Tipuri de paturi și dormitoarele în care se potrivesc - ACAJU

Sinonim cu relaxarea și confortul, dormitorul este una dintre cele mai speciale camere dintr-o locuință. Este locul unde începe și se termină orice zi, iar lucrurile pe care le alegi pentru această cameră au o importanță deosebită, pentru că îți pot influența starea de spirit.

E locul pe care îl împărțim cu foarte puține persoane, un loc extrem de intim, în care puțini au acces. Aici te refugiezi după o zi grea, aici te odihnești și tot aici îți găsești și liniștea interioară. În această încăpere, de regulă, domină un pat de dimensiuni matrimoniale, care reprezintă totodată și cea mai utilă și funcțională piesă din toată mobila de dormitor.

Cum clasificăm paturile după dimensiuni

Atunci când alegi dimensiunea cadrului patului și a somierei (suprafața propriu-zisă pe care vei dormi), trebuie să iei în considerare și spațiul disponibil în dormitor. Dacă ai o cameră spațioasă poți alege fără probleme un pat pentru dormitor cu dimensiuni mai mari, în cazul în care nu ai mult spațiu liber la dispoziție, ar trebui să îți îndrepți atenția către un pat cu o lățime mai redusă.

În ceea ce privește camera adulților, ideal ar fi să se opteze pentru un pat matrimonial de dimensiuni cât mai mari, pentru a putea avea parte de odihna cuvenită. Patul matrimonial este cel care are dimensiunile mai mari decât patul dublu standard (135-140 cm). Și acesta poate fi queen sau king size. În afară de mărime ar trebui să ții cont de înălțimea acestuia și că dimensiunile trebuie să fie proporționale cu cele ale dormitorului. De asemenea, gama de paturi matrimoniale poate fi alegerea bună și pentru o persoană care dorește să se răsfețe, având la dispoziție extra spațiu. Paturile matrimoniale sunt potrivite pentru orice stil de dormitor, singura limitare este spațiul.

Patul lemn Boston din cireș antic sau stejar are un design deosebit, elegant și clasic, punând în valoare orice dormitor. Cu un design atemporal, fiecare pat respectă standardele stricte de calitate și asigură durabilitatea în timp.

 

Paturi de o persoană cu avantajul că nu ocupă atât de mult spațiu și se pot amplasa în dormitoare mici sau în camere de tineret. De regulă sunt la fel de lungi ca paturile matrimoniale (2 metri lungime și 80-90 cm lățime, în funcție de model). Pat o persoana metal Lima, cu linii fine și cadru elegant, util pentru un dormitor modern sau minimalist.

 • Paturi metalice tip divan

 

Patul tip divan recunoscut, mai degrabă, sub denumirea de pat-dormitor, are drept bază o cutie capitonată din lemn, deasupra căreia este așezată salteaua, și este dotat cu roți pentru mobilitate sau cu picioare. La rândul lor, există trei tipuri de divane: cele prevăzute cu arcuri, cele cu suprafață solidă și cele cu margini rigide. De regulă, au lungimea și lățimea de dimensiunile unui pat de o persoană, dar au și una sau două laturi înălțate cu tăblii. În plus față de paturile de o persoană, divanele vin cu avantajul că în timpul zilei pot fi folosite pe post de canapea. Multe din ele sunt pliabile, motiv pentru care sunt alegerea perfectă pentru a acomoda musafirii, iar după plecarea lor să fie depozitate mai ușor, ocupând mai puțin loc.

Patul metalic din colecția Dover îmbină rezistența cu esteticul rezultând acest divan rafinat. Cadrul patului este realizat din metal alb.

 • Paturi pentru copii

 

Paturi supraetajate precum Patul suprapus SAM se adresează în special pentru completarea mobilierului pentru camera copiilor, fiind de regulă o alegere perfectă în aceste cazuri, însă pot fi folosite cu succes și pentru adulți. La rândul lor aceste paturi pot fi de mai multe feluri. Unele din ele suprapun două saltele pentru a acomoda două persoane care dorm suprapus, în timp ce altele au doar zona destinată saltelei suspendată, iar la nivelul de jos sunt încorporate alte piese de mobilier cum ar fi birouri, dulăpioare sau mini-biblioteci. În ambele cazuri, paturile sunt dotate cel mai adesea cu mici scări pentru accesul la nivelul suspendat.

