Sfaturi de care să ții cont când testezi rezistența materialului din care este făcută o canapea - ACAJU

Este în rutina noastră zilnică ca la venirea acasă, să scăpăm iute de bagaje și pantofi, să pornim eventual televizorul și să ne așezăm pe canapea pentru a ne relaxa puțin, înainte de a ne apuca de treburile casnice.

 

La alegerea canapelei nu trebuie să fim atenți numai la confort, trebuie să nu uităm că în weekend casa se poate umple de musafiri și canapeaua noastră trebuie să fie suficient de rezistentă să îi suporte, fără ca luni să ne dorim să o schimbăm. În era cumpărăturilor online este bine ca avem posibilitatea de retur a canapelei daca dupa testare aceasta nu corespunde dorintelor noastre.

 

Canapeaua modernă trebuie să susțină corpul în diferite poziții, de la șezând la culcat, cu fermitate și siguranță dată de cadrul canapelei, cu rezistență în timp și confortul asigurat de saltelele și pernele folosite. Nu în ultimul rând materialul tapițeriei va contribui și el la prelungirea timpului de viață al canapelei noastre. Documentează-te dar testează temeinic înainte de a cumpăra.

Cum testezi comoditatea canapelei?

Canapeaua modernă are o adâncime pentru un loc de cel puțin 60 cm, care merge până la 90 cm, iar pentru persoanele înalte chiar 100 cm, pentru a fi cu adevărat confortabilă. Contează foarte mult și înălțimea șezutului canapelei, care ideal trebuie să fie undeva în jurul a 45 – 50 cm pentru a fi comodă, totul depinzând de înălțimea utilizatorului.

Înălțimea spătarului este de asemenea deosebit de importantă dar depinde de cum vei folosi canapeaua. Pentru vizionarea la televizor, citit sau folosit laptopul în brațe, trebuie să ai o bună susținere lombară și cervicală a spatelui. Asta înseamnă o canapea care cu spătarul reglabil, fie cu perne, fie ușor curbat, niciodată dreptă. O canapea confortabilă nu are niciodată șezutul mai scurt decât spătarul.

Brațele laterale de sprijin sunt o caracteristică importantă a canapelelor moderne. Canapelele cu brațe tapițate și rotunjite sunt foarte comode, iar brațele ferme sunt o zonă de sprijin sau chiar bune de suport pentru o tabletă, pahar sau cană. Pentru persoanele tinere, o canapea fără brațe poate fi o alegere inspirată și o economie de spațiu.

Testează rezistența cadrului canapelei

Cadrul de rezistență al canapelei, poate fi din metal sau din lemn, care la rândul lui poate fi un lemn mai moale, mai puțin rezistent și mai ieftin, un rășinos spre exemplu, sau din contra, un lemn de esență tare, un fag, stejar, arin, mesteacăn sau nuc. Plăcile de PAL sunt de evitat pentru ca nu oferă rezistența necesară în timp, curbându-se sub greutate constantă.

Canapelele de calitate trebuie să se simtă solide și grele. Se poate testa cadrul ridicând un colț al canapelei cu 10 – 15 cm. Celălalt colț de pe latura lungă a canapelei ar trebui să se ridice și el. Dacă nu o face înseamnă că acel model de canapea are un cadru prea slab.

Cele mai bune canapele au articulații care sunt dublu găurite și prevăzute cu colțuri ce sunt bine lipite și înfășurate. Piesele de calitate au picioare care sunt parte a cadrului, nu doar atașate la acesta.

Verifică rezistența sistemului de extensie

Dacă cumperi o canapea extensibilă trebuie să testezi rezistența sistemului de extensie și să alegi ceva durabil, care să se potrivească nevoilor tale de folosire zilnică sau ocazională.

