Sari la continut
Mobila vintage sau mobila retro – cum amenajăm o casă cu piese de mobilier vechi - ACAJU

Amenajările interioare în stil vechi nu înseamnă să înghesui în casă toate obiectele bunicii, ci înseamnă să pui în valoare și să găsești utilități inedite pentru piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat frumos amprenta. Înseamnă deopotrivă și recondiționare și, implicit, o nouă viață pentru piese de mobilier vechi, dar valoroase. Regula de bază este îmbinarea cu stil, pentru maximum de confort a vechiului cu noul. Folosirea în amenajarea interioară a elementelor de mobila vintage este cea mai bună modalitate de a personaliza inedit un spațiu.

Decorul retro cuprinde, de asemenea, mai multe decenii de stiluri, termenul în sine fiind utilizat pentru a descrie mai ales decorurile anilor '50, '60, '70. Dacă mergem puțin mai târziu în timp avem de-a face mai degrabă cu stilul vintage, deși cele două stiluri pot fi, și chiar sunt, frecvent confundate. Dacă „vintage” înseamnă ceva patinat de trecerea timpului, „retro” face referire la designul unor elemente de amenajare produse începând cu revoluția industrială până în anii ’70.

 

Vintage sau retro, cum alegi mobila potrivită pentru casa ta

 

Din punct de vedere tehnic, termenul vintage definește orice obiect cu vechime de peste 20 de ani. Cu toate acestea, în industria de design interior, vintage înglobează anumite stiluri de design, populare între anii 1940 și 1950. Stilul vintage este diferit totuși de stilul retro, acesta din urmă referindu-se la materiale și decoruri cu alura ”învechită”, dar nu neapărat vechi. 

Retro își găsește inspirația, mai ales în anii '50 și '70. Elemente tipice retro sunt culorile pronunțate, în special verde, galben, maro, negru și roșu. Mobila retro și accesoriile sunt din lemn, plastic sau vinyl. Stilul vintage pătrunde mai adânc în trecut. Exemplu sunt anii '20 – '60. În interior ar trebui să domine  culori fine, cum ar fi bej, gri sau crem. Mobila vintage poate fi reconstituită, dar ar trebui să aibă un aspect vechi. Sunt preferate materialele naturale sub formă de lemn și bumbac, care pot fi completate cu elemente din metal. Un tabu absolut în stilul vintage sunt elementele sau obiectele din plastic. 

În ambele cazuri, retro și vintage, amenajarea este creată datorită unor obiecte provenite din secolele trecute, care sunt scoase în evidență datorită unicității lor, devenind o emblemă a timpului. Aceste stiluri se mai caracterizează prin utilizarea parchetului din lemn masiv cu o anumită împletitură, covoare cu motive florale sau elementele de fixare a rafturilor cu cărți. Când te gândești la aceste două stiluri, îți vin în minte imagini cu obiecte vechi, parchetul lăcuit sau decorațiuni din fier antichizat.

Pentru interiorul în stil vintage se aleg obiecte antichizate ( de ex. scaune Windsor sau console clasice). Și draperiile cu marchize pot fi considerate vintage, la fel și canapelele tapițate sau husele pentru scaune, serviciile de masă din argint sau cupru. Stilul retro este caracterizat prin obiecte de mobilier din mijlocul secolului trecut, realizate din lemn masiv sau furnir, de cele mai multe ori având piciorușe circulare: măsuțe de cafea, comode tv sau chiar canapele sau fotolii. Alegerea stilului vintage în amenajare şi decorare va crea în casa ta un univers retro, o ambianţă specială, chiar nostalgică.

Mobila vintage și mobila retro, elemente reprezentative

 

Mobila vintage este mobilă veche, dar nu are valoarea celei considerate “antice”. Este mai aproape în timp de noi, fiind făcută în perioada industrială. Dispare astfel acel element de unicitate, de model realizat manual. Este mobila pe care o găsim în magazinele de antichități și care aparține unor stiluri mai apropiate de prezent. 

Mobila retro este mobila bunicilor și a părinților. Este mobila cu care am crescut și pe care o asociem cu amintirile, cu trăirile din copilărie. Nu reprezintă un stil sau o perioadă anume. Este mobila din trecutul fiecăruia dintre noi. Între mobila retro și cea vintage este greu de făcut o delimitare clară. Sunt piese pe care le poți încadra în ambele categorii. Diferența este că mobila retro este legată de amintiri. O vom alege pentru că avem nostalgia copilăriei sau a tinereții și pentru că am trait cu ea.

