Paturi tapițate gri: ce model alegi pentru dormitorul tău - ACAJU

Dacă îti mobilezi dormitorul și vrei un pat modern, care să arate bine, să fie confortabil și să impresioneze prin design, atunci cu siguranță te-ai gândit la un pat tapițat gri. Confortabil şi spectaculos în acelaşi timp, acesta oferă dormitorului un aer primitor și liniștit, care îmbie la relaxare. În plus, secretul unei atmosfere relaxante constă în alegerea unor paturi de dimensiuni mari, cu tapițerii în nuanțe neutre sau intense și tăblii impunătoare. Indiferent de preferințe, un pat dormitor tapițat de culoare gri este o investiție pe termen lung, care te poate scuti de multe bătăi de cap de-a lungul timpului grație proprietăților sale.

 

Avantajele unui pat dormitor tapițat

 

Un pat dormitor tapițat este confecționat de regulă pe structură din lemn, PAL sau MDF, acoperită cu material textil sau piele. Este o opțiune care oferă încăperii un plus de lux și personalitate față de alternativele simple de paturi dormitor, adaugând textură și culoare spațiului. În momentul în care alegi un pat în dormitorul matrimonial trebuie să ţii cont atât de confortul asigurat de către el, cât şi de aspectul estetic pe care îl oferă încăperii.

 • Poate fi integrat în orice dormitor, indiferent de dimensiunile și de stilul acestuia. Indiferent dacă alegi un model clasic, cu detalii fine şi de efect sau un decor contemporan, un pat dormitor tapițat va aduce designul la alt nivel.
 • Paturile tapițate au și marele avantaj că pot fi îmbrăcate în huse detaşabile, ceea ce înseamnă că întreţinerea şi curăţarea sunt simple, iar aspectul mobilei poate fi reînnoit oricând, doar prin schimbarea huselor.
 • Tapiţeria poate fi personalizată pe comandă, variantele de culoare, texturi și modele sunt infinite. 
 • Tapițeria din stofă va asigura dormitorului un plus de căldură și originalitate, spre deosebire de cea din piele. 
 • Patul tapiţat va oferi un aer mai sofisticat dormitorului tău și te va proteja mai bine de frigul care ar pătrunde prin pereţii dormitorului

 

În cazul oricărui pat dormitor tapițat, elementul central și de efect este chiar tăblia acestuia, finisajul şi detaliile acesteia având un impact vizual aparte. Un pat cu o tăblie tapițată, în afara efectului vizual, te va face să te simți mai confortabil dacă dorești să iei micul dejun în pat sau dacă dorești să citeşti sau să lucrezi pe laptop stând în pat.

De ce culoarea gri este o opțiune bună

 

Griul este una dintre cele mai adaptabile culori, foarte ușor de integrat într-o varietate de combinații cromatice și stiluri de mobilier. Considerat o culoare ștearsă și chiar deprimantă, mult timp griul a fost evitat în amenajările interioare. În ultimii ani designerii și specialiștii în amenajări interioare i-au reconsiderat atributele, luând în calcul mai ales cameleonismul acestuia.

Dacă iei în considerare versatilitatea griului, care are calitatea de a părea fie rece, fie cald, care merge asortat cu tot felul de tonuri, de la pasteluri, la roz-aprins, galben-citron sau ultra violet și care dă senzația de ordine, calm și luminozitate, atunci alegerea unor paturi tapițate gri este o alegere inteligentă. 

Chiar și în 2020 culoarea gri a rămas în tendințe. În afara culorii reprezentative pentru 2020, albastrul clasic, aleasă de Pantone Color Institute, la capitolul designului interior, specialiștii de la Colour Futures, din cadrul companiei Akzo Nobel, au numit „Zori Liniștite” sau „Tranquil Dawn” ca fiind culoarea specifică anului 2020. Este o nuanță de gri-albastru cu tente verzui, care amintește de culorile cerului dimineața și care se potrivește nu doar pentru pereții casei, ci și în obiectele de mobilier. Un pat dormitor tapițat gri în această nuanță va echilibra orice living și va deveni, discret, vedeta amenajării.

