Idei de decorat pereții: Cum decorăm peretele pe care se află televizorul - ACAJU

Un televizor mare și negru, pe un perete uni, deschis la culoare, nu doar că este plictisitor, dar arată ca o gaură neagră care a absorbit toată lumina, atrăgând atenția spre un ceva lipsit complet de armonie. Această situație apare foarte des atunci când este neglijată decorarea peretelui pe care se află televizorul.

 

Având în vedere că televizorul ajunge să fie poziționat pe perete și nu neapărat pe un element de mobilier, provocarea apare în momentul în care trebuie să avem idei de decorat pereții și cum anume trebuie să arate zona. Fie că este vorba de proporții, materiale, culori sau forme, există o varietate de soluții de decorațiuni perete, dar acestea trebuie să se potrivească cu designul întregului spațiu. Este o provocare pentru designerii de interior să găsească soluții pentru a integra cât mai reușit televizorul în ambientul casei.

 

Reguli de bază în decorarea pereților

 

Se găsesc idei de decorat pereții foarte simplu dacă pui în aplicare câteva reguli de decorare a pereilor:

  • Pereții trebuie să fie în armonie cu mobila de living și trebuie să se țină cont de destinația încăperii.
  • Regulile designului interior spun că orice cameră ar trebui să aibă un punct focal, de interes. Poate fi vorba despre un punct focal format din mobilier și decorațiuni sau unul doar din decorațiuni.
  • Când vine vorba despre decorațiuni perete, o primă regulă care trebuie respectată este cea legată de numărul impar. Nu se folosesc niciodată două obiecte, ci unul, trei, cinci sau șapte.
  • Regula simetriilor spune că decorul, ca întreg, trebuie să fie echilibrat și simetric. Nu se încarcă un perete lasandu-l pe cel din fața lui gol.
  • În ceea ce privește principiul proporțiilor, acesta se refera la echilibrul dintre formele, culorile și texturile obiectelor dintr-o cameră, care ar trebui să nu se anuleze una pe cealaltă, să fie în același ton, tocmai pentru a fi în final un design coerent și nu unul încărcat și obositor.

Amenajarea peretelui pe care se află televizorul

 

În zilele noastre, în majoritatea livingurilor punctul focal care captează atenția este televizorul, iar acesta se găsește pe peretele de contrast sau care va deveni de contrast. Astfel, fiecare piesă de mobilier living va putea să fie folosită pentru a facilita și spori confortul atunci când urmăriți programele favorite de la televizor. Pentru ca spațiul din jurul televizorului să nu rămână gol, va trebui să găsiți o soluție să îl decorați respectând designul general al camerei.

 

  • Cea mai simplă soluție este alegerea unui mobilier special care încorporează televizorul, punându-l în același timp în centrul atenției. Acest mobilier poate ar trebui să aiba o culoare diferită de a peretelui pentru a putea crea un contrast care va scoate televizoul în evidență.
  • O variantă este o bibliotecă care să aibă corpuri simetrice de-o parte și de alta a televizorului sau numai într-o parte, cealaltă parte fiind echilibrată cu niște rafturi sau polițe. Corpurile bibliotecii pot incorpora televizorul sau se pot reduce la un corp gen comodă pe podea, de mică înalțime și un corp de dulap cam de aceeași dimensiune, fixat sub tavan. Alte decorațiuni perete vor umple restul de perete rămas gol, amplasezi rafturi mici, subțiri care-ți vor fi utile pentru depozitare.
  • O altă soluție este crearea unor elemente decorative pe acel perete care să încadreze televizorul. Aceste decorațiuni pot avea forma circulare ovale sau dreptunghiulare, televizorul aflându-se numaidecât în centrul lor. Dacă ai un mobilier minimalist, poți să decorezi peretele cu televizorul cu tablouri sau fotografii de diferite dimensiuni având grija ca televizorul să rămână punctul focal.
  • O structură simplă din gips carton, la mijlocul peretelui care să includă un blat și un compartiment pentru aparatura conexă, vopsită într-o culoare mai închisă, care să facă contrast.
  • O variantă des întâlnită, mai ales în cazul amenajărilor clasice sau rustice este amplasarea televizorului în mobila de living sau deasupra șemineului. Este vorba despre proporții. Trebuie să ai în vedere faptul că televizorul atunci când nu funcționează este un ecran negru, deci nu te va ajuta prea mult dacă-l pui pe o suprafață albă. Vei vedea soluții cu televizoare cărora li s-a făcut ramă dintr-un lemn în nuanța mobilierului sau vopsită ca atare, dar și mobilă sau pereți vopsiți închis la culoare tocmai pentru a estompa imaginea ecranului negru. Secretul la amenajările clasice și rustice este simetria. De aceea televizorul îl vei vedea mereu încadrat de mobilier, construcții sau elemente dispuse simetric.
  • Televizorului poate fi într-un ansamblu de mobilă living minimalistă într-o nuanță închisă. Astfel, televizorul apare ca un element al compoziției și nu supără vizual.

  • Altă soluție este ca televizorul să fie așezat în cadrul unei biblioteci, unde culorile volumelor de cărți și ale obiectelor decorative se impun și distrag atenția de la ecranul negru.
  • Mai există și varianta mascării totale a televizorului cu ajutorul unui mobilier care are o ușă culisantă. Când vrei să te uiți la programul favorit împigi ușor ușa. Asta te ajută să maschezi și cablurile.
  • Peretele de accent poate fi finisat cu piatră, bratcă sau decorațiuni lemn perete, plus una sau două polițe minimaliste pe care să stea aparatura conexă.
  • Peretele de contrast poate fi acoperit cu tapet, iar televizorul este așezat în mijlocul unei zone unde tapetul are același model dar culori complementare.
  • Un televizor mare negru poate fi încastrat într-un panou de MDF sau sticlă neagră, suficient de mare, la câțiva centimetri în fața peretelui deschis la culoare. În partea de sus și de jos a panoului există benzi luminoase ce vor scoate în evidență peretele.

 

Amenajarea discretă a spațiului din jurul televizorului nu este foarte ușoară dar există soluții pe care poți să le folosești pentru ca peretele să nu fie nici prea gol, dar nici prea încărcat și sperăm ca sfaturile noastre să-ți fie de ajutor.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.