Departe de a fi demodat, un interior vintage mixează obiecte din trecut cu obiecte noi. Prin inserarea unui obiect de mobilier vintage (poate fi o comodă sau un fotoliu deosebit), decorul se contaminează de farmecul epocii trecute. Frumusetea unui decor vintage este nostalgia pe care o evocă accesoriile și obiectele cu o istorie personală semnificativă.

La amenajarea unei case în stilul retro nu este obligatoriu ca toate piesele de mobilier sau decor să fie în același stil, dar trebuie integrate armonios. De exemplu: dacă ai o piesă veche de mobilier și vrei să o recondiționezi, atunci păstrează-i forma originală, dar schimbă tapițerie cu una cu grafică modernă. Destul de des, piesele de epocă se potrivesc și altor stiluri, cum ar fi shabby chic sau ambiente eclectice.

Fie că alegem stilul vintage pentru amenajarea unui dormitor, unui living sau unei case în întregime, nu trebuie să ne facem probleme din cauza investiției pentru că deși odată cu trecerea timpului piesele de mobilier sau finisajele se degradează, valoarea lor nu scade în timp, ci dimpotrivă, crește. 

Mobila poate fi atât veche, moștenire de la bunici cât și nouă, dar cu aspect învechit. Mese, vitrina cu geamuri, scaune, pat, noptiere, dulapuri și comode din lemn masiv sunt ideale. În ceea ce privește canapeaua și fotoliile, acestea trebuie să fie de dimensiuni generoase, cât mai confortabile, cu perne mari. Inserțiile prețioase, ornamentele încastrate în lemn, picturi și o imagine patinată sunt alte caracteristici pe care piesele de mobilier trebuie să le aibă.

Nu este ușor să crezi un spațiu primitor și original, pentru că fie că preferi mobila încărcată cu ornamente complexe, fie pe cea în linii drepte, simple, mobila retro conferă opulență și eleganță. Frumoase și rezistente, piesele de mobilier vintage sunt create din lemn masiv în culori neutre, cu inserţii preţioase şi patinate de vreme. Nuanța cea mai des întâlnit este maro-ul, ușor de asortat la aproape orice altă culoare.

 

Amenajare retro cu influențe vintage

Emblematice stilului retro rămân carourile, bulinele, dungile verticale, modelele florale, modelele abstracte, formele geometrice. Acestea accentueză tendința retro în special când sunt utilizate în țesături sau în decorarea pereților, fie că vom folosi un tapet sau o zugraveală decorativă. Nu degeaba a fost numită decada flower power. 

Pentru o amenajare a livingului în stilul retro cu puțin parfum vintage, motivele florale reprezintă un punct forte aici, prin încărcătura emoţionala pe care acestea o conferă. Folosește un tapet cu model floral sau tapiţerie florală pentru canapea şi fotolii și păstrează aceeaşi idee pentru feţele de masă. 

Alegerea mobilei trebuie să fie şi ea în consens cu aerul retro pe care trebuie să îl emane camera. Poţi alege între achiziţionarea mobilierului clasic din lemn cu finisări patinate sau recondiţionarea mobilei existente, dându-i un aspect puternic de vintage, cu accent pe formele rotunjite care apar în cadrul acestui stil. Cărţile pot fi aranjate într-o bibliotecă cu multe rafturi pentru cărți asimetrice, realizate din sticlă sau plastic multicolor sau pe rafturi din fier forjat care vor da personalitate livingului tău. Dormitorul înseamnă repaos, de aceea un pat confortabil cu tapițat cu stofă este un „must have” pentru mobila dormitor vintage. Lângă acesta, două noptiere cu patină și o băncuță de dormitor vor adăuga un accent vintage inconfundabil.

Ultimele accente retro vor fi date de decorațiuni care îşi vor pune amprenta asupra ambientului şi a timpului reînviat: ceasuri de perete din metal, materiale colorate, lămpi cu picior de lemn împrăştiind o lumină difuză, rame foto conturând sofisticat fotografii de familie. Într-un living spațios poți folosi lampadare înalte cu picior metalic care vor spori aerul elegant al camerei.

Mobila vintage sau retro este cea pe care o alegem cu sufletul din dorința de a da personalitate casei, de a crea un loc special sau de a retrăi amintiri. Nu este cumpărată ca o investiție ci pentru a ne face plăcere, iar valoarea ei este de multe ori sentimentală.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda
Plata in rate prin TBI BANK