Totul despre amenajarea unei bai mici : Cum folosesti spatiul inteligent, stiluri, depozitare, trucuri - ACAJU

O baie mică poate fi elegantă, practică și eficientă din punct de vedere al spațiului, indiferent că vorbim de o baie de bloc sau casă. Băile de mici dimensiuni pot fi găsite atât în garsoniere ori apartamente, cât și la casă. Nu este o regulă generală ca baia să fie foarte generoasă, chiar daca restul încăperilor sunt mari. Secretul amenajării băii constă în respectarea regulilor de design care eficientizează spațiul și adoptarea trucurilor care amplifică vizual spațiul.

 

Baia este o cameră importantă a casei, chiar dacă majoritatea apartamentelor din blocuri vin la pachet cu băi destul de mici. Eficientizarea ei reprezintă în zilele noastre o necesitate. Este păcat să nu încercăm o amenajare baie mică pentru a amplifica vizual spațiul și a putea să ne bucurăm de fiecare clipă de relaxare petrecută aici.

 

Când este vorba despre o amenajare baie mică este important să găsești raportul potrivit dintre funcțonalitate și estetică, fără a uita însă de atmosfera pe care vrei să o simți când te relaxezi în propria baie.  Băile mici pot fi super frumoase dacă folosești câteva trucuri amenajare baie mică ca să le facă să pară mai mari și mai încăpătoare. 

 

Stiluri de amenajare baie mică

 

Răsfățul în intimitatea propriei locuințe începe de multe ori chiar în baia proprie, mai ales dacă aceasta este amenajată modern și conține elemente de decor potrivite, care o pot transforma într-un spațiu al relaxării. Chiar dacă ne-am dori niște băi spațioase cu de toate în ele trebuie să acceptăm că băile mici sunt o realitate pentru mulți dintre noi. 

 

Doar că, în zilele acestea, există atât de multe soluții inteligente încât poți avea chiar totul și într-o baie mică de apartament. Indiferent că vorbim de o baie mică de serviciu sau de o baie de apartament care nu excelează la capitolul spațiu, ai posibilitatea să optezi pentru stilul dorit:

 

 • Baie mică în stil modern. O baie modernă înseamnă în primul rând accent pe elementele tehnologice de ultimă generație, precum cadă sau cabină de duș cu hidromasaj, ori sistem de iluminat integrat în obiectele sanitare. Sistemele de iluminat joacă de altfel un rol esențial într-o baie modernă, mai ales că majoritatea băilor nu beneficiază de acces la lumina naturală. Corpurile de mobilier au linii și forme drepte, culori simple, neutre, accentul punându-se pe funcționalitate. Pentru că gresia și faianța reprezintă un aspect important în creearea unui design modern, calitatea acestora este importantă. Fie că alegi un model lucios sau mat, optează pentru nuanțe neutre. Poți chiar apela la gresie și faianță care imită cu fidelitate piatra sau lemnul, dar fiind vorba de o baie mică optează pentru tonuri deschise.
 • Baie mică în stil minimalist. O baie minimalistă pune accentul pe folosirea cât mai rațională a texturilor și luminilor. Caracteristicile genarale pentru o baie mică minimalistă ar fi: culori deschise, neutre (mult alb), accent pe lumină, mobilier mic, simplu, decorațiuni puține. Oglinda devine un detaliu important, deoarece ajută la crearea iluziei de spațiu mai amplu. Concizia și buna organizare sunt primele senzații pe care le transmite o baie mică minimalistă, principala miză a sa fiind „nimic în plus”.
 • Baie mică în stil vintage. O baie vintage te va deconecta de prezent și te va transpune într-o epocă trecută. Elementele decorative sunt foarte importante, de exemplu cada cu picioare metalice, robinetele cromatice, corpurile de iluminat tip abajur au în stil industrial, însă alege piesele de mobilier în funcție de spațiul disponibil. Oglinda poate avea o ramă din lemn antichizat, iar lavoarul poate fi din piatră naturală pe care să îl poziționezi deasupra unei comode vintage. Mobilierul patinat este cel care creează cel mai mult ideea de vintage. De asemenea, tapetul cu flori este un element al stilului vintage, dar dacă într-o baie mică ți se pare totuși prea mult, optează să decorezi doar un perete și ține cont bineînțeles să fie unul rezistent la umiditate. 
 • Baie mică în stil clasic. Eleganța stilului clasic este unul dintre atuurile pentru care mulți proprietari de case optează. Dacă spațiul îți limitează folosirea unei căzi, element important în stilul clasic, atunci pune accent pe elemente de decor. Mizează pe detalii aurii și pe un aspect somptuos pentru corpurile de iluminat sau rama oglinzii, dar chiar și atunci când alegi niște accesorii de baie simple, precum suporturile pentru etajere, savoniere sau hârtie igienică. De asemenea, pardoseala luxoasă din marmură sau granit este un detaliu specific unei băi clasice, avantajul într-o baie mică fiind acela că nu va fi nevoie de cumperi o cantitate mare de material.