 

 

Cum clasificăm paturile după materialele folosite

 • Paturi din pal melaminat

Paturile din PAL melaminat, sunt populare datorită faptului că oferă senzația plăcută a lemnului la un preț mai accesibil decât al lemnului masiv. Sunt mai ușor de construit, unii preferând chiar să și le fabrice singuri, achiziționând doar materia primă. Paturile din PAL vin într-o sumedenie de forme și dimensiuni, PAL-ul pretându-se pentru oricare tip de pat din categoriile enumerate mai sus.

Patul dormitor Idento 160 are un stil clasic și confortabil, care se va potrivi perfect pentru somn și relaxare într-un decor romantic.  

 • Paturi din lemn masiv

 

Paturile din lemn masiv sunt de regulă mai scumpe decât cele din PAL și nu mai sunt la fel de disponibile precum acestea. Sunt piese de mobilier ceva mai grele, însă au avantajele aduse de folosirea lemnului, care e mai plăcut la atingere. Sunt specifice stilului clasic, baroc sau dacă sunt simplu lucrate, stilului minimalist.

Colecția Raflo a fost creată pentru cei care apreciază minimalismul și organizarea eficientă a spațiului. Cadrul oferă rezistență iar dimensiunea oferă suficient spațiu pentru două persoane.

 • Paturi din MDF

 

Dormitoarele din MDF beneficiază de un design modern, chiar curajos, urmăresc tendințele moderne ale modei și în cele mai multe cazuri mobilierul modern de dormitor prezintă suprafețe lucioase. Paturile realizate integral din MDF sunt apreciate datorită rezistenței la șocuri dar și la umiditate sau insecte. De asemenea emisiile de formaldehidă sunt extrem de scăzute sau chiar inexistente.

 • Paturi din metal

 

Paturile din metal sunt o categorie specială, fabricate din diferite tipuri de metal, acestea având marele avantaj că sunt extrem de rezistente în timp, chiar și la utilizare intensă, iar prețul de achiziție nu este prea mare.

 

 • Paturi din pal MDF și lemn

 

Cele mai reușite și mai populare sunt combinațiile cu Pal MDF și lemn. Patul Veneția alb-negru este un pat clasic cu influențe moderne, cu un design original, realizat din lemn și metal, care va da o notă personală unui dormitor modern.

 

 

Paturile tapițate bonus pentru dormitor

Confortabile și deosebit de aspectuoase, paturile tapițate câștigă tot mai mult teren în rândul celor care doresc să își amenajeze un dormitor care să emane stil și bun gust. Indiferent de material, culoare sau model, acestea conferă dormitorului un aer primitor și liniștit, care îmbie la relaxare.   

Tapițeria patului poate fi în contrast cu culorile deja alese sau, din contră, poate urma aceleași nuanțe ca pereții și draperiile. Culorile deschise, precum alb, crem sau bej, inspiră calm și relaxare, fiind o alegere perfectă pentru a crea un ambient cald, care te invită la odihnă.

Foarte modern, Patul tapițat ASPEN cu structura solidă din lemn plus pal și tapițat cu piele ecologică disponibilă în diverse culori, cu tăblia patului arcuită elegant și dimensionată armonios cu restul structurii; are un stil rafinat cu puternice accente clasice. Se potrivește într-un decor romantic, glamour sau vintage.

 

Tăbliile de pat must have pentru un decor relaxant

În cazul oricărui pat tapiţat, elementul central și de efect este chiar tăblia acestuia, finisajul și detaliile acesteia având un impact vizual aparte. Un pat cu o tăblie tapiţată, în afara efectului vizual, te va face să te simți mai confortabil dacă dorești să iei micul dejun în pat sau dacă dorești să citești sau să lucrezi pe laptop stând în pat. Unele din paturi pot veni chiar cu o tăblie extinsă pe laterale cu mici rafturi pentru depozitare, în cazul în care nu doriți noptiere, dar aveți nevoie de o minimă zonă de depozitare a obiectelor mici ca bijuterii, telefon mobil etc.

