul de amenajare și de dimensiunea camerei în care urmează să fie amplasată.
- Canapeaua încăpătoare ar fi ideală pentru un colț de relaxare, unde să te întâlnești cu prietenii.
- Într-un living spațios, un colțar de cinci sau șase locuri ar fi piesa de mobilier necesară.
- Un living devenit câmp de joacă pentru copil cere o canapea compactă, cu extensie frontală, ce să-i permită celui mic cât mai multă suprafață de joacă.
Culoarea tapițeriei
Culoarea tapițeriei este direct legată de stilul canapelei și designul ce caracterizează camera, de la covor și perdea, la celelalte obiecte de mobiliei, culoarea pereților și stilul lămpii. Chiar dacă de foarte multe ori canapeaua este prima cumpărată, este necesar să o încadrați foarte bine în viziunea viitoare a camerei. Culoarea trebuie să fie veselă, în trend, dar trebuie să reziste de multe ori atât la neprevăzut cât și la schimbările modei, canapeaua fiind utilizată un timp mai îndelungat.
- Canapeaua închisă la culoare pe o podea la fel de închisă va da camerei un aspect banal. Pentru a fi scoasă în evidență, culoarea canapelei trebuie să fie cumva delimitată de cea a pardoselii, dacă nu chiar să contrasteze.
- Canapeaua deschisă la culoare va da încăperii un aer aerisit, însă este mai greu de întreținut în timp. Într-o casă cu copii sau animale de companie culorile deschise este bine să fie evitate. O bună alternativă ar fi niște huse detașabile.
- Alternativă la o canapea colorată poate fi o tapițerie într-o culoare neutră, cu pernuțe decorative a căror culoare să contrasteze cu cea a canapelei și să se asorteze cu restul decorului.