Livingul este spațiul comun al locuinței în care poți să petreci timp liber, să te relaxezi împreună cu cei dragi și poate fi locul perfect pentru serile cu prietenii. Pentru că este o cameră multifuncțională, care poate găzdui lejer o serie de evenimente diferite, piesele de mobilă de living folosite pentru decorare trebuie să fie în concordanță cu nevoile întregii familii.
Cheia pentru o amenajare reușită este adaptarea la condițiile avute. În livingul dintr-un apartament de bloc, care cu siguranță nu este foarte spațios s-ar putea să nu fie prea ușor să introduci un set mobilă living cum adesea găsești în magazinele dedicate, dar asta ar fi lesne de reușit într-un living mai spațios. Este posibil să găsim un set mobilă living care să se potrivească designului visat, dar să fie nevoie să cumpărăm piese disparate de mobilă de living datorită spațiului insuficient.
Stabilirea corectă a funcționalităților livingului atrage după sine nu numai modul de zugrăvire sau tapetare a pereților, alegerea corectă a materialelor sau culorilor pardoselii, ci și stabilirea obiectelor de la mobila de living, alegerea adecvată a stilului, mărimii și nuanței lor, a covorului și draperiilor.
Alegerea unui stil de amenajare a livingului
Definirea stilului în care va fi amenajată mobila de living reprezintă o provocare. În funcție de gusturi, acesta poate fi decorat fie modern, minimalist, industrial, clasic sau retro, cu accente vintage. Aceste stiluri sunt potrivite pentru orice tip de living, fie el mic sau mai mare, fie că vorbim despre un living dreptunghiular sau un living rotund. Dimensiunile încăperii dictează dimensiunile și stilul mobilierului.
Să nu uităm că mobila de living în anumite stiluri este mai bine să fie cumpărată ca set mobilă living iar pentru alte stiluri seturi living pot fi alcătuite și din piese cumpărate separat.
Alegerea livingului în stil modern
Designul modern folosește un aspect simplu în fiecare element, inclusiv în ceea ce privește mobilierul. Un cuvânt care este frecvent utilizat pentru a descrie stilul modern este elegant. Dacă înclini spre acest stil trebuie să știi că modernul este sinonim cu ordinea, curățenia și lipsa accesoriilor și decorațiunilor excesive.
Designul modern poate fi urban, minimalist cu mobilă mare, simplă și asimetrică, însă foarte elegantă sau cu unele desene geometrice și obiecte de epocă cu aspect tradițional în decor. Amenajarile moderne sunt extrem de apreciate, datorită simplității, a utilității sporite și a versatilității specifice acestui stil. Se pune mare accent pe confort, dar și pe o estetică personalizată, având astfel libertatea de a alege corpuri de mobilă de living și elemente decorative care sunt pe gustul proprietarului.
Sunt preferate suprafețele netede, piesele cu forme geometrice, mobilierul ușor și multifuncțional, cu finisajele neutre. În general, este adaptat cu succes și în spațiile mici, întrucât amplifică iluzia de spațiu. Foarte multe seturi living în stil modern se pot găsi pe piață, atât pentru spații mari, dar și mici. Este posibilă și facilă amenajarea livingului în stil modern și prin procurarea de piese separate.
Livingul în stil contemporan
Un design interior în stil contemporan oferă mult mai multă căldură decât un interior modern, care uneori poate fi înțeles ca rece și fără personalitate. Este o combinație de stiluri moderne și tradiționale, spațiile contemporane sunt confortabile și elegante.
Deși adesea designul contemporan poate să fie confundat cu cel modern, el se distinge totuși de acesta prin finisajele selectate și gama de culori utilizate. Finisajele calde, ca lemn-furnir, ușile din lemn masiv, cu aspect lustruit și panouri tapițate cu piele sunt caracteristice acestui stil.
Materialele textile, precum catifeaua, plușul, pielea, folosită la capitonarea diferitelor elemente, modelează practic ambianța acestui stil. Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate și pastelate. Este un stil îndrăzneț, inclusiv cu pete de culoare luminoase, este neted, curat, și cu forme geometrice, utilizând frecvent liniile curbe. Seturi living în sti contemporan sunt fregvent disponibile și ușor de procurat pentru amenajare.
Living amenajat în stil clasic
Stilul clasic este un stil de mobilă tradițional care se găsește în magazinele de specialitate mai ales ca set mobilă living, iar diversitatea acestor seturi living acoperă majoritatea funcționalităților dorite. Este un stil de mobilă de living rafinat, dezvoltat, bogat în detalii și ornamentații, care se găsesc atât în structura pieselor de mobilier, dar și a corpurilor de iluminat și a celorlante decorațiuni.
