TOP Cele mai rezistente Plante de Apartament : Beneficii, ingrijire - ACAJU

Plantele de apartament înfrumusețează orice spațiu, indiferent că au flori colorate sau doar frunze verzi. Pe lângă faptul că au acest rol decorativ deosebit, plantele de interior contribuie la purificarea aerului și la înlăturarea substanțelor și a mirosurilor toxice. În plus, se spune despre plante că ajută la stimularea concentrării, inspirației și creativității, reconectându-ne cu natura, mediul în care oamenii se simt cel mai bine. 

 

Partea interesantă vin din faptul că există plante de apartament foarte ușor de îngrijit, rezistente la întuneric, ceea ce înseamnă că aproape oricine le poate îngriji. Despre cele mai rezistente plante de apartament vom vorbi în acest articol și despre cum putem aduce un mic colț de natură în propria noastră casă. 

 

Care este rolul plantelor și al florilor de apartament

 

În ultimii ani, numeroase studii științifice au confirmat că natura ne vindecă. Cu cât trăiești mai aproape de natură, cu atât vei fi mai sănătos. Apropierea de natură ameliorează senzațiile de anxietate și depresia, precum și stresul. În schimb, oamenii care locuiesc în medii urbane resimt mai des aceste stări negative, în special când e vorba de anxietate. Tot studiile au arătat că expunerea chiar și scurtă în natură ne poate face mai altruisti și mai cooperanți și că atingerea frunzelor reale poate provoca un efect calmant inconștient.

 

 

De asemenea, există cercetări care arată că în birourile în care sunt prezente plante de interior, performanța muncii crește, bunăstarea personalului se îmbunătățește și angajații își iau mai puține zile de concediu medical prin comparație cu angajații care lucrează în birouri fără plante. Mai ales că petrecem foarte mult timp în interior, fie acasă fie la birou, este extrem de liniștitor să avem grijă de plante. 

 

Designerii de interior sunt de părere că plantele de apartament reprezintă un element cheie de design în orice cameră, pentru că nimic nu contribuie la căldura și stilul unui spațiu așa cum fac plantele. Ele oferă elementul de design perfect și ancorează un spațiu cu mobilier într-un mod organic. Și, indiferent de stilul de design interior, că vorbim de o amenajare clasică, minimalistă sau scandinavă, o doză de verde este o alegere de culoare universală și chic. Partea și mai bună este că nu există reguli stabilite când vine vorba de decorarea cu plante, ci doar o mulțime de posibilități.

 

 

8 beneficii ale plantelor de apartament

 

Specialiștii recomandă ca la fiecare 8 metri pătrați ai casei să existe câte o plantă, în condițiile în care înălțimea încăperii este de 2,5 metri (de la podea la tavan), acest lucru însemnând că ar fi nevoie de două sau trei plante ”purificatoare”, într-un living de dimensiuni obișnuite. Iată doar o parte dintre cele mai importante beneficii pe care le obținem atunci când în casa sau biroul nostru aducem plante de apartament:

 

 1. Contribuie la combaterea stresului și îți dau o stare de bine

 

Plantele de apartament contribuie la o stare de bine, induc calm și optimism. Studiile arată că bolnavii care au în jurul lor flori se recuperează mai repede decât cei care privesc către un perete monoton; unele plante te pot face mai fericit ca altele, în funcție de ce îți încântă mai tare privirea. Așadar, te poți bucura de energia pozitivă a plantelor de apartament în fiecare dimineață privind către un pervaz sau o piesa de mobila înfrumusețata de oricare dintre ele.

 

 1. Îmbunătățesc calitatea aerului din casă și din orice alt spațiu închis

 

Substanțele chimice folosite la curățarea casei, odorizantele de interior, substanțele folosite în fabricarea mobilei dintr-o locuință au un grad ridicat de toxicitate. Iedera englezească, crinul păcii, feriga-spadă australiană, ficusul benjamina, gerbera, limba soacrei sunt plante recunoscute pentru acțiunea lor remarcabilă în purificarea aerului. Aleo Vera de exemplu, nu doar că este recunoscută pentru că poate trata arsurile de pe piele, dar are capacitatea de a elimina formaldehida din aer.

 

 1. Stimulează puterea de concentrare și creativitatea

 

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că plantele plasate în zona de lucru pot fi o diversiune plăcută de la intensitatea efortului mental pe care îl depui. Creativitatea are un singur mare dușman, rutina. Există tot felul de metode prin care putem să rupem rutina și una dintre acestea este chiar decorarea mediului de lucru cu plante. 