Idei de amenajare baie mică 

 

Deși dimensiunile nu ajută foarte mult, pentru ca o amenajare baie mică să fie aproape la fel de confortabilă ca una cu dimensiuni mai generoase, trebuie să folosești câteva trucuri de design pentru ca spațiul să nu devină o piedică.

 

 • Alegerea obiectelor sanitare. Într-o baie mică, în mod cert nu vei reuși să instalezi toate obiectele sanitare pe care ți le dorești. De exemplu, dacă nu ai spațiu pentru o cadă, alege o cabină de duș simplă, fără cădiță, ci delimitează zona printr-un geam de sticlă. De asemenea, măsoară foarte bine spațiu și alege obiecte sanitare în concordanță cu acesta, pentru că obiectele sanitare pot avea dimensiuni extremd e variate. Dacă vorbim de amenajarea unei băi mici de serviciu, optează doare pentru o chiuvetă suspendată și pentru un vas de toaletă. Un lavoar cu picior înalt va da un important avantaj estetic, la fel ca și un vas de WC suspendat, care în plus va facilita curățarea pardoselii.
 • Mobilierul din baie. Etajerele vor salva centimetri importanți din spațiul băii, iar dacă le vei combina cu dulapurile suspendate, majoritatea ca mobilier de colț, nu îți va veni să crezi la ce rezultat vei ajunge.
 • Pardoseala și pereții. Conform perceptelor generale culoarea pardoselii este cea mai închisă, dar pentru a mări vizual spațiul, o podea albă, cu câteva plăci colorate, poate face o impresie plăcută.
 • Oglinda și accesoriile. Forma și dimensiunile oglinzii depind de amplasarea lavoarului, fiind de preferat o acoperire cât mai mare a peretelui și o sursă de lumină caldă în imediata proximitate a ei.

 

Trucuri pentru eficientizarea spațiului într-o baie mică

 

Când este vorba despre o amenajare baie mică este important să găsești raportul potrivit dintre funcționalitate și estetică, fără a uita însă de atmosfera pe care vrei să o simți când te relaxezi în propria baie. 

 

