10 idei de depozitare eficientă pentru balcon închis - ACAJU

Pentru majoritatea dintre noi, balconul îndeplinește un dublu rol. În primul rând, el oferă un spațiu în plus pentru depozitare, dar în același timp proprietarii își doresc că balconul să arate bine și să fie în armonie cu restul locuinței.

Vrem sau nu vrem, din dorința de a nu ne aglomera casele, balconul folosit ca spațiu de depozitare este practic balconul de tip clasic al românilor, cu rafturi și dulapuri unde ținem de la pantofi, la conserve sau truse de scule. Și n-ar fi nimic rău în asta, dacă nu l-am transforma într-un depozit inestetic, care nu va dispărea doar prin simpla închidere a ușii.

Balconul închis îți oferă libertatea de a alege orice material pentru mobilier balcon, pentru că acesta nu va fi afectat de ploi sau de ninsoare. Dacă îți dorești ca locuința ta să nu arate înghesuită și încerci să depozitezi plantele de apartament și alte lucruri nefolositoare pe balcon, trebuie să-ți organizezi eficient spațiul cu ajutorul anumitor piese de mobilier multifuncționale sau a unor cutii de depozitare. 

       Dacă ai un balcon foarte mic, poți recurge pentru amenajare balcon la dulapuri suspendate sau la un dulap turn care are un design modern și funcționalitate maximă. Vei avea și loc de mișcare și spațiu de depozitare inteligent pe înălțime. Însă, dacă ai loc suficient, îți poți folosi creativitatea pentru a construi un loc pe jumătate practic, unde ții obiectele de care nu ai nevoie zilnic și utilizând o parte din spațiu și pentru relaxare. Astfel, vei avea loc pe balcon și pentru o bicicletă pentru adulți sau poate și pentru cauciucurile de mașină, dar și pentru un colț special pentru tine. 

           Principalele sfaturi legat de amenajarea balconului închis sunt legate de:

 

Organizare. Înainte de a amenaja balconul într-un spațiu de depozitare, plin cu lucruri pe care poate nu le vei mai folosi niciodată gândește-te de două ori înainte și încearcă să faci o selecție drastică a acestora.

 

Mobilare pe verticală. Profită la maximum de spațiu, prin valorificarea acestuia mai ales pe verticală. Alege modele de dulap turn încăpătoare din categoria mobilierului de bucătărie și alte obiecte din această gamă pentru a da spațiului de care beneficiezi, funcționalitate.

 

Depozitare. Pentru organizare te poți ajuta de coșurile si cutiile din rafie sau răchită sau cutii colorate din plastic cu capac, pe care să le folosești în loc de sertare.

 

Pentru că vrem să-ți venim în ajutor și să găsești varainta cea mai bună de a te folosi de balconul închis, iată 10 idei de depozitare super practice:

 

  1. Balcon transformat în debara pentru alimente. În funcție de nevoile tale, poți organiza balconul într-o debara, mai ales dacă este legat de bucătărie, în care să depozitezi alimente și provizii. Un dulap de bucătărie tip turn va maximiza utilizarea spațiului balconului și îți va oferi spațiu suplimentar în bucătărie. Trebuie acordată atenție, însă, luminii puternice, deoarece aceasta poate afecta și deteriora calitatea și gustul alimentelor. De aceea ușile dulapului sunt importante pentru a nu permite luminii soarelui să traverseze spațiul. Materialul din care este făcut dulapul contează mai puțin dacă acesta este închis. Plasticul este practic, durabil, rezistent la umezeală, ieftin și ușor de curățat, construcțiile metal-plastic sunt mai fiabile și durabile, iar lemnul este cel mai popular, fiind elegant și practic. MDF și PAL laminate sunt perfecte pentru dulap datorită accesibilității. Acest material este, de asemenea, convenabil și ușor de utilizat, dacă intenționați să faceți singur un dulap depozitare balcon.

 

  1. Etajere și polițe suspendate pentru flori. Dacă iubești florile și ai o mulțime de ghivece cu flori, sigur te gândești cum poți să ai grijă de ele indiferent de vremea de afară. Într-un balcon mai spațios poți găsi loc și pentru un suport pentru flori mai voluminos, însă într-unul mic și îngust situația te obligă să cauți soluții mai compacte. Prima este utilizarea pervazului în calitate de suport. O altă idee ar fi folosirea unei scări din lemn ce poate fi transformată într-un suport pentru jardinierele si ghivecele cu plante. Cu toate acestea, cea mai eficientă și ergonomică soluție ramâne montarea unor polițe pe întreaga înălțime a uneia dintre laturile înguste ale balconului, pe care să le umpli apoi cu ghivece. Vei obține un efect spectaculos de grădină verticală.

