Oglinda: Top 5 curiozități despre cea mai utilă decorațiune din casă - ACAJU

O bună perioadă din viață o petrecem în propria locuința, spațiu pe care l-am amenajat într-o manieră optimă, cu piese de mobilier și decorațiuni potrivite, pentru a ne simți bine, a găti, a ne relaxa sau a ne întâlni cu familia și prietenii. Pentru a avea o locuință cu totul deosebită și unică, pe lângă mobilierul de calitate trebuie să apelăm cu siguranță la decorațiuni de interior. 

 

Cu ajutorul acestora putem crea iluzii optice, putem accentua zone, putem accesoriza un spațiu neutru într-o manieră elegantă și nu în ultimul rând, ne punem amprenta personală asupra locului în care trăim. Una dintre cele mai îndrăgite și apreciate decorațiuni de interior este oglinda, atat oglinda de perete cat si oglinda de podea, pe de-o parte datorită funcționalității, pe de alta datorită efectului de luminozitate și mărire a spațiului.

 

Care este locul oglinzii în locuință

 

Oglinzile se pot regăsi oriunde într-o locuință, deoarece pe lângă faptul că sunt niște decorațiuni grozave, acestea au și o funcționalitate esențială în viața noastră. In general o intalnim in doua variante: oglinda de perete si oglinda de podea. Cu ajutorul lor ne privim, ne motivăm să fim puternici și nu în ultimul rând, ne admirăm cum arătăm înainte de a ieși din casă.

 

Fiind o decorațiune atât de apreciată de noi toți, oglinzile sunt prezente în toate zonele locuinței. Holul de la intrare este o zonă de tranziție, o legătură dintre casă și mediul exterior, oglinda de aici este pentru ultimele retușuri pe care le faci la ieșire, dar și pentru musafirii care vin în vizită și vor să știe cum arată. În living oglinda a fost la modă tot timpul pentru a crea iluzia de spațiu larg, reverberant.

 

 În dormitor sau în dresing oglinda a permis să te poți lămuri cum îți stau anumite ținute, pentru a te ajuta să te aranjezi și pentru a arăta cât mai bine după machiaj. Și în baie există oglindă de perete, și este foarte căutată fiind unul din obiectele nelipsite, indiferent de mărime sau formă. Avem oglinzi aproape în toată casa, ele făcând parte din viața noastră, făcând-o mai ușoară și mai frumoasă. În același timp oglinzile ne ajută să definitivăm amenajarea locuinței în indiferent care stil de design îl abordăm.

 

Istoria oglinzii: cum a apărut?

 

În urma cu opt mii de ani, în Anatolia, actuala Turcia, era creată prima oglindă, materialul utilizat fiind sticla vulcanică, obsidianul negru. Începând de atunci, egiptenii și chinezii au început utilizarea metalelor lustruite, precum cuprul sau argintul, în producția de oglinzi rotunde și ornamentale destinate în principal clasei sociale superioare. Pe măsură ce și civilizațiile au descoperit metode de producere a aliajelor metalice, dar și suflarea sticlei, oglinda a fost revoluționată, iar astfel a apărut oglinda modernă din sticlă. Încă din primul secol d.Hr., romanii au fost cei care au fabricat primii sticla necesară producției de oglinzi, plumbul fiind stratul folosit pentru reflexie. Oglinzile constau în discuri metalice convexe de bronz, staniu și argint, cu sticlă în mijloc. O influență majoră a fost cea a venețienilor, din Murano, cunoscuți pentru tehnicile lor de producție a sticlei, cât și modelele aparte. Producția de oglinzi a rămas monopolul statului venețian, până la mijlocul secolului al XVII-lea.

 

Oglinzile din sticlă cu argint își au începuturile în Germania, mai precis în anul 1835, când chimistul Justus von Liebig a dezvoltat procesul de aplicare a unui strat subțire de argint metalic pe o bucată de sticlă transparentă. Această formulă „magică” a fost curând adaptată și permanent îmbunătățită, permițând astfel producerea în masă a oglinzilor. În prezent, oglinzile sunt tot mai utilizate, însă nu mai sunt speciale și surprinzătoare.

 

Oglinda modernă

 

Pentru a obține oglinzi calitative, foile de sticlă trebuie să fie durabile și plane, regularitatea suprafeței fiind vitală. Ulterior se completează cu o acoperire specifică, materialul de acoperire fiind ales în funcție de reflexivitatea și durabilitatea cerute și, de asemenea, de scopul utilizării oglinzii.

Un pas esențial în fabricarea oglinzilor constă în modelarea și tăierea corectă a semifabricatelor din sticlă. Materiile prime sunt tăiate cu ajutorul unei pietre de diamant, iar apoi, sunt așezate în mașini de rectificat optic ce le șlefuiesc cu un lichid special, abraziv, pentru a netezi și uniformiza întreaga suprafață.

Tehnologia actuală permite, în prezent, fabricarea oglinzilor de o calitate foarte ridicată și foarte accesibile ca preț. Designerii optează pentru sticla ușoară, dar rezistentă, ce permite realizarea unor modele variate de oglinzi. Oglinzile folosite în decorarea spațiilor rezidențiale, cât și a celor comerciale, trebuie să fie de calitate superioară, iar imaginea reflectată să nu prezintă distorsiuni optice.

 

Mituri și curiozități despre oglindă

 

Pentru că de-a lungul istoriei a fost un obiect rar și scump, care trebuia folosit cu grijă, există multe mituri și superstiții care implică oglinzile, încă din antichitate. Pentru că păstrează unul dintre locurile de frunte în lista celor mai utile obiecte din casă, prezentăm 5 lucruri foarte interesante despre oglindă:

 

  1. Oglinda spartă, 7 ani de ghinion?

 

Cu siguranță cel mai cunoscut mit legat de oglinzi este despre cei 7 ani de ghinion de care ai parte dacă ai sparge o oglindă. Acest mit pare să fi evoluat dintr-o credință din perioada Romei Antice când se spunea că 7 ani era perioada de timp necesară pentru ca un suflet să se reînnoiască. Probabil, motivul vine din credința că sufletul omului sălășluiește în oglindă și, odată oglinda spartă, sufletul este distrus, condamnându-l pe om la o moarte timpurie, fără a avea mai apoi șansa de a intra în Rai.

 

  1. Oglinda, comoara Japoniei

 

În Japonia, oglinda este un simbol al purității absolute a sufletului, dar este considerată deopotrivă una dintre cele trei comori imperiale. Străvechea moștenire japoneză nu cuprinde nicidecum bijuterii sau pietre prețioase, ci trei obiecte de uz cotidian: o oglindă, o sabie și o amuletă. Se povestește despre puterile lor magice, care ajută binele să triumfe. Sabia este păstrată în templul Atsutsa, iar amuleta în altarul central din palatul imperial. Oglinda se află în cel mai sacru loc din Japonia, în altarul Ise.

 

  1. Oglinda miresei, tradiție și semnificație

 

Unul dintre accesoriile despre care se vorbește în organizarea unei nunți și care a creat o tradiție ce se păstrează și astăzi este oglinda miresei. Acest accesoriu deosebit de util atunci când mireasa se pregătește pentru nuntă are o simbolistică aparte. Înainte să iasă din casă pentru a merge la biserică, mireasa aruncă o ultimă privire în oglindă. După acest moment, ea nu mai trebuie să privească în urmă, ci să își vadă de drum, privind cu încredere spre viitor.

Actualizat la 18 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

 

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.