Sari la continut
Iluminat exterior: ce lumini alegem pentru grădina casei - ACAJU

Când decorăm o casă, încercăm de la bun început să o abordăm în mod unitar, pornind cu decorarea camerei de zi și a bucătăriei până la grădină sau terasă. „Legătura” arhitecturală dintre interiorul casei și părțile exterioare ale acesteia este o terasă sau o grădină. Indiferent de tip, acestea sunt spații de agrement și trebuie să le facem cât mai aspectuoase. 

 

Pentru aceasta, ar trebui să avem grijă nu numai de podele, plante interesante și mobilier confortabil, ci și de un iluminat exterior care să creeze o atmosferă de relaxare. Lumina are o mare importanță și ar trebui să ne amintim întotdeauna aceasta atunci când planificăm amenajarea luminilor din grădina casei.

 

Este mai mult ca sigur că înțelegi cât sunt de importante o curte sau o grădină luminate astfel încât să fie puse în valoare florile, aleile sau terasa. Fiecare element de design al grădinii joacă un rol important, însă un iluminat exterior este cel care poate să transforme complet aspectul acestui spațiu. Acest iluminat exterior este o parte integrantă a oricărei locuințe și devine din ce în ce mai popular, nu doar pentru atmosfera frumoasă în aer liber pe care o creează, ci și pentru siguranța pe care o oferă.

 

De ce este nevoie de lumini grădină?

 

Iluminarea peisajului din grădina casei, în afara aspectului excelent pe care îl creează, mărește securitatea casei și poate fi folosit pentru a crea spații sigure în aer liber pentru familie și oaspeți descurajând intrușii de pe proprietate. 

Cu lumini grădină bine amenajate vom fi siguri și în siguranță. O curte sau o grădină complet dotată cu corpuri de iluminat exterior de cale și lumini de pas, face mai ușoară plimbarea prin întuneric și vă va ajuta să evitați pericolele de împiedicare și alte pericole.

 

Un iluminat exterior adecvat poate face, de asemenea, casa mai puțin atrăgătoare pentru potențialii hoți și intruși. Deși nu există nicio garanție, o casă cu iluminat exterior adecvat, poate fi un factor descurajare major.

 

Tehnici de iluminat

 

  • Iluminarea aleilor și căilor de acces. Trebuie să marcați căile de mers pe jos și să evidențiați caracteristicile peisajului de-a lungul drumului cu iluminarea căii. Obiectivul principal al iluminării căii este să păstreze în siguranță mersul pe jos. Așezați corpuri de iluminat exterior pe orice curbă a drumului și direcționați iluminarea astfel încât întreaga plimbare să fie iluminată uniform, dar nu inundată de lumină. Așezați luminile drumului lângă plante interesante, bolovani și alte caracteristici pentru a crea o plimbare mai interesantă și mai frumoasă.
  • Iluminarea pasului. O caracteristică importantă de siguranță pe care trebuie să o adăugați la un iluminat exterior este iluminarea cu trepte. Luminile cu trepte pot fi folosite atât pentru scări sau pentru poteci cu pietre din când în când, cât și pentru trepte de-a lungul unei poteci. Rețineți că cel mai bine este să creați contrast pentru cel ce se plimbă iluminând fiecare alt pas.
  • Iluminatul „la firul ierbii”. Evidențiați zidăria, texturile și caracteristicile arhitecturale unice cu o tehnică care să lumineze „la firul ierbii”, pentru a da conturul terenului. Folosiți un reflector amplasat aproape de perete și îndreptat în sus pentru a ridica textura peretelui și a arunca umbre pentru accentuare, dar va evidenția și relieful atunci când este privit de la depărtare.
  • „Spălarea pereților”. Un iluminat exterior ambiental poate fi realizată folosind o tehnică „de spălarea pereților”, care funcționează deosebit de bine pe pereți și garduri vii. Pentru acest efect, utilizați corpuri de iluminat exterior de raza largă și orientați-le spre zona pe care doriți să o luminați. Pot fi necesare mai mai multe încercări cu înălțimea, unghiul și amplasamentul dispozitivului pentru a crea aspectul dorit, dar efectul final este perfect.
  • Iluminarea siluetei. Când iluminați pentru „spălarea pereților” direct în spatele unei plante sau a unui alt obiect, creați și un efect de siluetă. Acest lucru se întâmplă deoarece peretele este acoperit de lumină, mai puțin obiectul din spatele căruia se luminează, care obstrucționează lumina și care pare în întuneric să fie o umbră sau o siluetă.
  • Iluminarea cu umbre. Copacii, statuile și anumite plante pot fi folosite într-un iluminat exterior pentru efectul umbririi. Așezați o lampă de accent în fața copacului sau statuii, la bază, cu lumina îndreptată spre casă pentru a arunca o umbră a obiectului pe peretele exterior. Puteți regla unghiul luminii pentru o dramă suplimentară, un unghi de lumină mai mic va avea ca rezultat o umbră mai mică, în timp ce o lumină cu unghi mai mare va crea o umbră mai extinsă.

Tipuri de corpuri de iluminat exterior

 

Atunci când vine vorba de lumini grădină, trebuie să iei in considerare că unii aleg un iluminat exterior strict pentru design, în timp ce alții îl aleg doar pentru securitate. Lămpile cu senzori de mișcare sunt perfecte pentru securitate, cu toate acestea, nu trebuie să sacrifici stilul în detrimentul funcționalității.

 

Ce trebuie luat în considerare este ce stil se va potrivi cel mai bine ambientului și câtă lumina va produce în funcție de nevoile tale.

  • Aplice exterior. Aplicele sunt corpuri de iluminat exterior care se montează simplu pe perete, ca un bec. Acestea au o protecție în plus împotriva pătrunderii apei și a prafului.
  • Spot exterior. Este destinat utilizării în exterior pentru a produce fascicule concentrice sau excentrice de lumină. Este prevăzut cu o garnitură specială de etanșare împotriva apei și prafului.
  • Proiectoare. Ele emit lumină pe o zonă bine delimitată, însă lumina este foarte puternică. Acestea pot fi folosite să lumineze scările sau în zona imediată a ușilor, în toate zonele pe care le vrei bine luminate pentru siguranță. Daca ai o bucătărie în aer liber sau grătar, proiectoarele vor fi perfecte.
  • Lanterna de perete. Sunt atașate de un braț care se montează pe perete. Multe dintre acestea oferă un stil tradițional, însă se găsesc într-o varietate de modele. Lanterna de perete este o opțiune frumoasă pentru orice casă și după cum o spune denumirea, aceasta imită aspectul lanternei tradiționale. Majoritatea sunt folosite mai degrabă pentru accente de lumina, decât pentru securitate sau iluminatul de peisaj. Au un design tradițional și în general au detalii din metal, sticlă și sunt disponibile într-o varietate de finisaje, inclusiv cupru, metal, bronz, argintiu și oferă opțiuni care se potrivesc oricărei case.
  • Ghirlanda de becuri. În foarte multe cazuri, mai ales pentru terase și balcoane sunt folosite aceste ghirlande mai ales pentru un iluminat ambiental, cu precădere la masă, pentru mâncare sau jocuri de societate. Rar poate fi un iluminat de demarcare a spațiului.

Atunci când ai decis ce corpuri de iluminat exterior vor fi folosite în aranjamentul grădinii sau curții tale, va trebuie să faci conectarea lor la instalația de curent, sau să procuri lămpi cu energie solară.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda