Dormitor boho chic: mobilier simplu, decorațiuni de efect - ACAJU

Stilul Boho Chic este mai mult decât un stil de amenajare interioară, descrie o filosofie și un stil de viață asociat cu oamenii care gândesc liber și care au eliminat ideile preconcepute. Unicitatea, spiritul liber, individualitatea puternică și nonconformismul sunt caracteristici specifice acestui stil. Este unul dintre cele mai permisive din istoria artei, cel mai lipsit de constrângeri şi de stricteţea regulilor de asortare, fiind un stil rezultat în urma unor îmbinări de ingrediente artistice deosebite: accente boeme, detalii folk, motive vegetale, elemente moderne și influenţe hippie.

Și pentru că acest de amenajare interioară boho chic înseamnă în primul rând confort și nonconformism acest stil este mănușă pentru un dormitor boho chic care să ne reflecte personalitatea. Dormitorul este refugiul nostru unde ne întoarcem după o zi grea de muncă pentru liniște și relaxare și ar trebui să fie nu numai suficient de confortabil dar și personalizat cu lucruri care să ne facă să ne simțim ca acasă.

Dormitor boem cu decorațiuni de efect

Dormitoarele amenajate în stil boho chic sunt spații dinamice și plăcute, care reflectă personalitatea boemă, neconvențională și artistică a locuitorilor casei. Specifice unor amenajări interioare boho chic sunt piesele de mobilier vintage recondiționate, vopsite în culori vesele și aprinse. Țesăturile sunt înfrumusețate cu motive etnice, lemnul predomină, iar imprimeurile surprind mici colțuri din natură.

 

Mobilierul de lemn este cheia stilului boho, mobila vintage și lemnul patinat, dar nu uzat, sunt elemente de bază ale stilului bohemian chic. Indiferent de culori sau finețe, lemnul nu trebuie să lipsească dintr-un dormitor boho chic. Poate lua forma unei noptiere din mesteacăn, un pat din lemn masiv sau o podea din lemn, atâta timp cât există. Este important ca lemnul să fie vintage sau cu aspect uzat, dar să nu fie degradat. Mobila de dormitor boho nu trebuie să fie recognoscibilă, ci una eventual modificată, personalizată, mai degrabă realizată la comandă, poate fi de la second-hand, cu finisaje antichizate sau bricolată. 

Folosește culori și imprimeuri inspirate din natură

 

 • Primul pas, înainte de a alege stilul boho chic pentru decorul unui dormitor boho chic, este atenția la paleta de culori pe care o alegi. Chiar dacă acest stil se axează pe multă culoare, cel mai bine ar fi să optezi pentru o culoare neutră a pereților, precum alb sau bej, care vor oferi mai multă luminozitate și care extind spațiul vizual. În plus, aceste culori vor genera un contrast mult mai mare cu elementele decorative și textile ale coloratului stil boho chic. 
 • Pentru a adăuga o anumită culoare sau textură pereților, creați un perete accent cu imagini de fundal detașabile. Fie că este floral sau geometric, te poți juca cu orice model doriți și îl poți îndepărta atunci când te-ai săturat de el.
 • Mai mult, stilul boho are câteva nuanțe proprii, care îl caracterizează: fucsia, albastru, verde și maro, pe care vei vrea să le folosești pentru că acestea crează armonia și frumusețea stilului.

 

Piese de mobilier vintage

 

Printre piesele de mobilă de dormitor cel mai des folosite în amenajări interioare boho chic, sunt paturile cu baldachin, comodele sau cuferele vintage, dulăpioarele, tabureții. Inspiră-te din piesele de mobilier ale anilor '50 sau '60 și nu ocoli nici mobilierul de lemn pictat în culori de albastru, roșu cu motive colorate etnice, sau pictate de tine în motivele tale preferate, inspirate din mai multe culturi ale lumii. 

 • Multe dintre dormitoarele boeme au câte o noptieră, dar niciodată una obișnuită, cu sertare. Poți utiliza o masă pliantă din lemn, un taburet din lână, un buștean pictat, un scaun mai bizar, chiar un geamantan sau un cufăr cu patină. Orice este suficient de mare pentru a ține o lumânare, o veioză sau o vază cu flori proaspete va fi perfect. 
 • O piesă de mobilier, ce nu ar trebui sa lipsească, este comoda vintage. Într-un dormitor boho chic, alege una clasică sau barocă, pe care să o vopsești într-o culoare vie (mov, turcoaz, mint, bleu, fucsia). Aceasta va fi punctul focal al încăperii, prin contrastul dintre culoarea îndrăzneață și stilul său. Nu uita să decorezi comoda cu multe sfeșnice, fotografii înrămate sau vaze cu flori.
 • Unul din lucrurile de care stilul boho nu se poate lipsi, cum nu o făceau nici artiștii care au introdus acest curent, și care caracterizează o casă boemă este bibilioteca plină cu cărți. Câteva rafturi pentru cărțile preferate vor completa decorul unui dormitor boho chic.
 • Tăblia este elementul central al patului, așa că ar trebui să arate bine și să completeze restul camerei. Dacă nu există nimic fascinant în vechea tăblie, folosește-ți imaginația și decoreaz-o după bunul plac. Fă din aceasta un proiect DIY distractiv, în care vopsești și tapițezi tăblia cu o țesătură de calitate care se potrivește cu estetica restului camerei. Folosește-te de ciucurași, frănjurei, mărgele, eșarfe sau alte accesorii inspirate din natură.

