10 criterii pentru alegerea canapelei din living - ACAJU

Livingul este cea mai spațioasă încăpere a casei, este locul în care te aduni împreună cu familia, îţi găzduieşti prietenii şi unde te retragi la finalul unei zile grele ca să te refugiezi într-un film bun sau pentru un moment de leneveală, iar o canapeaua este piesa centrală a acestei camere. Tocmai datorită rolului important pe care îl joacă această piesă de mobilier în locuinţă, alegerea canapelei este o decizie importantă care poate transforma o sufragerie banală în una cu adevărat deosebită. Canapeaua trebuie să reprezinte ideea ta de confort şi de relaxare, aşa cum doreşti.

Pentru a îți face alegerile mai ușoare ți-am pregătit 10 criterii care te vor ajuta să-ți alegi canapeaua pentru living:

  1. Află dimensiunea ideală

Cel mai important lucru de la care ar trebuie să pornești este dimensiunea canapelei, raportată la mărimea spațiului de care dispui și la numărul de persoane care o vor folosi simultan. Aceasta este una dintre caracteristicile cheie ale unei canapele living, mai ales dacă apartamentul tău nu are o dimensiune generoasă. Canapeaua de mărime ideală trebuie să se potrivească spațiului pe care ai plănuit să-l aloci acesteia, fără a crea senzația de micșorare a încăperii, precum și preocupărilor familiei tale.

  • Dacă ai un living mai mic, nu vei putea alege o canapea imensă, trebuie să alegi o canapea care să se potrivească exact dimensiunilor și care să nu încarce foarte multe spațiul. Ar trebui să ții cont de utilitate, să alegi o canapea practică, fără colțar, eventual cu spațiu de depozitare, dedesubt. În al doilea rând ține cont și de design pentru că în cazul spațiilor mici, canapeaua va fi inevitabil vedeta.
  • Dacă ai un living mai mare îți poți permite să te gândești la mai multe scenarii, o singură canapea living mare de trei locuri, două canapele de două locuri poate și câteva scaune sau fotolii pe care să le orientezi către o măsuță de cafea generoasă.
  • Dacă vrei ca viitoarea canapea să devină vedeta livingului atunci ai putea să te orientezi către o canapea în formă de L, rotunjită. Aceasta va ocupa mai mult spațiu, va putea găzdui mai mulți musafiri și cu siguranță se va remarca prin volumul și forma sa.

 

  1. Stabilește utilitatea pe care vrei să o îndeplinească  

Stabilește de la început care sunt funcțiile pe care vrei să le aibă canapeaua ta, pentru că la o canapea, funcționalitatea este esențială. În ziua de azi există canapele extensibile, dehusabile, cu ladă de depozitare, cu mânerele și tetierele ajustabile, sistem de masaj sau chiar și cu music player încorporat. Cu alte cuvinte, dacă știi că vei folosi canapeaua doar pe durata zilei, pentru petrecerea timpului în fața televizorului, poți alege un model fix, care este adesea mai ieftin decât modelele extensibile.

  • Dacă însă știi că vei folosi această piesă de mobilier și în calitate de pat de dormit (chiar și ocazional), cumpără o canapea extensibilă. Și aici lucrurile diferă de la un model la altul, unele exemplare fiind dotate cu sisteme complicate de rabatare/extindere, în timp ce altele sunt extrem de ușor de manevrat și trebuie să ții cont de criterii în plus, pentru alegerea unei canapele living potrivite.

Un aspect foarte important de care trebuie ținut cont înainte de a achiziționa o canapea extensibilă este frecvența folosirii extensiei. Alege canapele cu extensie solidă și robustă, din oțel și nu aluminiu, prevazută cu o plasă metalică sudată sau eventual lamele din lemn, evită extensiile prevăzute cu benzi elastice, acestea au tendința să cedeze în scurt timp.

În concluzie, dacă canapeaua va fi folosită zilnic, este bine să iei în calcul extensia tip ribalta, deoarece aceasta este singura care îți poate oferi confortul necesar în timpul nopții, comparabil cu cel oferit de o saltea normală. Ca și grad de confort oferit, pe locul doi este extensia de tip click-clack, iar dacă ești limitat de spațiu, atunci poți lua în considerarea modelele sertar și doppel liege.

