Tăblii de pat pentru un dormitor special: cum alegi modelul potrivit - ACAJU

Designerii au încercat prin mai multe metode să scoată în evidență piesa principală din dormitor, patul de dormitor, fie printr-un design deosebit al acestuia, fie cu ajutorul unei lenjerii dintr-un mterial de calitate sau cu accesorii dintre cele mai inovative. Unul din trendurile de design interior cele mai populare din ultimii ani, este reprezentat de diverse modele inovative de paturi tapițate dar și de paturi cu tăblie tapițată. Tăbliile de pat continuă să se regăsească printre preferințele designerilor, în special cele capitonate. Pe lângă faptul că pot acoperi un perete gol, tăbliile pot completa din punct de vedere estetic amenajarea dormitorului. 

 

Tăblia de pat un must have al ultimilor ani 

 

Pentru că patul este locul din casă unde te relaxezi și te odihnești, acesta trebuie să fie și cel mai confortabil loc din casă. Tăblia de pat are rolul ei bine definit în dormitor. Nu numai că protejează peretele de uzură, oferindu-ne și un plus de confort, are și un rol estetic deseori ignorat. O tăblie de pat poate transforma un dormitor banal și rece într-unul plin de stil.

 

Paturile matrimoniale au devenit mai atrăgătoare datorită tăbliilor de paturi tapițate, personalizate, cât mai mari și mai elegante, care înlocuiesc popularele cadre sau tăblii de pat din lemn. Lemnul este înlocuit de materiale textile, mult mai confortabile, mai calde și mai plăcute la atingere. 

 

  • Temperatura din dormitor are un rol foarte important atunci când dormi și îți poate afecta somnul dacă nu e cea potrivită. În timpul verii, când temperaturile sunt prea mari și probabil dormi cu aerul condiționat pentru a putea rezista în timpul nopții. O tăblie de pat va rezolva problema pereților reci cu care ai putea veni în contact și vei putea păstra răcoarea la distanță.
  • Dacă obișnuiești să citești sau să stai cu laptopul în pat, sprijinit cu spatele de perne, o tăblie de pat îți va oferi extra suport. În loc să te sprijini de un perete rece și tare, poți sta pe o suprafață moale, caldă și confortabilă. Dacă îți place să iei micul dejun în pat, o tăblie de pat e un beneficiu pe care cu siguranță îl vei aprecia.
  • Fără o tăblie de pat, peretele tău va fi lipsit de protecție și se va murdări în timp sau se va deteriora. Atunci când perna pe care dormi se sprijină direct pe perete, transpirația sau sebumul din păr care se impregnează în pernă ajung și pe perete. Dacă ai tendința să ții perna lipită de perete, șansele să îl murdărești sunt și mai mari, iar în timp vei observa deteriorarea vopselei / tapetului de pe perete. O tăblie de pat va proteja peretele și îl va păstra curat.
  • Tăblia de pat împiedică perna să cadă și să se blocheze undeva în spațiul dintre pat și perete sau să alunece și să nu îți mai ofere suportul corect.

Cum alegi modelul potrivit de tăblie de pat

 

Pentru persoanele care îşi doresc un dormitor elegant și confortabil, patul tapiţat este alegerea cea mai potrivită, iar în acest caz, elementul central şi de efect poate fi chiar tăblia acestuia, finisajul şi detaliile acesteia având un impact vizual aparte.

 

Rolul estetic al tăbliei de pat

 

Tăblia poate deveni, cu uşurinţă, un punct care atrage privirile instantaneu când intri în dormitor. De la ţesătură, material, accente metalice sau lemnoase, accesorii decorative, toate pot fi variante de luat în seamă când vorbim de alegerea acestui element. Însă, poate cel mai mare impact vizual îl are culoarea, care trebuie aleasă cu atenţie, în funcție de stilul mobilierului şi de culorile din restul dormitorului.

 

Dacă vrei ca tăblia să fie un punct focal principal al camerei, alege o culoare închisă pentru aceasta. Invers, dacă vrei ca tăblia să se îmbine armonios cu restul dormitorului, alege o culoare mai deschisă.

 

Dimensiunile tăbliei de pat

 

Dacă vrei să investeşti într-o tăblie de pat, trebuie să faci o serie de măsurători legate de dimensiunile patului până la înălţimea tavanului camerei şi chiar a persoanelor care dorm în patul respectiv. Înălţimea tăbliei trebuie să nu “taie” din cea a camerei. 

