Mobila multifuncțională, secretul unei amenajări smart pentru spații mici - ACAJU

Locuim în apartamente cu spații mici și în plus, de multe ori, forma camerei ne pune în poziții dezavantajoase atunci când vine vorba de amenajarea spațiului. Fie bucătăria este prea mică și nu încape mobila dorită, fie dormitorul prea lung și patul trebuie să fie așezat într-o poziție nu foarte avantajoasă. Există totuși mobilier multifuncțional care ne poate ajuta, iar ceea ce era o problemă, devine o amintire. 

Nu putem renunța la acest mare consumator de spațiu care este mobilierul, fiindcă este în fond indispensabil. Nu putem renunța la pat, masă sau dulap. Dar există mobilierul multifuncțional, o inovație ce permite eliberarea unui spațiu restrâns, permițând amenajarea celor mai strâmte locuri, de cele mai multe ori mergând pe principiul „doi într-unul”.

 

 • O primă soluție pentru amenajarea unei locuințe mici este înglobarea în piesa de mobilier a cât mai multe funcționalități, adică vorbim despre mobila multifuncțională
 • O altă soluție poate fi folosirea mobilierului flexibil, care să-și schimbe forma și dimensiunile în funcție de necesitățile de moment, cum sunt deja clasicele canapele extensibile. 
 • O a treia soluție este mobilierul modular, care poate fi reașezat pentru a lua diverse forme și a satisface diverse nevoi.

 

Mobila multifuncțională –  mobila viitorului

 

Mobila multifuncțională nu este o noutate absolută, dar felul în care a evoluat de-a lungul timpului a revoluționat designul interior, în special pentru locuințele mici. Printre cei ce apreciază mobila multifuncțională se numără persoanele care vor să schimbe periodic felul în care arată locuința lor.

 

Mobila multifuncțională poate fi o alegere bună pentru oricare din camerele unui apartament. Una din caracteristicile mobilei multifuncționale este minimalismul, deci este un fel de mobilă a vitorului, de aceea trebuie să te asiguri că ea se va potrivi cu locuința ta. Materialele din care este construită mobila multifuncțională sunt mult mai îndraznețe, folosindu-se cele mai noi materiale.

 

Mobila multifuncțională, o soluție pentru living

 

În living mobila multifuncțională încearcă să suplinească lipsa spațiului din zonele care țin această amenajare departe de o sufragerie, adică zona de dining, zona de birou și cea de cameră de oaspeți. 

 

 • Masa multifuncțională ce se transformă dintr-o masă consolă în masă birou sau chiar masă de sufragerie pentru 10 persoane. O astfel de masă are posibilitatea să „ascundă” în dulapul format la strângere 4 sau 6 scaune rabatabile.
 • Măsuța de cafea care prin extindere devine masă de dining pentru 4 sau 6 persoane.
 • Masuță de cafea modulară care se poate transforma într-o măsuță cu 2 sau 4 tabureți, care la rândul lor pot avea spații de depozitare sub formă de ladă sau rafturi.
 • O masă extensibilă ingenioasă care se transformă dintr-o masuță consolă de perete cu lățimea de doar 40 cm, într-o masa de birou de 95 cm sau într-o masă de sufragerie cu lungime de 1,5 - 2 m.
 • O etajeră de cam 60 cm lățime și 80 cm înălțime, având cam 6 sau 8 spații de depozitare, pentru cărți de exemplu, cu ușă sau nu, sprijinită de perete, se poate transforma la nevoie într-o masă.
 • Colțarul sau orice model de canapele extensibile sunt poate cea mai utilă mobilă multifuncțională din living, fiind nu numai ușor de folosit, dar mai ales ușor de procurat.
 • O canapea sau/ și fotolii de a căror brațe se pot așeza rafturi pentru cărți poate duce la o micșorare substanțială a spațiului pentru bibliotecă.

 


 

Mobila multifuncțională, o soluție pentru dormitor

 

Pentru dormitor mobila multifuncțională se referă în principal la piesele principale, în mod special la pat. Un pat funcțional poate suplini mai multe funcții, de exemplu:

 

 • Patul a cărui somieră poate fi rabatată în sus pentru a permite accesul la spațiul de depozitare închis dedesubt este o soluție devenită aproape clasică.
 • O variantă mult mai avangardistă a patului matrimonial este modelul rabatabil care se poate ridica lăsând loc liber pentru birou de exemplu.
 • Patul matrimonial înalt care are pe părțile laterale rafturi și sertare este o altă variantă de mobilă multifuncțională pentru dormitor.


 

Mobila multifuncțională, o soluție pentru dormitorul copilului

 

Dormitorul copilului este un alt spațiu unde mobila multifuncțională este binevenită iar ideile sunt foarte ușor de pus în practică. Biroul, patul și biblioteca pot fi încorporate într-un singur obiect de mobilier, iar restul camerei va rămâne liberă pentru joacă.

 

 • Dacă vorbim de camera copiilor, patul suspendat este o soluție extraordinară pentru a face loc sub el unui birou încăpător, necesar pentru copiii mari care merg la școală.
 • Dulapul cu pat rabatabil este o soluție excelentă pentru a câștiga spațiu. Biroul rabatat din dulap este de asemenea similar.
 • Există o variantă de dulap cu birou, care prin rabatare poate aduce în față un pat de o persoană.
 • Foarte utilă în camera copiilor este și o canapea extensibilă care se poate strânge atunci când este nevoie de mai mult loc pentru joacă.


 

Mobila multifuncțională, o soluție pentru bucătărie

 

Masa rabatabilă și colțarul cu spațiu de depozitare sunt cele mai folosite piese de mobilier multifuncțional în bucătărie, ideile fiind inspirate de mobilierul multifuncțional din celelalte camere.

 • Dulapul de perete de bază, cu lățime de 60 cm, din care se pot deschide anumite sertare pentru a forma masa pentru a găti sau mânca, reprezintă o mare economie de spațiu în bucătăriile de mici dimensiuni.
 • Masa și scaunele rabatabile, prinse pe perete, sunt o altă modalitate de a face bucătăria mai comodă și ușor de folosit, mai ales dacă vorbim de o buctărie foarte îngustă.


Tot mai mulți tineri se îndreaptă către mobilă multifuncțională, minimalistă, în defavoarea mobilierului clasic, tradițional. Mai ales când dispui de un spațiu de locuit mic, fiecare centimetru câștigat este important, de aceea canapeaua extensibilă, rafturile suspendate și piesele de mobilier pliabile sunt soluțiile tot mai des căutate.