6 criterii de care ținem cont în alegerea lenjeriei de pat - ACAJU

Cel mai simplu mod de a înviora look-ul unui dormitor și de a-l face mai prietenos este de a schimba lenjeria de pat, mai ales că patul este piesa centrală dintr-un dormitor. Chiar dacă ai o saltea excelentă, o lenjerie incomodă și de slabă calitate îți va oferi cu greu un somn odihnitor. În plus, lenjeria de pat, împreună cu fețele de pernă și draperiile, întregesc considerabil aspectul și dau o amprentă personală oricărui dormitor.

 

Pentru alegerea unei lenjerii de pat care să se potrivească stilului dormitorului, să arate bine și să aibă un material plăcut care să îmbie la odihnă, ar trebui să ții seamă de câteva criterii. Practic la alegerea lenjeriei de pat trebuie să iei în considerare criterii de ordin estetic (dimensiuni, cromatică, design) și criterii de ordin practic legate de calitatea materialelor.

 

  1. Alegerea materialului

 

Este adevărat că primul lucru care ne sare în ochi când vedem o lenjerie de pat este culoarea, însă materialul are o influență mai mare când vine vorba de somn. Pentru că de această alegere depinde confortul și senzația de plăcere pe care o vei obține la contactul cu pielea. Când vorbim de lenjerii de pat de calitate vorbim și de un material care nu alunecă de pe saltele de pat. Cu cât este mai rezistentă lenjeria de pat/cearşaful, cu atât calitatea este mai bună. Lenjeriile de pat pot fi făcute din bumbac, bumbac satinat, bumbac satinat, microfibră.

 

Bumbacul păstrează căldura în timpul iernii și lasă lenjeria să se aerisească în timpul verii, de aceea cele mai bune lenjerii de pat sunt considerate cele din bumbac. Calitatea bumbacului depinde de lungimea fibrei de țesătură. Avantajul lenjeriei din bumbac este dat de prețul accesibil dar și de durabilitatea materialului. Lenjeria de pat din bumbac este potrivită pentru stilul casual de astăzi, însă trebuie atenție dacă este bumbac 100% sau în amestec cu alte fibre. Cele mai căutate și apreciate sunt lenjeriile din bumbac egiptean, care este foarte moale. Pe lângă lenjeriile 100% bumbac, bumbacul satinat este mai fin și este apreciat de cei care vor o lenjerie mai lejeră, iar bumbacul flanelat este mai gros și este potrivit pentru perioadele reci. În plus, acesta nu se încrețește și nu trebuie călcat.

 

Amestecul de bumbac și poliester este durabil și mai ieftin decât bumbacul 100%, dar poliesterul va da o senzație de căldură pielii, ceea ce nu este ideal în caz că locuiești într-o zonă călduroasă sau pe timpul verii. Crepul este un material practic, aerisit, fin și care nu se calcă.

Țesătura din bambus din fibră integrală este un alt material care se folosește la confecționarea lenjeriilor. Bambusul pur este un material sofisticat, recomandat celor ce au nevoi speciale. Bambusul preia calitățile bumbacului și le duce la un alt nivel, este în plus antibacterian și menține temperatura corpului constantă.

  1. Țesătura și densitatea

 

Cu cât țesătura este mai deasă, cu atât materialul este mai rezistent și, prin urmare, calitatea lenjeriei este mai mare. Mai mult, stilul de țesătură al materialului determină finețea unor lenjerii de pat de calitate, la atingere. În funcție de țesătură, unele lenjerii vor fi mai moi, altele mai aspre. În plus trebuie să mai alegi și între țesătură plată sau țesătură creponată.