 

 

  1. Lăzi de depozitare. Construiește lăzi de depozitare pe dimensiunea balconului pentru a folosi tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Îmbracă lăzile cu o husă și pune deasupra și niste pernuțe pentru a avea un loc unde să îți bei cafeaua. Atunci când vrei să ai suficient spațiu și să îți bei cafeaua, și să îți îngrijești florile, ar trebui să pui toate lucrurile pe care le ai de depozitat în cutii frumos colorate sau simple și care se găsesc în magazinele de specialitate. Cu un design care se asortează cu restul mobilierului, cutiile de depozitare te vor ajuta să știi exact unde sunt toate mărunțișurile.

 

  1. Transformă măsuța de pe balcon într-o măsuță de cafea cu spațiu de depozitare. În loc să ocupi spațiul inutil cu o măsută clasică, folosește-te de o cutie înaltă în care să depozitezi orice ai nevoie iar, după ce îi pui capacul să devină o măsuță perfect funcțională. Ce ai zice să profiți de cufărul acela vintage cu design interesant și să îl transformi în ceva util? Poate fi folosit pe post de masă de cafea, iar în interior poți depozita uneltele tale de grădinărit pentru plantele de pe balcon, jucăriile de exterior ale copilului sau revistele pe care le citești când îți servești cafeaua.
  1. Alege mobilier modular cu funcții multiple. Într-un spațiu de mici dimensiuni, cea mai bună opțiune este să alegi mobilier balcon modular cu o funcție dublă, care îți pune la dispoziție spații ascunse pentru depozitare. De exemplu, niște taburete cu capac sau băncuțe prevăzute cu câte o ladă de depozitare ascunsă sub șezut vor da un aer luxos balconului tău, oferindu-ți și posibilitatea de a păstra lucruri înăuntrul lor. Astfel, vei putea aranja acolo nu doar obiecte mărunte, ci și lucruri mai mari, cum ar fi aspiratorul sau găleata pentru mop. Găsești astfel de piese de mobilier în diverse variante cromatice din lemn, rattan sau din fibre artificiale, sau poți să-ți confecționezi chiar tu o băncuță din scânduri sau din paleți din lemn. 

 

  1. Refolosește piese de mobilier. Dacă ai prin casă o comodă cu sertare mai veche, nu te descotorosi de ea, pentru că este o piesă de mobilier balcon perfect. O astfel de piesă de mobilier te poate ajuta în organizarea balconului, fiind totodată destul de micuță cât să nu ocupe prea mult spațiu. Nu este cazul să te gândești cum se va asorta cu celelalte elemente ale decorului, pentru că îi poți schimba aspectul într-un timp foarte scurt, fie cu ajutorul unor autocolante decorative, fie cu ajutorul unei vopsele spray.

 

  1. Alege cuiere pentru haine. Dacă holul tău este foarte mic și nu vrei să-l încarci cu dulap hol foarte voluminos o variantă ar fi să-ți transformi balconul închis într-un spațiu de depozitare pentru haine și geci voluminoase. Poți alege cuiere verticale sau cuiere fixate în perete.

 

  1. Montează un rastel, vopsește-l într-o nuanță vesele și folosește-l pentru a depozita pe el obiecte pe care nu le folosești zi de zi sau pune pe el cutii decorative în care îți ții produsele de curățenie pentru casă, încălțăminte pentru sezonul încheiat, rolele sau patinele.

 

 

  1. Bibliotecă suplimentară. Foarte rar ajungi să citești aceeași carte de două ori, dar în același timp îți vine foarte greu să renunți la cărțile tale sau ale copilului. Dacă în biblioteca din living nu mai este loc pentru toate cărțile, alege-le pe cele mai puțin importante și depozitează-le pe balcon în dulapuri de birou fără uși sau cutii de carton.

 

  1. Dressing. Dacă ești o persoană pasionată de shopping și ai acumulat destul de multe haine și încălțăminte, o idee inspirată ar fi să faci din balconul locuintei tale un spațiu ideal pentru depozitarea articolelor vestimentare. Astfel poți să ții pe balcon și tesături, așternuturi, încălțăminte sau haine fără sa îți fie teamă că se pot uda sau mucegăi, în cazul în care balconul este foarte bine izolat termic. În plus, aceste dulapuri pot fi vopsite foarte ușor și astfel să înviorezi balconul cu pete de culoare. 

 

Nu-i așa că e minunat să folosești balconul închis ca spațiu de depozitare pentru lucrurile din casă? Beneficiezi astfel de o casă aerisită, ușor de curățat, perfectă pentru relaxare.