Sari la continut
Pat cu baldachin, răsfăț și relaxare în propriul dormitor - ACAJU

Patul cu baldachin este considerat în zilele noastre un adevărat răsfăț, venind din istorie ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Trebuie să recunoaștem că este un obiect de mobilier inedit, ce poate transforma un dormitor banal într-unul de poveste, având un aer aristocratic. În spatele patului cu baldachin se află o istorie cât se poate de interesantă, fiind creat în scop funcțional. Patul cu baldachin s-a transformat în timp într-un obiect de mobilier cu un mare impact estetic.

 

Istoria, deloc plictisitoare, a patului cu baldachin

 

Vechile castele cu sălile lor mari aveau ferestre neacoperite și de aceea erau mici pentru a pierde cât mai puțină căldură. Din acelaşi motiv, în castelele Evului Mediu regi, nobili şi supuşi dormeau laolaltă în sala cea mare. Uneori, patul regal era despărțit de restul încăperii printr-o draperie groasă. De aici s-a născut ideea de pat cu baldachin. Vara, baldachinul era folosit pentru protejarea de insecte sau chiar rozătoare, fiind un obiect absolut necesar. Pe timpul iernii, camerele mari erau foarte friguroase, iar curentul reprezenta o amenințare pentru sănătate. Baldachinul permitea crearea unui microclimat placut, asemenea unui cort.

 

După anii 1200 nobilii îşi construiesc camere de dormit separate. Arătau întunecoase, reci, neprimitoare. Nu este de mirare că, la început cel puțin, aristocrații continuă să doarmă în aceeaşi încăpere cu slujitorii, numai că în centrul „dormitorului” trona de sine stătător patul cu baldachin. După cum reiese din tot felul de manuscrise şi miniaturi, paturile cu baldachin din vechile castele aveau cadru din lemn masiv, plafon şi podea. Dimensiunile erau impresionante, chiar şi după standardul actual, 240 cu 210 cm. Ceva inedit despre design este faptul că paturile erau demontabile, astfel încât staff-ul nobiliar să le poată transporta în cursul vizitelor pe care seniorul le făcea la proprietățile sale.

 

Trec patru secole şi lucrurile se rafinează, paturile devin mai puțin masive, tăbliile paturilor încep să fie decorate cu inserții sau pictate. Cei patru stâlpi care susțin baldachinul sunt acum sculptați cu motive complicate, apare un soi de somieră dintr-o împletitură de frânghii şi fâşii de piele, peste care se aşază blănuri, perne, pături. Bonus pentru regi este o saltea din pene, confort nemaivăzut până atunci.

 

Dacă inițial draperii groase erau agățate cu ajutorul unor frânghii direct de tavan, ulterior este adăugat un cadru din lemn ca suport pentru draperii sau perdele. Patul cu baldachin și stâlpi de susținere a fost numit „patul regilor și rege al paturilor”.

 

În secolul al XVIII-lea țesături mai uşoare precum taftaua şi satinul înlocuiesc brocarturile şi catifelele grele ale barocului. În fine, sfârşitul secolulului XIX marchează o revoluție în design, adusă de folosirea pe scară largă a fierului în amenajări. Apar saltelele cu arcuri şi paturile metalice, al căror cadru este realizat din bare sau din fier forjat.

 

Baldachinele s-au tranformat într-o adevărată artă și într-un element de rezistență al oricărui dormitor. Paturile cu baldachin din prezent uimesc pe oricine prin frumusețea și eleganța lor.

 

 

Cel mai bun răsfăţ rămâne cel al amenajării propriului dormitor

 

Când revii acasă după o zi de lucru, nu pare deloc surprinzător că vrei să devii „regină” sau „rege” în cuibul tău încă de când ai introdus cheia în ușă. Una din soluții este transformarea propriului dormitor într-un dormitor regal.

 

Astăzi, cu multă imaginatie și câteva fâșii de material, poți realiza o zonă de relaxare, după bunul plac. Poți realiza un baldachin care să acopere doar parțial patul, cu câteva fâșii de material prinse de un cârlig fixat în tavan, paralel cu centrul patului, în așa fel încât să creezi un efect de senzație pentru dormitor. Această modalitate îți permite să jonglezi după bunul plac cu materialele pe care le folosești.