 • Alege, în loc de cada care ocupă aproape jumătate din încăpere, o cabină de duș care poate intra într-un colț al băii, poate fi doar dușul sau o cabină de duș cu cadă de duș. În ultima vreme cabinele de duș sunt foarte la modă în primul rând pentru că ocupa puțin spațiu, în al doilea rând pentru că sticla de la ușile lor creează iluzia de mai mult spațiu. 
 • Alege pentru zugrăveală culori deschise care dau iluzia de spațiu, cel mai bine albul și evită culorile închise care îngustează și mai mult camera. Dacă totuși vrei mai multă culoare, folosește-te de pete de culoare: savoniere, pahare, prosoape.
 • Obiectele sanitare suspendate sunt de preferat în spații mici. Alege varianta unui vas de WC suspendat pe perete.
 • Folosește plăci de gresie și de faianță mici, plăcile mari vor accentua ideea de baie mică, cele mici dimpotrivă, vor mai salva din aparențe. Marginile faianței sau ale obiectelor sanitare, este indicat să fie tot în culori deschise, chiar albe, și să fie poziționate pe orizontală pentru a da senzația de lungime.
 • Folosește ca și spații de depozitare rafturi până în tavan.
 • Montează în baie oglinzi mari pentru că și ele ajută la mărirea vizuală a spațiului.
 • Un alt aspect important de care trebuie să ții cont într-o amenajare baie mică este lumina, schimbă corpurile de iluminat dacă nu oferă o lumină bună. O baie prost iluminată pare și mai îngustă și mai mică. Primul loc unde ar trebui să montezi un sistem de iluminat este în zona chiuvetei, unde probabil că există și o oglindă. Alte opțiuni adiționale pentru spoturi, plafoniere, și aplici pot fi în zona căzii, cabinei de duș, poți monta chiar o lustră tip șină cu leduri.
 • Păstrează ordinea printre lucrurile pe care le ții în baie, aruncă tot ce nu mai folosești și reține-le doar pe cele esențiale.
 • Dacă îți place natura, alege plante decorative, chiar și de plastic, ca de exemplu o orhidee ale cărei flori frumos colorate te vor înveseli în fiecare dimineață.

 

Spații de depozitare eficiente într-o baie mică

 

O baie mică poate da iluzia de spațiu când pardoseala este liberă pe toată suprafața. Important este ca ochiul să cuprindă tot spațiul de la sol, sub lavoar, sub vasul de WC, sub dulăpioare, etc. De aceea, pentru a te bucura de mai multă mobilitate în baie este ideal să amplasezi corpurile de mobilier de baie, dulap, rafturi sau cutii, în partea de sus a camerei, astfel spațiile de depozitare pot fi dispuse într-un mod în care nu afectează fluiditatea camerei.

 

Pentru a utiliza mai bine spațiul, poți strecura corpuri de mobilier de baie sub lavoar sau după ușă în așa fel încât să nu aglomerezi baia, dar să creezi spații noi de depozitare. Spațiul de depozitare de sub lavoar poate fi folosit pentru depozitarea detergenților și a altor produse de curățenie, iar un dulap după ușă pentru depozitarea de prosoape. 

 

Ușa poate fi o soluție de depozitare în baie. Agață un organizator de pânză pe ușă, pentru a păstra perii, uscătoare de păr, cosmetice și alte accesorii. Cu cât ai mai multe cârlige, cu atât mai multe organizatoare poți atârna.

 

Atunci când nu ai loc pe orizontală, profită de spațiul pe care îl ai pe verticală. Folosește cuiere, rafturi sau agață coșuri din rafie pe perete pentru a depozita prosoape, săpunuri, sticle cu gel de duș, șampon sau orice altceva păstrezi în baie. Rafturile sau coșurile împletite vor avea un aspect mai frumos și nu vor îngreuna vizual spațiul, în comparație cu un dulap de baie care este compact și ocupă o suprafață mare.

 

 

Dacă peretele din spatele vasului de toaletă este liber, poți monta acolo rafturi, astfel vei folosi un spațiu care altfel se pierde și îi vei da o destinație utilă, cea de depozitare. Poți instala un corp cu rafturi deasupra mașinii de spalat rufe, unde să depozitezi detergenți sau produse farmaceutice departe de mâinile curioase ale copiilor. Nu uita de spațiul de deasupra ușii, unde poți monta un raft cu console decorative.

 

Niște rafturi deasupra chiuvetei, sau dulăpioare de o parte și alta a oglinzii pot fi folosite pentru depozitarea cosmeticelor și a altor produse de îngrijire. Poziționarea unui spațiu de depozitare, gen dulap cu oglinda te ajută să economisești spațiu și reprezintă o soluție elegantă.

 

Achiziționează etajere și suporturi de sticlă în locul celor din metal. Recipientele din sticlă transparentă îi oferă băii tale un aspect elegant și o vor face mai spațioasă. Transparența și designul lor vor minimaliza spațiul ocupat, multiplicând senzația de lărgime.

