Sari la continut
Somiera de pat - cum o alegi pe cea potrivită - ACAJU

Multe probleme de sănătate sunt agravate sau chiar apar din cauza lipsei de somn. Una din legile odihnei spune că trebuie să ai o saltea și o somieră pat alese astfel încât coloana vertebrală să fie, de-a lungul somnului, în poziția corectă. Acestea trebuie potrivite astfel încât, împreună perechea somieră saltea să ofere susținerea de care ai nevoie. În plus, cu cat salteaua este mai bine aerisită cu atât este mai igienică și te poți bucura de toate beneficiile ei. Cu o alegere în cunoștință de cauză nu este imposibil de obținut acest confort sănătos și odihnitor.

 

 

De ce alegi o somieră bună de pat

 

 

Foarte mulți sunt tentați să investească foarte mult într-o saltea performantă, dar puțin știu că aproape la fel de important este să alegi modelul potrivit de somiera pat. O somieră bine aleasă, potrivită saltelei tale, este piatra de temelie a unui somn odihnitor. Rolul principal al oricărei somiere este acela de a susţine salteaua şi de a-i scoate în evidenţă calităţile. O somieră bună este nu doar suportul saltelei, ci şi acel element esenţial care preia din impactul corpului asupra saltelei şi îţi oferă o senzaţie unică confort.

 

 

Avantajele unei somiere de pat

 

 

 • Suport oferit pentru susținerea necesară a spatelui. Somiera se adaptează și reacționează în funcție de greutatea exercitată asupra ei, astfel poate oferi gradul ideal de susținere pentru coloana vertebrală.
 • Presiunea exercitată de greutatea saltelei este distribuită uniform pe somieră, oferindu-i un plus de durabilitate, astfel încât să nu simți că te scufunzi în saltea, ceea ce susține o bună circulație a sângelui.
 • Ventilația saltelei este posibilă pentru că somiera permite aerului să circule liber pe sub pat, lucru care este în beneficiul saltelei căreia i se va prelungi astfel perioada de viață.
 • Ușor de instalat deoarece nu este foarte masivă și poate fi instalată cu ușurință de cei ce nu sunt experți.

 

Tipuri de somiere de pat

 

În funcție de mobilitatea lor somierele sunt fixe, rabatabile sau ajustabile. Iată caracteristicile fiecărei somiere paturi în parte:

 

Somierele fixe. Așa cum le spune și numele sunt un suport fix pentru salteaua ce se așează în cadrul patului. Și somierele fixe se împart la rândul lor în:

 • Somiere fixe tapițate se combină perfect cu o saltea cu nucleu din arc continuu sau împachetat dar nu numai. Sunt construite dintr-o suprafață de lemn cu o pernă subțire în partea superioară, confecționată din fibre și spumă, tapițată cu stofă, care conferă un anumit grad de confort și stabilitate, cu o susținere corectă a saltelei, vibrațiile în interiorul saltelei sunt minime, ceea ce înseamnă că te bucuri de mai mult confort.
 • Somiere fixe cu arcuri pot fi combinate doar cu o saltea cu arc continuu sau împachetat. Aceste somiere sunt alcătuite dintr-o structură de arcuri, fixată pe un cadru de lemn cu izolator din fibre și spumă, totul tapițat cu stofă. Asigură o susținere perfectă corpului și împreună cu o saltea cu structură elastică din arcuri îți oferă o senzație de plutire. Permite saltelei să se adapteze perfect la conturul corpului, oferindu-ți o senzație de moliciune și un grad ridicat de confort.
 • Somiere fixe cu lamele elastice se pot folosi în combinație cu orice saltea, potrivite pentru cei ce doresc un suport ferm, permițând adaptarea saltelei la conturul corpului și menținerea coloanei vertebrale dreaptă, lucru care înlătură oboseala nervoasă și musculară, ansamblul fiind sănătos și aerisit, lamelele somierei permițând o circulație foarte bună a aerului în interiorul saltelei. Cadrul somierei este din lemn sau metal, iar lamelele din lemn stratificat curbate nu sunt aplicate ci încastrate, ceea ce le conferă timp de viață mai mare. Atunci când lamelele sunt aplicate, se excercită o presiune suplimentară, iar în timp capacelele de plastic ale suporților se pot rupe sau crăpa.