 

  • Canapelele sau colțarele modulare au avantajul reamenajării în funcție de spațiu, nevoi și preferințe personale. Colțarul modular oferă posibilitatea de a reorganiza diferite părți, de obicei cele laterale. Cele mai căutate modele sunt cele de colțare modulare extensibile, deoarece sunt foarte practice, putând fi cu ușurință aranjate.
  • Canapele cu spații de depozitare sunt foarte căutate datorită spațiului de depozitare pe care îl oferă pentru a adăposti pernele, pilota și lenjeria de pat. Acest spațiu devine deosebit de important în cazul unei garsoniere sau unui apartament mic, unde piesele de mobilier sunt puține și nu permit depozitarea multor lucruri.

 

  1. Stabilește orientarea acesteia

Chiar dacă pare ciudat orientarea canapelei în living te va ajuta să te decizi asupra modelului.

  • Dacă ești genul căruia îi place să lenevească în fața televizorului, atunci clar canapeaua ar trebui orientată în fața acestuia. Dar ia în considerare şi distanţa până la televizor, astfel încât să nu îţi oboseşti privirea. În principiu, ar trebui să înmulţeşti diagonala ecranului cu 1,5 şi vei obţine distanţa optimă de vizionare.
  • Dacă îți plac serile de weekend, petrecute cu prietenii, când te joci cărți, Monopoly, etc... atunci soluția salvatoare este de a alege două canapele sau o canapea și două, trei fotolii confortabile ori scaune în locul acestora. Plus o măsuță de cafea suficient de încăpătoare pentru a vă desfășura în voie și pentru loc pentru gustări și băuturi...

 

  1. Alege forma potrivită

După ce te-ai decis unde îți vei instala canapeaua living, care va fi rolul său și cât de mare ar trebui să fie, este momentul să te orientezi și către forma potrivită pentru cameră, dar și pentru scopurile tale.

  • În cazul în care aceasta ar trebui să fie graniță între două zone, într-un open space, între living și bucătărie sau dining, atunci una dintre cele mai bune soluții este să alegi o canapea în formă de L curată, dreaptă, simplă.
  • Pentru o atmosferă mai intimă, care să lase impresia că adună la un loc, un colțar cu forme rotunjite ar fi mult mai potrivit și de asemenea acesta se pretează și spațiilor nu foarte ample.
  • Pentru un strop de originalitate și mai mult spațiu, cel puțin din punct de vedere vizual, o sofa, fără spătar, doar cu brațe ar putea reprezenta cheia succesului. În plus, apelând la un astfel de model poți avea în living, pe lângă locurile de pe canapea, și locuri extra pe scaune.
  1. Stabilește tapițeria din care vrei să fie făcută

Un alt pas important este decizia despre materialele din care este confecționată canapeaua, atât în cazul cadrului, cât și în cazul tapițeriei. Nu-ți limita foarte mult bugetul, pentru a fi sigur că alegi o canapea rezistentă în timp.

  • Cele mai rezistente sunt modelele de canapele living de calitate cu structura metalică sau din lemn și mai puțin plăci din pal. Lemnul și fierul rezistă mai bine în timp și suportă mai bine greutăți fără se se deformeze. Dar și aici sunt 2 probleme de care trebuie să țineți seama: la cele cu structura în lemn, acesta trebuie să fie din esență tare (nuc, fag...) și nu din esență de rășinoase, iar la cele cu schelet metalic, faptul că acesta este rezistent, dar va îngreuna considerabil canapeaua.
  • Tapițeria este foarte importantă în ceea ce privește confortul și durata de exploatare a unei canapele. Răspunsul la întrebarea piele naturală, piele ecologică sau față textilă, va fi ghidat de gustul fiecăruia, dar și de aspectele practice. Ar trebui să iei în calcul ce materiale există pentru modelul de canapea pentru care te-ai decis și dacă modelul este dehusabil. Nu uita, nu-i suficient să ai o canapea wow, ea trebuie să răspundă nevoilor tale, trebuie să fie confortabilă și ușor de întreținut. Aspectul estetic este esențial în orice cameră, dar funcționalitatea este prioritară în orice casă.

