Foarte mulți tineri locuiesc în case mici. Fie este vorba de o singură cameră într-un apartament comun sau, varianta cea mai frecvent întâlnită, o garsonieră. Să locuiești într-un spațiu mic reprezintă cu siguranță o provocare, însă nu un lucru imposibil. Trebuie să găsești soluții ingenioase de tip 2 în 1, mobilă cu spații de depozitare și o paletă coloristică potrivită să mărească aparent spațiul mic existent.
Nu este nevoie nevoie să fii Harry Potter pentru a te simți în largul tău într-o cameră mică, este suficient să te inspiri în amenajarea camerei de cât mai multe trucuri pe care le folosesc designerii de interior când au de rezolvat asemenea probleme. Deci, dacă ești în căutare de mobilă pentru cameră mică, acest articol îți va fi de ajutor.
Cum alegi și cum așezi mobila pentru camera mică
Pentru o cameră mică poți alege un stil minimalist, adică să folosești doar piese de mobilă cameră mică strict esențiale, cu linii drepte, simple fără ornamente. Te poți ajuta și folosind câteva trucuri:
- Așază canapeaua și fotoliile la o mică distanță de perete, nu lipite de acesta.
- Alege piese de mobilier cu picioare, pentru a crea o atmosfera care va părea mai aerisită.
- Optează pentru mobilă 2 în 1, cu compartimente ascunse de depozitare.
- Mobila pentru camera mică nu trebuie să fie masivă, ci piese de mobilier cu linii zvelte.
- Canapeaua și/ sau fotoliile sunt foarte potrivite dacă sunt modele fără brațe voluminoase sau chiar fără brațe.
- Atrage atenția asupra colțurilor prin amenajări creative.
- Montează rafturi pentru cărți și în partea de sus a pereților, nu te opri la nivelul ochilor.
Amenajarea unei camere mici pentru pentru fiecare membru al familiei
- Un dormitor mic pentru bebe. Cei mici necesită foarte multă atenție fiind într-un proces accelerat de creștere au nevoie de îngrijire aparte. Mediul în care urmează să se dezvolte este esențial pentru evoluția lor, factori care îi influențează fiind amenajarea interioară a camerei, atmosfera din jur și ambientul din dormitor. Copii mici necesită o multitudine de produse, majoritatea consumabile, care trebuie depozitate în spații bine organizate. Pentru amenajarea unei camere mici, sunt recomandate piese de mobilă cameră mică minimaliste, care să nu fie foarte late, ci înalte, fără a neglija asigurarea acestora de perete, astfel încât să nu se producă incidente neplăcute. Este nevoie de un pat, o comodă cu masă pentru înfășat și un fotoliu pentru alăptat.
- Un dormitor mic pentru preșcolar. Fiecare copil are nevoie de un spațiu personal în care să se dezvolte și de data aceasta mobilă cameră mică se diversifică. În afara patului este nevoie de o etajeră pentru jucării și cărți, un dulap pentru haine și o măsuță cu scăunel pentru scris și desenat. Foarte necesară ar putea fi o tablă albă pentru desenat și scris și un cort pentru joacă. Mult spațiu se poate obține prin aranjarea unui pat supraetajat, locul de dedesubt putând fi folosit pentru masa de lucru sau dulapuri de haine și jucării.
- Un dormitor mic pentru școlar. În primii ani de scoală, copiii au nevoie de condiții speciale în care să aprofundeze cunoștințele predate la ore. Totodată, mai au nevoie suficientă de joacă, chiar dacă este la alt nivel. Decorul camerei lor trebuie să fie armonios și plăcut, sporindu-le puterea de concentrare. Piesele de mobilă pentru cameră mică sunt cam aceleași, doar că s-au mărit cumva, măsuța de desenat și jucat a fost înlocuită de un birou sau o masă de lucru cu un scaun ergonomic, pe care poate sta și un calculator, o bibliotecă cu spațiu pentru a depozita în primul rând cărți, dar și manualele și rechizitele pentru școală, precum și unele colecții. Mai mult ca sigur că un pat amenajat supraetajat tot așa va rămâne. Poate este nevoie de un puf sau două pentru musafiri.
