Măsuțe de cafea pentru living: ce model alegem? - ACAJU

Alături de bibliotecă, fotolii și canapea, măsuța de cafea face parte din setul standard de mobilier pentru living, indiferent de stilul de amenajare al acestuia. Măsuțele de cafea sunt nelipsite din orice living, iar pe lângă faptul că îți sunt de folos zilnic și mai ales când vin prietenii în vizită, completează imaginea casei tale. Cu toate acestea măsuţa de cafea este aproape ultima piesă pe care o alegi când îți amenajezi livingul.

În același timp, atunci când te-ai plictisit de design-ul livingului tău și vrei să schimbi ceva, dar nu ai vrea să aloci un buget prea mare și nici nu știi prea bine ce ai schimba, iar pernele sau planta de lângă fereastră nu ajung, cel mai simplu este să schimbi măsuța de cafea. Un lucru mic, care nu ocupă mult loc, dar care oricând poate da un refresh, aspectului livingului tău.

Alegerea unor măsuțe de cafea pentru living este importantă pentru confortul tău sau pentru acele momente în care vine cineva în vizită la tine şi vrei să savurezi un ceai, un fresh sau o cafea. Este locul pe care vei depozita revistele preferate, telecomanda, device-urile de care nu te desparți niciodată sau, dacă obișnuiești să mănânci sau să bei ceva în timp ce te uiți la televizor, farfuria sau paharul. Măsuța de cafea este cea care îmbină designul, practicabilitatea, funcționalitatea și convivialitatea. 

 

Ce trebuie să iei în considerare înainte de a alege măsuța de cafea

 

Practic, vorbim de o măsuță ce se așază în sufragerie, lângă canapea de cele mai multe ori, cu scopul de a ține cafeaua, prăjiturile, băutura și orice alt element de care ai nevoie pentru o conversație relaxantă. Înălțimea unei măsuțe de cafea variază de la 40 cm la 70 de cm, dar unele pot fi și mai înalte sau mai joase, în funcție de nevoi. De fapt, de cele mai multe ori, canapeaua setează înălțimea măsuței, astfel încât o canapea mai înaltă va avea nevoie de o măsuță mai înaltă. 

Dincolo de rolul funcțional, acela de a "găzdui" ceștile cu cafea sau paharele când vin musafirii, măsuța de cafea joacă și un important rol estetic. Pentru alegerea acesteia trebuie să pornești de la faptul că o măsuță de cafea trebuie să completeze designul camerei, dar să fie cât mai practică. Iar în ceea ce privește locul unde să o așezi, o măsuță de cafea își va găsi întotdeauna locul lângă o canapea sau un fotoliu.

 

Cât de des și în ce fel vei folosi măsuța de cafea?

 

Măsuța de cafea poate fi doar element decorativ fără să fie folosită propriu-zis, sau în alte livinguri, fiecare membru al familiei o utilizează în mod diferit: adulții pentru gustări și băuturi, copiii pentru desen și joacă, adolescenții ca sprijin de picioare când se uită la serialul preferat.

Pentru o familie cu copii, sunt preferabile măsuțe de cafea cu spațiu de depozitare suplimentar pentru jucării. La fel, dacă ai copii mici care aleargă prin sufragerie o masă de sticlă nu este o alegere potrivită. Alege un material care nu numai că se va potrivi cu mobilierul existent, dar va fi și adecvat modului în care vei folosi măsuța de cafea.

Dacă ai un animal de companie, ar fi bine să alegi o măsuță de cafea stabilă, pe care patrupedul să nu o poată răsturna. Dacă obișnuiești să iei masa în fața televizorului, este bine să alegi o măsuță de dimensiuni mai mari și poate chiar ceva mai înaltă, care să îți ofere spațiu și confort.

Dacă nu dispui de suficient spațiu, poți opta pentru seturi de măsuțe de cafea. Acestea au mărimi diferite, putând fi așezate una peste alta atunci când nu este nevoie de prea multe suprafețe libere.

 

 

Forma și mărimea măsuței de cafea 

 

Forma si mărimea măsuței de cafea depind, în principal, de configurația mobilierului din încăpere, de spațiul disponibil și de tipul canapelei sau colțarului. Pentru a da spațiului mai multă flexibilitate pentru activitățile pe care le desfășori, gândește-te la varianta cu mai multe mese, iar dacă nu ai o sufragerie spațioasă, poți alege o măsuță de cafea mai mică sau una prevăzută cu roți, care să poate fi deplasată ușor.

