Baia este o cameră importantă a casei, chiar dacă majoritatea apartamentelor din blocuri vin la pachet cu băi destul de mici. Eficientizarea ei reprezintă în zilele noastre o necesitate. Este păcat să nu încercăm o amenajare baie mică pentru a amplifica vizual spațiul și a putea să ne bucurăm de fiecare clipă de relaxare petrecută aici.
Băile mici pot fi super frumoase. Însă asta nu le face nici mai mari, nici mai încăpătoare. Dar putem să folosim câteva trucuri amenajare baie mică ca să le facem să pară mai mari și mai încăpătoare. Iar primul truc, să îi spunem ideea bonus, este să nu încercăm să facem baia mai mare doar de dragul mărimii, ci în scopuri practice. Având la dispoziție un spațiu limitat, trebuie să îl folosim la capacitate maximă, eficient.
Amenajarea unei băi mici
Deși dimensiunile nu ajută foarte mult, pentru ca o amenajare baie mică să fie aproape la fel de confortabilă ca una cu dimensiuni mai generoase, trebuie să folosești câteva trucuri de design pentru ca spațiul să nu devină o piedică.
- Pardoseala și pereții. Conform perceptelor generale culoarea pardoselii este cea mai închisă, dar pentru a mări vizual spațiul, o podea albă, cu câteva plăci colorate, poate face o impresie plăcută.
- Mobilierul. Etajerele vor salva centimetri importanți din spațiul băii, iar dacă le vei combina cu dulapurile suspendate, majoritatea ca mobilier de colț, nu îți va veni să crezi la ce rezultat vei ajunge.
- Oglinda și accesoriile. Forma și dimensiunile oglinzii depind de amplasarea lavoarului, fiind de preferat o acoperire cât mai mare a peretelui și o sursă de lumină caldă în imediata proximitate a ei.
- Cada sau cabina de duș. Cabina de duș este cea mai bună alegere pentru o baie mică, maximizând spațiul. O banchetă personalizată, în cabină, asigură un plus de confort și stil.
- Lavoarul și vasul de WC. Un lavoar cu picior înalt va da un important avantaj estetic, la fel ca și un vas de WC suspendat, care în plus va facilita curățarea pardoselii.
Cum obții senzația de spațiu
Metrii pătrați nu trebuie să fie o limită în calea stării de bine. Te poți simți în largul tău și într-o amenajare baie mică, mai ales dacă faci unele alegeri care să dea impresia că spațiul de care dispui este mai generos decât în realitate:
- Vopsește un perete în dungi verticale.
- Montează obiecte sanitare de mici dimensiuni.
- Optează pentru o cabină de duș fără ramă.
- Montează o ușă și un toc de culoare deschisă.
- Plafonul ideal este luminos și alb. Evitați tavanele suspendate, tavanul fals sau alte modele ce reduc din înălțimea băii. Trebuie să păstrați cea mai completă înălțime, pentru a adăuga volum băii.
Ce sfaturi te ajută să utilizezi spațiul cât mai inteligent
La amenajarea unei case este important să ții cont de nevoile reale, deciziile trebuie să fie bine cântărite. Poți ține cont de anumite ponturi utile:
- Amplasează pe ușă un organizator cu buzunare textile sau cu coșulețe de plastic. Vei avea mult spațiu folosibil în plus și fără dezordine.
- Înglobează mașina de spălat într-un dulap până la tavan. Va exista astfel un volum de depozitare suficient de mare pentru a păstra rufe murdare, detergenți sau alte accesorii utile.
- Ușile glisante vor folosi mai puțin spațiu, falicitând circulația.
- Completează lumina din baie. Cu spoturi grupate în jurul oglinzii, pentru a compensa lipsa ferestrei cu lumina sa naturală, dar și cu plafoniere sau spoturi deasupra cabinei de duș.
- Dacă spațiul nu permite o oglindă de perete, alege un dulăpior cu oglinzi pe uși.
Cum să faci orice baie să pară și să se simtă mai mare
De la alegerea cu atenție a paletei de culori și a corpurilor de iluminat până la folosirea câtorva trucuri vizuale inteligente pentru amenajare baie mică, poți folosi unele sau toate aceste sfaturi pentru ca baia să pară mai mare:
- Păstrează podeaua cât mai liberă. Acoperirea podelei cu recipiente de depozitare poate crea un spațiu înghesuit. O chiuvetă plutitoare sau un depozit plutitor te va ajuta să păstrezi totul la distanță.
- Inelul de perete pentru prosop este un salvator de spațiu. Dacă privești cu atenție problema poți constata că și cârligul de perete este la fel, în plus poate avea mai multe vârfuri.
- Păstrează totul pe aceeași culoare. Folosirea multor culori și modele diferite în baie va da impresia de aglomerație, făcând spațiul să pară mai mic. Folosind o culoare uniformă, deschisă în toată camera, o vei deschide și vei crea impresia unui spațiu mai mare și mai luminos.
- Optează pentru rafturi plutitoare deasupra lavoarului. Dacă spațiul permite poate fi și dublu. Mărește atât suprafața de depozitare, dar mărește vizual și spațiul. Pot fi folosite și pentru colțuri, de preferat deasupra înălțimii lavoarului. Suportă atât cosmetice cât și obiecte decorative.
- Folosește nișe deschise pentru depozitare. Deasupra rezervoarelor încastrate în perete este posibil să creezi niște spații goale pentru a fi folosite pentru depozitare. Folosește spațiu de nișă pentru un dulap încastrat și obține tot spațiul de stocare funcțional fără a avea un obiect mare care să iasă în cameră, ocupând din suprafața utilă.
- Instalează plăcile până la tavan. Dacă este posibil, ai aceleași plăci în toată baia, până la tavan. În acest fel, nu vei avea nicio linie de separare orizontală pe pereți, ceea ce te va ajuta să deschizi spațiul dând impresia că tavanul este mai înalt.
- Creează linii lungi. Indiferent dacă baia este un dreptunghi tipic sau are o formă mai ciudată, poți găsi, de obicei, un perete sau o zonă puțin mai lungă pentru a o sublinia. Adăugarea unui raft, a unei benzi de faianță sau a unui alt element lung te poate ajuta să subliniezi cea mai lungă linie din camera și să atragi privirea în punctul cel mai larg.
- Împinge vizual pereții. Dacă baia este deja foarte lungă și în formă de tunel, încearcă mai degrabă să întinzi vizual lățimea. Folosește pentru pardoseală plăci de gresie, lungi și elegante, așezate pe lățimea băii, poate chiar o bandă de plăci de accent, pe lățimea camerei.
- Folosește gresie mare de culoare simplă. Este o greșeală obișnuită să folosești gresie mai mică într-o baie mică. Camera arată mai mică, deoarece se creează mai multe linii de despărțire între plăci. Alegerea plăcilor mari, simple, va da impresia unui spațiu mai mare și mai puțin aglomerat.
- Folosește materiale cu luciu ridicat pentru a reflecta lumina și a amplifica spațiul.
Un decor interior inteligent poate face o diferență fantastică și tocmai de aceea sperăm că ideile și sfaturile noastre inspiraționale privind amenajarea unei băi mici să vă ajute să luați cele mai bune decizii.