- Designul interior al unui dormitor mic pentru un adolescent. Perioada dintre 14 și 24 de ani este cea în care un tânăr trebuie să experimenteze cât mai mult, să se descopere nu doar pe sine, ci și diverse activități. Acestia au nevoie de oportunități, modalități, prin care să se exprime și să se exteriorizeze. Dormitorul este o cameră foarte importantă deoarece reflectă într-o proporție foarte mare preferințele și personalitatea persoanei care sta în ea. Tranziția de aproximativ 10 ani, de la copil la adult, este definitorie în cele mai multe cazuri, conturând viața personală, socială și profesională pe care o va alege, pe care o va avea un individ. Mobilă cameră mică și spațiile de depozitare cu siguranță vor deveni mai spațioase, dar și mai neîncăpătoare. Rafturile vor fi înlocuite cu dulapuri cu uși care să ascundă mica dezordine apărută. Mobila pentru camera mică va trebui sa lase totuși loc pentru a nu fi înghesuită.
- Amenajarea unui dormitor mic pentru adulți. Pe lângă patul matrimonial cu spațiu de depozitare, cea mai importantă mobilă cameră mică va fi reprezentată de dressing, în afara acestuia dormitorul nu mai poate avea spațiu decât pentru o comodă sau o banchetă. Comoda va fi probabil înaltă și îngustă, pentru economie de spațiu și probabil va avea și un sertar pentru produsele de îngrijire personală. Din lipsă de spațiu, eventuala banchetă va fi înlocuită cu un taburet. Dacă dressingul se amenajează în această cameră trebuie să profite de mult din spațiul disponibil pentru a fi mai încăpător. Pentru a câștiga spațiu se poate amenaja patul peste dressing, supraetajarea fiind foarte profitabilă, sau se poate merge pe varianta de pat sau canapea rabatabilă.
- Amenajarea unui living mic. Indiferent de stilul adoptat piesa de mobilă cameră mică principală este canapeaua care va forma grupul central cu măsuța de cafea și unul sau două fotolii, preferabil de dimensiuni modeste. Pe peretele cu televizor se poate folosi o comodă, etajere și rafturi care să creeze un înlocuitor de bibliotecă, însă mult mai aerisită și care având un perete deschis la culoare, în spate, să dea și senzația vizuală de spațiu și tavan înalt. Și în living se poate folosi pentru situații speciale o canapea extensibilă. Un dulap rabatabil poate ascunde și o mica masă de lucru pentru laptop.
- Amenajarea unei bucătării mici. O bucătărie mică se poate amenaja în linie, cu chiuveta, aragazul și mașina de spălat vase încorporate în dulapul de bucătărie, pe peretele opus fiind o masă, eventual rabatabilă și frigiderul. Dacă mai rămâne loc, cu siguranță va fi folosit imediat pentru orice piesă de mobilă cameră mică care poate fi adusă în plus (colțar, dulap, scaune).
- O baie mică se întâlnește des. Dotarea unei băi impune pe lângă obiectele sanitare existente, fie că este cu cadă sau cu duș, dotarea cu spații de depozitare ce ar trebui amenajate pe perete în partea superioară a peretelui, dulapuri înguste cu eventual ușile cu oglindă.
- Amenajarea unei garsoniere mici. Garsoniera poate fi tratată ca un living unde se poate dormi sau mai mult ca un open space. În ambele cazuri se poate face o separație între zona de relaxare și zona de dormitor printr-un panou deschis sau o etajeră fără spate, care să lase și lumina să tracă. O variantă de mobilă cameră mică este cea cu canapeaua extensibilă, o a doua este patul rabatabil și a treia este garsoniera pe două nivele, cu patul amenajat peste dressing.
În oricare din variante de încăpere, mobila pentru cameră mică trebuie să nu fie prea voluminoasă și să fie pe picioare pentru a crea impresia de spațiu și confort.