Livingul este acel spațiu comun, folosit de toți membrii familiei și de aceea trebuie să fie prietenos, adaptat nevoilor și stilului familiei. Mobila pentru living trebuie să îndemne la relaxare, confort și să dea locuinței un aspect deosebit. Livingul poate fi personalizat în funcție de stilul nostru cu ajutorul obiectelor decorative, a carpetelor, perdelelor și mai ales al mobilierului. Mobilierul pentru living presupune o investiție consistentă, de aceea este important ca piesele alese să fie calitative și să reziste în timp si de preferat este sa alegi un set mobila living.
Mobilierul wenge este, de departe, una dintre cele mai populare alegeri în materie de mobilă și este și o alegere elegantă, ușor de întreținut și de combinat cu alte elemente de decor. Nuanțele întunecate ale mobilei wenge și luciul negru au un farmec aparte și se îmbină foarte bine indiferent dacă dorești să obții un stil exotic sau simplu și clasic. Având o culoare închisă, rece, impunătoare, mobila wenge se combină cel mai bine cu pereții, pardoseala sau decorurile în culori calde, precum muștar, vernil sau lila.
Mobila wenge în amenajarea livingului
Wenge este un tip de lemn exotic cu origini din Africa ce oferă eleganță prin culoarea sa foarte închisă și durabilitate chiar și fără ajutorul tratamentelor speciale. Pe cât este de rezistent, pe atât de scump este, în schimb se prelucrează cu ușurință. Deși a rezistat în tendințe o perioadă îndelungată de timp, astăzi se face mai mult referire la culoarea în sine prin termenul wenge decât la lemnul în sine. Probabil a contat și faptul că respectivul lemn nu este o alegere sustenabilă, aflându-se pe lista speciilor de copaci amenințați de riscul dispariției.
Categoria de mobilă wenge încadrează orice tip de mobilier în nuanțe închise, de la set mobila living la mobilierul de bucătărie, putând fi integrată în orice tip de încăpere. Wenge poate fi chiar și parchetul, însă se recomandă a fi folosit doar în anumite camere, nu doar pentru efectul vizual de reducere a spațiului, dar și pentru că se observă mai repede praful pe el.
Cu ce asortăm mobila wenge în living
Mobila wenge are o culoare întunecată, putând prezenta, de asemenea, linii înguste, bej, care ajung până la negru. Wenge este o culoare puternică, care pare că se integrează ușor în orice fel de spațiu pentru că se potrivește în nenumărate combinații. Fiind o culoare închisă, impunătoare, livingul potrivit pentru aceasta este cel foarte luminos și spațios. Nu se recomandă amenajarea unei camere de dimensiuni reduse cu o culoare ce poate crea iluzia de și mai mic decât este deja cum o fac culorile de acest gen.
Odată ce ai ales mobilier wenge în living, trebuie să ții cont de faptul că acesta va deveni centrul de interes în încăperea respectivă, așadar, celelalte elemente trebuie să fie în armonie. Foartă multă lume asociază culoarea wenge cu eleganța, dar fiind o culoare foarte puternică trebuie multă atenție la amănunte pentru ca imaginea de ansamblu să fie complementară și armonioasă. Rămâi departe de tonurile de culoare mai închise, precum gri și maro, antracit, maroniu de ciocolată, care ar putea intra în rivalitate cromatică cu mobila wenge. Prea multe detalii wenge ar putea crea o atmosferă sumbră.
Iată de ce aspecte ar trebui să ții cont atunci când alegi set mobila living:
- Pentru a accentua și pune în valoare nuanța întunecată a mobilei wenge, amestecă mobila living wenge cu tonuri calde precum galben, portocaliu și roșu. O canapea verde sau lila într-un spațiu dominat de mobilă wenge ar da o notă proaspătă, ba chiar exotică. Lila este o alegere bună în combinație cu wenge, însă o astfel de nuanță poate veni și cu o notă de prețiozitate. Rezumă-te la o singură culoare accentuată, nu la toate deodată.