Dormitor boho chic: mobilier simplu, decoratiuni de efect 

Decorează pereții și tavanul

 

Nu numai pereții pot fi utilizați pentru decorare, ci și tavanul. Folosește șaluri vintage din voal pe care să le fixezi cu ajutorul unor pioneze colorate pentru a crea un efect de baldachin deasupra patului. Baldachinele, hamacele, coliviile şi lucrările de artă uimitoare sunt binevenite.

 • Stilul boem se bazează foarte mult pe natură și pe lumina naturală, care ar trebui să inunde dormitorul. Dacă nu ești unul dintre acei oameni fericiți care au ferestre uriașe, este posibil să simți că dormitorului tău îi lipsește lumina naturală. Acest lucru poate fi ușor reparat prin plasarea unei oglinzi mari pe peretele adiacent sau vizavi de fereastră. Dintr-odată vei avea senzația de mai multă lumină în cameră mai mult spațiu. 
 • Lumina artificială într-un dormitor boho chic trebuie să fie una caldă, intimă și eventual filtrată prin materiale cu modele. De aceea, nu uita de veiozele cu abajur cu motive florale. Corpurile de iluminat urmăresc aceeași linie contrastantă a stilurilor decorative. Astfel, cel mai potrivit într-un dormitor boho chic este candelabrul modern. De inspirație barocă, dar în culori puternice, contemporane, acest tip de candelabru este accentul de care dormitorul tău are nevoie.
 • Unul dintre cele mai primitoare și confortabile finisaje de podea este fără îndoială un covor moale. Senzația de a-ți scufunda picioarele în ceva cald și squashy este chiar wow, mai ales când picioarele tale se simt foarte obosite. Adăugă un covor moale în centrul dormitorului tău și neapărat pe o parte și alta a patului câte o blană falsă care vor da un joc de texturi specific dormitoarelor boeme. 
 • Lucrul care atrage imediat atenția la orice amenajări interioare boho chic, sunt culorile. Iar, cel mai bun mod de a obține această izbucnire neașteptată și puternică de culoare este prin introducerea de covoare cu model, cuverturi, perdele, draperii, perne, sau chiar un tapet cu model pentru a insufla dormitorului cât de multă culoare. Desenele de inspirație marocană, sud-vestică sau tribală sunt foarte în trend. Nu uita nici de franjuri și ciucuri și suprapopulează-ți dormitorul cu perne în cât mai multe în forme, culori și texturi, doar confortul este cheia stilului boho.
 • Arta este o modalitate excelentă de a adăuga ceva culoare dormitorului tău. În loc să lași pereții simpli, ia în considerare agățarea unor picturi sau fotografii. Nu trebuie să fie piese scumpe ale unor pictori sau fotografi celebri. Acestea ar trebui să reflecte pur și simplu personalitatea ta și lucrurile de care te bucuri. De fapt, ceea ce personalizează un dormitor boho chic sunt și ornamentele pe care le alegi.
 • Dacă dorești să aduci și mai mult confort într-un dormitor boho chic, aranjează-ți un colț de lectură sau un mic birou acasă unde să poți sta cu cartea preferată și o ceașcă de ceai sau cafea. Tot ce îți trebuie este un fotoliu confortabil și moale, care să fie, eventual, o pată de culoare, un lampadar și o măsuță de cafea.

 

Un dormitor supraaglomerat cu mobilier și obiecte de decor pentru casă se poate simți dezorganizat. Deși stilul boho este destul de încărcat și permisiv, la final trebuie să creeze un decor aerist. Din acest motiv ar trebui să decorezi în stil boho doar o parte a camerei, iar restul să îl lași simplu și ordonat. Sau pentru a păstra ordinea, mai ales dacă ai prea multe obiecte împrăștiate prin tot dormitorul, ia în considerare achiziționarea unui raft montat din podea până în tavan, unde să îți poți așeza toate cărțile și alte obiecte personale. Astfel vei putea profita la maximum de spațiul disponibil și vei putea să îți afișezi lucrurile fără ca acestea să te împiedice.

 

Conform unui spirit flower – power specific, libertatea de spirit nu ar fi nimic fără natură și de aceea stilul boho va fi însoțit de cât mai multe plante. Plantele generează oxigen și filtrează aerul, ceea ce îți dorești într-o cameră în care îți petreci o mare parte din timp. Pe lângă efectele benefice asupra sănătății, plantele vor contribui și la crearea unei atmosfere speciale și relaxante, vei respira mai bine și vei dormi mai bine.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.