Când vremea bună te invită afară, una din soluții este să petrecem o mare parte a timpului liber în grădină, pe terasă sau pe balcon. Nimic nu se compară cu viața în aer curat și de aceea idealul oricărei familii este să aibă un spațiu exterior unde să se poată relaxa, să mănânce cu prietenii sau să petreacă timp împreună. Cu ceva vreme în urmă era suficient să pui câteva scaune pliante pe terasă sau pe spațiul verde din fața casei pentru relaxare, dar astăzi nu mai este destul, tendințele actuale în design impun o abordare ceva mai sofisticată.
Exotic în formă și culoare, deosebit de rezistent și confortabil, un mobilier din ratan reprezintă o alternativă fericită pentru amenajările de terase, un must have atât pentru locuințe cât și pentru hoteluri, restaurante și cofetării, asigurând un grad sporit de confort și originalitate.
Ce este ratanul?
Ratanul natural provine din regiunile tropicale din Africa, Asia și Australia și este denumirea atribuită celor 13 genuri diferite de ratan care includ în jur de 600 de specii de palmieri cățărători ce aparțin subfamiliei Calamoideae. Tulpina de ratan este lemnoasă, foarte flexibilă, derivată de obicei dintr-o creștere secundară, care face din ratan mai degrabă o liană decât un adevărat lemn. Majoritatea tulpinilor de ratan sunt subțiri, cu diametrul de 2 la 5 cm, cu internoduri lungi între frunze.
Tulpinile de ratan nu sunt copaci, ci sunt liane agățătoare, care se scurg printre și peste alte vegetații. Tulpinile de ratan sunt solide, dar au nevoie de sprijin structural pentru că nu pot sta singure. Ratanul prezintă spini care acționează precum niște cârlige pentru a ajuta cățărarea peste alte plante și pentru a descuraja ierbivorele. Tulpinele de ratan cresc și până la sute de metri lungime.
70% din populația de ratan a lumii există în Indonezia, distribuită între insulele Borneo, Sulawesi și Sumbawa. Restul ratanului provine din Filipine, Sri Lanka, Malaezia și Bangladesh. Ratanul crește mult mai repede decât restul lemnului tropical, iar în pădurile unde crește ratanul, recoltarea acestuia oferă o alternativă tăietorilor, care renunță la tăierea lemnului și recoltează bastoane de ratan. Ratanul este mult mai ușor de recoltat, necesită instrumente mai simple și este mult mai ușor de transportat.
La ce este folosit ratanul?
Ratanul este utilizat pe scară largă pentru confecționarea coșurilor împletite și pentru mobilier din ratan. Atunci când este tăiat în secțiune, ratanul poate fi folosit ca lemn pentru a confecționa mobilă ratan. Miezul poate fi separat și prelucrat ca material de împletit pentru mobilă terasă ratan.
Ratanul este un material foarte bun, în principal pentru că este ușor, durabil și, într-o anumită măsură, flexibil și potrivit pentru utilizare în exterior. Datorită durabilității și rezistenței ratanul este folosit pentru bastoane și tije de umbrele.
Multe dintre proprietățile ratanului care îl fac potrivit pentru mobilier din ratan îl fac, de asemenea, o alegere populară pentru artizanat și piese de artă. Utilizările includ coșuri din ratan și alte lucrări decorative. Coaja șuviței de ratan este desprinsă și prelucrată pentru a fi folosită ca material de țesut.
Ce fel de mobilier se poate realiza din ratan?
Cunoscut prin eleganța sa și stilul unic, mobilierul din ratan poate fi folosit atât în utilarea modernă a teraselor și grădinilor, cât și în restaurante, hoteluri, puburi, la piscine sau în alte centre comerciale. O mobilă ratan este împletită, de multe ori fiind cu structura de rezistență din lemn de brad sau bambus. Se poate băițui și lăcui ca toate lemnele ce sunt folosite în tâmplărie. Este folosită întotdeauna cu perne pentru șezut și spate. Variantele de mobilier din ratan natural sunt în general scaune-fotoliu de o persoană împreună cu scaune-banchetă de două sau trei persoane, cu modele foarte sofisticate și comode.
Aceste seturi de mobilă ratan sunt însoțite adesea de mese împletite tot din ratan, care se disting printr-o poliță la o înălțime de 30 la 40 cm de la pământ, cu scopul de o avea un suport în plus, dar de fapt care crește stabilitatea construcției. În partea superioară, masa se termină cu un inel din ratan, ce este suport pentru blatul din sticlă. Tot din ratan se pot face și diferite taburete, modelul clasic fiind cel de coș, cu fundul în sus, pe care se așază o pernă pentru comoditate. Ratanul natural este foarte adesea folosit la împletituri, deosebit de frumoase și rezistente ce țin loc de șezut pentru scaune.
Ratanul sintetic
Fiind considerat un material costisitor pentru realizarea de mobilier, mai ales mâna de lucru fiind mai deosebită, și poate nu în primul rând designul produselor fiind relativ limitat, ratanul natural a fost înlocuit cu cel sintetic, adică polietilenă. Proprietățile ratanului natural sunt asemănătoare cu cele ale ratanului sintetic, asemănarea dintre cele două produse fiind de 95%. Marii producători de ratan sintetic se află în țările din Asia de sud-est.
Ratanul sintetic prezintă rezistență atât la temperaturi înalte, cât și la temperaturi scăzute, la îngheț, practic nu este nevoie să îl protejați în vreun fel, cum ați proteja lemnul, palul sau fierul, este rezistent la îndoire, este tratat împotriva UV, ceea ce determină o rezistență mai mare în timp a culorii, este rezistent la umezeală și oferă un alt avantaj, acela de a se curăța ușor, sub jet de apă. Toate aceste calități fac din ratanul sintetic un material must have pentru mobilă gradină ratan sau terasă.
Cum se realizează mobilierul din ratan sintetic?
Un mobilier din ratan sintetic este realizat practic din două materiale, la care se adaugă accesoriile:
- Cadrul metalic din oțel sau aluminium, sub formă de țeavă rotundă, pătrată sau rectangulară, în funcție de model, ambele materiale fiind rezistente la coroziune. Spre deosebire de oțel, aluminiul este mai ușor de manevrat datorită greutății reduse, dar are și un cost mai mare. Rezistența aluminiului crește la temperaturi joase și nu devine casant.
- Șnurul de ratan sintetic ce se va împleti manual pe cadrul metalic de către personal specializat. Șnurul din ratan este 100% HDPE, high-density polyethylene, adică din polietilenă de înaltă densitate.
- Accesoriile sunt capace perne și saltele.
Un mobilier din ratan sintetic se poate realiza în diferite culori și modele. După cum bine se știe, acest material este utilizat la o întreagă gamă de mobilier din ratan, printre acestea enumerând paravane, scaune, fotolii, balansoare, baruri, mese, toate executate pe cadru metalic. De asemenea se poate realiza mobilier de terasă combinat din pal și șnur sintetic din ratan, ori lemn și șnur natural din ratan.