Sari la continut
Living modern cu șemineu? Cum îl integrăm în peisaj - ACAJU

În zilele noastre, se consideră că în orice casă, indiferent de dimensiuni și designul amenajării, un șemineu poate face o diferență majoră. Acesta se poate încadra perfect în orice decor, potrivindu-se cu mobila clasică, cu cea vintage sau chiar cu mobila modernă. Un living modern cu șemineu electric, chiar dacă are un mic accent rustic, se poate integra chiar și în designul unui apartament de bloc.

 

Ce tip de șemineu se poate instala

 

Șemineul este un accesoriu fantastic pentru orice living modern al cărei spațiu permite montarea lui. Construit din diverse materiale, de la piatră la cărămidă, marmură sau chiar sticlă, șemineul poate fi integrat cu usurință în orice stil de amenajare.

 

Tipul de șemineu ține de combustibilul folosit și de stilul pe care vrei să-l impui amenajării. Locul de montaj și amenajările de executat sunt importante și oferă o imagine clară a posibilităților care există, mai ales dacă nu poți avea un șemineu clasic, pe lemne, pentru că nu ai cum să evacuezi fumul.

 

După tipul de combustibil folosit, se pot monta următoarele modele de șeminee:

 

  • Șemineul cu alimentare electrică, cel mai eficient fiind modelul în infraroșu, care dă caldură suficientă fără dezavantajele utilizării combustibililor tradiționali. Un alt avantaj este că acest sistem nu are nevoie de ventilație, fiind mai ușor de instalat și cu cheltuieli mai mici. Întreținerea este de asemenea mai ușoară. Pe de altă parte acesta nu este considerat un șemineu propriu zis, deoarece lipsa efectivă a focului îl scoate practic din categoria șemineelor clasice.
  • Șemineul cu alimentare pe gaz este o soluție eficientă care poate utiliza instalația de gaze existentă, la care însă trebuie să fie racordat. Variantele cu ventilație au nevoie de un horn. Alternativa este o țeavă de evacuare, care va trebui cumva mascată pentru că altfel poate strica amenajarea dintr-un living modern cu șemineu. 
  • Șemineul cu combustibil lichid, bioetanol, este un model care nu emană fum, deși flacăra este reală, nu are nevoie de tubulatură de evacuare și este ușor de instalat, însă are o eficiență scăzută, întrucât încălzirea camerei este dificil de realizat. De aceea, acesta are un rol, în principal, decorativ.
  • Șemineul cu combustibil solid este șemineul clasic, tradițional. Avantajul este că acest model încălzește bine locuința și oferă condițiile cele mai bune pentru un adevarat șemineu. Mirosul de fum este autentic și trebuie găsită o soluție pentru evacuare. Montajul și mentenanța sunt mai costisitoare și este nevoie de un spațiu de depozitare pentru lemne.

 

Cum se plachează șemineul pe exterior

 

Alegerea materialelor pentru placarea la exterior a șemineului este legată în primul rând de stilul amenajării din living. Din punct de vedere statistic preferința este pentru piatra naturală, avantajele utilizării ei, sustenabilitatea, aspectul și naturalețea sunt foarte mult apreciate.

  • Plăcile de piatră naturală, de diverse dimensiuni se încadrează în designul livingului prin formă și colorit, rocile cele mai folosite fiind ardezia, marmura și travertinul, cu finisaje antichizate sau mate.
  • Mozaicuri executate din marmură, travertin, piatră de râu, pe lângă frumusețea tipică au și avantajul greutății mai reduse și ușurinței de a fi montate pe suprafețe curbe.
  • Panelurile realizate din ardezie, marmură, cuarțit, calcar sunt elegante și dau placării accente speciale. Datorită dimensiunilor sunt și mai ușoare.
  • Cărămida aparentă pune accent pe aspectul șemineelor din vechime.
  • Piatra decorativă include toate tipurile de piatră menționate deja, cu mențiunea că plăcile sunt sub formă de fișii sau poligonale.

 

Ce stil poate avea un șemineu

 

Stilul șemineului depinde de dimensiuni, de materialul utilizat la construcție și tipul de combustibil folosit. În general, șemineele pe lemn sunt mai voluminoase decât cele electrice și cele pe gaz, ca atare, în funcție de modul de placare, vor da nota dominantă în stilul livingului.

  • Stilul tradițional poate crea o atmosferă rustică sau una clasică. Placările exterioare se realizează cu piatră naturală, mozaicuri, piatră decorativă sau caramidă. Combustibilul este cel mai adesea lemnul și se montează cu horn tradițional pentru evacuarea fumului.
  • Stilul contemporan creează o atmosferă modernă, cu linii de obicei drepte și bine conturate. Se încadrează într-un living dinamic, cu dotări moderne, fiind potrivit stilului minimalist. Se plachează pe exterior cu piatră naturală.
  • Stilul modern este avangardist, oferind unui living modern cu șemineu un aspect futurist. Se placheaza cel mai adesea cu ardezie flexibilă, mozaicuri și paneluri. Se pot monta atât variantele cu combustibil lemn cât și cele pe gaz, electrice sau pe etanol. Se încadrează cu mobila living modernă, marchează accente, fără să dea nota dominantă a acestuia.

 

Cum integrăm șemineul într-un living modern

 

  • Șemineu cu televizor integrat în construcție. În spațiile mici, televizorul poate fi amplasat deasupra șemineului, iar în camere generoase aceste două elemente importante se pot așeza pe orizontală. Trebuie doar să știi să respecți anumiți parametri tehnici precum necesitatea profilelor rezistente pentru prinderea televizorului și distanța suficientă dintre acesta și șemineu.
  • Șemineu cu bibliotecă în living. Pentru o persoană căreia îi place să citească la căldura șemineului, acest model de șemineu cu bibliotecă este perfect. Cărțile sunt la îndemână, e de ajuns să pui lemne pe foc și să te așezi confortabil. În plus, prin jocul flăcărilor obții un decor elegant și o ambianță placută ce te poartă în lumi de poveste.
  • Șemineu în livingul modern open space. Este plăcut să cinezi în atmosfera magică creată de arderea focului în șemineu. Livingurile open-space oferă avantajul de a avea șemineul pe lemne și în spațiul camerei de zi, și în zona de luat masa. Creându-se un spatiu generos, în aceste livinguri moderne se pot folosi modele de focare cu deschidere largă.
  • Șemineu cu spații de depozitare. Pentru un aspect practic, aceste șeminee integrează în construcția lor anumite goluri sau locuri speciale de depozitare, ideale atat pentru lemne cât și pentru cărți sau alte obiecte decorative. Rezultă astfel economie de spațiu și o configurație plăcută vizual.
  • Șemineu cu sticlă pe colț. Un plus de ambianță și mai multă vizibilitate asupra arderii focului este oferită prin aceste focare cu două laturi de sticlă, ideale pentru construcții pe colț dar nu numai. Nu trebuie să te îngrijorezi de curățarea anevoioasă a sticlei, deoarece majoritatea acestor focare sunt captușite cu șamotă, un material special ce determină autocurățarea sticlei prin temperaturile foarte ridicate din interior.
  • Șemineu tip sobă. Pentru cei care își doresc să îmbine rusticitatea trecutului cu modernitatea prezentului, un șemineu tip sobă este cea mai bună alegere. Aceste modele sunt mai compacte, mai accesibile la pret, dar totuși frumusețea și conceptul de „șemineu” se păstrează, tot mai multi clienți optând pentru astfel de modele.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda
Plata in rate prin TBI BANK