Cum alegi lustra potrivită pentru o bucătărie mică - ACAJU

Pentru foarte multe persoane bucătăria reprezintă inima casei. Din această cauză ea trebuie să fie amenajată cât mai confortabil și funcțional. De multe ori se întâmplă ca iluminatul să fie tratat cu superficialitate, însă pentru a obține un decor estetic și cât mai practic, sursele de iluminare trebuie să reprezinte elemente fundamentale, ce nu trebuie trecute cu vederea. 

 

De aceea este importantă alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru bucătărie în general și în special pentru folosirea acestora într-o bucătărie mică, funcție de zonele și caracteristicile spațiului.

 

Cum oferă lustra o lumina corectă

 

În cazul unui living, dormitor sau baie, este ușor să distribui lumina artificială către anumite puncte de interes, precum zona de citit, tăblia patului sau alte zone importante din cameră. Atunci când vine vorba de bucătărie, lucrurile tind să se complice, deoarece lămpile de podea, cele auxiliare sau de masă, nu își găsesc locul aici. E nevoie să reunești mai multe idei, pentru ca lumina de tavan și cea de mobilier să acopere cât mai bine toate funcțiile.

Lustrele sau lămpile pendul vin în mai multe forme, iar diferite stiluri decorative pot obține efecte practice similare. Din acest motiv, este înțelept să începi prin a lua în considerare ce tip de iluminat funcțional dorești să obții, mai degrabă decât tipul sau stilul estetic de corp de iluminat pe care îl dorești.

 

Iluminatul vine în patru forme de bază, iar toate cele patru se pot aplica bucătăriei.

 

  • Iluminatul ambiental sau general luminează întreaga cameră sau zonă, făcând posibilă circulația și făcând totul vizibil. Ia în considerare utilizarea mai multor lustre răspândite în zonă.
  • Iluminatul de lucru sau de sarcină luminează o zonă vizată pentru a te ajuta să vezi clar în timp ce lucrezi. Niște lustre de bucătărie pot să ajute la iluminarea blaturilor din bucătărie, vei dori un dispozitiv care să vizeze lumina în jos, de preferință cu fundul deschis sau translucid pentru a lăsa un grad ridicat de lumină să iasă. Astfel de pendule bucătărie cu fund deschis, asociate cu becuri puternice, pot crea un reflector dur. Dacă ai instalat un corp de iluminat și lumina este prea severă, ia în considerare utilizarea unui bec cu putere mai mică sau instalează un regulator de lumină pentru a permite o iluminare mai plăcută.
  • Iluminatul de accent pune în evidență o caracteristică de design, cum ar fi o piesă de artă sau un material deosebit. În mod obișnuit iluminatul cu lustre de bucătărie nu este lumină de accent. Cu toate acestea, un blat frumos din lemn sau piatră scăldat în lumină te va ajuta să-l scoți în evidență.
  • Iluminatul decorativ creează o caracteristică decorativă, fie corpul în sine, sclipirea sau umbra pe care o produce, sau ambele. Cu suficiente lumini de lucru și ambientale în cameră, nu ezita să alegi pendule bucătărie care fac o impresie bună, fără a fi lumină decorativă.

Cum afectează iluminatul dimensiunea unei camere

 

Iluminatul are puterea de a transforma bucătăriile mici, având un impact semnificativ asupra esteticii și funcționalității. Bucătăriile ar trebui să aibă o strălucire plăcută, nici prea slabă, dar nici prea puternică. Cea mai bună iluminare a bucătăriei îmbunătățește semnificativ aspectul blaturilor, dulapurilor și accesoriilor. Efectele sunt și mai mari în bucătăriile mici, unde lucrurile sunt apropiate și ușoare modificări ale luminii pot crea umbre sau strălucire. Aceste idei de iluminat pentru o bucătărie mică te pot ajuta să decizi ce lustre de bucătărie să alegi.

