Mese pliante: soluția perfectă pentru case mici - ACAJU

Un spațiu de locuit de dimensiuni mici, rareori îți poate oferi privilegiul de a avea un spațiu separat pe post de dining, fapt care te presează să găsești soluții pentru a amenaja un loc de luat masa, de cele mai multe ori în bucătărie sau eventual living, care și ele la rândul lor se dovedesc neîncăpătoare.

Spațiile mici sunt în general o provocare atunci când vine vorba de obținerea unei amenajări funcționale, dar cu respectarea câtorva reguli și puțină imaginație, fiecare poate să-și amenajeze un mic colțisor în casă, elegant și confortabil pentru a savura un mic dejun, prânzul sau cina.

În zilele noastre, masa servită în sufragerie este, cu siguranță, mai puțin formală, în comparație cu "popularitatea" acestora din trecut. Cinele solemne sunt de domeniul poveștilor, dar încă ne mai bucurăm să luăm masa împreună cu prietenii și rudele, doar că alegem un ambient mai relaxat.

Renunțăm sau nu la masa din “sufragerie”

În cele mai multe case spațiul este limitat, și de cele mai multe ori, primul obiect care „dispare” din schemă este masa de sufragerie. Într-o epocă în care toți suntem grăbiți, în care oamenii mănâncă mai mult în oraș sau la serviciu și rareori se nimeresc toți membrii familiei împreună, masa din sufragerie și-a pierdut din însemnătate. Chiar și în casele cu mai multe camere, masa de sufragerie a fost înlocuită cu o zonă de lounge, unde familia sau musafirii pot lua masa stând în fața televizorului.

Împotriva acestor considerente, clasica masă de sufragerie, unde familia tradițională încă mai cinează împreună, fie doar și duminica, ar trebui să fie, unde este posibil, un mobilier central în casă. Spațiul de luat masa nu este o simplă zona din casă, este locul în care familia extinsă se adună la sărbătorile importante, Crăciun, Paște, aniversări sau doar simple mese în familie, cu rude sau prieteni.

Să achiziționezi o masă ar putea părea complicat, mai ales dacă dorești un produs de care să te bucuri pentru mai multe revelioane de la momentul achiziției.

 • Ar trebui să ții cont de faptul că un spațiu mic de luat masa nu trebuie să fie și invizibil, de aceea în loc să îl maschezi, încercă să-l scoți în evidență, de ex. prin iluminat. Alege un corp de iluminat cu design interesant, al cărui lumină să cadă direct pe suprafața mesei, astfel vei obține un mic spațiu intim și plăcut.
 • Accentuează peretele din zonă, fie cu un tapet cu tipar îndrăzneț și culori vesele, fie cu tablouri, oglinzi de mari dimensiuni, care vor mări vizual încăperea, sau fotografii, astfel veți crea senzația de spațiu separat de restul încăperii, chiar dacă nu este așa.
 • Optati pentru piese de mobilier cu personalitate și design diferit de restul mobilierului, dar totuși în tandem cu stilul casei, pentru a obține un efect interesant și revigorant în amenajare.

Masa extensibila - soluție pentru organizarea funcțională

Mobilierul flexibil, pliant, este cea mai bună soluție pentru spațiile mici, cea care poate să faciliteze organizarea modulară și funcțională a apartamentului. O masă este întotdeauna necesară nu doar pentru servitul alimentelor, dar și pentru o serie de activități de genul scrisului, organizatului actelor. În bucătărie, ea poate juca rol și de blat de lucru pentru prepararea hranei. Dar odată activitatea terminată, nu prea putem să o îndepărtăm din drum și nici să o ridicăm la verticală, pentru a o sprijini de un perete. Asta atât timp cât este fixă, deoarece dacă este prevazută cu un sistem de balamale și cu picioare flexibile, ea va putea fi pliată pentru a elibera locul.

Soluția poate fi dată de diverse modele de mese extensibile, pliante sau rabatabile și fixate pe perete. Dar pentru cazul în care deși nu aveți suficient spațiu, vă doriți un produs destul de mare încât să acomodeze un număr mai mare de persoane, alegeți mese extensibile, care se pot mări dupa cum doriți.

Mobilierul multifuncțional este o soluție perfectă pentru spațiile mici iar masa extensibila are tendinţa de a deveni piesa centrală a oricărei încăperi, datorită modurilor variate în care se poate folosi. Deşi volumul său este mic, utilizările sunt multiple, iar dacă îi adăugăm şi scaunele potrivite, poate varia de la măsuţă de cafea până la o masă de sufragerie.

