Cum să-ți transformi livingul cu ajutorul mesei și scaunelor - ACAJU

Funcțional”, “comod” și “arătos”, livingul este cea mai spațioasă încăpere a casei, dar și cea mai versatilă, dat fiind faptul că aici petrecem cam cea mai mare parte din timp atunci când ne aflăm acasă, este locul în care desfășurăm diverse activități sau ne adunam cu familia și prietenii la finalul unei zile încărcate. Este spațiul în care ne relaxăm în fiecare seară, dar și camera în care organizăm evenimente pentru cei dragi nouă, fie că este o masă festivă sau doar o seară de filme.

Chiar dacă cinele solemne de altădată sunt de domeniul poveștilor, iar celebra masă de sufragerie a scăzut în popularitate, nu este niciodată prea târziu să încerci să găsești soluții pentru a te bucura de mesele în familie sau la diferite ocazii, împreună cu prietenii și rudele. Dacă vei dori să iei masa cu cei dragi în living, va trebui să ai în vedere și un spațiu pentru dining, care se poate rezolva cu oferta diversificată de pe piață pentru mese și scaune pentru living la un preț accesibil.

Zona de dining trebuie să respecte stilul general în care este decorat restul livingului, mai ales dacă este parte din acesta. Nu este o zonă dificil de amenajat, dar trebuie să respecți proporțiile și echilibrul spațiului. Ai nevoie doar de mese living, scaune living și, eventual, de un bufet în care să depozitezi vesela. Acesta este și motivul pentru care este și ușor de reamenajat, cu ajutorul meselor și scaunelor putem da oricând un refresh surprinzător living-ului nostru.

 • Dacă până acum ai optat pentru modul clasic de amenajare pe baza unui set masă și scaune living, deci al unor scaune care se potrivesc cu masa, toate făcând parte din același set, ieși din tipare și explorează alte opțiuni precum mese și scaune din fier, sticlă, acrilic sau combinații inedite precum lemn și picioare din metal sau sticlă.
 • În ideea în care îți dorești să creezi impresia de mai mult spațiu schimbă masa și scaunele de lemn și folosește mobilierul transparent. Alege din modelele de mese living și scaune living unele transparente sau unele care să îmbine structura de lemn cu blatul de sticlă. Cea mai bună alegere este cea a unor scaune ușoare din policarbonat, de preferință fără cotiere, eventual pliante. Pentru mai multă originalitate scaunele pot avea culori diferite, de ex. 3 albe și 3 negre.
 • Dacă ai devenit adeptul stilului industrial foarte la modă în ultimii ani, alege o masă cu blat de lemn cu aspect nefinisat și scaune metalice, sau din lemn divers colorate cu picioare subțiri metalice. Poți să achiziționezi ambele tipuri de scaune și să le aranjezi combinat, unul metalic, unul colorat.
 • Schimbă forma mesei pentru a împrospăta designul și a adapta zona de dining cu noile tale dorințe.
 • Alegerea unei mese rotunde, eventual extensibile, în locul celei vechi, va crea un aspect mai elegant și mai intim. Modelele de mese living rotunde sunt foarte populare, se potrivesc foarte bine într-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creată fiind una caldă, prietenoasă si confortabilă. Deoarece lipsesc colțurile ascuțite, sunt potrivite mai ales familiilor care au copii. Mai mult, mesele rotunde sunt ideale pentru jocurile de masă sau de cărți pentru că accesul la piesele de joc se face cu ușurință într-o zonă comună circulară. În acest caz ar fi interesant să completezi masa cu un rând de scaune living rotunde sau cu desene curbate.
 • Dacă știi că vei avea mai mulți invitați, din cauză că s-a mărit familia sau numărul de prieteni, achiziționează o masă dreptunghiulară. Aceasta este ideală în ciuda aspectului formal, dacă organizați mese cu numeroși invitați, plus că nu blochează traficul din încăpere si aduc beneficiul unor mese mai bine organizate.
 • Dacă până acum scaunele și-au păstrat stilul și culoarea mesei în jurul căreia au fost așezate, pentru cei care își doresc să spargă acest tipar clasic, există, de asemenea, opțiuni de explorat.
 • Pentru un living în stil tradițional, scaunele cu spătar înalt sau cele tapițate cu piele ecologică reprezintă varianta potrivită. În funcție de spațiu le putem alege cu sau fără brațe.
 • Pentru cei care prefera stilul clasic și elegant, o masă masivă de lemn și scaune living cu cadrul din lemn pot fi o alegere perfectă pentru o atmosferă. În general scaunele cu cadrul din lemn sunt mai ușor de potrivit oricărui stil și se pot asorta și cu masa și zona de dining.
 • Pentru un stil vintage alegeți scaune living din lemn masiv în culori închise cu picioare ușor curbate sau sinuoase și scaune cu spătar din bare curbate sau scaune tapițate din piele.
 • Dacă scaunele sunt din lemn, puteți adăuga culoare și confort cu ajutorul unor perne decorative asortate cu restul decorațiunilor.
 1. Tendința ultimilor ani, Mix & Match poate aduce la masă scaune de diferite modele sau de diferite culori, obținându-se un plus de atractivitate în cadrul amenajării, cu mențiunea că, deși diferite, scaunele sunt toate la fel de comode și au un numitor comun care ajută la coerența spațiului. Combinarea sau alăturarea diferitelor materiale contrastante (lemn, sticlă, metal) reliefează o eleganță discretă.

