5 palete de culori pentru mobila din bucătărie - ACAJU

Indiferent de stilul pe care îl preferi, clasic sau minimalist, modern sau rustic, culorile pe care le alegi pentru amenajarea bucătăriei tale sunt esențiale, pentru că bucătăria este locul în care îți petreci o mare parte din timp, practic locul în jurul căruia gravitează toată familia. O bucătărie colorată, nu are nevoie neapărat de dulapuri care să sară în ochi sau culori prea îndrăznețe pentru pereți. Culorile ar trebuie să fie calde, primitoare și ușor de întreținut. În schimb, petele de culoare pot fi aruncate prin toată bucătăria printr-un perete accent, o vază cu flori, ustensile colorate, tablouri, covorașe sau scaune în culori aprinse.

În funcție de stilul de amenajare dorit, de dimensiunile bucătăriei și de cât de multă lumină naturală pătrunde în această încăpere, ar trebui să o aranjezi după imaginația și personalitatea ta. Dacă îți plac culorile vibrante, lucrurile elegante dar confortabile, cu siguranță vei dori să regăsești aceste lucruri și în bucătăria ta. Îndrăznește să alegi diferite combinații de culori pentru bucătărie, optează pentru un mix cromatic delicat sau adaugă o explozie de contraste și vei obține bucătăria visată.

Indiferent dacă tocmai îți achiziționezi o bucătărie nouă sau o renovezi pe cea veche, vei avea de rezolvat aceleași probleme: ce culoare să aibă mobila, să fie albă, să fie colorată, dar blatul, din ce să fie, din oțel inoxidabil sau cuarț, dar pereții? Te poți ghida și după noile trenduri pentru bucătăriile moderne în 2019, mai ales dacă le filtrezi prin prisma preferințelor și gusturilor tale.

  • În 2019 este foarte popular mobilierul de lemn, mai ales în bucătării. Lemnul de culoare deschisă va aduce instant căldura și va mări optic spațiul, așa că va fi un bun înlocuitor pentru mobila albă foarte în trend în anii trecuți. De asemenea, lemnul poate fi prezent și în alte elemente ale bucătăriei, precum pereții sau podeaua.
  • Metalul este un material mai neobișnuit în decorul de interior, însă din ce în ce mai popular în ultimii ani. Folosește în mod echilibrat elemente metalice, cum ar fi candelabre, lămpi, măsuțe sau alte obiecte ornamentale, pentru un look glam și futurist.
  • Sticla vopsită reprezintă și în 2019 un element ideal pentru a da culoare. Poți alege fie blaturi, rafturi sau chiar uși din sticlă în nuanțe Cravings, Classico sau chiar Living Coral.
  • În 2019 mobilierul de bucătărie va fi modern și minimalist. Bucătăriile de lemn, în stil liniar, cu finisaj natural, sunt inspirate din stilul scandinav. Ușile fără cadru și fără mânere vor lua locul unui cadru de mobilier format din 5 piese. Acestea vor merge de la podea până la tavan, maximizând spațiul de depozitare pentru spațiile mai mici.
  • Mobila de bucătărie va avea mai puțin dulapuri superioare, și mai multe rafturi deschise sau dulapuri de sticlă pentru a stoca vesela fină sau sensibilă.
  • Aspectul extraordinar al granitului și durabilitatea sa fac ca acest material să fie printre cele mai căutate în 2019, mai ales când este combinat inteligent cu accesoriile și mobilierul bucătăriei. Indiferent că vorbim de blaturi de lucru, pardoseli, glafuri sau trepte, granitul conferă oricărui spațiu rafinament, dar și durabilitate.
  • În ultimii ani și mai ales trendul anului 2019 preferă textura mată întunecată în favoarea suprafețelor lucioase. Acestea asociate până acum cu clasa și eleganța, încep să pară lipicioase și suprasolicitate, fiind înlocuite cu suprafețe mai nisipoase. În bucătării mobila mată este ideală, rezistând la aburi și umezeală.

Palete de culori pentru mobila de bucătărie

Pentru a te bucura de o atmosferă primitoare în care să îți facă plăcere să gătești cu drag și spor, la alegerea mobilierului este important să dotezi bucătăria cu piese de mobila bucătărie potrivite ca dimensiune, funcționalitate și culoare.

Dacă anul 2018 a fost dominat de culoarea Ultraviolet, specialiștii de la institutul Pantone au ales două palete care vor domina anul 2019: “Cravings” și “Classico” și au desemnat marele câștigător , Living Coral, “culoarea anului”. Perfectă pentru gurmanzi, paleta “Cravings” este inspirată din gastronomie și include nuanțe menite să îți trezească ușor apetitul și să te poftească la masă. Paleta este formată din nuanțe care fac aluzie la diverse alimente, precum: roșu picant, verde crud, portocaliu dulce, purpuriu plin, precum și nuanțe care îți vor face poftă de ciocolată. Paleta poate fi ușor temperată cu nuanțe clasice neutre.