 

Nișele cu rafturi deschise sunt și ele alegeri bune. Vor avea atât un rol estetic, cât și unul practic. În măsura în care este posibil, folosește nișe în pereți pentru depozitatul sampoanelor, săpunurilor, sulurilor cu prosoape și a altor produse. Aranjate cu grijă, ordonate și simetrice, acestea pot deveni obiecte decorative.

Trucuri de fluidizare a spațiului din baie

 

O altă strategie pentru a obține mai mult spațiu într-o baie mică de apartament este să depozităm o parte din lucrurile pe care în mod obișnuit le depozitezi într-o baie mare, în alte camere. În acest caz organizarea a doar câteva spații de depozitare baie mică ar fi mai mult decât suficient.

 

De exemplu, deși majoritatea dintre noi plasăm mașina de spălat în baie, ideal ar fi ca aceasta să își aibă locul undeva pe hol, ascunsă într-un dulap special. Dacă reușești să îi găsești un loc acolo, baia ta va fi mult mai liberă și mai spațioasă. Mai mult ar trebui să poți instala rafturi deasupra mașinii de spălat rufe. Acolo poți să depozitezi detergenți sau produse farmaceutice în condiții de temperatură și umiditate mult mai corecte. Dacă totuși îi găsești loc în baie, adoptă o soluție care să o integreze cât mai bine în decor.

 

 

Temperatura este variabilă, iar aerul este de multe ori plin de umezeală. Acest mediu poate distruge în timp o mulțime de lucruri, chiar și pe acelea care crezi că trebuie depozitate în baie. O mobilă de dormitor cu mai multe spații de depozitare ne va elibera spațiul din baie și ne va ajuta să depozităm corespunzător produsele.

 

Prosoapele nu sunt cele mai indicate textile pentru a fi depozitate în baie și atunci poate le găsim loc în comoda cu sertare sau corpurile de dulap din dormitor. La fel putem păstra sticlele de parfum și produsele de machiaj într-o măsuță de toaletă amenajată cu oglindă în dormitor. Vom avea astfel un colț doar pentru noi iar produsele de machiaj vor rezista mai mult în timp. 

 

 

Și medicamentele pot fi depozitate mai bine decât într-o baie mică de apartament. Aproape toate prospectele de medicamente indică faptul că acestea trebuie păstrate într-un mediu uscat și rece, cum ar fi în frigider sau într-un sertar, în noptiera din dormitor.

 

Indiferent de mărimea băii, e bine să folosești toate spațiile disponibile fără să dai impresia de aglomerare. Depozitează strictul necesar, mai ales lucrurile pe care le vrei la îndemână și nu uita de obiectele decorative (lumânări, boluri de sticlă, rame foto).

 

 

Trucuri pentru a face o baie mică să pară mai mare

 

Metrii pătrați nu trebuie să fie o limită în calea unei băi mici frumoase. Te poți simți în largul tău, dacă ții cont de trucuri de amenajare baie mică, mai ales dacă faci unele alegeri care să dea impresia că spațiul de care dispui este mai generos decât în realitate:

 • Vopsește un perete în dungi verticale.
 • Montează obiecte sanitare de mici dimensiuni.
 • Optează pentru o cabină de duș fără ramă.
 • Montează o ușă și un toc de culoare deschisă.
 • Plafonul ideal este luminos și alb. Evită tavanele suspendate, tavanul fals sau alte modele ce reduc din înălțimea băii. Trebuie să păstrați cea mai completă înălțime, pentru a adăuga volum băii.

