Tipuri de mese și scaune pe care să le cumperi pentru curtea casei tale - ACAJU

Dacă ți-ai creat o oază de verdeață și flori în jurul casei, nu contează cât de mare e curtea, poate fi chiar și doar o terasă sau un balcon, nu îți mai trebuie decât un mobilier confortabil și frumos lucrat care să completeze designul și să te ajute să te relaxezi și să petreci cât mai mult timp în aer liber. De asemenea nimic mai plăcut decât să-ți bei cafeaua dis de dimineață la aer curat, înainte de a pleca la birou, să iei masa cu familia sub cerul liber sau să te bucuri de un grătar cu prietenii în oaza ta verde.

Pe lângă o grădină îngrijită, fiecare grădină sau terasă are nevoie de piese de mobilier, piese care îți vor servi ție, familiei tale și invitaților tăi să petreci momente relaxante și confortabile. Masa si scaunele de grădină, șezlongul și balansoarul sunt piesele minime pe care fiecare grădină sau terasă trebuie să le aibă.

Poți opta pentru piese cât mai rustice, apropiate de cadrul natural, sau pentru unele cât mai colorate, pentru a crea un colțișor relaxant și o pată de culoare în mijlocul naturii. Un set de lemn simplu merge la un stil rustic sau elegant, un set din fier forjat sau lemn cu urme de patină merge la un stil vintage, lemnul cu diferite detalii se potrivește unui stil clasic iar ratanul, metalul și geamul merg la un stil modern.

Dimensiunile și funcționalitatea

Funcționalitatea pe care o vor avea masa și scaunele de grădină este importantă deoarece va influența înălțimea, numărul și mărimea acestora. Trebuie să identifici motivul pentru care ai cumpăra mese și scaune de grădină, iar răspunsurile la aceste întrebări te vor orienta către numărul de locuri pe care setul de grădină trebuie să le aibă și către înălțimea pieselor componente. Dimensiunile mesei și numărul de scaune trebuie alese în funcție de nevoile tale pentru că funcționalitatea și utilitatea mesei și scaunelor de grădină primează.

 • Dacă ai nevoie de o masă pe care să o așezi într-un loc intim și la care să stai să bei cafeaua/ceaiul în liniște, să citești eventual, alege o măsuță mică pentru două persoane, cu două scaune comode și asortate. Masa cu scaune îți va fi de folos și atunci când simți nevoia să lucrezi în aer liber și ai nevoie de un loc unde să îți așezi laptopul. Poți opta pentru o măsuță de cafea cu scaune pe măsură sau pentru un set cu înălțime normală, ca pentru dining.
 • Dacă ai nevoie de un set de grădină pentru servitul mesei în weekend alături de familie, alege o masă medie ca dimensiuni. O masă cu scaune pentru 4 persoane poate fi o alegere potrivită pentru un cadru restrâns, însă nu te va ajuta în situația în care ai mai mulți invitați la masă. Înălțimea mesei și scaunelor de grădină poate fi aleasă în funcție de preferințe, însă dacă vei utiliza setul mai mult pentru servitul mesei, mai bine te orientezi către un set înalt cu masa între 70-80 cm.
 • Masa cu scaune pentru 6 sau 8 persoane este soluția cea mai bună pentru a combina mesele în familie și zilele de weekend când poate ai invitați la un grătar. Adevărul este că o masă mare de grădină este întotdeauna bine venită într-o curte. Oricât de multă economie de spațiu am vrea să facem, vine momentul în care se strâng mai mulți invitați și ai nevoie de un loc unde să îi așezi la masă. O altă soluție spre care te poți orienta este cea a meselor extensibile și a scaunelor pliante.

Facilitățile meselor și scaunelor de grădină

Facilitățile pe care le poate oferi o masa cu scaune de exterior depind de nevoile și obiceiurile tale. Practic ai avea de ales între ușurința la depozitare, comoditatea la manipulare, protecția contra soarelui puternic, confortul la utilizare și adaptabilitatea la numărul de invitați.

Există seturi de exterior cu mese pliante și/sau scaune pliante, seturi cu mese și scaune ușor de montat/demontat, seturi care au și umbrela inclusă, seturi cu perne pentru scaune, seturi cu masa extensibilă.... Toate acestea sunt facilități pe care le poți găsi la un set de grădină, însă importanța acestora diferă de la un utilizator la altul.

Criterii de alegere pentru mesele și scaunele de exterior

O masă cu scaune pentru terasă trebuie să fie 100% funcționale. Degeaba arată extraordinar, dacă sunt sensibile la ploi, sau la razele puternice ale soarelui, ori dacă nu le poți depozita într-un spațiu mai mic pe timp de iarnă.