 • Pentru a fi ușor accesibilă, măsuța de cafea nu trebuie să fie așezată la o distanța mai mare de 45 cm de canapea/colțar/fotolii, dar nici la mai puțin de 35 cm, caz în care ar putea fi incomodă. 
 • De cele mai multe ori, canapeaua setează înălțimea măsuței, astfel încât o canapea mai înaltă va avea nevoie de o măsuță mai înaltă. Măsuța de cafea nu trebuie să fie mai înalta decât șezutul canapelei, dar nu este de dorit nici o măsuța care să fie mult mai joasă decât canapeaua. Este recomandată o distanță de maximum 5 cm între cele două piese de mobilier. 
 • Dacă ai un colțar în living, ține cont de tipul acestuia când alegi măsuța. Astfel, o măsuță de cafea rotundă sau pătrată se potriveste unui colțar cu laturile egale, pe când una dreptunghiulară sau ovală va arăta mai bine în combinație cu un colțar în forma de L.
 • În cazul în care duci lipsă de spații de depozitare, alege o măsuță de cafea prevăzută cu sertare sau cu rafturi.
 • Măsuța de cafea nu ar trebui să fie mai lungă decât canapeaua. Dimensiunea ideală a măsuței nu ar trebui să depășească doua treimi din lungimea canapelei.

 

Tipuri de măsuțe de cafea 

 

 • Măsuțe de cafea din lemn - Cel mai versatil și ușor material de inserat în designul unei camere, lemnul este adesea folosit în construcția pieselor de mobilier. El poate să dea orice aspect camerei, de la vintage, la clasic sau chiar modern. Lemnul este mereu primul pe lista opțiunilor, mai ales că măsuțele de lemn se găsesc în orice dimensiune, model și culoare și mai ales, la orice preț. 
 • Măsuțe de cafea din metal - Extrem de rezistente, măsuțele din metal sunt o opțiune excelentă pentru un living. De foarte multe ori, vei găsi măsuțe cu cadru de metal, dar cu un blat din alte materiale, cel mai adesea din lemn sau sticlă. Pentru că adesea, măsuța de cafea din metal este o piesă în sine, care atrage privirile și care ar trebui pusă în valoare și nu ascunsă, ar trebui să fii atent cum o integrezi în living.
 • Măsuțe de cafea din sticlă - Măsuțele de cafea din sticlă măresc spațiul vizual și creează impresia de spațiu prin transparență, în același timp dacă sticla este acoperită de un cadru foarte greoi, aceasta devine un fel de lemn mai transparent. Sunt frumoase, se curăță exact ca geamurile și, dacă au un cadru bine făcut sunt foarte rezistente. În general sunt atipice și pot fi elementul cheie al designului din apartamentul tău. Nu este recomandată dacă aveți copii mici sau animale. 
 • Măsuțe de cafea din ratan - Dacă îți dorești pentru casa ta o notă rustică, atunci măsuța de ratan este acel must have. Este o măsuță ușoară, simplu de depozitat și versatilă. Cel mai bine se aranjează pentru un balcon sau orice alt spațiu exterior. Măsuța din nuiele împletite poate fi utilizată într-un living amenajat în stil rustic, exotic, dar și în livingul unei case de vacanță. Aceasta poate fi realizată din ratan, din fibre sintetice, din fibre de bananier sau zambilă de apă. Poți să o asortezi cu canapele din același material, decorate cu perne supradimensionate. 
 • Măsuțe de cafea de tip cufăr - Stilul contemporan este un stil decorativ care promovează, pe de o parte, piesele cu forme organice, futuriste și, pe de altă parte, articolele urbane, inspirate din viața de zi cu zi și care fac trimitere la stilul pop art. Măsuța de cafea, de tip cufăr poate fi amplasată atât într-un living contemporan, cât și într-unul vintage. Măsuța poate avea o dublă funcționalitate, pe lânga rolul bine știut, putând fi folosită și pentru depozitarea diferitelor obiecte în interiorul său.
 • Măsuțe de cafea din acrilic pentru persoane moderne - Măsuțele moderne din acrilic au pătruns pe piață de puțin timp. Arată asemănător cu măsuțele de sticlă, cu mențiunea că sunt mai ușoare și nu se sparg la fel de periculos ca sticla. Sunt ideale pentru persoanele ce caută simplitate, naturalețe și spațiu. Se curăță foarte ușor și, la nevoie, se pot scoate și afară pentru o mică petrecere pe terasă. 
 • Măsuțe de cafea extensibile - Măsuțele de cafea care se extind sunt multifuncționale și sunt foarte utile, dacă avem musafiri sau vrem să ne rasfățam cu o cină ușoară în fața televizorului. 
 • Măsuțe cafea la set - Sunt foarte practice pentru că sunt o combinație între măsuța de cafea simplă și măsuța de cafea extensibilă, adică la nevoie îți oferă posibilitatea de mai mult spațiiu de servit. Setul este compus din două sau mai multe măsuțe, de diferite dimensiuni astfel încât să le poți așeza una în alta (stil Matrioska). Când nu ai nevoie, stau una în alta, fără să ocupe spațiu, iar la nevoie, le scoți și le folosești pe toate.
 • Măsuța de cafea otoman o reprezintă cea mai inedită formă de măsuță: un articol de mobilier tapițat, fără spătar ori brațe, care poate fi folosit ca scaun, ca suport pentru picioare și chiar ca măsuță, dacă ai grijă să folosești o tavă pentru cești și farfurii. 

