5 case din țări diferite decorate în stilul scandinav - ACAJU

Unii afirmă că acasă nu este neapărat un loc ci o senzație, în timp ce alții spun că acasă este locul unde există familia. Oriunde te-ai afla în lume, dacă primele cuvinte pe care le spui atunci când treci pragul casei este Home sweet Home înseamnă că ai găsit secretul! Casa înseamnă în primul rând bucurie, relaxare, calm și echilibru, iar modul în care este amenajată îți va transmite exact această senzație.

 

Stilul scandinav, un stil de design interior foarte apreciat în ultimii ani, creionează o atmosferă care se traduce prin stare de bine, hygge, așa cum o numesc danezii. Este ca și când ai intra într-o casă și primul lucru pe care îl vei dori să-l faci este să te așezi confortabil pe sofa și să savurezi în liniște o ceașcă de cafea. Formele fluide și simple, materialele naturale, plantele și iluminarea blândă au făcut din stilul scandinav un stil de amenajare apreciat în întreaga lume.

 

Dacă vrei să înțelegi mai bine acest stil de amenajare care inspiră căldură, intimitate, confort și creativitate, te invităm într-o călătorie în întreaga lume, unde vrem să-ți prezentăm 5 case absolut fantastice, decorate în stilul nordic, pentru a înțelege și mai bine de ce a ajuns să fie apreciat la nivel mondial.

 

Italia, casă rustică de vacanță pe dealurile Umbria

 

Prima noastră oprire este în Europa, în Umbria, o regiune deluroasă din centrul Italiei, unde o familie de danezi au construit o casă de vacanță în stil scandinav, fermecați de aerul italian veritabil și de măslinii superbi. Casa Refogliano are un șarm rustic, pentru construcția ei folosindu-se materiale naturale precum piatra și lemnul. Interiorul casei este unul pur scandinav, minimalist, unde se îmbină culorile naturale cu mici accente de culoare, roșu și portocaliu, pe care le regăsim în decorațiunile de interior. Podeaua din piatră, covoarele handmade din bumbac cu patern folk și etnic, ferestrele lucrate din lemn și plafonul cu grinzi te trimit imediat cu gândul la interioarele cottage nordice. Doar privind o clipă interiorul acesta senzațional și parcă te face să spui din toată inima… La vita e bella!

 

 

Lituania, mansardă în stil scandinav deasupra aglomerației urbane

 

Când locuiești într-o capitală aglomerată, nu este de mirare că îți dorești ca amenajarea casei să fie cât mai simplă, mai aerisită, cât mai aproape de natură. Acest lucru și l-au dorit un cuplu de tineri din Lituania pentru mansarda cu ferestre luminoase în care locuiau alături de câinele lor și astfel au apelat la stilul scandinav în amenajarea ei. Alb și gri domină decorul, în timp ce mobila și podeaua din lemn încălzesc atmosfera nordică. Câteva piese de mobilier te duc direct cu gândul la interioarele nordice, așa cum este scaunul tapițat într-un albastru electric care este un exemplu de mobilă icon scandinavă, lampa de lângă canapeaua din living pentru a permite sursei de lumină să fie poziționată individual (se știe că nordicii au un adevărat cult al arhitecturii luminii, pentru ei iluminatul încăperilor este trata cu foarte multă seriozitate) și mai ales soba șemineu din fier pentru a crea din căminul lor un adevărat hyggekrog specific nordicilor - acel loc din încăpere unde îți place să te cuibărești după o zi obositoare într-o pătură pufoasă, cu o carte în mână sau cu o ceașcă de ciocolată caldă.

 

Franța, amestec dintre vechi și nou într-un loft din centrul Parisului

 

Stilul scandinav nu este unul neapărat decorativ, ci de cele mai multe ori pare mai degrabă auster, de aceea are nevoie de piese de mobilier dominante spre care privirea să se focalizeze. Secretul amenajării este să eviți încărcarea și să creezi impresia de aerisire, de spațiu “care respiră”. O familie de tineri au renunțat la casa lor mare din Normandia pentru un apartament mic și luminos din centrul Parisului pe care l-au creat ca un amestec între nou și vechi. Și au combinat elemente vintage specifice Franței cu piese cu influență scandinavă. Zoe, tânăra proprietară, s-a ocupat personal de amenajarea loftului și și-a găsit sursa de inspirație în natură, cărți, târguri cu obiecte vintage: “The finds pop out against a sea of white creating an eclectic yet calm home, with influences from both France and Scandinavia.” Albul domină întregul apartament, pornind de la vopseaua aplicată pereților, continuând cu tocurile ferestrelor, diverse piese de mobilier, și elemente de decor, dintre care răsar piese vintage, așa cum sunt corpurile de iluminat, tablourile sau masa cu scaunele din living.

 

 

Singapore, apartament luminos și primitor

 

Simplitatea este una dintre trăsăturile de bază ale stilului scandinav, pentru că interesul celor care adoptă decorul nordic este acela de a folosi doar atât cât au nevoie. Pentru a încorpora acest stil în spațiul propriu de locuit ai nevoie de mobilier funcțional, elemente unice de decor și elemente naturale. Vanesa și soțul ei Nigel Chan și-au dorit ca apartamentul lor de 92 m pătrați din Singapore să fie în primul rând luminos și primitor. Unul dintre secretele de a face spațiul mai mare este să vopsești pereții în alb, pentru a reflecta lumina. Astfel, spațiosul apartament este dominat de alb, dar pentru a sparge monotonia au folosit accente de gri și lemn. Podeaua din marmură, gresia italiană gri pentru băi și ghivecele cu plante din fiecare încăpere definesc perfect stilul scandinav cu linii simple, desprinse parcă din natură.

 

 

Turcia, apartament vibrant pentru doi tineri entuziaști

 

Unul dintre detaliile marcante pentru stilul scandinav sunt ferestrele mari pentru a lăsa lumina naturală să intre. Același lucru îl observi când intri în acest apartament spațios din Turcia și în niciun caz nu vei crede că este vorba de un apartament vechi de 40 de ani, cu o mulțime de uși, pereți și coridoare. Pentru că apartamentul era vechi și trebuiau refăcute sistemele electrice, tinerii proprietari au regândit și spațiul de locuit. Inspirație pentru amenajare le-a fost stilul scandinav și astfel se regăsesc o mulțime de simboluri ale stilului nordic. Amestecul dintre lemn și metal pe care îl observăm în mai toate piesele de mobilier din întreaga casă, precum în alegerea scaunelor diferite de la masa de living, corpurile de iluminat variate, gama cromatică neutră, perdelele diafane care lasă lumina naturală să pătrundă în orice încăpere, sunt câteva dintre simbolurile definitorii ale stilului nordic.  

 

Să fie elementele stilului scandinav secretul unei amenajări reușite pentru o casă primitoare? Rămâne să decizi tu dacă ți-a plăcut călătoria pe meleaguri străine și dacă te-au inspirat aceste case în stil scandinav în amenajarea propriului hyggegroft!

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.