O tăblie de pat foarte voluminoasă este potrivită pentru camere mai spaţioase, într-o cameră mică va da o senzaţie sufocantă, de supraaglomerare. Pentru a asigura confortul necesar, tăblia trebuie să aibă o înălţime potrivită şi dimensiunilor tale, mai ales dacă este un model cu plafon deasupra. De exemplu, paturile pentru copii vor avea tăblii mai mici ca înălţime decât cele pentru adulţi.

 

Funcţionalitatea tăbliei de pat

 

Mai important decât rolul estetic este rolul funcțional pe care îl are o tăblie de pat. Dacă ești printre cei care preferă să stea în pat rezemaţi, pentru a citi o carte sau pentru a urmări o emisiune la TV, atunci estet recomandată o tăblie tapițată, care este confortabilă şi vine într-o multitudine de culori şi modele. 

Dacă doreşti ceva mai simplu, precum o tăblie din lemn sau metal pe care să îți rezemi pernele, aceasta va lua din confort, însă este mai rezistentă, mai uşor de întreţinut şi de îmbinat în decorul camerei. 

 

Poți opta pentru tăblii pentru paturi tapițate care au şi spaţii de depozitare încorporate sau platforme pe care să aşezi diverse obiecte, în cazul în care doreşti să renunţi la noptiere și vrei să economisești spațiu.

 

 

Ce stil alegi pentru paturi tapițate cu tăblie

 

Tăbliile de pat pot fi găsite într-o varietate de modele, materiale și culori. Poți alege între tăblii de pat tapițate, care oferă un aer sofisticat dormitorului, tăblii din lemn, care pot fi rustice, contemporane sau nordice, sau tăblii din metal – în stil feminin sau boem. Indiferent de stilul pe care îl dorești, toate au un lucru în comun, vor face ca dormitorul tău să pară mai primitor și, în același timp, vor reflecta personalitatea casei tale.

 

Orice tăblie de pat trebuie să fie în armonie cu decorul şi stilul ales înainte ca acest element de mobilier să fie adus în dormitor. Dacă dormitorul este decorat în stil feminin, cu o mulțime de țesături ușoare și decorațiuni florale, ai nevoie de o tăblie tapițată în forme curbate, din materiale moi. Pentru un stil modern, ia în considerare o tăblie tapițată cu linii curate și o formă precisă care să lege de imaginea minimalistă a camerei.

 

Un mare avantaj pentru paturile cu tăblie este că dacă te-ai plictisit doar de decor și nu vrei să schimbi mobila sau patul, poți schimbă doar tăblia. Poți să o redecorezi sau o poți înlocui cu una mai impresionantă prin formă, dimensiune, textură și culoare. Poți adăuga un aer proaspăt în locuință schimbând stilul de amenajare pentru dormitorului, înlocuind periodic tăblia de pat. 

Astfel, stilul dormitorului poate fi când vintage cu o tăblie colorată și specială din lemn patinat, când modern cu o tăblie de pat lucioasă, cu forme geometrice neobișnuite sau una tapițată în cele mai vesele culori și combinații de nuanțe, când romantic cu o tăblie de pat metalică vopsită în nuanțe de alb, negru sau crem, sau chiar clasic cu o tăblie din lemn masiv cu îmbinări de lemn cu textile fine, prețioase, pentru a obține un look sofisticat. Inovația și imaginația sunt cele mai importante elemente când vine vorba de designul tăbliilor de pat.

Există magazine de mobilă de dormitor care comercializează tăblii de pat pe care le vând separat. Sau dacă ești adeptă DIY, poți să-ți confecționezi chiar tu o tăblie deosebită cu care sa-ți înfrumusețezi dormitorul. Aceasta poate fi din lemn natur, din lemn pictat, din placaj, din fier forjat, tapițată, sau oricum îți imaginezi tu că îți pui cel mai bine în valoare decorul. 

În tendințele ultimilor ani, moda DIY ne-a demonstrat că prin recondiționarea unei piese vechi cum ar fi o ușă din lemn, o ramă de tablou sau o masă veche se pot crea tăblii de pat inedite cu un aer vintage. Cei mai îndemânatici pot realiza chiar și picturi pe aceste piese din dormitor. Important este să fie suficient de mare cât să îmbrace o parte a peretelui de la capul patului.

Alege tăblia de pat în funcție de stilul de amenajare din dormitor și încearcă să optezi pentru un model sau un stil flexibil, pe care să îl poți schimba cu ușurință atunci când vei dori să adaugi un aer fresh în dormitor.