 

 

Savurează-ți cafeaua cu stil

 

Unul din cele mai importante criterii care influențează alegerea de măsuțe cafea este stilul general al livingului și în acest caz, al canapelei, cea mai importantă piesă de mobilier, deoarece cele două piese ar trebui să se completeze reciproc. Atunci când alegi o măsuță de cafea trebuie să te gândești, dacă dorești ca aceasta să fie în ton și în echilibru cu stilul din cameră sau din contra, dorești ca măsuța de cafea să “spargă” monotonia din camera și cu ajutorul ei să creezi un contrast.

 • Indiferent de stilul camerei tale, vei merge la sigur dacă alegi o măsuța de cafea clasică. Cel mai adesea opțiunea pentru aceste modele este lemnul, cel mai versatil și ușor material de inserat în designul unui ambient clasic. Lemnul este mereu primul pe lista opțiunilor, mai ales că măsuțele de lemn se găsesc în orice dimensiune, model și culoare și mai ales, la orice preț. Sunt estetice și utile mai ales dacă au și spațiu de depozitare. Poți alege mese pătrate, ovale, rotunde sau pătrate, în funcție de configurația livingului tău. Dacă optezi pentru lemn în ideea că aceste măsuțe vor fi mai rezistente, ține cont de faptul că unele esențe de lemn își arată uzura mai repede decât altele. Astfel, fagul, nucul, stejarul și tecul sunt esențe durabile care necesită o întreținere minimă, pe când pinul și bradul se zgârie ușor.
 • Măsuța de cafea contemporană vine în forme variate, surprinzătoare uneori, și poate deveni un adevărat obiect de artă care se poate integra perfect în casa ta. Stilul modern funcțional și practic îți oferă confortul dar și posibilitatea de a-ți pune amprenta în designul locuinței. O măsuță pentru o amenajare modernă trebuie să aibă spațiu de depozitare și poate fi făcută din PAL, metal cu lemn, acril, sticlă cu lemn sau sticlă cu metal. Ca formă sunt preferate cele cu finisaje drepte, fără linii curbe, mai ales cele cubice.
 • În cazul în care îți amenajezi livingul în stilul scandinav și mergi pe principiul utilității, atunci alege măsuțe de cafea cu linii minimalaliste, simple și curate, dar neapărat cu spații de depozitare. Poți opta pentru lemn, PAL sau MDF, în culori deschise, pentru plastic sau sticlă cu cadru rezistent. 
 • Pentru stilul industrial alege măsuțe cafea cu design avangardist și nonconformist. Metalul cât mai brut finisat, dar și lemnul învechit vor fi un tandem de succes pentru astfel de măsuțe. Extrem de rezistente, măsuțele din metal sunt o opțiune excelentă pentru un living. De foarte multe ori, vei găsi măsuțe cu cadru de metal, dar cu un blat din alte materiale, cel mai adesea din lemn sau sticlă. 

Alegerea micuței mese de cafea din living este o plăcere, dar nu trebuie să te grăbești să o cumperi înainte să măsori cu atenție spațiul disponibil, să stabilești concret ce îți dorești de la acest articol de mobilier și, nu în ultimul rând, să fii pregătit să iei în considerare și alte optiuni decât tradiționala măsuță de cafea din lemn.