Dacă vorbim de rolul decorativ, atunci trebuie spus că tăbliile vin în diverse forme, pot fi tapițate (cu cele mai diferite tipuri de materiale, de la cele textile până la piele sau imitații sintetice de piele) sau nu, pot fi ușor înclinate sau pot fi perpendiculare pe planul patului. Secretul unei atmosfere relaxante constă în alegerea unor paturi de dimensiuni mari, cu tapițerii în nuanțe neutre sau intense și tăblii impunătoare.

Patul Gant, tapițat cu stofă sau Patul Bolonia cappuccino, tapițat cu piele, sunt ideale pentru un decor modern și confortabil, care te îndeamnă la relaxare.

Pentru cine își dorește puțin răsfăț Patul tapițat stofă gri Malmo este un pat confortabil și rezistent care te va ajuta să ai nopți de vis. Designul este scandinav iar tapițeria patului este dintr-o stofă în tendințe, de culoare gri actual. Tăblia pentru perne este înaltă și te ajută să ai o poziție confortabilă dacă te decizi să urmărești TV, să navighezi pe net sau să citești o carte.

Depozitarea în cele din urmă, dar nu ultima

Ultimul aspect avut în vedere când achiziționați un pat este acela de a utiliza sau nu spațiul de sub pat. Deși pe înălțime nu este un spațiu prea mare, la un pat matrimonial, vorbim de o suprafață destul de mare, care merită folosită. Există paturi, precum Patul dormitor Nepo, care sunt proiectate din construcție cu sertare încorporate, care pot fi accesate de pe lateralele patului, sunt paturi cu lăzi de depozitare construite special pe dimensiunea patului sau sunt paturi pentru care se fabrică special lădițe cu sau fără roți, care pot fi ușor scoase și introduse înapoi.

Patul tapițat TOLEDO face parte din categoria paturilor moderne, actuale, care te ajută să te păstrezi în formă. Patul are somieră metalică cu traverse din lemn de fag aburit, elastice și rezistente; somiera metalica se ridică lin, cu ajutorul unor pistoane pe gaz și coboară la fel de ușor ajutată de greutatea saltelei. Toată suprafața de sub saltea este de fapt o imensă ladă de depozitare cu o capacitate mai mare decât a unui șifonier cu dimensiuni normale; lada de depozitare este tapițată și se recomandă ca o dată pe săptămână să se păstreze somiera ridicată pe timpul zilei pentru o bună aerisire.

 

Lasă-te cucerită și dormi ca americanii

Pentru un confort special alege un pat american, foarte înalt, Patul tapițat tip boxspring cu telecomandă WAVE, format dintr-o bază solidă de lemn masiv pe picioare metalice peste care este poziționată o structură megaconfortabilă formată din două saltele cu arcuri individuale de tip box springs de dimensiuni diferite, suprapuse, plus un topper.

 • Te odihnești altfel, deoarece este extrem de confortabil și rezistent, are un mod inovativ de construcție, cu două saltele suprapuse peste o structură de lemn masiv;
 • Alegi oricând ce îți place deoarece ai la îndemână suprafețe diferite ca fermitate, prin îndepărtarea topperului vei obține o suprafață mai fermă, fără să îți deranjezi partenerul de odihnă;
 • Modifici poziția saltelei cum vrei, patul este prevăzut cu o telecomandă care te ajută să îți modifici poziția corpului din poziția culcat, fără nici un efort;
 • Poate fi asortat la orice ambient fiind disponibil într-o gamă foarte mare de materiale cu texturi diferite și culori la alegere.

Look spectaculos cu paturi cu baldachin

Încă o tendință în amenajarea dormitoarelor a devenit utilizarea paturilor cu baldachin. Acestea au apărut pentru prima dată în secolul 15, iar de atunci au revenit în modă de foarte multe ori, în ultimii ani fiind foarte sugerat de designerii de interior. Baldachinul se potrivește atât paturilor în stil minimalist, cât și celor în stil clasic. Acesta înfrumusețează dormitorul și îi redă un look spactaculos.

Există o mulțime de modele de paturi pentru dormitor, însă pentru a obține o atmosferă relaxantă și un spațiu amenajat cu stil, este important să mizezi pe armonie și imaginație. Fă din patul tău vedeta dormitorului, căutând un model deosebit care să transforme complet look-ul dormitorului aducând ineditul și noutatea în cameră

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.