 • Dacă structura este din aluminiu sau alte metale care nu ruginesc poți avea încredere că piesele achiziționate sunt de calitate, vor rezista în timp și se va evita și pătarea cu rugină a pavajelor sau pardoselii din spațiul exterior amenajat.
 • Pe lângă structură, interesează-te de posibilitatea de pliere, de rabatare sau alte modalități prin care mobilierul de grădină poate fi facil de strâns și de depozitat. În caz contrar va trebui să-l ții neprotejat, iar pe timpul iernii poate fi o problemă.
 • Mobilitatea este importantă, de aceea mobilierul nu trebuie să fie greu, dar stabil, să nu-l ia vântul, dar și ușor de mutat dintr-o parte în alta.
 • Confortul mobilierului de exterior poate fi dat de pernele și accesoriile textile, așa că verifică să fie bine cusute, să fie din materiale impermeabile și rezistente la razele UV, umplutura să fie de calitate, iar culorile cât mai neutre și mai naturale, pentru a se menține la fel o perioadă mai îndelungată de timp.

 

Tipuri de mese si scaune de exterior în funcție de tipul de material

Gama de materiale din care pot fi făcute aceste mese și scaune de exterior este foarte largă, însă trebuie ținut cont că indiferent de materialul ales acesta trebuie să fie rezistent la condițiiile din exterior: acțiunea directă a soarelui, căldura, umezeala, praful, insectele...

 • Mesele și scaunele de grădină din lemn sunt rezistente, elegante, au o durată de viață lungă și se integrează ușor în orice stil de grădină, indiferent că este modernă, vintage sau clasică. Lemnul este printre cele mai utilizate materiale la fabricarea pieselor de mobilier de interior sau de exterior. Rezistența, durabilitatea și aspectul plăcut fac ca acest material să fie preferat atât de producători cat și de clienți. Dar dacă vrei să beneficiezi de toate avantajele unei mese cu scaune de grădină din lemn trebuie să te pregătești pentru un preț pe măsura calităților sale.
 • Mesele și scaunele de grădină din metal sunt rezistente și durabile, însă necesită o îngrijire periodică (șters, lăcuit, vopsit) pentru a-și menține calitățile. Acest tip de material este versatil și poate fi utilizat sub diferite forme și în combinație cu diferite alte materiale. Mesele si scaunele din metal pot fi realizate din țevi din aluminiu, fier forjat, împletituri de sârme sau alte multe variante. În funcție de mărime și tipul de metal, prețurile meselor și scaunelor de grădină din metal variază foarte mult.

Pentru eleganță și o notă romantică alege o măsuță cochetă cu două scaune din fier forjat.

 • Dacă dorești să achiziționezi o masă și scaune de grădină rezistente, însa nu vrei să plătești o sumă foarte mare pe acel set îți recomandăm să te orientezi către un set de grădină fabricat din ratan sintetic. Ratanul sintetic, numit și PE dacă este fabricat din polietilenă, este un material care arată precum ratanul natural, însă prezintă avantaje mai importante în comparație cu acesta, precum durabilitatea și rezistența. Acest tip de ratan este făcut din fibre sintetice, iar piesele de mobilier au finisaje care arată extrem de bine și care se pot încadra în decorul oricărei grădini.

Mesele si scaunele de gardina din ratan sintetic sunt rezistente, fac față condițiiilor externe (apă, soare etc), au un aspect foarte plăcut și au un bun raport calitate/ preț.

 • Mesele și scaunele de grădină din plastic sunt printre cele mai ieftine seturi pe care le poți găsi pe piață. Prețul destul de mic și ușurința cu care se curață și se întrețin fac ca acestea să fie preferatele clienților. În funcție de calitatea și rezistența plasticului utilizat, mesele și scaunele din plastic au o durată de viață de la 1 an până la 4-5 ani. Tot de calitatea plasticului utilizat depinde și prețul

Pe lângă materialele menționate mai există și alte materiale, sau combinații de materiale utilizate la fabricarea meselor și scaunelor pentru grădină. Dintre acestea menționăm ratanul natural, bambusul, geamul în combinație cu metal sau geamul în combinație cu lemn. Foarte în vogă sunt seturile de terasă din policarbonat, apreciate și căutate datorită designului transparent, “invizibil”, dar și datorită rezistenței la razele de soare, la ploi și ninsori. La fel și seturile de grădină din polipropilenă, care au scaune generoase care îți asigură o poziție confortabilă indiferent dacă le folosești pe terasă sau la tine în bucătărie. Sunt vesele, rezistente și disponibile în mai multe culori.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.