 

În cazul în care dorești ca baldachinul să înconjoare întregul pat, va trebui să utilizezi un pat cu picioare înalte, care să susțină cadrul pentru baldachin. Poți alege materialele în funcție de preferințele tale, iar patul se va transforma cu siguranță în refugiul ideal. Atenție însă la materialele pe care le alegi pentru că este important ca acestea să se îmbine cu mobila dormitor. Unul dintre avantajele patului cu baldachin este posibilitatea de a-l folosi indiferent de tipul de design abordat. Un pat cu baldachin nu reprezintă o investiție financiară enormă, cu puțin efort și imaginație poți oferi dormitorului un aer regal și elegant.

 

Alegem sau nu în prezent un pat cu baldachin?

 

Daca dorești să ai un dormitor inedit, patul cu baldachin va reprezenta, fără nici o indoială, elementul vedetă. Cu imaginație și cu materialele necesare, se poate realiza un pat cu baldachin senzațional, care cu siguranță va reprezenta un adevărat răsfaț al simțurilor.

 

Un pat cu baldachin crește confortul în timpul somnului, protejând de lumina soarelui, curenți, praf și insecte. Revitalizează interiorul dormitorului, adăugând o notă romantică, ajutând la stabilirea unei direcții specifice a stilului de mobilier și creând o zonă de intimitate și confort, mai ales dacă casa are tavanul înalt.

 

Dacă suprafața camerei este mică, baldachinul va „mânca” spațiul. Praful se depune pe baldachin, necesitând o spălare frecventă a lui. O montare mai elaborată duce la o folosire mai anevoioasă, iar dacă țesătura din care este făcut baldachinul este prea densă poate stagna aerul în zona de somn.

 

Tipuri de paturi cu baldachin

 

  • Baldachinul pentru patul de copil este un element deosebit de funcțional pentru paturile de nou-născut, creând un spațiu confortabil copilului ferindu-l de lumină puternică, praf și insecte. Mai mult, protejează bebelușul de curenții de aer.
  • Baldachinul este un plus la patul copilului mic, confortul crescând odată ce copilul se simte apărat, el servind totodată și ca element suplimentar pentru jocuri.
  • Baldachinul coroană este o construcție circulară, îmbrăcată în material care cade până la pământ și este agățat de tavan în dreptul pernelor. Se urmărește ferirea de lumina puternică și crearea unui ambient special.
  • Baldachinul stand este de obicei partea constructivă a patului cu picioare înalte, susținute între ele de bare pe care se plimbă perdelele. Arată bine numai în apartamentele spațioase, ferește de lumină, creând un sentiment de intimitate. Dacă este acoperit, când se trag toate perdelele funcționează ca un cort.
  • Baldachinul bar este un baldachin nefuncțional, având doar un rol estetic. El reprezintă un material agățat de perete în dreptul tăbliei de la pat și asortat designului general al dormitorului.
  • Baldachinul construit din cadre de galerii de perdea fixate pe tavan deasupra patului, deși simplu de realizat este funcțional și de mare efect.
  • Baldachinul cornișă suspendată este un alt baldachin doar estetic, fiind realizat cu ajutorul a două sau trei bare fixate de tavan și care susțin materialul de baldachin, care de pe tavan cade grațios pe peretele din spatele tăbliei de pat.
  • Baldachinul cornișă este un baldachin de perete sub forma unui arc semicircular în apropierea capului patului, fiind de mare efect decorativ.

Recomandări pentru alegerea țesăturilor pentru baldachin

 

  • Stofele dense precum catifeaua, tapiseria, jacquardul, sunt potrivite pentru un dormitor spațios, în stil clasic sau oriental. Ele vor transforma un pat obișnuit într-unul matrimonial și vor ajuta să facă spațiul din dormit cu adevărat prietenos.
  • Stofele translucide ca inul, mătasea și bumbacul, sunt universale pentru orice interior, difuzează lumina bine, dar, în același timp, dau un sentiment de intimitate.
  • Straturile transparente, ușoare, precum organza, tulul și șifonul, sunt potrivite chiar și pentru încăperile mici. Un baldachin realizat dintr-un voal va decora dormitorul, dar nu va proteja de lumina soarelui.

 

Patul cu baldachin poate fi o alegere interesantă pentru un decor inedit de dormitor, potrivit oricărui stil, de la clasic la modern, singura condiție este să se aleagă modelul și țesătura potrivită designului din dormitor.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Poti plati fara card in 4 rate fara dobanda la comenzi sub 2000 de lei si pana la 60 de rate la comenzi peste 2000 de lei prin TBI Bank, cu aprobare 100% online
Poti plati in 10 rate fara dobanda cu card Raiffeisen, Transilvania, First Bank, Garanti sau Alpha Bank
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium