O casă frumoasă, în care îți face plăcere să trăiești, este o casă amenajată pe gustul tău, dar și ordonată. În timp însă, se știe că în locuința oricui, se strâng foarte multe lucruri care parcă nu mai încap pe nicăieri, dar nici nu pot fi aruncate pentru că familia are nevoie de ele și trebuie, bineînțeles, să le păstrăm undeva. În consecință, casa nu mai este ordonată ca înainte.
Indiferent cât de mult sau puțin spațiu am avea la dispoziție, există întotdeauna câteva obiecte care nu par niciodată să își găsească locul. În aceste condiții intră în scenă soluțiile de depozitare care, folosite inteligent, pot salva spațiu prețios, mai ales în apartamentele mici. Există câteva soluții inteligente de depozitare care te vor ajuta să nu îți aglomerezi casa mai mult decât e necesar, să nu ajungi să simți că locuiești într-un depozit și, în același timp, să ai și loc pentru toate lucrurile tale.
Idei de amenajare și depozitare pentru bucătărie
- Capacele creează mereu probleme, fie că sunt de la cutii depozitare sau de la cratițe. Cele de la cutii depozitare se pot pune una în alta, iar capacele în același sertar într-un suport de CD.
- Pe un perete al bucătăriei putem fixa mai multe bare metalice din cele pentru agățat rafturi organizatoare în bucătărie. Vom începe de sus, prima fiind fixată la o distanță de tavan egală cu cel mai mare capac de cratiță pe care îl avem. Cam la aceeași distanță vom fixa și celelalte mergând în jos. Între bare și perete vom pune capacele ce se vor sprijinii în mânere. Între ele vom pune pe bare cârlige de care vom agăța tigăi sau oale cu mâner lung, dar nu foarte voluminoase.
- Pe spatele din interior al ușilor de la dulap se pot folosi table magnetice pentru a depozita mici obiecte sau condimente.
- O altă variantă este să fixăm pe spate ușilor un organizator de ciorapi ca cel pe care îl folosim la șifonierul din dormitor. În buzunare pot fi așezate de asemenea condimente sau obiecte mici.
- Într-un dulap bază pe pardoseală se poate pune o bară metalică în partea de sus, pe direcția mijlocului ușii, de care se vor agăța cârlige de care se vor agăța la rândul lor tigăile.
- Pentru produsele de băcănie pe care le poți pune în borcane cu capac înfiletat, poți lipi capacele de fundul dulapurilor suspendate și așa ai mai mult loc de depozitare.
- Ai multe pungi de plastic pune-le într-o cutie goală de șervețele sau într-o sticlă de plastic pentru apă de 2 l. În sticlă faci 2 găuri lungi și înguste pe generatoare pe unde bagi și scoți pungile.
- Tocătoarele de lemn sau plastic pot fi agățate în perete sau pe spatele interior al ușilor de dulap.
- Dacă ai pe un perete loc suficient poți cumpăra de la un magazin de bricolaj o placă cu găuri, folosită pentru fixarea pe perete a uneltelor în ateliere și cu cârligele respective pentru fixare. După ce fixați placa pe perete, aranjați cuiele și cârligele pentru a agăța tot ce doriți. Pentru a păstra locurile și a ști unde puneți fiecare obiect le puteți desena silueta pe placa suport.
- În dulapul de sub chiuvetă puteți fixa o bară dintr-o parte în alta de care puteți agăța de clapă toate sticlele cu soluții cu pulverizator, iar în cutii depozitare veți organiza periile și lavetele.
Idei de depozitare pentru dormitor
- Pentru șifonier există niște umerașe de care se pot agăța cam 9 umerașe pentru cămăși și bluze. După ce ați agățat toate bluzele umerașul suport se poate pune într-o a doua poziție, stând vertical, poziție în care economisește foarte mult spațiu. Pentru pantaloni există un suport care funcționează cam pe aceeași idee. Pe o bară care stă orizontal pentru că este agățată la capete de 2 cârlige există suporți pentru depozitare a 5 pantaloni. După ce au fost puși pantalonii, se scoate un cârlig de la un capăt și suportul se va așeza în poziție aproape verticală, economisind spațiu.
- Pe spatele ușilor de la șifonier se pot fixa suporturi de pânză pentru ciorapi, economisind astfel loc din sertarele de la comodă. În astfel de suporturi poți pune ciorapi, lenjerie sau eșarfe, câte unul în fiecare compartiment.
- Pentru agățat de bara de la șifonier există și suporturi de cam 150 cm lungime cu compartimente din pânză, ca niște cutii depozitare fără fața laterală. În fiecare compartiment va sta câte o pereche de pantofi.
- În sertarele de la comodă se pot face câteva despărțiturii verticale din placaj sau plastic, lenjeria sau ciorapii vor fi strânși înfășurați și așezați vertical între despărțituri, câștigând astfel spațiu mai mult.
- În partea de jos a unui corp de șifonier vom instala o poliță care este mobilă pe un mecanism de sertar. Pe acest mecanism vor fi fixate bețe de lemn puțin mai groase ca un creion, cam de 20 cm lungime, într-un caroiaj de cam 8 cm. Astea vor fi suporturi pentru pantofii de damă. Pentru cei bărbătești vom avea suporți mai înalți și mai rari.
- Cutia de bijuterii poate fi făcută pe un panou cu ramă, unde sunt etalate în cârlige și cuie toate bijuteriile pe perete. Capacul cutiei va fi un tablou de aceeași dimensiune. Cu un mecanism special tabloul va deschide în siguranță „ușa” cutiei de bijuterii.
- Există un sistem de glisiere pentru sertare verticale, altfel spus, glisierele sunt fixate sus și jos, și suportă greutăți mai mari. Într-un corp de șifonier vor fi făcute acest fel de sertare, de fapt niște etajere fără fund, cu lățimi în funcție de pantofii pe care îi vom ține în acest dulap depozitare. În acest fel, fiind depozitate în adâncime vom folosi mai judicios spațiul.
- Pentru depozitarea genților în șifonier se pot agăța de bară lanțuri de lungimea spațiului liber. De aceste lanțuri se vor agăța în cârlige gențile de toartă, în felul acesta vom avea agățate pe verticală cam 4 – 5 genți, funcție de mărimea lor, pe același lanț. Bineînțeles că se vor fixa mai multe lanțuri.