În general, astfel de mese extensibile sunt dotate fie cu „aripi ” pe părti, fie se împart în două jumătăți și primesc o parte în mijloc, însă, există și măsuțe extensibile care își pot modifica înălțimea. În felul acesta, dintr-o măsuță joasa de cafea, puteți face o masă suficient de mare pentru a putea servi masa. O altă variantă, potrivită pentru persoanele care se mută des, sunt mesele cu picioare detașabile.

 • Masa pliantă clasică
   • Masa ovală extensibilă  
 • Masa rotundă extensibilă
   • Masa de sufragerie extensibilă la masa de sufragerie 6 persoane
   • Masa clasică de 4 persoane extensibilă la masa de 10-12 persoane
 • Masuța de cafea extensibilă
 • Mesele pliante soluții funcționale și practice

  Experiențele din zilele de sărbătoare arată că una din soluțiile perfecte pentru casele și apartamentele mici o reprezintă varianta meselor pliante. Mesele pliante nu reprezintă o noutate în domeniu. Pe vremuri găseai câte o masă pliantă în aproape fiecare locuință. Acestea erau aliniate la perete, pe hol sau în sufragerie, în așteptarea ocaziilor speciale când erau mutate în mijlocul camerei și desfăcute la întreaga lor capacitate.

  • Avantajul major este că aceste mese pliante ocupă puțin spațiu când sunt strânse, putând fi retrase din centrul camerei sau depozitate într-o debara.
  • Le poți folosi oriunde, deoarece acestea sunt portabile.
  • Le poți ține desfăcute oricât timp vrei, dacă spațiul sau momentul îți permite și o cere, iar la nevoie pot fi extinse chiar și doar pe jumătate.
  • Investiția în mese și scaune pliante merită din plin, fiind avantajoasă pe termen lung.

  Recomandarea pentru mesele pliante este să investești într-o piesă bine făcută, din lemn natur, eventual pe roți și cu scaune atașate pentru ca beneficiile să fie maxime și complete. Îmbinarea perfectă dintre util și frumos este cu atât mai evidentă în cazul unor variante de mese pliante lucrate cu atenție si grijă.

  Alege varianta unui set complet care să includă și scaune pliante. Sunt ideale mesele pliante care au colțuri rotunde și care se pot deschide complet sau parțial. La fel, caută modelele care au piedică la roți și care sunt mai stabile.

  Mesele pliante soluții salvatoare pentru o bucătărie mică

  Pentru amenajarea spațiilor mici mesele pliante pot reprezenta o soluție foarte bună mai ales prin funcționalitățile pe care le oferă, față de cele non-pliante. Masa pliabilă reprezintă o metodă eficientă de a folosi inteligent spațiul din bucătărie.

  În momentul în care pregătești masa, ea poate să fie pliată la perete, iar cănd mănânci, ea poate să fie „întinsă” pentru a avea spațiu suficient pentru patru persoane. Într-un apartament de mici dimensiuni foarte utile sunt și scaunele rabatabile. Pentru un plus de confort, folosește câteva pernuțe special concepute pentru scaune.

  Într-o bucătărie mică, totul trebuie să fie cât mai portabil și mai convertibil, mobila modulară, într-o continuă schimbare, a oferit și alte idei noi, conform cărora ne-am obișnuit să avem totul cât mai lipit de perete.

  • Mesele pliante, fixate pe perete - e adevarat că o astfel de masă nu poate fi mutată în altă cameră, la nevoie, dar nu ocupă spațiu la nivelul pardoselii atunci când este pliată. Fiind montată pe perete, poate fi suficient de mare pentru a fi folosită simultan până la 4 - 6 persoane, în cazul unei bucătării lungi și înguste.
  • Mesele înguste, cât o poliță - Dacă nu ai copii mici sau ai deja un loc de luat masa mai încăpător amenajat în living, dar parcă ți-ai dori să ai și în bucătărie un spațiu în care să poți lua micul dejun, poți monta pe peretele opus ansamblului de mobilier sau în dreptul ferestrei o masă îngustă, de lățimea unei polițe.
  • Mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie - Cele mai compacte sunt mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie, de obicei sub blatul de lucru. Acestea pot fi extensibile și pliante în același timp. Este o soluție practică putând fi aliniată la perete, în cazul unei garnituri liniare, sau poate avea forma unei peninsule, caz în care bucătăria ar trebui să fie ceva mai lată.

  Cel mai bun prieten al unei bucătării mici este livingul, cel în care putem pune masa și scaunele ce nu au loc în spațiul prea îngust.

  Actualizat la data de 06 mai 2023