Reguli de asortare în living: schema de culori potrivită stilului tău de viață - ACAJU

IUÎn procesul unei amenajări interioare, pentru obținerea unei stări de spirit specifice, alegerea culorilor potrivite este la fel de importantă ca fiecare piesă de mobilier pe care o cumperi. Fie calde sau reci, culorile ajută la crearea atmosferei interioare dorite, pot schimba percepţia asupra spațiului şi ajută la îmbunătăţirea stilului de viață. Stilul de viață pe care îl ai este un criteriu important în alegerea culorilor potrivite, deoarece îți pot oferi motivația și energia de care ai nevoie atunci când lucrezi acasă sau relaxarea necesară după zi grea de muncă.

Schemele cromatice pe care le alegi într-o amenajare de mobila living pot influența în mare măsură atmosfera ambientului, modificând vizual mărimea unei camere și pot ajuta la crearea unui spațiu luminos și primitor. Pentru living care este o cameră multifuncțională și pentru toată familia, ideal ar fi ca paleta de culori să nu dea impresia unui spațiu prea feminin (tonuri pastelate) sau prea masculin (griuri închise), să fie ușor de asortat cu mobila de living și să creeze o atmosferă caldă și primitoare pentru oaspeți.

 

Reguli de asortare în living pentru alegerea culorilor potrivite

 

În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea paletei cromatice în designul interior, succesul unei amenajări de mobila living îl dă echilibrul între toate culorile folosite, proporția fiecăreia și modul de amplasare în spațiu. Culoarea este una din componentele definitorii și prima pe care trebuie să o iei în considerare, atunci când vine vorba de amenajarea locuinței tale, în acest caz a livingului. 

Împărțindu-se în trei categorii, primare - roșu, galben și albastru, secundare - amestecând în cantități egale două dintre cele primare, obținând portocaliul, verdele și violetul, și nu în ultimul rând terțiare, în număr de șase, rezultând în urma amestecului unei culori primare cu una secundară, culorile pot fi utilizate în locuința ta după anumite reguli de compoziție.

  • Nu există reţeta perfectă în alegerea culorilor potrivite, dar cel mai important lucru este să nu îţi încarci folosind mai mult de trei, patru culori. Cu cât ai mai multe culori, cu atât este mai greu să le pui în echilibru, rezultatul putând fi unul dezastruos.
  • Cea mai importantă regulă a culorilor în designul interior se referă la „proporția de aur”, potrivit căreia trebuie să te concentrezi pe trei culori, pe care să le folosești în proporțiile 60/30/10. Aplicată corect îți va da răspunsul la întrebările de genul: cum să zugrăvesc pereții? în ce nuanță să fie canapeaua sau ce esență de parchet să aleg? În acest fel, culorile vor fi corect echilibrate și puse în valoare în același timp. Într-o schemă simplă, pereții ar reprezenta 60% din cameră, 30% tapițeria, iar restul de 10% din cameră ar reprezenta accente precum unele decorațiuni living. Lemnul este considerat o culoare neutră și poate fi exclusă din formula magică 60/30/10. Adică, pardoseala din lemn nu o lua în calcul, însă covorul sau alte piese de mobilă living și accesoriile situate pe podea, sunt obligatorii. Se pot ignora și pereții albi sau tavanele, ușile albe sau ramele geamurilor dacă sunt în culori neutre etc.
  • Dincolo de orice regulă și stil de amenajare, alegerea culorilor unei încăperi se va face luând în considerare toate componentele. Astfel, culorile pereților și ale obiectelor de mobilă living vor fi în concordanță cu cele ale pardoselii, ușilor, ferestrelor, culoarea pereților și a podelei alegându-se dupa ce te-ai hotărât asupra paletei cromatice a mobilierului.
  • Dacă livingul are pereții colorați în culori calde, energizante, care transmit căldură și fac ambientul primitor și confortabil, mobila living din lemn, în orice nuanța naturală, este opțiunea potrivită pentru living. Dacă pereții sunt colorați în culori reci, verde sau albastru, mobila living trebuie să aibă un design simplu, și o culoare de contrast neutră, deschisă, care să contrasteze cu pereții. Cea mai bună opțiune este livingul cu pereți în culori neutre, care permite majoritatea stilurilor artistice de amenajare, iar culoarea pieselor de mobilier este permisivă. Poți folosi mobila living colorata, mobilă din lemn masiv și chiar mobilă de culoare neagră. Dacă ai ales varianta elegantă și intimă a decorului în tonuri de gri, poți sparge monotonia cu decorațiuni living de culoare verde, galben, albastru, sau chiar plantele decorative.