 

 • Dacă vrei să folosești extensia zilnic, optează pentru canapele cu extensie tip ribalta, deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală. Acest tip de extensie este specific canapelelor extensibile de două locuri.
 • O extensie des întâlnită la canapelele de trei locuri, extensie care din punct de vedere al confortului îi urmează extensiei tip ribalta, este extensia click-clack. Ambele tipuri sunt specifice canapelelor ce necesită extensie zilnică.
 • Extensia tip sertar este o extensie de confort scăzut, elementele care formează suprafața de dormit având densități diferite, fiind recomandată pentru canapele cu extensie ocazională. Șezutul culisează pe șine și spătarul se rabatează în spațiul rămas liber.

 

Ține cont de structura șezutului și a pernele folosite

Confortul canapelei este dat de umplutura șezutului și a pernelor de sprijin pentru că și în acest caz îți dorești un material durabil, care să nu își piardă proprietățile de amortizare după câțiva ani de utilizare.

 

 • Opțiuni accesibile din punct de vedere bugetar sunt canapele cu sisteme cu arcuri sinusoidale și cu șezut din burete, dar sistemul pe bază de arcuri nu rezistă prea mult în cazul unei canapele folosite des, arcurile vor slăbi, șezutul se va lăsa într-un mod foarte inestetic.
 • Sistemul cu arcuri bonell din oțel elastic și rezistent este mai confortabil.
 • Canapea cu șezutul din spumă poliuretanică este o alegere ideală pentru o canapea confortabilă.

Materialul pentru tapițerie

Cu tapițeria intri în contact de câte ori folosești o canapea modernă, de aceea se poate spune că alegerea materialului cu care este îmbrăcată canapeaua nu se face doar pe criterii estetice, ci și de confort. Materialul pentru tapițerie nu trebuie testat. Sfatul este că din specificațiile producătorului vei avea suficiente informații despre rezistența materialului.

 

 • Materialele sintetice sunt mai rezistente și vor trece cu brio prin multiple curățări . Materialele sintetice rezistă mai bine în cazul în care verși ceva pe canapea, deoarece nu sunt foarte absorbante.
 • Pielea naturală rămâne preferata celor care își doresc canapele luxoase în interioare decorate opulent.  Dacă pielea bine tratată este pe deasupra și un material care se păstrează foarte bine în timp, atunci problemele vor fi legate de preț și de fragilitatea față de anumite agresiuni, cum sunt cele legate de animalele de companie.
 • Dacă bugetul nu o permite se poate alege pielea ecologică, dar care în timp poate crăpa și deveni inestetică.
 • Țesătura de bumbac este accesibilă ca preț, nu atrage praful, dar este foarte sensibilă în privința petelor. Fermitatea țesăturii o putem testa numai așezându-ne pe ea și evaluând-o, o canapea care este mult prea moale și ne putem afunda ușor în ea, nu este sănătoasă. Ideal este ca șezutul să se afle la același nivel cu genunchii.
 • Stofa este materialul de tapiserie bine venit în momentele în care suntem obosiți și ne dorim câteva clipe de relaxare. Canapeaua din stofă este ieftină și relativ ușor de întreținut, având o ofertă foarte bogată din care poți alege, atât în ceea ce privește culorile, cât și modelele imprimeurilor. Stofa este pretențioasă la scoaterea petelor dificile.

 

Tapițeria cu fermoar

O canapea modernă folosită foarte câteva ore pe zi, zilnic, are nevoie ca la o perioadă de timp să i se curețe tapițeria. Este situația în care vei aprecia canapeaua cu tapițeria cu fermoar, care permite scoaterea umpluturii din tapițerie și pe care o poți astfel spăla rapid la mașină.

Demontabilitatea

Aici nu ai nimic de testat, trebuie doar verificat ce posibilități de demontare și montare are canapeaua, cum se împarte corpul ei pentru a fi transportat mai ușor și dacă poate intra în casă fără să dărâmi pereții. Majoritatea canapelelor moderne se vând preasamblate, ceea ce înseamnă că sunt mai voluminoase, deci mai greu de transportat.

Cu o canapea modernă, confortabilă, rezistentă și aspectuoasă, orice living devine mai plăcut

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.