Un strop de nonconformism: Cum asortezi mobila colorată cu bun gust - ACAJU

Indiferent de stilul pe care îl preferi, clasic sau minimalist, modern sau rustic, culorile pe care le alegi pentru amenajarea casei tale sunt esenţiale. Fiind elemente vizuale versatile, culorile joacă un rol extrem de important în crearea ambientului și contribuie, într-o mare măsură la design-ul încăperii. Dacă iubești mobila colorată sau poate îți dorești să experimentezi o accesorizare mai îndrăzneață, cu decorațiuni puternic colorate, pe lângă mobila clasică cu nuanțe cuminți, sigur te-ai întrebat cun să alegi o cromatică corectă și potrivită pentru interiorul pe care ți-l dorești. 

Culorile predominante sunt cele care atrag privirile când intri într-o cameră și de aceea, alegerea culorilor și strategia cromatică ar trebuie să fie printre primii pași înainte de a porni amenajarea / reamenajarea unei camere. În plus, pentru a insufla spațiului stilul pe care îl dorești, nu e de ajuns să alegi culoarea preferată, nicio culoare nu își atinge cu adevărat potențialul de una singură, ci numai prin combinații atent alese conform teoriei culorilor.

 

Criterii de asortare pentru mobila colorată 

 

În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea paletei cromatice în designul interior, succesul unei amenajări îl dă echilibrul între toate culorile folosite, proporția fiecăreia și modul de amplasare în spațiu. Subtilitatea și rafinamentul se obțin atunci când se alege o gamă cromatică bogată și se mizează pe o gradație a nuanțelor, de la neutru la intens. 

 

Dacă vrei să-ți arăți personalitatea și să-ți demonstrezi nonconformismul alege piese de mobilier colorate care să capteze atenția. Poate fi vorba de un șifonier viu colorat în dormitor, de o masă de dining cu scaune colorate, o canapea colorată într-o culoare neobișnuită. Dar pentru echilibru și bun gust, ține cont și de sfaturile paletei cromatice pentru alegerea unei scheme de culori corecte. 

 

 • Porneşte de la o singură piesă de mobilier
 •  

  Un mobilier în nuanțe îndrăznețe va deveni automat punctul de atracție al unei amenajări, și nu are cum să devină plictisitor în timp deoarece va conferi originalitate și o energie aparte. Indiferent de mărimea spațiului, lucrurile se leagă mai uşor dacă alegi un punct de pornire şi cauţi culorile potrivite în amenajare. O singură piesă de mobilier statement, cum ar fi de exemplu o canapea verde, este o soluție ideală, oferind culoare și stil. de asemenea, ar putea fi scaune colorate pentru living sau paturi colorate pentru camera copiilor sau un pat matrimonial cu tăblie și tapițerie colorată pentru dormitor. 

 • Alege o schemă cromatică verticală, de la cele mai închise la cele mai deschise
 •  

  Podeaua și mobila scundă pot avea culori puternice sau imprimeu îndrăzneţ, însă pe măsură ce urcăm în înălţime, amenajarea ar trebui să se mai tempereze. Culorile tari care se regăsesc în partea superioară a camerei pot fi copleșitoare și chiar poate crea un efect vizual de cameră mai scundă şi mai mică.

   

 • Folosește mobila colorată drept accent de culoare
 •  

  Într-o cameră decorată și mobilată neutru va fi nevoie de o pată de culoare care să o scoată din anonimat. Dar, chiar și așa, nu înseamnă să ieși din zona de confort și să alegi nuanțe stridente dacă simți că nu țe se potrivesc. Unele persoane apreciază stilul discret, și o singură o pată de culoare ar fi de ajuns. Un living în care ai decorat în gri, bej sau alb va putea beneficia de un strop de galben, o culoare destul de discretă cât să nu deranjeze vizual, însă destul de puternică cât să învioreze spațiul. De exemplu, într-un decor cu mult gri, poți alege o canapea galbenă care să învioreze spațiul.

   

  Este o soluție simplă pentru asortarea unui mobilier colorat, însă accentul de culoare puternică poate fi scos din context dacă nu alegi elemente de legătură, fie de stil, fie legături cromatice. Practic, pentru a adăuga o mobilă ce iese în evidență drept accent de culoare ai nevoie să ”plimbi” culoarea până când se regăsește în detaliile de decor sau ca nuanțele ce o compun, să se compună vizual în decor.