 

 1. Te ajută să dormi mai bine

 

Calitatea slabă a aerului, din cauza prafului, mirosurilor și a mucegaiurilor, poate avea un impact asupra respirației noastre, făcând astfel aproape imposibil somnul odihnitor. Vestea bună este că există o varietate de plante care pot purifica aerul în timp ce dormiţi. Una dintre cele mai recomandate plante pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din interior, planta şarpe este rezistentă şi uşor de întreţinut. Ea emite oxigen în timpul nopții, consumând în același timp dioxid de carbon – pe care îl producem noi în mod natural atunci când respirăm.

 

 1. Transformă decorul casei tale

 

Unul dintre cele mai simple moduri de a schimba atmosfera locuinței este aceea de a folosi plante de apartament. Livingul îți oferă cea mai mare libertate în ce privește decorarea cu plante de apartament. Acestea se potrivesc de minune atât într-un living amenajat în stil minimalist, scandinav, modern sau rustic, cât și într-unul clasic, boho-chic sau industrial, pentru că în fiecare dintre acestea elementul natural joacă un rol important.

 

 1. Cresc umiditatea din cameră

 

Dacă aerul din casa ta este unul foarte uscat, în special pe timpul iernii când sistemele de încălzire din interiorul locuinței usucă și mai mult aerul, alege două-trei plante la ghiveci și vei simți imediat beneficiile. Ficusul este cea mai populară plantă de apartament, acesta are rolul de a oferi umiditate aerului, îl umple cu oxigen, neutralizează toxinele și virușii. 

 

 1. Neutralizează fumul de țigară

 

Chamaedorea, denumită popular și ”planta-păianjen”, absoarbe aproximativ 90% din monoxidul de carbon și vaporii de formaldehidă din apartament. De asemenea, planta de apartament numită Schefflera poate absorbi rapid fumul de ţigară din locuinţa ta. Aceasta neutralizează eficient mirosul de nicotină şi de gudron, eliminând oxigen.

 

 1. Previn depresia

 

Fiecare persoană are momente în care se simte singură, deprimată și fără un scop în viață. Aceste momente de impas sunt ușor de depășit când ai în jurul tău plante care te inspiră prin modul în care se dezvoltă și își păstrează frumusețea indiferent de cât de puțină atenție le dai. Achiziționarea unor plante de interior care să te încânte prin coloritul florilor sau frunzelor, te va inspira și îți va ridica moralul.

 

Plante rezistente de apartament

 

Dacă nu dispui de mult timp, dar vrei, totuși, să ai o micuță grădină la tine în locuință, mergi pe varianta celor mai rezistente plante de apartament care cresc singure, fără să te ocupi prea des de ele:

 

 • Iedera diavolului (Pothos Epipremnum)
 •  

  Iedera este una dintre plantele de apartament despre care se știe că are rolul important de a purifica aerul. Sunt mai multe specii de iederă, dar iedera diavolului este cel mai des folosită în scop ornamental, mai ales că este o plantă agățătoare care nu necesită îngrijire specială. În plus, este foarte ușor de întreținut deoarece are nevoie de puțină apă, puțină lumină și chiar puțină atenție. Trebuie ținută într-o încăpere, în care temperatura ar trebui să fie între 15 și 23 grade Celsius. În plus, crește și se răspândește foarte ușor.

   

 • Papucul doamnei sau Calceolaria (Raphis)
 •  

  Papucul doamnei este o plantă de apartament ale cărei flori sunt ca nişte mici papucei coloraţi în galben, roşcat, portocaliu sau în diferite combinaţii ale acestor culori. Din păcate durata florilor la o plantă la ghiveci este de doar 1-2 luni, dar frumuseţea florilor cu siguranţă compensează acest aspect. Rezistă foarte bine cu puțină lumină, are nevoie să fie udată o dată pe săptămână, ba chiar adoră să stea la pervazul unui geam cu expunere nordică. Crește foarte încet, așa că merită să cumperi una mai mare pentru un impact mai mare asupra mediului.

   

 • Aspidistra sau Planta de fier
 •  

  Așa cum sugerează și numele, această plantă originară din China și Japonia, este foarte rezistentă. Aspidistra este recunoscută pentru rezistența sa și capacității extraordinare de a se adapta condițiilor care îi sunt oferite. Preferă locurile cu temperaturi moderate, semiumbrite. Dar așa cum menționam se adaptează foarte bine la orice fel de condiții, fiind una dintre cele mai rezistente plante de interior.

   

 • Planta dinozaur sau planta ZZ (Zamioculcas zamiifolia)
 •  

  Zamioculcas se poate dezvolta și la umbră, dar crește și se dezvoltă mai repede la lumină moderată. Această plantă are nevoie de puțină apă, iar „puțin” înseamnă chiar puțin pentru că nu-i place deloc apa multă. Excesul de umiditate este dăunător, de aceea după udare se recomandă să vărsați surplusul de apă din baza ghiveciului. În sezonul cald floarea se udă atunci când solul devine uscat, dar iarna ea nu trebuie udată mai des de o dată la două săptămâni.