Mobilierul este de tip „muzeu”, sculptat sau cu detalii încrustate, decorat cu elemente florale, diverse laitmotive sau scene de legendă. Clasicul este reprezentat prin lemn de culoare închisă, ordine, simetrie și echilibru, aspect armonios și coordonat, puncte focale ca șemineul, culori și materiale naturale, țesături elegante. Designul clasic nu este definit doar de funcționalitate sau impactul estetic. Este un decor nobil, care include materiale de o calitate excepțională, forme geometrice clare și accesorii sofisticate.
Living în stil rustic
Stilul rustic, la fel ca și provincialul rustic franţuzesc sau cel country americano englezesc, este preferat, de cele mai multe ori, pentru şarmul său deosebit şi pentru prezenţa unor elemente ca piatra, lemnul şi plantele, motivele folclorice şi decoraţiunile tradiţionale, care ne aduc constant aminte de legătura cu natura, cu nostalgia copilăriei petrecute la bunici, elemente care îl ajută să câştige constant în popularitate.
Puţini sunt cei care pot rezista în faţa unui interior cald şi primitor, decorat în stil rustic, care te face să te gândeşti imediat la căminul ideal, într-o atmosferă ruptă dintr-un basm, stând pe un covor moale şi miţos, în faţa şemineului dogoritor. Un cămin decorat în stil rustic nu înseamnă neapărat păstrarea sau conservarea tradiţionalului, bătrânescului sau folclorului, putând fi în egală măsură sofisticat şi actual. Seturile de mobila de living sunt ceva mai rare dar nu lipsesc, fiind și mai greu să achiziționezi o asemenea mobilă din piese cumpărate separat, pentru că se potrivesc mai greu.
Living în stil industrial
Stilul industrial de design interior ne poartă în timp până la era industrială, punând accentul pe utilizarea liberală a oțelului expus cu elemente din lemn, frecvent completate de pereți din cărămidă expusă. Varianta modernă include în mod obișnuit accente de tonuri de cupru. Un punct notabil este că decorul industrial variază de la liniile curate la cele robsute, de epocă, cu ornamentații elaborate. În funcție de gusturi, puteți opta pentru un look chic și luminos sau pentru unul mai întunecat, mai antic.
Există un sentiment de crudități neterminate în multe dintre elemente, și nu este nimic neobișnuit în a vedea cărămidă aparentă, tubulaturi și lemn. Mobila de living este funcțională, mată, într-o schemă de culori de neutre, derivată din materialele ca lemn și metal. Amenajarea necesită imaginație în a alege piesele.
Living în stil boem sau boho-chic
Cred că una dintre cele mai mari plăceri este să colinzi prin magazine, nu doar de mobilă, ci și prin consignații, ateliere de recondiționări mobilier sau talciocuri, după ce ai răscolit toată magazia bunicilor pentru a găsi piese de mobilier pe care să le folosești în amenajarea livingului tău în stil boho–chic. Decorul boem surprinde prin spiritul lipsit de griji și aventuros al stilului de viață avangardist. Acesta dispune de aplicarea creatoare a modelelor bogate și culorilor vibrante, în special cele cu tonuri de culoare roșie sau violet.
Cheia este de a prezenta cu băgare de seamă un aspect intenționat „dezordonat”. Poţi amesteca boho chic cu orice alt stil, mai ales cu cel romantic, baroc, de epocă sau vintage, rustic, elegant şi contemporan. Un living boem poate include mobilier și corpuri de iluminat de epocă, textile și carpete, colecții de articole achiziționate din surse variate, inclusiv din piețele de vechituri sau în timpul călătoriilor. Nu sunt mai puțin frecvente pernele de podea și spațiile de ședere confortabile.
Living în stil scandinav
Livingul în stil scandinav are drept caracteristici spațiul larg, foarte bine iluminat și cu ușoare accente în loc de culori. Predomină albul și lipsa detaliilor abundente, piesele de mobilier sunt puține, dar de calitate, în culori care se află în contrast cu nuanțele de alb ale camerei sau chiar dimpotrivă, sunt puse în evidență tocmai de contrastul acestora. Combinațiile de alb ca și culoare primară împreună cu negrul ca accent și culoarea lemnului drept element auxiliar reprezintă cele mai des întalnite forme de alegere pentru mobila de living. Piesele de mobilier sunt puține și se pot procura separat. Confortul vine de la alegerea materialelor cu textură placută, a canapelelor mari și primitoare, dar și a șemineului.