- Dacă preferi tonurile naturale și cuminți din punct de vedere cromatic, atunci optează pentru crem sau gri deschis. De exemplu pentru mobilier living, suprafețele lucioase mari de culoare albă sau crem în bibliotecă, creează, de asemenea, un contrast bun cu mobila wenge.
- Perdelele ar trebui să fie de culoare deschisă, precum alb sau bej. Pentru persoanele care vor un decor tonic poate merge chiar verde, galben și lila. Covorul trebuie să se asorteze cu draperiile, dacă nu sunt chiar de aceeași culoare, și trebuie să fie măcar în aceeași gama de culoare.
- Parchetul trebuie să completeze mobilierul. Poți alege să ai mobila wenge și parchet alb sau bej ori invers, dar nu ambele variante la un loc.
- Pereții ar trebui să aibă culori deschise precum alb sau bej sau gri. În plus, pereții vopsiți pastel nu doar că vor scoate în evidență mobila living wenge, dar vor asigura și un confort vizual, pentru a nu obosi privirea. Dacă vrei să folosești două culori, alege o combinație de gri deschis cu bej sau bej cappuccino cu un maro ciocolatiu. O idee ar fi să combini două dintre aceste culori sub forma unor dungi verticale sau orizontale late desenate pe unul dintre pereții livingului. Ceilalți pereți ar trebui zugrăviți în nuanța mai deschisă din cele două pentru care ai optat.
Dacă dorești o armonie perfectă în ceea ce privește nuanțele din încăpere, poți merge pe canapele și fotolii bej, însă la fel de bine se vor integra și unele verzi sau galbene. O altă soluție este să decorezi livingul cu accente de culoare. O plantă luxuriantă într-un verde crud sau un covor verde pot da spațiului un aer exotic în combinație cu un mobilier living wenge, iar o draperie galbenă cu motive geometrice poate transforma încăperea într-una de inspirație retro. Dacă ai ales o canapea de culoare gri și îți dorești un decor minimalist, poți amplasa accentele de culoare pe pernele decorative, păstrând restul în culori neutre.
În privința stilului de mobilier living, asigură-te că optezi spre unul singur, iar dacă mobila wenge este alegerea ta, ai grijă să nu aglomerezi vizual camera în care o amplasezi. Culoarea maro este sinonimă cu energia și stabilitatea și are darul de a-i imprima oricărui interior caldură și confort, îmbunătățind instantaneu spațiile interioare. Alegerea stilului clasic impune compunerea unui decor elegant, asociat adesea cu diferitele nuanțe ale culorii maro, datorită lemnului masiv din care sunt confecționate cele mai multe dintre piesele de mobilier specifice acestui stil de amenajare. Pentru obținerea unui echilibru cromatic aceste piese de mobilier pot fi asortate cu finisaje și accesorii în nuanțe pastelate de crem, bej, gălbui sau chiar alb.
Stilul modern îți va permite să asortezi nuanțele de maro cu unele dintre cele mai aprinse culori: galben, portocaliu, roșu, bleu, turcoaz, fuchsia. Însă, în egală măsură, poți păstra o notă mai rezervată, alegând set mobila living și accesorii moderne în nuanțe închise de maro. În contrapunct cu nuanța pereților, poți alege o canapea într-o culoare puternică și vibrantă. O alegere potrivită ar fi culoarea rosie, dar foarte la modă sunt contrastele obținute din alăturarea maroului (în mod special a celui închis, wenge) cu nuanțele pietrelor prețioase: violet ametist sau verde smarald. Lumina este foarte importantă pentru a destinde imaginea de ansamblu. Dacă nu ai posibilitatea de a profita de lumina naturală, este de preferat să alegi corpuri de iluminat cu becuri ce folosesc lumina caldă și spoturi pe care să le amplasezi în jurul mobilierului. Este important ca aceste obiecte de iluminat să producă multă lumină, pentru a eclipsa iluzia optică de micșorare redată de mobila wenge. Obiectele de iluminat pot fi de inspirație industrială, suspendate și care se asortează cu mobila wenge. În același timp, poți apela la becuri cu filament, care să îmbrace camera într-o lumină de ambianță, care să complimenteze mobilierul în tonuri întunecate.
Actualizat la 15 decembrie 2024 de Iulian Acatrinei