 

Indiferent cât de mică este bucătăria, o iluminare potrivită o poate face să pară spațioasă și aerisită. Un aspect de iluminare coerent face ca plafonul să se simtă mai înalt și marginile mai moi, creând aspectul unui spațiu suplimentar. Echilibrează lumina ambientală generală cu diferite tipuri de lustre de bucătărie care luminează zonele umbrite și oferă accente decorative.

 

Iluminatul în straturi

 

Cele mai bune idei de iluminat pentru o bucătărie mică sunt cele care combină mai multe tipuri de lumină într-o abordare stratificată. Nu numai că oferă o acoperire completă în spațiu, ci ajută la crearea unei atmosfere generale plăcute și permite personalizarea nivelului de iluminare în anumite zone. Iluminarea ambientală dată de lustra bucătărie oferă o strălucire difuză în întreaga cameră. Iluminatul pentru lucru oferă cantitatea potrivită de lumină pentru zonele de lucru prin lustra bucătărie de deasupra chiuvetei, sau de pendule bucătărie aflate deasupra blatului insulei. Iluminatul sub dulapul superior nu poate fi dat de lustre chiar dacă este tot iluminat de lucru.

 

Alege lumini de insulă special concepute pentru a fi plasate deasupra insulei. De obicei au formă dreptunghiulară sau alungită pentru a lumina complet insula, de la un capăt la altul. Există numeroase modele de lustre de bucătărie pentru a lumina insulele, de la stiluri moderne, elegante, cu linii curate, până la opțiuni distractive cu nuanțe de sticlă colorate. Grupurile de pendule bucătărie sunt o altă opțiune pentru o zonă de insulă sau un colț de mic dejun.

 

Poți alege pendule bucătărie minimaliste care să se amestece în restul decorului sau să folosești niște candelabre mici din cristal. Mini-pendulele sunt o alegere inteligentă pentru bucătăriile extrem de mici, deoarece nu vor copleși spațiul și pot oferi de fapt iluzia unui spațiu mai mare. Poți utiliza și mini-pendule în zone în care nu ai nevoie de multă lumină suplimentară, dar dorești să adaugi un punct focal elegant.

Setarea stării de spirit

 

Bucătăria este una dintre cele mai aglomerate camere din casă și este adesea un centru social. Este important ca iluminarea să fie ușor de modificat în funcție de lumina existentă și de nivelul de activitate.

 

În timp ce o bucătărie cu insulă cere o utilizare foarte eficientă a spațiului, ea riscă să se simtă înghesuită, atunci când nu există lumină adecvată. Amestecul potrivit de iluminare ambientală, accent și sarcină poate deschide spațiul și poate crea o atmosferă plăcută. Utilizează plafoniere pe toată lungimea bucătăriei pentru a crea o lumină ambientală adecvată și a risipi umbrele din colțuri. Iluminarea cu lustre sau pendule sunt opțiuni bune. Folosește lumini de accent pentru a atrage atenția asupra caracteristicilor atractive și pentru a adăuga o senzație de adâncime spațiului îngust.

 

Într-o bucătărie în L este important să luminați adecvat colțul, astfel încât să nu stea constant în umbră. Multe bucătării în formă de L au o masă de mic dejun pe partea deschisă. Acesta este locul ideal pentru a adăuga iluminare de accent care va crea un punct focal în cea mai largă parte a bucătăriei. Candelabre sau pendulele multi-lumină sunt ambele opțiuni inteligente aici.

 

Într-un open space există o cantitate bună de lumină de la ferestre și și alte zone ale casei. Una din provocările unui astfel de bucătării este să se simtă ca un spațiu definit. Mini-pendulele pot merge deasupra chiuvetei sau a insulei. Subliniază spațiul cu un candelabru în centrul bucătăriei și apoi adăugă iluminatul de lucru în jurul dulapului.

 

Iluminarea potrivită face ca orice bucătărie să se simtă luminoasă și aerisită și creează un spațiu de lucru frumos și funcțional. Iluminarea este deosebit de important în bucătăriile mici pentru a preveni umbrele și pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare.