Stilul steampunk este o categorie derivată din curentul science-fiction, cu impact în literatură, modă și amenajări interioare. Potrivit definiției din Wikipedia, steampunk este un stil care își are originea undeva între anii 1980 și 1990 și are ca elemente de bază science-fiction-ul, fantasy-ul și ficțiunea speculativă. Practic, stilul cuprinde îmbinarea perfectă între stilul victorian și elemente fantasy pline de imaginație, "the essence of steampunk is homage to vintage fashion with a modern, sassy twist".
Dacă la început susținătorii stilului l-au transpus în opere de artă și romane science-fiction având mai ales subiecte de tipul istoriei alternative, începând cu anii 2000 vedem influențe ale stilului steampunk și în design interior și decorațiuni. Deși un stil destul de contestat, steampunk ne transpune într-o lume a fanteziei, unde frumusețea obiectelor nu este subminată de aplicabilitate sau de modul de utilizare.
Caracteristici pentru amenajările și decorațiunile steampunk
Amenajările interioare încadrate în acest subgen modelelază o lume imaginară, dar originală și interesantă, datorată în principal elementelor tipice derivate din perioada de început a revoluției tehnologice din mijlocul secolului al XIX-lea, precum vehicule propulsate de abur, mașini neelectronice de calcul, tehnologii informaționale corespunzătoare epocii victoriene.
În ceea ce privește decorațiunile pentru casă, stilul steampunk abundă în asocieri între metale, sticlă și mai ales, piele. Deosebit de apreciat de către designerii de interior, stilul steampunk devine din ce în ce mai popular pe măsură ce nevoia generațiilor actuale tinde atât înspre explicarea trecutului cât și pentru desprinderea de acesta. Contrar așteptărilor, deși stilul este industrial, aceste amenajări nu sunt deloc reci fiind adesea catalogate mai degrabă ca fiind încărcate și poate sufocante câteodată.
- În cadrul unei amenajări steampunk te vei folosi de obiecte care sunt replici sau imagini grafice de dirijabile și baloane, busole, ochelari vintage de aviator, manete, mecanisme de ceas, replici de motoare cu abur, colecții de machete de locomotive cu aburi, de ceasuri de buzunar, mașini de scris, hărți vechi de navigație și vasele pe care le deserveau etc, dar și de elemente moderne redesenate în această manieră, cum ar fi laptopurile.
- În loc de mânere pentru dulapuri vei avea valve sau pistoane, plafonierele pot lua forma unui zeppelin, iar mecanismul de aprindere al luminii poate fi un angrenaj complex de manete și pistoane.
- Elementele de bază și cele folosite ca accente și repere au aceeași inspirație având un ascendent comun, pasiunea pentru designul din epoca Victoriană, de exemplu pălăriile, textilele alese, schițele și fotografiile vechi pe post de decorațiuni, birourile cu compartimente secrete.
- Materialele folosite sunt în mod evident cuprul, alama, bronzul și fierul, iar ca textile, catifeaua și dantela grea. De asemenea, sticla, piatra, metalul și lemnul sunt elementele care te vor ajuta să decorezi realist interiorul în acest stil.
- Interioarele în stil steampunk nu sunt bogate în culori, ci mai degrabă în tonuri de maro, roșu rugină, bronz sau culoarea lemnului masiv. Mobilierul tapițat și textilele pot avea nuanțe întunecate de verde, roșu, albastru și galben.
Elemente Steampunk pentru decor interior
Stilul steampunk poate fi considerat o rudă a stilului industrial și deși a atras atenția când a început să fie popular în domeniul bijutierilor, acest stil și-a pus o amprentă puternică și în tendințele recente în design interior. Stilul presupune o cufundare completă în atmosfera tehnologică, ceea ce implică decorarea unui apartament cu roți dințate, țevi, supape, lanțuri, calorifere, discuri, pârghii, șuruburi, pendule, senzori, chiar și sub formă de fotografie, în timp ce a doua temă caracteristică, călătoria, presupune existența de scheme de aeronave, fotografii, hărți, globuri, valize. Mai mult, interiorul se va încadra perfect și cu alte obiectele retro: radiouri, televizoare și telefoane vechi.