  • Culorile deschise dau impresia de spațiu, facând camerele să pară mai mari și mai luminoase. Culorile închise sunt sofisticate și calde, oferind ideea de intimitate. Culorile neutre – gri, negru, alb și maro – sunt de nelipsit într-o amenajare pentru că sunt flexibile: se adaugă culoare ca să mai animam atmosfera sau estompam nuanțele ca să calmam spiritele. Negrul, însa, se folosește cel mai bine în doze mici, doar pentru a accentua anumite zone dintr-o încăpere. O soluție universal valabilă pentru orice fel de living, mai mic, mai mare, pentru o singură persoană sau pentru o familie numeroasă, este cea în care predomină combinații de culori neutre, bej și maro sau alb și gri.
  • Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă ai camere cu ferestre mari și multă lumină naturală, poți alege culori mai reci și mobila sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegi nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu. Nuanțele tari dau un aer mai sofisticat și mai intim încăperilor, pe când cele deschise, dau un aer vesel și proaspăt. E bine să combini culorile într-un mod plăcut, dar ține cont mai ales de personalitatea ta când alegi.
  • Atunci când alegi culoarea potrivită pentru sufragerie, este important să ții cont de perioada în care vei petrece cel mai mult timp în această încăpere. De exemplu, pe timpul zilei, dacă ai nevoie de multă lumină, albul este culoarea potrivită, în timp ce rozul-roșiatic este ideal pentru serile petrecute în familie, în sufragerie. În funcție de dimensiunea livingului, poți opta pentru crearea unui perete într-o culoare de accent, însă, dacă livingul nu este mare, atunci alege întotdeauna nuanțe deschise pentru a mări vizual încăperea.
  • Poți lua în calcul și orientarea încăperii. Astfel, dacă livingul tău este orientat spre nord, lumina nu va bătea direct în geamuri, așa că vei avea nevoie de culori calde (tonuri de roșu, oranj sau galben), iar dacă este orientat spre sud, lumina va intra direct în casa și-i vei putea atenua intensitatea cu ajutorul culorilor reci (tonuri de albastru sau verde).
  • Dacă doreşti un spațiu care abundă în energie, vitalitate și optimism, roșu, galben sau oranj sunt culorile cheie. Acestea sunt de multe ori folosite în spațiile în care există activitate constant. Dacă eşti adeptul unei atmosfere liniştite, relaxante, atunci recomandat ar fi să alegi culorile naturii, precum nuanţe de verde, albastru sau maro. Ele sunt recomandate în spațiile destinate relaxării din zona de living.

  • Schema de culori complementare, recomandată livingurilor, presupune alăturarea unei culori primare cu una secundară și reprezintă o opțiune plină de vitalitate, dinamică, regăsindu-se și în stilul contemporan. Combinațiile roșu-verde, albastru-portocaliu sau galben-violet vor pune ansamblul în valoare, obiectele evidențiindu-se reciproc prin contrastul obținut. 
  • Energia pe care o transmite o anumită culoare și modul în care influențează starea de spirit sunt două criterii de care trebuie să ții cont în alegerea culorii potrivite. Livingul este un spațiu deschis, primitor, care adună mulți oaspeți de-a lungul timpului. Folosește nuanțe calde: roșu, galben, portocaliu, bej sau maro deschis. În cazul în care culorile emit căldură, oamenii se vor simți conectați, relaxați. Dacă este vorba de un spațiu mic, albul poate crea iluzia de mai mult spațiu. Verdele poate fi și el o opțiune pentru camera de zi, având un efect liniștitor asupra psihicului, amplificând luminozitatea.
  • Pentru o atmosferă relaxantă, mai ales într-o cameră aglomerată cum este un living, se pot folosi culorile vecine de pe roata culorilor, sau o culoare primară și diferite nuanțe ale culorii în relație cu ea. Un living cu o combinație de albastru, albastru-violet și violet poate fi o sugestie de amenajare, care oferă liniște și un strop de elegantă spațiului. Roșu, roșu-portocaliu și portocaliu aduc o explozie de energie și dinamism în orice living. Accentuează detaliile textile cum ar fi tapițeria pentru mobila living, covorul sau pernele decorative și lasă pereților un fundal neutru de crem sau bej pentru a balansa decorul. Un alt mix interesant pentru living este cel dintre albastru, verde-albastru și verde, care ne aduce mai aproape de natură, de organic. Un fundal alb va scoate în evidență frumusețea acestei scheme cromatice, iar câteva decorațiuni living vor putea crea pete de culoare.
  • Elaborarea corectă a unei scheme de culori te poate ajuta să obții climatul dorit în casa ta, astfel că asocierea culorilor neutre (bej, crem, maro) cu nuanțe strălucitoare, creează în casă o atmosferă modernă. Nu te limita doar la folosirea acestor nuanțe, poți apelea și la culori calde (galben, roșu, orange) pentru a crea o atmosferă călduroasă și energică, mai ales dacă încăperea este întunecată poți folosi cu încredere galben sau portocaliu, fiind demonstrat faptul că ajută la creșterea intensității luminii în spațiile întunecate.

Oferă livingului tău o personalitate cu ajutorul accentelor, culorilor și formelor. Atunci când decorezi camera de zi nu trebuie să te temi să utilizezi culori aprinse și luminoase, însă nu exagera cu numărul acestora. Alege culori neutre pentru fotolii, canapele și alte piese masive de mobilă living și redă accentul pe culori prin decorațiuni living și alte accesorii. 

De asemenea, nu uita să îți folosești propria imaginație pentru a adăuga un plus de personalitate. Adu culoare prin accesorii ca draperiile, covoarele care pot fi ușor schimbate, atunci când nu îți mai plac. În felul acesta, atmosfera interioară a casei poate fi constant reîmprospătată, fără stresul cauzat de zugrăvire. Scaunele, pernele, lustrele sau alte piese de mobilă living pot avea culori diferite. La fel, poți opta pentru rame pentru poze colorate, diverse peisaje sau vopsirea unuia din pereți într-o altă culoare.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.