 • Un pat dormitor tapițat de culoare gri își va găsi locul în orice dormitor, indiferent de paleta cromatică în care acesta este decorat.
 • Pentru cei care iubesc paleta rece a designului contemporan pat dormitor tapițat de culoare gri este un must-have.
 • Un pat dormitor tapițat de culoare gri va fi un liant pentru întreaga compoziție echilibrând-o, chiar dacă ai folosit un tapet mai încărcat sau imprimeuri cu motive geometrice sau florale pentru covor, draperii sau perne decorative.
 • În combinatie cu finisaje și elemente decorative prețioase, un pat dormitor tapițat de culoare gri poate fi parte a unui decor luxuriant.
 • Un pat dormitor tapițat de culoare gri va merge aproape în orice schemă cromatică, domolind atmosfera într-una de relaxare și calm. Se va potrivi cu orice stil: urban, contempopran, minimalist, scandinav, tradițional, retro, shabby chic, masculin, baroc, loft...
 • Un pat dormitor tapițat de culoare gri nu este numai alegerea ideală dar și o investiție inteligentă pentru viitor. Bine întreținut și de calitate, acesta poate deveni cel mai vechi obiect de mobilier din apartament, ocupând însă, un loc special, căci această culoare se demodează cu greu.

Modele de paturi tapițate gri

 

Oferta de materiale pentru modele de paturi tapițate gri include țesătura naturală sau în combinație cu fir sintetic, pentru mai multă rezistență, având la bază bumbac, lână, mătase sau in, cele mai populare modele fiind în acest caz versiunile acoperite cu stofă sau catifea. Mai poți desigur opta și pentru un pat tapițat, la preț bun, acoperit cu piele ecologică sau naturală. Aceste variante au un aspect elegant și sofisticat, sunt mai ușor de întreținut pentru că nu prea rețin praful și permit combinarea cu mobilier atât din lemn, cât și din metal. Doar că cele din piele naturală sunt destul de scumpe.

 • Paturi tapițate gri simple - sunt paturi dormitor tradiționale, care nu au spații de depozitare sau alte facilități, fiind așezate pe picioare. Sunt compuse din cadrul patului, care la rândul lui poate fi din lemn, metal, MDF, etc, somieră și salteaua de dormit.
 • Paturi tapițate gri capitonate - Capitonarea presupune adăugarea unui strat de burete sau vatelină între tăblie și tapițerie. Un pat tapițat, ieftin și bun, cu tăblia de la cap prevăzută cu o inserție de acest tip îți va oferi suport mai confortabil atunci când citesti. Capitonarea se folosește frecvent la modelele cu design clasic, cu tăblie cu format curbat și tapițerie din piele naturală sau ecologică, dar este mai puțin recomandată într-un decor minimalist.
 • Paturi tapițate gri cu tăblii la cap și la picioare - Este un tip de pat confecționat, de obicei, din lemn având mai multe variante în designul tăbliilor care pot fi realizate din plăci din lemn sculptat sau ornamentat. Tăblia de la picioare, deși adaugă un plus de eleganță designului acestui tip de pat, poate fi incomodă pentru persoanele mai înalte sau pentru cele care au un somn mai agitat.
 • Paturi tapițate gri cu ladă sau sertare de depozitare – Aceste modele de paturi dormitor sunt o variantă funcțională, spațiul fiind mult mai generos, mai ales pentru dormitoarele nu foarte spațioase. Dacă alegi un pat cu sertare de depozitare, asigură-te că lași suficient spațiu în partea laterala, pentru ca acestea să fie ușor accesibile. Designul cu ladă de depozitare accesibilă prin ridicarea somierei este considerat ușor de folosit și fără să ceară spațiu excedentar în suprafață.
 • Paturi tapițate gri boxspring – Sunt modele de lux concepute pentru un somn deosebit de relaxant, un răsfăț. Sunt paturi alcătuite dintr-o cutie cu arcuri peste care este fixată o saltea foarte calitativă și un topper. Elementele sunt conectate între ele pentru a păstra stabilitatea și a rămâne aliniate în orice condiții. De cele mai multe ori pot deține și spații de depozitare.
 • Paturi tapițate gri cu baldachin – Sunt modele specifice dormitoarelor opulente, cu influențe baroce și au revenit în tendințe în ultimii ani. Au în colțuri prelungiri care se ridică mult în sus, chiar depășind cu mult tăblia patului, iar pe acești stâlpi se poate susține un fel de „acoperiș” plan, ori un baldachin. Aceste modele au fost preluate în afara dormitoarelor clasice și de cele minimaliste.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.