Unul din materialele specifice stilului steampunk este pielea. Admiratorii romanelor lui Jules Verne sau H.G. Wells, vor considera materialele din piele perfecte pentru a decora panouri expuse pe pereți. Poți asocia pielea cu culori neutre și “șterse”, bej, gri, roșcat decolorat sunt culori perfecte pentru pereți sau porțiuni din pereții casei tale. Canapele din piele maro și cuferele pe post de masă de sufragerie sunt elemente definitorii ale decorului steampunk. Dacă vrei să pui accentul și pe detalii, decupează piele ecologică și învelește cutii vechi de bijuterii, eventual găsește o cataramă și leagă cutiile.
- Ceasurile mari de perete – decorațiuni ideale
Ceasurile sunt un alt element specific stilului steampunk. Derivate din epoca victoriană, ceasurile mari cu cifre romane se potrivesc unui perete central în living. Culorile predominate trebuie să fie arămii sau argintii pentru a trimite cu gândul la epoca futuristă plină de inovații tehnologice. Pentru un aranjament original poți alătura mai multe ceasuri de mărimi diferite pe același perete.
Stilul steampunk pune accent pe progresul științific, implicit tehnologic. Niște hărți cu călătoriile în timp ale personajelor create de Wells și călătoriile de-a lungul pământului ale personajelor lui Jules Verne, sugerând extinderea în timp și spatiu, vor fi elemente wow. Alege modele supradimensionate și folosește lacuri speciale pentru a obține un aspect decolorat de vreme. Poți să folosești hârtile de perete ca și tapițerie pentru dormitor, living sau chiar tavanul oricărei camere. Poți folosi un fundal calm și elegant sub formă de tapet cu modele victoriene sau poți alege imagini de fundal îndrăznețe cu desene și mecanisme pentru a accentua mobilierul simplu și accesoriile.
Caracteristice stilului steampunk, complet dedicat stilului industrial, elemente cum ar fi țevi metalice, pereți de beton și cărămidă sunt foarte populare astăzi, datorită modei pe stilul mansardei, urban și industrial. Astăzi, proiectanții nu numai că ascund creativ sistemul de încălzire și alimentare cu apă în interiorul obișnuit, dar pun și țevi suplimentare care să joace un rol decorativ.
Dacă vrei să ai parte de un raft deosebit în stilul steampunk, alege să construiești un raft din țevi pe care le găsești la magazine ce comercializează materiale pentru decorațiuni interioare. Optează pentru țevi mai groase sau mai subțiri cu aspect ruginit sau proaspăt lăcuit. Alege cărți mai vechi pe care să le pui în raft.
Alege să pui în valoare spiritul stilului steampunk alegând ca obiecte decorative materiale “vii”. Practic, folosește-te de ierbare, insectare și colecții de flori uscate, care să îți amintească de călătoriile pe mare sau pe uscat, acestea vor accentua, în același timp, și un aer intelectual în decorul casei.
Șterge de praf mașina de scris de acum cincizeci de ani, e timpul să o scoți la lumină. Același lucru poate fi aplicat și barometrului, lupei, binoclului și ceasului bunicului. Stilul steampunk include și afișarea acestor obiecte de antichitate, amintind de îmbinarea trecut-viitor.
Luminile pun accentul pe mobilier și decor și creează starea de spirit necesară. Pentru stilul steampunk, alege lămpi industriale fabricate din metal, țevi sau chiar simple lămpi cu incandescență. Dacă ai înălțime până la tavan, poți folosi candelabre în stil victorian și clasic.
În ceea ce privește mobila, nu te gândi la mobilier modern, mobilierul vechi dă farmecul stilului steampunk în interior. Articolele din talcioc, mobilierul vechi restaurat, rafturi industriale și produse de casă, se vor potrivi mult mai bine aici. De preferat este tapițeria din catifea sau din piele, fitingurile din metal și casetele din lemn. Dacă este posibil, cumpără o canapea elegantă, un dulap sau scaune cu finisaj fin în spiritul epocii victoriene. Transformă-ți casa într-un spatiu de poveste…ruptă din viitor, amenajând-o în stilul steampunk.