Greșeli de evitat când mobilezi o garsonieră - ACAJU

Amenajarea unei garsoniere pare descurajantă, mai ales că într-un spațiu restrâns trebuie prevăzute funcționalități multiple care duc de cele mai multe ori la senzația de înghesuială. Amenajarea unei garsoniere este o provocare specială pentru că reprezintă mai mult decât a avea un pat util sau o canapea extensibilă, înseamnă punerea într-un singur loc a numeroase soluții practice pentru crearea unui „dormitor” cochet și practic într-un spațiu mic, a unei zone pentru relaxare și citit, dar și spații de depozitare. 

O garsonieră trebuie să satisfacă mai multe roluri, în primul rând cel de  dormitor, de petrecut timpul liber, eventual și cel de cameră de studiu sau lucru, dacă ești freelancer. Într-o garsonieră se știe că bucătăria și baia sunt foarte mici, la care se adaugă lipsa spațiilor de depozitare. 

Tocmai de aceea, alegerea mobilierului potrivit te poate ajuta să te bucuri de toate acestea, oferindu-ți un plus de confort chiar și într-un astfel de spațiu restrâns. Recomandarea pentru spațiile mici și deci și pentru garsonieră este să abordezi o amenajare minimalistă. Analizează cu rigurozitate fiecare nevoie și renunță la tot ce este în plus. Încearcă astfel să eliberezi cât mai mult din spațiu și să maschezi ce se poate masca. Alege o mobilă living cât mai simplă și mai practică, fără prea multe artificii decorative. 

Orice decizie este importantă, însă esențial este să eviți câteva greșeli des întâlnite în amenajarea unei garsoniere. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli în amenajarea unei garsoniere pe care ar fi bine să le eviți:

 

  1. Amenajezi garsoniera ca o singură cameră

 

Una din greșelile de la care pleacă o amenajare garsonieră nereușită constă în tratarea acesteia ca o singură încăpere. Indiferent de cât de mic este spațiul de care dispui, în loc să privești garsoniera ca pe un singur spațiu, încearcă să separi zona de zi de zona de noapte. Creează o zonă, oricât de mică, de luat masa, o zonă pentru dormit, o zonă separată pentru lucru (dacă este cazul) și o zonă de zi. 

Chiar dacă zona de zi coincide cu cea de noapte, atunci când nu dormi, ai în vedere să poți transforma spațiul în living: strânge canapeaua sau patul, adaugă pernele decorative și apropie măsuța de cafea, astfel încât să nu ai impresia ca ești într-un dormitor. Pentru a crea aceste zone separate, nu este necesară existența unor pereți, se va economisi mult spațiu dacă divizarea este făcută vizual. Folosește ca separatoare diferite piese de mobilier, precum o etajeră, o comodă înaltă sau chiar și accesorii, covoarele fiind cele mai potrivite pentru a marca vizual o zonă.

 

  1. Alegi piese de mobilier foarte mari

 

Poate cea mai frecventă greșeală în amenajarea garsonierelor constă în alegerea nepotrivită de mobilă garsonieră, care nu valorifică spațiul sau îl aglomerează inutil. Acest lucru este valabil în amenajarea oricărui spațiu, însă, într-o garsonieră de mici dimensiuni, este mult mai neplăcut. O piesă de mobilier prea mare, în comparație cu spațiul în care este amplasată creează senzația că încăperea este mai mică decât în realitate. La fel piese de mobilier din diverse stiluri puse într-o singură cameră vor crea senzatia de haos și dezordine. Așadar, pentru a evita acest lucru, este recomandat să optezi întotdeauna pentru piese de mobilier cu dimensiuni proporționale cu cele ale încăperii și din același stil.

 

  1. Nu optezi pentru mobilă funcțională

 

În spațiile mici, piesele de mobilier alese sunt extrem de importante, de aceea trebuie folosit mobilier multifuncțional în funcție de mărimea și de tipul spațiului. Acesta te va ajuta să maximizezi spațiul. Un taburet cu spațiu de depozitare în interiorul său, o măsuță de cafea care se transformă în masa de dining, o canapea extensibilă cu ladă de depozitare, un pat rabatabil sunt doar câteva exemple de asemenea piese de mobilier pe care trebuie să le folosești într-o garsonieră. Rafturile prinse direct de perete, în locul clasicei biblioteci, lasă podeaua liberă și îți oferă și suficient spațiu de depozitare pentru cărti sau DVD-uri. Nici un dulap încorporat în perete nu este o idee rea, mai ales ca îți poate salva un loc pentru un fotoliu confortabil și un lampadar la care să citești.

 

  1. Alegi mobilă închisă la culoare

 

Mobila închisă la culoare nu este recomandată în spațiile mici. Dacă locuiești într-o garsonieră și alegi mobilier închis la culoare pentru că poate fi întreținut mai ușor, nu faci decât să creezi o atmosferă apăsătoare și întunecată. Întotdeauna spațiile mici vor arăta mai luminos și mai aerisit dacă le mobilezi cu obiecte în nuanțe deschise. În plus, o canapea bej sau gri deschis este la fel de ușor de întreținut ca și una neagră sau maro închis. Aceeași regulă a nuanțelor luminoase în garsonieră este valabilă și pentru covor, perne și culoarea pereților.