 

  1. Dimensiunea potrivită

 

Asigură-te că știi cu exactitate care sunt dimensiunile patului ca să iei o decizie corectă atunci când cumperi lenjeria pentru pat. Dacă optezi pentru un cearșaf fără elastic, ai grijă ca acesta să fie cu cel puțin 30 cm mai mare decât salteaua patului, ca să îl poți fixa sub saltea. Același lucru se impune și pentru cearșaful de pilotă pentru a fi puțin mai mare decât patul. Dimensiunea fețelor de pernă trebuie să corespundă formei acestora, pătrată sau dreptunghiulară. 

 

Contează și preferințele partenerilor, puteți alege să folosiți două pilote diferite și, prin urmare, două lenjerii single diferite, pentru ca în cursul nopții niciunul să nu se trezească dezvelit. În plus, unul dintre parteneri poate fi mai friguros decât celălalt, și atunci este indicat să ai două plăpumi cu grad de izolare diferită și, prin urmare, două lenjerii diferite.

 

  1. Culoarea și modelul

 

Pentru a obține un strop de culoare și bun gust în acest spațiu intim care este dormitorul, gusturile și preferințele personale primează. Totuși, culoarea lenjeriei de pat trebuie să se potrivească atât gusturilor tale, dar și mobilierului din dormitor. De la culori pale, neutre și până la imprimeuri florale sau geometrice, alege lenjerii de pat de calitate care să te bucure și relaxeze și care să se asorteze cu stilul dormitorului tău. Cele mai reușite alegeri de culori pentru lenjerie sunt cele care sunt în contrast cu mobilierul. 

 

Modelul și culoarea lenjeriei de pat îți influențează incusiv starea de spirit. Lenjeria de pat pentru dormitorul adulților poate fi aleasă în culori neutre, din materiale satinate (crem, grena, albastrul), cu imprimeuri simple sau cu broderii delicate. Lenjeriile de pat ce au imprimeuri în culori închise inspiră profunzime, cele cu modele geometrice îndrăzneală, iar imprimeurile florale sau peisajele din natură aduc o stare de liniște și te poartă cu gândul la locuri frumoase. Un alt tip de lenjerii de pat foarte la modă în ultima perioadă sunt lenjeriile de pat 3D. Acestea au “un efect” special care îi va face fericiți pe non-conformiști.

  1. Confort termic 

 

Cele mai bune lenjerii de pat care sunt fabricate din materiale naturale „respiră” mult mai bine și previn disconfortul cauzat de transpirație față de amestecurile cu fibre sintetice, fapt care este foarte important mai ales în sezonul cald. Totuși, chiar și iarna, dacă îți plac lenjeriile din flanelă, cele din bumbac 100% vor preveni mult mai bine senzația de „încins”.

 

Lenjeriile de pat alese în funcție de sezon înseamnă o creștere a confortului în timpul somnului și o nouă modalitate de a înfrumuseța camera în care dormi. Poți să te joci cu diferite culori, țesături și texturi și să creezi un design nou pentru a sărbători primăvara, vara, toamna sau iarna în dormitorul tău. Lenjeriile de pat alese în funcție de sezon înseamnă o creștere a confortului în timpul somnului și o nouă modalitate de a înfrumuseța camera în care dormi. Poți să te joci cu diferite culori, țesături și texturi și să creezi un design nou pentru a sărbători primăvara, vara, toamna sau iarna în dormitorul tău.

 

  1. Cusăturile și finisajele

 

Caută lenjerii de pat de calitate cu tivuri cu cusături duble pentru cearșafuri și fețele de pernă și asigură-te că elasticul cearșafului de pat ori este de jur împrejurul acestuia sau că acoperă complet măcar două părți opuse ale acestuia pentru a asigura buna aderență a acestuia la saltea. Cearșafurile de calitate nu ar trebui să se șifoneze sau scămoșeze ușor chiar și după mai multe spălări.


În afara așternuturilor fabricate din mătase foarte scumpă, cele mai bune lenjerii de pat trebuie să poată fi spălate în mașina de spălat rufe și introduse în uscător. Citește și urmează cu atenție instrucțiunile de întreținere pentru a te bucura cât mai mult de lenjeria de pat aleasă.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.