Oglinda, element de decor în amenajarea casei - ACAJU

Astăzi, lipsa de spațiu nu mai poate fi invocată drept justificare pentru lipsa de stil. Să mărești vizual și să luminezi o cameră este visul fiecăruia dintre noi și se poate face grație trucurilor de desing interior. În afară de tavanele înalte și ferestrele imense, cel mai bun prieten al decorului într-un spațiu mic este oglinda bine plasată. Aceasta poate fi folosită pentru a rezolva multe dileme de design. Oglinzile pot înfrumuseța decorul unei camere, fac o cameră mică să pară mai deschisă, extind pereții, amplifică lumina și adaugă energie decorului. 

Oglinda nu lipsește din aproape nicio casă. Indiferent de locul în care sunt montate, acestea transformă orice spațiu într-unul elegant, dar au un rol foarte important și în schimbarea atmosferei din locuință. Oglinzile se încadrează perfect în rame de tot felul și se pot armoniza cu restul pieselor de mobilier, transformând interiorul căminului într-unul cald și plin de farmec.

 

Avantajele amenajării cu oglinzi

 

În designul interior, oglinda a căpătat din nou proprietăţi magice, inteligent folosită ea putând crea spaţii acolo unde acestea nu există. Înrămate sau nu, creează o imagine în continuă schimbare și un interesant punct de atracție, prin reflectarea luminii naturale și a celei artificiale. Înainte de a decide unde trebuie pusă oglinda, verifică spațiul casei din punct de vedere al luminozității, unde beneficiezi de lumină naturală și cât de puternic e iluminatul electric. Pentru încăperile ceva mai întunecate amplasează o oglindă în așa fel încât să ajungă la ea razele de soare și orice încăpere va părea mai luminoasă.

 

  • Oglinzile pot fi o modalitate creativă pentru a reflecta lumina în casa ta. Oglinda creează iluzia unei ferestre și stimulează energia, de aceea pot fi obiecte de decor excelente pentru camerele cu mobilier închis la culoare. Pentru și mai multă luminozitate, poți plasa o sursă de lumină în apropierea oglinzii.
  • Dacă vrei să focalizezi un punct al unei încăperi o poți face foarte ușor cu ajutorul unei oglinzi cu un design special. O astfel de oglindă agățată pe perete poate face minuni pentru orice cameră, schimbându-i întregul design. Dacă ai un colț special în casă, poate ceva de artă pe care vrei să-l evidențiezi, asează pe peretele opus o oglindă.
  • Dacă ai un perete gol și nu știi cum să îl decorezi, umple-l cu o oglindă mare care va schimba instantaneu camera. De preferat ca peretele să fie pictat într-o culoare închisă, iar rama să fie mai specială.
  • Înrămată sau simplă, decorată cu diverse elemente pe suprafața ei sau dispusă pe ramă, pătrată, rotundă, ovală sau hexagonală, cu marginile ondulate sau ciobite, oglinda poate fi amplasată în orice colț al casei. Se poate potrivi oricărui stil decorativ, de la cel romantic la cel high-tech și reflectă stilul camerei în care este așezată.
  • Dacă încăperea nu dispune de un spațiu generos și nici de ferestre, atunci cele mai potrivite sunt oglinzile mici pătrate care dau impresia unor ferestre false. Acestea vor da mai multă luminozitate și implicit senzația de spațiu mărit. Sau poți merge pe o variantă de mare efect, un raft suspendat cu oglindă
  • O oglindă orizontală va accentua lățimea, una verticală va pune accentul pe înălțime, iar o oglindă cu forma ovală se va potrivi unui interior cu linii curbate. Oglinda pătrată sau dreptunghiulară este ideală pentru un design clasic, elaborat.

 

Locuri din casă unde putem decora cu oglinzi

 

Oglinda este necesară într-o casă în primul rând din punct de vedere al funcționalității. Dacă ai nevoie o oglindă pentru hol sau dressing unde să te vezi în întregime, este bine să decorezi spațiul cu așa ceva. Trebuie să ai în vedere faptul că oglinzile nu se pun în mod obligatoriu pe perete. 

Obiectele de mobilier de hol cu oglinzi încorporate oferă o eleganță aparte locului în care sunt așezate. De aceea, nu trebuie să îți fie frică să alegi mobilier de hol cu oglindă pe uși dacă vrei să câștigi spațiu. Poți pune oglinzi pe anumite uși sau poți recondiționa o masuță de cafea punându-i deasupra o oglindă. Magia constă în asocierea unei oglinzi potrivite cu locul respectiv pentru a maximiza potențialul acesteia.

Le poți în diverse locuri din casă, dar livingul este locul optim pentru a adăuga oglinzi, mai ales dacă ne referim la un living mic de apartament de bloc. Practic, oglinzile sunt obiectele de decor care creează efectul de mărire a spațiului. Efectul va fi al unui living rafinat și special. O oglindă corect amplasată condimentează orice ambient. 