 

  1. Blochezi prea mult culoarele de trecere

 

Dacă nu măsori cu atenție spațiul disponibil și dimensiunile mobilierului pe care îl achiziționezi, este posibil să constați că toate culoarele de trecere sunt blocate de mobila garsonieră. Astfel va trebui să atingi mereu brațul canapelei sau colțul patului ca să te deplasezi prin cameră. Ar trebui să ții cont de proporțiile camerei atunci când alegi mobila, eventual să marchezi pe podea dimensiunile unei piese înainte de a o cumpăra. În acest mod vei vedea cum se intergrează aceasta în spațiul respectiv și dacă nu cumva blochează traficul.

 

  1. Gândești estetic, înainte de a gândi practic

 

Zona de dormit într-o garsonieră ar trebuie să fie zona principală. În amenajarea garsonierei, poți începe prin a achiziționa prima dată patul, pentru ca mai apoi să gândești întreg designul garsonierei tale în jurul acestuia. Alegerea patului trebuie să respecte atât confortul tău, cât și dimensiunea locuinței. Dacă prima intenție ar fi să îți iei un pat matrimonial, trebuie să iei în considerare faptul că vei avea nevoie de spații de depozitare și de alte piese de mobilier, care să servească nevoilor practice. 

O variantă de mobilier garsonieră mult mai practică pentru spațiul de dormit sunt canapelele extensibile, flexibile, foarte confortabile și care te pot ajuta să salvezi foarte mult din spațiul folosit pe timpul zilei. De asemenea, fii foarte atent atunci când alegi materialul canapelei, deoarece aceasta va fi extrem de utilizată atât pentru a dormi, cât și pe timpul zilei pentru citit sau relaxare. Întreținerea canapelei poate fi mult mai ușoară dacă alegi materiale din microfibră.

 

  1. Încarci prea mult spațiul

 

O mare greșeală în orice tip de amenajare este să încarci spațiul pe care îl ai la dispoziție până la refuz. Însă, când vine vorba de mobilarea garsonierei, cu atât mai mult trebuie să eviți această greșeală. O soluție simplă prin care poți exploata la maximum garsoniera este să gândești fiecare piesă de mobilier pe verticală. 

Mobila pe comandă poate fi un pic mai scumpă, dar te va ajuta îți rezolvi toate problemele pe care le ai cu spațiile pentru haine, lenjeriile de pat și obiectele personale pe care le vei aduna cu timpul. Folosește lada canapelei pentru depozitarea lucrurilor groase, comandă un dulap și etajere până în tavan și montează în holul de la intrare un cuier cu pantofar, ca să îți poți organiza mai ușor încălțămintea și hainele de zi cu zi.

 

  1. Nu alegi electrocasnice încorporate

 

Regula mobilatului pe verticală trebuie aplicată și în cele mai mici camere din locuința ta, precum baia și bucătăria. Caută ca în spațiul de gătit să folosești mobilă care încorporează electrocasnicele importante, precum mașina de spălat vase, cea de spălat rufe și cuptorul cu microunde. 

Bucătăriile moderne pentru garsoniere trebuie să ofere cât mai mult loc de depozitare, în acest sens foarte practice fiind dulapurile cu spații de depozitare ascunse inclusiv pe uși sau cele cu deschidere verticală. Ca să nu încarci spațiile de depozitare din cameră, în baie poți să montezi dulapuri deasupra vasului de toaletă pentru prosoape și alte obiecte de igienă personală. În acest fel, vei reuși să îți organizezi mai simplu casa și să faci curat mai eficient. 

 

  1. Nu iluminezi corespunzător

 

Într-o garsonieră, iluminatul nu trebuie subestimat deloc, mai ales dacă orientarea ferestrelor este spre nord. Astfel, fie alegi corpuri de iluminat cu multe becuri, fie optezi pentru veoize sau lampadare suplimentare. O altă variantă ar fi să achiziționezi mobilier cu sistem de iluminat integrat care adaugă un plus de rafinament și luminozitate încăperii.

 

  1. Lipești toată mobila de perete

 

Într-un spațiu mic configurația tradițională a mobilierului înseamnă toate piesele lipite de perete. Doar că rezultatul nu este niciodată cel preconizat, pentru că în felul acesta spațiul pare mai mic și mai aglomerat. Trage o parte din piesele de mobilă garsonieră mai în interiorul camerei, de exemplu poziționează un fotoliu în fața canapelei și încearcă să creezi o zonă de conversație. În felul acesta atmosfera va părea mai aerisită, fără să pierzi din suprafața utilă a camerei.

Nu uita că într-o garsonieră trebuie să te folosești de fiecare spațiu. Dacă dispui de balcon, folosește-te de poziția lui, și verifică dacă poate fi transformat ca parte din living sau poți muta bucătăria pe balcon. Tot aici poți crește flori sau depozita alimente care trebuie să stea în spații mai răcoroase.

Mobila garsonieră nu ar trebui să fie plictisitoare, pentru că vorbim de o singură cameră un mix între dormitor și living. Alege mobilier funcțional care poate fi mutat ușor, în funcție de necesitate și introdu elemente de decor pe care le poți plasa în diverse locuri ale camerei pentru a schimba perspectiva.