 

Ce sfaturi te ajută să utilizezi spațiul cât mai inteligent

 

La amenajarea unei case este important să ții cont de nevoile reale, deciziile trebuie să fie bine cântărite. Poți ține cont de anumite ponturi utile:

 • Amplasează pe ușă un organizator cu buzunare textile sau cu coșulețe de plastic. Vei avea mult spațiu folosibil în plus și fără dezordine.
 • Înglobează mașina de spălat într-un dulap până la tavan. Va exista astfel un volum de depozitare suficient de mare pentru a păstra rufe murdare, detergenți sau alte accesorii utile.
 • Ușile glisante vor folosi mai puțin spațiu, falicitând circulația.
 • Completează lumina din baie. Cu spoturi grupate în jurul oglinzii, pentru a compensa lipsa ferestrei cu lumina sa naturală, dar și cu plafoniere sau spoturi deasupra cabinei de duș.
 • Dacă spațiul nu permite o oglindă de perete, alege un dulăpior cu oglinzi pe uși.

Cum să faci orice baie să pară și să se simtă mai mare

 

De la alegerea cu atenție a paletei de culori și a corpurilor de iluminat până la folosirea câtorva trucuri vizuale inteligente pentru amenajare baie mică, poți folosi unele sau toate aceste sfaturi pentru ca baia să pară mai mare:

 • Păstrează podeaua cât mai liberă. Acoperirea podelei cu recipiente de depozitare poate crea un spațiu înghesuit. O chiuvetă plutitoare sau un depozit plutitor te va ajuta să păstrezi totul la distanță.
 • Inelul de perete pentru prosop este un salvator de spațiu. Dacă privești cu atenție problema poți constata că și cârligul de perete este la fel, în plus poate avea mai multe vârfuri.
 • Păstrează totul pe aceeași culoare. Folosirea multor culori și modele diferite în baie va da impresia de aglomerație, făcând spațiul să pară mai mic. Folosind o culoare uniformă, deschisă în toată camera, o vei deschide și vei crea impresia unui spațiu mai mare și mai luminos.
 • Optează pentru rafturi plutitoare deasupra lavoarului. Dacă spațiul permite poate fi și dublu. Mărește atât suprafața de depozitare, dar mărește vizual și spațiul. Pot fi folosite și pentru colțuri, de preferat deasupra înălțimii lavoarului. Suportă atât cosmetice cât și obiecte decorative.
 • Folosește nișe deschise pentru depozitare. Deasupra rezervoarelor încastrate în perete este posibil să creezi niște spații goale pentru a fi folosite pentru depozitare. Folosește spațiu de nișă pentru un dulap încastrat și obține tot spațiul de stocare funcțional fără a avea un obiect mare care să iasă în cameră, ocupând din suprafața utilă.
 • Instalează plăcile până la tavan. Dacă este posibil, ai aceleași plăci în toată baia, până la tavan. În acest fel, nu vei avea nicio linie de separare orizontală pe pereți, ceea ce te va ajuta să deschizi spațiul dând impresia că tavanul este mai înalt.
 • Creează senzația de lungime. Indiferent dacă baia este un dreptunghi tipic sau are o formă mai ciudată, poți găsi, de obicei, un perete sau o zonă puțin mai lungă pentru a o sublinia. Adăugarea unui raft, a unei benzi de faianță sau a unui alt element lung te poate ajuta să subliniezi cea mai lungă linie din camera și să atragi privirea în punctul cel mai larg.
 • Creează amplitudine pereților. Dacă baia este deja foarte lungă și în formă de tunel, încearcă mai degrabă să optimizezi vizual lățimea. Folosește pentru pardoseală plăci de gresie, lungi și elegante, așezate pe lățimea băii, poate chiar o bandă de plăci de accent, pe lățimea camerei.
 • Folosește gresie mare de culoare simplă. Este o greșeală obișnuită să folosești gresie mai mică într-o baie mică. Camera arată mai mică, deoarece se creează mai multe linii de despărțire între plăci. Alegerea plăcilor mari, simple, va da impresia unui spațiu mai mare și mai puțin aglomerat.
 • Folosește materiale cu luciu ridicat pentru a reflecta lumina și a amplifica spațiul.

 

Un decor interior inteligent poate face o diferență fantastică și tocmai de aceea sperăm că ideile și sfaturile noastre inspiraționale privind amenajarea unei băi mici să vă ajute să luați cele mai bune decizii.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.