   

 • Limba soacrei (Sansevieria Moonshine)
 •  

  Denumirea de “Limba Soacrei” vine de la frunzele foarte lungi, rezistente și ascuțite, care sunt asemănate conform vorbelor din popor cu limba soacrei, mai mereu ascuțită. Această plantă este probabil cea mai rezistentă dintre toate. Are nevoie de extrem de puțină lumină și apă o dată la trei, patru săptămâni. Este recomandat ca în lunile de iarnă să nu fie udată aproape deloc, pentru ca planta să nu moară.

   

 • Ficusul
 •  

  Ficusul este o plantă decorativă îndrăgită, prezentă în casele multora dintre noi sau la birou. Arată ca un copacel cu trunchi gros, cu formă deosebită și o coroană de frunze lucioase. Această plantă cu textură de cauciuc are niște frunze mari, de un verde închis superb. Pentru un aspect mai dramatic, o poți așeza într-un colț al camerei unde peretele este alb sau închis la culoare. Adaugă apă săptămânal (la temperatura camerei) ficusului în timpul verii, iar în timpul iernii poate fi udat chiar la două săptămâni, dacă temperatura din cameră nu depășește 18-20 de grade. 


   

  Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de ghiveci

   

  În primul rând, cel mai important sfat când vine vorba de îngrijirea plantelor de apartament este: „Totul cu măsură”. Este un truism care se aplică în definitiv tuturor aspectelor vieții noastre, pentru echilibrul este cel care ne asigură o stare de sănătate mai bună, o viață mai lungă. Și, cu siguranță, se aplică și îngrijirii plantelor. Toate plantele necesită apă, lumină și hrană, dar trucul succesului este să practici moderarea, pentru că excesul duce la pierderea totată la plantelor.

   

  Tocmai de aceea, în afara acestui sfat general valabil, există câteva sfaturi general valabile de care este bine să ții cont dacă vrei să ai plante de apartament frumoase. Așadar, chiar dacă vorbim de cele mai rezistente plante de apartament iată ce este bine să știi: 

   

  • Alegeți cu grijă ghiveciul. Acesta trebuie să fie ales cât mai aproape de dimensiunea plantei. În general, ghiveciul unei plante se schimbă o dată pe an, cu o mărime puțin mai mare decât precedenta.
  • Nu expuneți plantele în lumină directă. Majoritatea plantelor de apartament preferă lumina soarelui, însă nu directă. 
  • Udați planta mai rar.  O plantă udată excesiv va suferi o degradare totală a rădăcinii, fapt ce se poate dovedi iremediabil. În schimb, dacă planta nu are suficientă apă, îți transmite semnale prin uscarea treptată a frunzelor.

  • Păstrati o temperatură corespunzătoare în apartament. Plantele în general au nevoie de o temperatură constantă, nici prea scăzută, nici prea ridicată, similară cu cea pe care oamenii o preferă, ceea ce nu ar trebui să constinuie o problemă.  
  • Afânați ocazional solul.Pământul din ghivece trebuie să fie bine mărunțit și afânat, dar în același timp cu o densitate mare, pentru a susține rădăcinile. Înainte de sosirea primăverii, este esențial să împrospătezi pământul din ghivece. Plantele care au beneficiat de pământ bun și fertilizatori în anul precedent, au nevoie doar de un strat nou de pământ la suprafața ghiveciului.
  • Curățați plantele ocazional. Frunzele uscate se vor îndepărta, iar praful de pe frunzele plantelor de apartament se va curăța cu o cârpă ușor înmuiată în apă.
  • Atenție la mucegaiul de pe suprafață. Mucegaiul apare adesea deasupra pământului din ghivece, dacă ții plantele într-un spațiu umed și rece sau dacă le uzi prea des. Iarna, ghivecele ținute în camere mai rar aerisite sunt atacate de mucegaiuri și ciuperci, pe care le poți recunoaște după culoarea albă, galbenă sau verde. Din pământ, mucegaiul se va răspândi rapid la rădăcinile și tulpinile florilor, care încep să putrezească în câteva zile. 


  Așadar, dacă planuiești să-ți creezi acasă un mic colț de natură sperăm că sfaturile noastre despre îngrijirea și întreținerea plantelor de apartament ți-au fost de ajutor. Plantele au mai multe „funcții“ în interiorul unei locuințe, însă fără îndoială cea mai importantă rămâne înfrumusețarea spațiului. Florile schimbă enorm aspectul unei camere, cu atât mai mult dacă vorbim de cele mai rezistente plante de apartament, acestea nu ar trebui să-ți lipsească din casă.

  Actualizat la 13 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

  Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.