 

  1.  Optează pentru tipul de șezut potrivit

O canapea de calitate și care care să te facă să ți-o dorești trebuie să aibă șezutul nici foarte moale, dar nici prea rigid, dar trebuie să să te facă să te simți relaxat. Materialele utilizate la fabricarea și construcția șezutului sunt foarte importate și influențează longevitatea și gradul de confort al canapelei. De îndată ce acesta se deformează, canapeaua ar trebui schimbată, deoarece nu mai oferă o poziție confortabilă și sănătoasă corpului tău. Cele mai populare canapele living sunt cele cu cu arcuri datorită unui raport bun calitate-preț, dar și cele cu perne și șezut din bureți. Canapelele cu perne și șezut din spumă memory foam sunt considerate mai confortabile pentru că iau forma corpului și reduc punctele de presiune din corp, dar sunt mult mai scumpe și dau disconfort termic.

  1. Stabilește înălțimea ideală a spătarului

Multe din modelele moderne, minimaliste, de pe piață, au spătare joase, care deși arată bine, nu sunt tocmai confortabile. În opoziție, modelele cu spătar înalt adesea dublat cu perne moi, sunt deosebit de relaxante și odihnitoare, oferind sprijin în zona cervicală.

Dacă obișnuiești să petreci mult timp pe canapea pentru a viziona programe TV sau a lucra cu laptopul în brațe ori pentru că citești, trebuie să ai o bună susținere în partea lombară și cea cervicală. Asta înseamnă că trebuie să cauți o canapea de calitate care are fie spătarul reglabil, fie cu perne, fie ușor curbat, niciodată drept. De asemenea, trebuie să ții cont că o canapea confortabilă nu are niciodată șezutul mai mic decât spătarul și cu cât șezutul este mai lat cu atât gradul de confort crește pentru că-ți poți relaxa picioarele.

  1. Alege varianta de umplutură a pernelor

Când alegeți o canapea extensibilă trebuie să vă uitați și la materialele utilizate în umplerea pernelor șezutului. Aceasta depinde de sistemul de construcție și delimitează gradul de confort al canapelei. Indiferent că aceasta poate fi cu arcuri, perne sau cu burete, este foarte important să fie testată înainte de achiziționare. Odată ce șezutul se deformează, canapeaua ar trebui schimbată, deoarece nu mai oferă nici poziție confortabilă și sănătoasă corpului tău și nici nu mai corespunde estetic.

  1. Alege stilul potrivit

În privința stilului este mai greu de decis, de aceea este mai simplu să mergi pe instinct, pe felul tău de a fi și mai ales pe elementele care predomină în căminul tău. În același timp, gândește-te la stilul de design interior pe care-l va avea camera unde se va afla canapeaua, precum și a întregii locuințe.

  • Dacă preferi un stil vintage sau rustic, cu siguranță nu se va potrivi o canapea avangardistă.
  • Iar un stil de amenajare minimalist se îmbină perfect cu o canapea de culoare albă sau neagră, eventual cu design geometric și brațe pătrățoase.
  • Dacă ești genul modern, în pas cu tendințele, un stil de amenajare modern va arăta senzațional alături de o canapea într-o culoare puternică, eventual cu picioare drepte de inox. Așa că alege o culoare îndrăzneață pentru o formă simplă.
  • Pentru tradiționalul din tine o canapea pe structură clasică realizată din materiale naturale s-ar putea să fie cea mai bună decizie. Pentru canapelele clasice picioarele ar trebui să fie din lemn sau fier forjat, iar brațele rotunjite.
  • Iar dacă nu te poți hotărî ce stil să alegi, ai putea opta pentru mix and match, de pildă o canapea de epocă retapițată într-o culoare vibrantă sau o canapea modernă cu accente rustice.

 

  1. Stabilește detalii și accente decorative

Foarte importante sunt și culoarea sau imprimeul, pentru care vei opta în alegerea canapelei. Astfel, dacă spațiul tău este destul de neutru în privința culorilor, optează pentru o tapițerie colorată poate chiar cu model, cu forme geometrice, dungi sau flori. Dacă ți-e teamă că riști prea mult, poți oricând să recurgi la o culoare uni, mai închisă sau mai deschisă, pe care să o înviorezi cu pernuțe colorate. E important ca până la urmă alegerea unei canapele să te reprezinte și să îți aducă liniște și relaxare.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei