Stilul minimalist în casa ta: de ce ”less is more” - ACAJU

Cu rădăcini în designul japonez și filosofia orientală Zen, stilul minimalist pune accentul pe lucrurile esențiale și promovează simplitatea pe care o aduce la rang de artă. Minimalism înseamnă să trăiești simplu, să te înconjori de experiențe ce îți aduc fericire, să renunți la ceea ce nu este necesar și util și să folosești doar lucruri care îți sunt necesare. 

Este o filozofie de viață asociată sintagmei atribuită unuia dintre pionierii arhitecturii, Ludwig Mies Van Der Rohe, “less is more” / ”puțin înseamnă mult” și se referă la faptul că renunțând la orice decorare de prisos, poți ajunge la ceea ce este semnificativ și estetic. Pornind de la aceeași idee, designerul industrial Dieter Rams, a adaptat acest motto “less but better” / “puțin dar bun”. Astfel a luat viață stilul minimalist, care este mai mult decât simplu design, este o stare de spirit, o viziune pe care o ai asupra vieții și care îți influențează și spațiul.

 

Stilul de viață minimalist se adresează persoanelor dinamice, moderne, ordonate, este lipsit de excese, centrat pe mai puțin, în consecință o casă minimalistă se va limita la cât mai puține culori, mai puține piese de mobilier și un decor bazat pe simplitate. Minimalism, ca stil de design interior, înseamnă funcționalitate și linii clare, fără obiecte care distrag atenția sau nu au un scop funcțional, camere spațioase cu un minim de mobilier și detalii. 

Elementul principal al acestui stil este atenția asupra formei, culorii și texturii. Pereții sunt vopsiți în alb, foarte puțin sau deloc decorați, cu podele sau parchet fără covoare și puține piese de mobilier. Iubitorii stilului minimalist pot avea la fel de multe obiecte și decorațiuni ca fiecare dintre noi, însă se vor asigura să nu fie la vedere. Astfel, spațiul respiră prin nonaglomerarea elementelor decorative și este unul echilibrat și simplu.  

Modalități de abordare a stilului minimalist

Locuința este indicat să fie o oază de liniște și relaxare mai ales dacă trăim într-un oraș unde aglomerația și agitația cotidiană ne obosesc și atunci avem nevoie să ne refugiem acasă într-un mediu mai liniștit și armonios. Minimalismul este un stil care se dorește inovator prin simplitatea pe care o oferă și este ideal pentru aceia dintre noi care duc un stil de viață aglomerat, dar își doresc o casă curată, ordonată și aerisită care să contribuie la relaxare și la senzația de libertate. 

De aceea, în ultimul timp, stilul minimalist este din ce în ce mai mult preferat de persoanele tinere și active, care lucrează mult, orientate către o profesie intelectuală, și care își doresc să se întoarcă acasă într-un spațiu simplu, elegant și ușor de întreținut, fără accesorii și zorzoane inutile.