Optează pentru piese de mobilier cu personalitate și design diferit de restul mobilierului, dar totuși în tandem cu stilul casei, pentru a obține un efect interesant și revigorant în amenajare. Secretul este să mizăm pe contraste, păstrând un minim echilibru, care poate fi obținut cu ajutorul anumitor linii sau elemente de design comune, sau cu ajutorul culorilor și finisajelor. De exemplu, dacă masa are picioare sinuoase, alegeți și scaune cu picioare similare chiar dacă nuanțele sau materialele din care sunt realizate diferă, sau dacă masa are picioare metalice rectangulare, încercați să găsiți și scaune asemănătoare.

 • Numărul și modul de aranjare al scaunelor este în funcție de imaginația și nevoile tale, poți amesteca scaune living tapițate cu scaune din lemn cu spătare goale sau din bare sau cu scaune din policarbonat sau polipropilenă.
 • Această abordare este perfectă pentru amenajări moderne, dinamice, luminoase, vesele în spații tratate minimalist. Poți combina scaune cu spătar cu tabureți, sau în jurul unei mese rotunde poți combina scaunele cu 1 -2 fotolii / demi-fotolii, pentru o notă mai relaxată. Pentru coerență fotoliile ar trebui să aibă elemente comune cu canapeaua.
 • Un alt aranjament Mix & Match foarte comod și care salvează spațiul poate fi o masă rotundă, în jurul căreia stau scaune cu șezut rotund și spătar gol, iar la colț spre perete se află un colțar.
 • Poți folosi chiar mobilier împletit pentru grădină. Fotoliile din ratan arată foarte bine și în interior.

Drept urmare, marea provocare atunci când suntem în căutarea unor scaune, este să le găsim pe cele care îmbină cu succes design-ul, ergonomia și funcționalitatea.

Fuziunea stilurilor, cu un mix între nou și vechi, între rustic și industrial, între clasic și modern vine ca o abordare firească în cadrul spațiilor contemporane, iar în plus pentru amenajarea dining-ului cuvântul cheie este minimalismul. Este un loc pe care vrem să îl folosim des, de aceea punem accentul pe confort, mobilierul trebuie să fie rezistent, construit în linii simple și trebuie să se creeze destul loc pentru ca deplasarea să nu fie dificilă.