Dacă vopsirea pereților într-o culoare mai puternică nu este tocmai soluția preferată, atunci masa de bucătărie, scaunele, dar în special blatul de bucătărie sunt elementele care pot adăuga pata de culoare dorită. Culoarea mobilierului de bucătărie trebuie să fie în armonie cu nuanțele alese pentru gresie și faianță, dar și pentru zugrăveala. Poți alege un mobilier care să creeze un contrast cromatic cu restul nuanțelor din bucătărie sau poți opta pentru un mobilier care să se integreze perfect în design și să mărească optic încăperea.

  • Nuanțele Living Coral vor da bucătăriei tale un aspect mai vesel și îți vor da energie și chef de viață. În locul albului strălucitor, îți recomandăm să setezi un ton mai relaxant și pozitiv în bucătăria ta folosind verde ocru, gri, caramel, bej, cafeniu, roșu teracotă și mai ales living coral. Este o culoare excelentă pentru pereți, blaturi sau fețe pentru dulapurile de bucătărie, ca să nu mai vorbim de petele de culoare date de accesorii și decorațiuni. Este o culoare care trezește apetitul pentru mâncare.
  • Nuanțele de inspirație scandinavă, Classico, neutre, pale, precum cappuccino, negru caviar, gri sau alb oferă o eleganță aparte unui spațiu, îl face să pară mai mare și mai rafinat. Într-o bucătărie decorată astfel trebuie să domnească ordinea, iar culoarea mobilierului, a gresiei și a faiantei trebuie întreținută cât mai eficient. De asemenea acestea sunt nuanțele perfecte pentru a le tempera pe cele puternice.
  • Pentru o bucătărie de dimensiuni mici se optează pentru nuanțe deschise ca și bază. Pentru pereți poți opta pentru alb, bej, crem, accentele de culoare vor veni din partea mobilierului sau a accesoriilor. De exemplu, poți scoate din monotonie o bucătărie mică alegând scaune tapițate într-o culoare puternică, sau pur și simplu scaune colorate. Câteva plăci de faianță sau de mozaic pot întregi efectul.

  • Culorile intense, precum roșu, galben, portocaliu sau roz, Cravings, vor da energie bucătăriei tale, care se va transforma într-un spațiu perfect pentru a-ți reîncarcă bateriile. Aceste nuanțe puternice trebuie intercalate cu unele neutre, astfel încât designul să nu fie agresiv sau obositor. Poți folosi culori de accent intense, pentru a scoate în evidență anumite detalii din bucătăria ta și pentru a-i da un plus de veselie.
  • Culorile mai blânde, precum verde, lavandă sau albastru, au un aer calm și îți vor transforma bucătăria într-un spațiu relaxant. Aceste culori sunt ideale pentru persoanele care își petrec mult timp în bucătărie și o folosesc și drept cameră de zi. Albastru este o nuanță care se potrivește cu finisaje albe ori cu tonuri de culoarea lemnului. Poți folosi tonuri de albastru atât pentru mobila de bucătărie, cât și pentru plăcile de faianță, scaune, perdele, perne.
  • Accentele metalice din alamă, argint sau cupru pot fi variante ieftine care vor adăuga strălucire în plus bucătăriei tale. Alama a avut o revenire spectaculoasă în designul interior și poate fi folosita în întreaga casă. Dulapurile de bucătărie nu vor mai fi monotone dacă înlocuiești mânerele de crom cu unele de alamă. Poți cumpăra accesorii de alamă, gen ceainic, farfurii sau pahare din acest material. Iluminatul este un alt mod de efect de a adăuga un strop de strălucire în bucătărie. Folosește corpuri de iluminat din cupru deasupra unei insule pentru a crea un punct central într-un spațiu simplu. Sau pentru un plus de rafinament poți folosi plăci ceramice cu accente metalice, aurii sau argintii.
  • Culorile pe care le alegi trebuie să reprezinte și stilul bucătăriei tale, fie că este modern, clasic sau vintage.

    Pentru bucătăriile moderne, este recomandat să folosești culori calde, de exemplu în locul unui galben aprins, folosește un galben muștar și combină-l cu un gri mat sau cu negru pentru un contrast deosebit. Dar poți folosi și culori mai aprinse, precum albastru navy, combinat însă cu nuanțe deschise de galben, gri sau chiar aqua. Dacă vrei o bucătărie modernă, combină dulapurile albastru temperat din sticlă, cu blaturi de marmură și aparatură modernă. Ușor de întreținut și ultra high-tech, acesta este visul oricărei gospodine. Pereții trebuie să fie alb-crem pentru a crea mai mult spațiu. Un ultim trend este vopsirea pereților de bază sau a dulapurilor din partea de jos într-o nuanța de cărbune întunecat și a dulapurilor de sus în tonuri albe, cremoase.

    Stilul clasic se constituie, de obicei, din culori neutre și atât, precum alb și crem și se poate apropia de cel modern cu ajutorul unor obiecte de culoare neagră, precum o insulă într-o bucătărie open-space. Diferite nuanțe de maro, precum castaniul, se potrivesc perfect cu un blat sau cu o masă din marmură.

    Stilul vintage presupune culori foarte deschise, șterse, care să confere un aspect elegant, dar fresh. Vintage nu înseamna doar o paletă cromatică neutră, poți aborda și culori precum mov, verde, albastru sau galben, însă în tonurile cuminți, folosite în glazurarea bomboanelor fondante.