Uneori, o oglindă antichizată este tot ceea ce lipsește unui living, pentru a oferi o imagine rafinată. Cel mai bine ar fi să o plasezi în spatele canapelei pentru o vedere de ansamblu. Oglinzile antichizate vor aduce pe lângă reflexia obișnuită, un aer și puțin din eleganța vremurilor apuse. Pentru a crea un spațiu virtual mai mare în bibliotecă, aplică oglinzi pe fundul rafturilor cu cărți pentru a oferi profunzime, efect pe care îl poate avea și o vitrină living cu uși de sticlă care are spatele căptușit cu oglinzi.

Pozitionată pe o suprafață mare a peretelui oglinda decorativă îți poate dubla vizual camera. În living poți folosi oglinzile pe post de tablouri. Alege rame deosebite și amplasează-le de-a lungul peretelui din fața intrării pentru a crea un efect de spațialitate. Te poți juca cum dorești cu diferitele forme geometrice ale oglinzii pe suprafața unui perete întreg, plasând alternativ, pe același perete, o oglindă lungă, alta mai îngustă, obținând o imagine fragmentată, foarte originală.

În baie, oglinda va fi mare și în general poziționată deasupra chiuvetei. În unele cazuri, când baia este foarte mică și se dorește mărirea spațiului, oglinda este folosită și pentru a acoperi peretele de deasupra căzii. Oglinda va reflecta toată lumina din cameră si va "prelua" atât culoarea, cât si modelul gresiei și/sau faianței. Ceea ce vei obține va fi iluzia optica a unei camere complet "îmbrăcate" în gresie și faianță în același ton. Dacă baia este mică, poți pune oglinzi pe toți pereții liberi. Acestea vor reflecta lumina în baie și vor crea senzația că este mai spatioasă. De asemenea, poți pune oglindă și pe ușa de la baie. Simbolic, o oglindă amplasată pe ușa de la baie face ca această cameră să se dubleze ca spațiu, adică să pară mai mare.

Dacă ești genul de persoană care are nevoie de oglindă în dormitor, cea mai simplă soluție este să alegi un dulap cu oglinzi. Astfel acestea îți vor fi de mare ajutor atunci când te îmbraci. Poți folosi spațiul de deasupra tăbliei de pat montând o oglindă securizată, sau poți pune o oglindă în spatele unei comode și vei crea un efect de spațiu virtual. O altă soluție practică ar fi o oglindă pe interiorul ușii de la intrarea în cameră.

         Dacă stilul dormitorului este unul romantic sau dimpotrivă dacă spațiul nu îți permite să amplasezi un dulap generos de haine, atunci ai psoibilitatea să alegi o comodă cu oglindă și scaun unde îți poți urma ritualul zilnic de cosmetică. 

          Amplasarea corectă a oglinzilor

 

Conform specialiștilor amplasarea oglinzii pe peretele perpendicular cu fereastră este cea mai indicată variantă. Oglinda va reflecta lumina naturală, făcând ca spațiul să pară mult mai generos și mai luminos. De asemenea, puteți să plasați o oglindă mare între două ferestre pentru a crea iluzia că există o altă fereastră în cameră, amplificând și lumina naturală.

 

În ceea ce priveşte poziţionarea, oglinzile ar trebui să fie mereu plasate la nivelul ochilor. Prea jos nu vor capta prea multă lumină, prea sus sunt aproape inutile, iar pe tavan sunt de prost gust. Folosiți o oglindă de aceeași lățime cu mobila și lungă până la podea, în spatele unei piese de mobilier în zonele cu spații înguste. Astfel, o oglindă în spatele unei comode, ascunse într-un colț de cameră, va indica faptul ca există mai mult spațiu, efectul creat fiind surprinzător. La fel, în apartamentele sau casele mici, holurile sunt adeseori strâmte, iar o oglindă verticală va adăuga spațiu, dar și va atrage atenția la decor.

 

O oglindă plasată în spatele unei surse de lumină, fie unei lumânări înalte sau unei lămpi de noptieră, va contribui la maximizarea luminii, creând în același timp un efect magic. Nu uitați că în acest caz scopul oglinzii nu este de a vă privi în ea, ci este de ordin estetic.

 

Oglinzi decorative, dar și inteligente

 

Oglinzile sunt un “must have” într-o casă și vor fi și în anii ce vin. Rolul lor nu se va limita la utilitate, ci vor contribui decisiv la aspectul, eleganța și dimensiunile casei. Ramele vor putea urma tendințele mobilierului sau vor aduce elemente noi. Vor putea fi colorate în culori vii astfel încât să fie punctul de atracție al camerei. 

 

Oricum și acest obiect decorativ a fost atins de tehnologie și o noutate în casele noastre vor fi oglinzile inteligente cu senzori de temperatură, LED-uri pentru iluminare, display LCD pentru informații, conexiune la internet, care să ofere toate informațiile de care ai nevoie în funcție de locul în care te afli. 

 

Imaginează-ți că te-ai trezit, mergi la baie să te pregătești, te uiți în oglindă și afli toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe ziua, cum ar fi informații despre vreme, e-mail, calendar, trafic estimat pentru destinația ta. Nu-i așa ci viitorul sună bine în materie de oglinzi?!

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.