Controlul luminilor din casă doar prin intermediul vocii părea în urmă cu ceva timp imposibil puterilor omenești, astăzi a devenit însă cu totul realizabil, existând sisteme de iluminat inteligent care pot să ne facă pe fiecare dintre noi să ne simțim un pic... atotputernici. Dacă alegi să schimbi modul în care locuința ta este luminată, optând astfel pentru un sistem de iluminat inteligent, vei avea o mulțime de avantaje, beneficiile iluminatului inteligent fiind multiple, fie ca vorbim despre un apartament sau despre o clădire de birouri. Implementarea unui astfel de sistem este extrem de simplu de realizat, iar partea cea mai frumoasă este ca rezultatele nu întârzie să apară.
Sistemul de iluminat inteligent este o componentă importantă a casei moderne și reprezintă soluția care permite minimizarea consumului de energie într-o locuință precum și controlul de la distanță a diverselor corpuri de iluminat inteligente. Scopul acestui sistem de iluminat inteligent este creșterea confortului într-o locuință prin implementarea unor scenarii predefinite, ca maximizarea utilizării iluminatului natural sau oprirea iluminatului atunci când nu se află nimeni în încăpere.
Confort sporit, costuri mai mici la facturile cu energia electrică, grijă pentru mediul înconjurător, iată doar 3 dintre efectele directe ale adoptării unui iluminat inteligent, cât despre amortizarea investiției, aceasta se face într-un timp cât se poate de scurt, datorită consumului redus al becurilor folosite.
Ce este iluminatul inteligent
Iluminat inteligent înseamna în sens larg modul în care poți controla lumina din casă sau de la birou prin intermediul unei aplicații, de obicei de pe telefon. Aplicațiile dedicate îți permit în general să modifici luminozitatea becurilor, să schimbi culorile becului sau chiar să pui muzică dacă dispui de un bec ce are o boxă integrată. Acest lucru deschide o întreagă lista de posibilități, pe care le poți folosi în anumite momente ale zilei, poți să alegi un anumit tip de iluminare atunci când vezi un film, un altul când te uiți la un meci de fotbal, o lumină mai caldă atunci când servești cina sau una abia vizibilă atunci când vrei să adormi.
Modificarea tuturor acestora se poate face foarte simplu prin intermediul aplicațiilor dedicate sau chiar prin intermediul vocii dacă ai mai mult decât un simplu bec inteligent. Dacă îți dorești eficiență și confort pentru casa ta, iluminatul inteligent poate veni cu o sumă de soluții, indiferent de încăpere. Mai mult decât atât, iluminatul inteligent înseamnă mai puține fire în casă, aplicații inteligente ce pot centraliza întregul control al luminilor din casă, pe tabletă sau smartphone.
De ce ai nevoie pentru un sistem inteligent de iluminare
Iluminarea inteligentă utilizează, în general, anumite rețele prin care conectează becurile smart la un hub conectat la rândul lui la un router, permițându-le astfel celorlalte dispozitive conectate la rețea, cum ar fi telefonul sau tableta, să comunice cu becurile sau corpurile de iluminat inteligente. Unele sisteme oferă și posibilitatea de control și de la distanță, atunci când ești plecat la serviciu sau în vacanță. Nu toate sistemele de acest gen necesită un hub, unele se conectează direct la wifi. Componentele principale ale unui sistem de iluminat inteligent sunt sursele de iluminat compatibile, senzorii, automatizările programabile și dispozitivele de comandă vocală.
Avantajele iluminatului inteligent pentru casă
Avantajele instalării unui sistem de iluminat inteligent în locuință sunt multiple. Principalul motiv pentru care este indicat să apelezi la iluminatul inteligent este reprezentat de consumul mult mai redus de energie electrică, generat atât de becurile ecologice, cât și de închiderea inteligentă a luminilor, atunci când nu există prezență într-un anumit spațiu.
Mai mult decât atât, iluminatul inteligent poate oferi și mai multă siguranță, mai ales în timpul vacanțelor sau a altor perioade lungi de timp în care lipsești de acasă. Poți foarte bine să programezi un anumit interval zilnic de aprindere al becurilor, pentru a sugera ideea că în locuința ta este întotdeauna cineva. Astfel, hoții pot fi dezarmați de luminile smart ale casei tale. Iată cum poți avea astfel un loc mult mai sigur, până la întoarcerea ta din concediu.
Ce înseamnă prize inteligente
Iluminatul inteligent oferă confort și siguranță sporită, iar prizele inteligente se integrează perfect în acest ansamblu complex de componente pentru iluminat. O priză inteligentă poate măsura nivelul de energie consumat, trimițând rapid informațiile pe tabletă sau smartphone, pentru ca tu să ai în permanență un control deplin asupra consumului de energie electrică din casa ta. O astfel de priză poate fi oricând oprită de la distanță, tot de pe tableta sau telefon, pentru ca tu să nu stai mereu cu grijă că ai lăsat pornit un lampadar, sau că fierul de călcat încă funcționează.
Ce înseamnă becuri inteligente
Becurile LED, light emitting diode, fac parte din categoria corpurilor pentru iluminat inteligente și pot fi controlate, ca și prizele inteligente, de la distanță. De asemenea, se poate stabili intensitatea de lumină pentru orice bec din sistemul de iluminat inteligent al casei tale, precum și culoarea luminii.
Ce înseamnă comutatoare inteligente
Dacă întrerupătoarele clasice sunt acționate manual pe peretele unei anumite încăperi, comutatoarele inteligente pot fi integrate tot într-un sistem digitalizat de control al întregii case. Nu mai trebuie să te mai dai jos din pat pentru a stinge lumina înainte de culcare, pentru că o poți face direct de pe gadgetul tău „la un click distanță”.
Legătura dintre panoul de comandă și terminalele inteligente de iluminat ale casei se face wifi sau bluetooth, însă legătura acestora la o rețea de net permite o arie de acoperire mult mai convenabilă, mai ales în cazul locuințelor mari.
Ce presupune automatizarea locuinței
Automatizarea locuinței se referă la integrarea sistemelor de iluminat, de securitate, de încălzire, de climatizare, audio, video și aparatelor electrocasnice într-o singură interfață centrală. Acestea comunică între ele, dar pot fi controlate prin comenzi vocale sau prin apăsarea de butoane.
Poți programa aerul conditionat să pornească în fiecare seară înainte de a ajunge acasă sau poți programa luminile să se aprinda automat la lăsarea serii. Există o mulțime de aplicații ce îți permit să controlezi și să monitorizezi dispozitivele și sistemele din locuință direct de pe gadget. Poți controla luminile din fiecare cameră, televizorul, sistemul audio, sistemul de securitate, frigiderul, aerul condiționat și plita smart, jaluzelele și perdelele printr-o singură atingere a ecranului telefonului.
Implementarea unui sistem de iluminat inteligent
Trecerea la un sistem de iluminat inteligent prespune o regândire parțială sau poate chiar totală a întregii părți a casei, ce ține de cabluri, prize, corpuri de iluminat. În plus, ai nevoie de o rețea foarte bună wireless, pentru controlul de la distanță a terminalelor, o tabletă cu o diagonală generoasă, eventual un smartphone cu acces la controlul sistemului de lumini din casă, precum și de sistemul propriu-zis. Mai mult decât atât, vei avea nevoie de un electrician cu experiență în așa ceva, pentru că a realiza de unul singur întreaga tranziție de la „clasic” la „inteligent” poate însemna un consum ridicat de resurse, timp, bani, răbdare, nervi și bineînțeles cunoștințe.