  • Transparență și open space - Este stilul ideal de amenajare interioară pentru locuințele mici sau apartamentele de bloc, unde spațiul reprezintă o problemă presantă, de aceea se merge pe interioare monocrome și renunțarea la pereții interni. 
  • Nimic în plus - Decorurile, accesoriile elaborate, ornamentele sunt absolut excluse, lăsând locul simplității. Formele sunt rectangulare, masive, atrăgând atenția privitorului asupra contrastelor între plin și gol. În stilul minimalist, spațiul gol are o însemnatate puternică și este folosit ca statement. 
  • Simplitate și liniște – Cel care vrea să abordeze și să se bucure de stilul minimalist nu trebuie doar să urmeze regulile care stau la baza acestuia, ci să aibă și starea de spirit necesară pentru a transforma casa într-un sanctuar al relaxării. 
  • Mobilier minimalist, practic, multifuncţional - Fiecare piesă de mobilier și decor interior ar trebui să aibe o funcționalitate bine stabilită și un scop pentru care se află într-un spațiu, iar totul trebuie să fie la vedere și la îndemână. Încearcă să te gândești atât la utilitate cât și la estetică atunci când alegi să păstrezi un obiect. 
  • Scaunele cu rotile, taburetele, mesele și paturile mobile cu forme neobişnuite, dulapurile care pot îngloba sau chiar ascunde aparatura tv şi audio, spațiile zidite în pereţi în loc de dulapuri, canapele şi fotoliile în linii drepte și culori neutre fără imprimeuri, rafturile în loc de biblioteci vor da spațiului un aspect curat și aerisit, de open space. Singura cerinţă este calitatea materialelor și delimitarea spațiului.
  • În top este mobilierul în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar, care mai taie din lipsa de căldură dată de culorile și formele geometrice simple. Caracteristice stilului minimalist sunt modele de mese living sau măsuțe cafea fabricate din sticlă şi metal cromat. 
  • Podele libere - Nimic nu trebuie să aglomereze podelele, nimic nu va fi stivuit, nimic nu va fi depozitat pe jos. Parchetul laminat este cea mai bună alegere pentru placarea pardoselii. Chiar și în băi sau bucătării, stilul minimalist propune folosirea gresiei care imită parchetul. Sunt folosite materiale ca betonul, sticla şi inoxul în combinaţie cu materiale naturale ca lemnul, piatra şi pielea și se practică asociații surprinzătoare între materiale cu un finisaj foarte fin, cu altele într-o stare brută, nefinisată.
  • Zone de circulație – Crează astfel de zone, încât să nu fie nevoie să ocolești piesele de mobilier pentru a intra și ieși din cameră. Păstrează camera cât mai aerisită și lasă suficient spațiu între piesele de mobilier. Stabilește un număr limitat de obiecte și piese de mobilier pe care să le păstrezi într-o cameră și astfel vei reuși să nu supra-aglomerezi camera.
  • Limitează paleta cromatică - Alege nuanțe monocrome sau bej-uri, crem-uri, caffe au lait, care să redea tendința actuală a stilului, dominanta rămânând albul. Creează un spațiu curat și simplu, dar cu stil și fără excese de culoare și fără înflorituri. Pentru o abordare mai contemporană încearcă apropierea de natural prin nuanțe pastelate de verde și turcoaise.

  • Cea mai întâlnită combinație în decorarea unui ambient minimalist este negrul sau griul asociat cu tonurile deschise. Combinația alb – negru a fost și va fi întotdeauna un simbol al eleganței, dar și cea mai pură expresie a minimalismului. Poți crea o pată de culoare printr-un pătrat sau un cerc roşu intens sau ultra violet pe un perete de un alb imaculat. Formele geometrice sunt caracteristice stilului minimalist.
  • Cât mai multă lumină - Dacă nu ai geamuri mari şi luminoase va fi necesar să suplinești lumina naturală cu ajutorul altor surse de iluminat montate ingenios pentru a acoperi întreaga suprafaţă a încăperii. Locul lustrelor tradiţionale este luat de lămpile înalte metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Mai poți folosi neoane ascunse în scafele de rigips montate pe tavan, spoturi încastrate, aplicele din sticlă în forme geometrice, corpurile de iluminat tip pendul. 
  • Depozitare inteligentă pentru mai multă ordine - Rolul acestui stil este de evadare din lumea haotică și de apropiere de simplitate şi ordine. Orientează-te către o depozitare inteligentă și găsește moduri creative de a ascunde toate obiectele pe care cei mai mulți le păstrează pe blatul din bucătărie, pe birou, pe masa din camera de zi sau haotic prin dormitor. Cutiile sunt o alegere potrivită pentru o depozitare inteligentă. Poți să ai acces ușor la toate obiectele tale, fără să le păstrezi la vedere.
  • O cameră cu un decor minimalist poate părea prea simplă, dar poți rupe această monotonie dacă folosești cu stil textile într-o varietate mare de culori și modele sau plante decorative. Renunță la aglomerarea de elemente decorative și alege unele de factură modernă, chiar cu cu tendințe „avangardiste”.
  • Alege piese de calitate - Minimaliștii identifică obiectele care le sunt necesare și se limitează doar la acestea. Nu sunt interesați de aspectul material și nu fac cumpărături în exces. În momentul în care achiziționează un obiect se orientează către lucruri de calitate, care-și justifică prețul și au o durată de viață lungă. Minimaliștii optează pentru mese elegante și cu bun gust, scaune simple sau surse de lumină care se remarcă prin finețe și se integrează perfect în decor.

Dacă te simți motivat să faci unele schimbări prin casă și să abordezi stilul minimalist, începe prin a observa cu atenție decorul și mobilierul din fiecare cameră, studiază cu atenție obiectele din casă și hotărăște dacă ai nevoie de toate sau la câte dintre ele poți renunța. Cei care optează pentru simplitate în designul interior merg pe un principiu clasic, care și-a dovedit viabilitatea: „decât mult și prost, mai bine puțin și bun„. Eliminând din casa ta lucrurile inutile, cumpărându-le doar pe cele care îți sunt utile, comode și de calitate, vei observa o modificare și în propria viață.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.