   

   

 • Asortează mobila colorată cu piese în nuanțe complementare
 •  

  Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare (roșu/verde, violet/galben, albastru/oranj) poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. 

   

  Atunci când alegi o piesă de mobilier dominantă (canapea, fotoliu, dulap, comodă) într-o nuanță tare, pare complicat să asortezi și alte decorațiuni sau piese decorative într-un alt ton intens. Și totuși poți echilibra o mobilă living colorată gen mobilă pictată sau fotolii tapițate multicolor cu culori uni, neutre sau în tonuri pastelate. Un perete neutru – alb, bej, nude, gri deschis – te ajută, la fel și intercalarea mobilei din lemn sau a pieselor pastelate precum o măsuță de cafea. Lemnul acționează ca o tușă plată, domolind zgomotul produs de asocierea acestor nuanțe tari.

   

  Designerii de interior recomandă față de ”proporția de aur” obișnuită 60/30/10, ca proporţiile culorilor complementare să fie 80/15/5. Cel mai mic procent îl ocupă culoarea cea mai intensă, aceasta fiind folosită doar ca accent. Celelalte două, cu o prezenţă mai mare, nu trebuie să fie foarte intense sau aprinse.

  Portocaliu și albastru definesc coordonatele unei combinații vesele, favorita designerilor. Un perete tapetat este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea modernă pentru a crea un impact maxim. Canapeaua poate fi portocalie și tapetul albastru sau invers. Folosiți un covor sau o perdea într-o nuanță analogă pentru un finisaj elegant. La fel, canapea roșie se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă verde închis și un perete de un verde stins. Sau, în nuanțe mai pastelate, lavanda și galbenul deschis, sunt perfecte pentru un living minimalist, cu o canapea într-un stil retro care impresionează cu eleganța atemporală.

   

 • Asortează mobila colorată alături de tonuri neutre
 •  

  Orice piesă de mobilă colorată ce domină o încăpere prin dimensiune și culoare poate fi echilibrată alături de tonuri neutre. Dacă alegi în echilibrarea tonurilor puternice nuanțe neutre, atunci poți asorta liniștit și mobilă și decorațiuni colorate. De exemplu, un fotoliu roz în living sau piese de mobilă de bucătărie colorată se pot combina cu toate tonurile de gri, care vor crea un echilibru cromatic rafinat.

   

 • Asortarea mobilei colorate ”ton sur ton”
 •  

  Cheia decorării cu o singură culoare care să se regăsească atât pe pereți cât și pe piesele de mobilier, este de a utiliza diferite nuanțe ale aceleiași culori. Astfel, poți avea mobilă colorată puternic, alături de accesorii și decorațiuni în aceeși gama cromatică. 

   

  De exemplu, dacă într-un living zugrăveala este verde deschis, canapelele ar trebui să fie verde închis, iar decorațiunile verde smarald. Este de asemenea o idee bună să amesteci texturi, de exemplu combinarea unei vopsele mate pentru pereți cu o lampă sau o masă lucioasă elegantă. Adăugarea texturii pe pereți sau pe tavan poate face ambientul să pară instantaneu mai luxos.

 • Ţine cont de semnificaţiile culorilor
 •  

  Roşul stimulează adrenalina iar mobila living colorată în living sau în dining room poate încuraja conversaţii. Evită roşul în dormitor pentru că îngreunează odihna. Dacă e necesar pentru continuitatea amenajării să incluzi această culoare, te poţi rezuma la nişte lămpi. 

  Pentru că are un efect calmant, albastrul e perfect pentru dormitoare. Dacă lumina este puternică, însă, poate arăta deranjant. 

   

  Verdele pare culoarea potrivită aproape oriunde pentru că emană prospeţime şi veselie, ba chiar se crede că ajută la fertilitate, aşa că este grozav în dormitor. Violetul este culoarea regală şi se potriveşte de minune în amenajările de lux, iar galbenul e perfect pentru mobilă de bucătărie colorată. 

   

 • Folosește natura ca inspirație
 •  

  Într-o amenajare inspirată, cele mai echilibrate alăturări cromatice sunt cele potrivite din natură. Poți lua ca model o grădină, o privelişte de ţară, peisajul tău preferat şi să îți faci o schemă cu culorile pe care le regăseşti acolo.