Ghirlande luminoase în decorul casei, cum le folosești inspirat - ACAJU

Orice fel de ghirlande luminoase, fie cu led sau cu bec, pot fi perfecte pentru decorarea casei. Le poți folosi în dormitor, în living, pe balcon, terasă sau în curte, și asta nu numai de Crăciun. Poate aici trebuie subliniat că dacă de Crăciun se folosesc ghirlande luminoase colorate sau multicolore, de Paște și în restul anului casa se va orna cu ghirlande cu lumină albă, și anume caldă, nepulsatorie.

 

Lumina caldă sau lumină rece?

 

Sursele de lumină pot emite trei tonuri de culoare, în funcție de temperatura de culoare: alb cald, neutru și alb rece. Lumina caldă are valori mai mici ale temperaturii de culoare decât lumina rece. 

 

De exemplu, lumina caldă a unei lumânări are în jur de 1900 K, un bec cu halogen poate emite o lumina neutră de 3400 K, iar un neon fluorescent de 6500 K are o lumina rece alb-albăstruie. În amenajările interioare se folosesc, de obicei, toate aceste trei feluri de lumină, cu temperatură între 2000 K și 6500 K.

 

Unde se folosesc cele trei nuanțe de lumină albă

 

Lumina rece ajută la distingerea detaliilor și a culorilor, stimulând concentrarea și creând o atmosferă prielnică muncii, de aceea este utilizată în birouri și în zonele de lucru ale locuinței. Ține cont că lumina rece te menține alert și treaz. În bucătărie, spoturile cu lumină rece puternică sunt utile deasupra blatului unde prepari alimentele, însă pentru zona de dining e preferabil să alegi o lumină caldă.

 

Lumina neutră este cea care nu îți obosește ochii, este cea mai apropiată de lumina naturală, care nu influențează culoarea finală a pereților și cea mai potrivită pentru o cameră cu pereții albi.

 

Lumina caldă este blândă și relaxantă pentru ochi, de aceea e bine să o folosești în încăperile dedicate odihnei, precum dormitoarele. Este potrivita și pentru living, deoarece creează o atmosfera intimă și confortabilă, sau pentru coridoare și holuri. Iarna, poți încerca să „crești” puțin temperatura din sufragerie, înlocuind becurile cu lumină rece cu unele cu lumina caldă. Dacă urmează să amenajezi livingul, dormitorul, balconul sau terasa și te gândești la niște decorațiuni cu ghirlande luminoase acestea trebuie să fie doar cu lumină caldă.

Casă mai frumoasă și primitoare cu ghirlande luminoase

 

Ghirlandele au devenit unele dintre cele mai recomandate decorațiuni luminoase. Ele sunt apreciate atât în amenajările interioare cât și în cele exterioare, atât în locuință, pe balcon sau sub bolta din curte. Ghirlandele luminoase clasice se potrivesc oricărei încăperi și oricărui stil de amenajare. Simple și versatile se pot confunda cu restul decorațiunilor sau pot fi scoase în evidență, mai ales atunci când au becuri cu un design deosebit. Ghirlandele luminoase pot înlocui cu succes corpurile tradiționale pentru iluminat camerele.

 

Dacă optezi pentru o variantă cu becuri dimabile vei avea avantajul de a putea regla lumina în funcție de atmosfera potrivită fiecărei seri. În livinguri, dormitoare sau în dining creează imagini unice, care uimesc de fiecare dată. Lumina lor îmbunătățește atmosfera, crează impresia de confort și comoditate. Singura problemă ceva mai complicată este cu alimentarea, de multe ori fiind nevoie de prelungitoare până la priza cea mai apropiată, problema reală fiind ascunderea firului.

  • În dormitor o ghirlandă de 10 sau 20 de leduri, cu un cablu foarte subțire poate fi așezată într-un borcan alb de 2 – 3 l, cu bateria camuflată pe capacul borcanului și folosită în locul veiozei de la marginea patului. Nu cred că s-ar putea citi la lumina din borcan, dar efectul este superb.
  • Tot în dormitor, sub galeria perdelei, o ghirlandă luminoasă sau o bandă led va fi de un efect plăcut, transmițând o lumină suavă și discretă, care accentuează totuși linia perdelei.
  • Pornind de la aceași idee, dacă șifonierul sau altă mobilă este până la tavan, adică nu mai mult de unul sau doi cm de acesta, pe margine se poate pune o ghirlandă de lumini ce va contura mobila dar în același timp va lumina prin reflexie din tavan camera.
  • Poate una din cele mai romantice atmosfere vor fi realizate într-un dormitor al cărui pat are un baldachin din voal sau alt material subțire și transparent și care este împodobit realmente cu ghirlande luminoase, ce dau o lumină puțin intensă și discretă, pe direcția cutelor făcute de material.
  • Tot în dormitor, pe peretele unde este capul patului se pot atârna șiraguri cu perdea de leduri, singura mare problemă este ca lumina să nu fie foarte intensă. Evidențierea capului patului poate fi urmată chiar de aplicarea unor benzi cu leduri împrejurul cadrului său, pentru crearea unui pat plutitor.
  • Dacă ai în dormitor o masuță de toaletă cu oglindă, o poți lumina mai bine cu ghirlande luminoase cu leduri albe, mai ales dacă le aplici pe partea din față a ramei acesteia. Am putea spune că aceasta este o excepție de la regula camuflării ghirlandelor luminoase, pentru că implică mai degrabă rolul funcțional al luminilor și mai puțin pe cel decorativ.

  • Ca și în celelalte camere, poți instala benzi cu leduri pe tavan, de jur imprejurul acestuia, sau în partea superioară a pereților, ascunse în scafe sau în profile decorative. Orice grindă orizontală trebuie subliniată cu un rând de bandă cu leduri, fixată dedesubt, la margine.
  • În oricare din camere, dacă aveți niște crengi de copac sau arbust, fără frunze, uscate, ce stau în vreo glastră se pot orna cu ghirlande de leduri mici, făcând vizibil doar conturul acestora.
  • În living, în spatele zonei de relaxare se pot instala ghirlande luminoase, pe unul sau mai multe rânduri sau ca perdea de lumini. Foarte mare atenție să nu reflecte în televizor, că este obosilor.
  • În living se poate înlocui sau suplimenta lumina ambientală cu un tavan luminos, format din numeroase ghirlande luminoase așezate radial sau în rețea.
  • O lumină de efect poate veni de la conturarea polițelor de la bibliotecă cu benzi led.
  • Ghirlanda ce încadrează o fereastră este o altă idee de folosit în living.
  • Un balcon mic este locul perfect să montezi o ghirlanda luminoasa într-unul dintre capetele, pentru distrage atenția de la spațiul mic la lumina ambientală caldă și primitoare ce învăluie balconul într-o aura de confort și stare de bine.

 

Probabil cel mai bun candidat pentru un decor cu ghirlande luminoase este foișorul din grădină. Câteva ghirlande cu lumina caldă vor crea o atmosfera feerică în foișor. La fel va funcționa și pe o terasă acoperită sau nu, dar și sub un pom mare sub care la masa amenajată ziua ne ferim de soare și seara ne relaxăm cu cei dragi.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.