Somierele rabatabile sunt în general somiere cu lamele elastice pe cadru metalic, care se pot ridica și permite accesul la spațiul de depozitare de sub saltea. Se combină cu toate saltelele.

Somierele ajustabile sunt ca și cele rabatabile cu lamele elastice pe cadru metalic, care pot fi reglate, manual sau electric, în zona capului și a picioarelor, sau ajustabil în până la 5 zone ale corpului. Aceste somiere se combină de minune cu saltele elastice foarte flexibile, cum sunt cele din spumă sau din latex.

Aspecte de care să ții cont când cumperi somiere pat

 

Dacă patul în care dormi nu ar avea o saltea bine susținută de o somieră, s-ar putea să te trezești de o mulțime de ori în timpul nopții, fie când partenerul își schimbă poziția de somn, fie pentru că la un moment dat ai impresia că te afunzi spre mijlocul patului. Iată la ce aspecte este bine să te uiți atunci când vrei să cumperi o somieră de pat: 

 

 • Materialul

 

Tradițional, somierele sunt realizate din lemn, dar relativ recent au apărut și modele metalice, care au atras atentia cumpărătorilor, fiind mai ușoare, mai ușor să fie folosite în mecanisme ca modelele rabatabile sau ajustabile și cu durată de viață mai mare.

Există păreri care susțin că somierele din lemn sunt cele mai bune deoarece sunt mai rezistente, datorită elasticității superioare, iar cele metalice ar trebui rezervate utilizării doar pe perioade limitate de timp.

 

 • Dimensiunea

 

Dimensiunile somierelor trebuie să fie în concordanță cu dimensiunea patului și deci, cu cele ale saltelei. Somierele sunt disponibile în dimensiuni standard de 90, 100 sau 110 cm x 180, 190 sau 200 cm pentru paturile single, respectiv de 140, 160, 180, 200 sau 220 cm, cu o lungime cel mai adesea de 200 cm, pentru paturile pentru două persoane, queen și king size.

 

 • Ergonomia

 

Pe piață există somiere similare ca dimensiuni și materiale, dar care au prețuri substanțial diferite. Un model cu lamele de calitate superioară, care să nu scârțâie va fi întotdeauna un model cu decupajul din ramă protejat de un material special sau cu lamelele fixate cu suporți elastici. Modelele mai moderne beneficiază de asemenea de regulatori de duritate care pot fi deplasați spre mijlocul lamelei pentru a face somiera mai dură sau spre margini, în cazul în care preferi să dormi pe un suport mai moale.

 

 • Funcționalitatea

 

Cele mai simple somiere sunt cele care oferă funcția de bază, adică susținere pentru saltea. Însă lucrurile au avansat și în această privință, astfel că iubitorii de relaxare au la dispoziție somiere dintre cele mai performante, cu până la 5 secțiuni independente, care pot fi acționate manual sau cu ajutorul unui motor puternic. De la un simplu pat de calitate pe care să te poți odihni în cele mai bune condiții, până la un veritabil pat mobil, ajustabil în 5 zone, sau chiar un pat medicinal, care să te lase să îl reglezi în funcție de preferințe și de necesități, toate aceste opțiuni îți sunt puse la dispoziție prin intermediul tipului de somieră pe care îl preferi și în funcție, desigur, de cât esti dispus să investești.

 

 • Prețul

 

Cele mai simple și mai ieftine somiere au prețuri care pornesc de la 100-200 de lei, fără să includă salteaua, desigur. Limita superioară nu există, dar somierele pentru paturi medicinale ajung să coste mai multe mii de lei. Ca întotdeauna, și în acest domeniu oferta este variată și pentru toate buzunarele.

 

Deoarece somiera este mai puțin cunoscută față de salteaua de pat și în consecință, adesea ignorata, spreăm că ți-am schimbat părerea cu privire la motivele pentru care ar trebui să te gândești de doua ori înainte de a hotâri să renunți la cumpărarea ei.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda