8 idei prin care să abordezi stilul minimalist în casa ta - ACAJU

Stilul de viață minimalist se adresează persoanelor dinamice, moderne, ordonate, este lipsit de excese, centrat pe mai puțin, în consecință o casă minimalistă se va limita la cât mai puține culori, mai puține piese de mobilier și un decor bazat pe simplitate. Pereții sunt vopsiți în alb, foarte puțin sau deloc decorați, cu podele sau parchet fără covoare și puține piese de mobilier. Iubitorii stilului minimalist pot avea la fel de multe obiecte și decorațiuni ca fiecare dintre noi, însă se vor asigura să nu fie la vedere. Astfel, spațiul respiră prin non-aglomerarea elementelor decorative și este unul echilibrat și simplu.

Dacă te simți motivat să faci unele schimbări prin casă și să abordezi stilul minimalist, începe prin a observa cu atenție decorul și mobilierul din fiecare cameră, studiază cu atenție obiectele din casă și hotărăște dacă ai nevoie de toate sau la câte dintre ele poți renunța. Gândește-te la spații funcționale și la piese de mobilier versatile. Pentru început, scoate toate obiectele din cameră și pune-le înapoi doar pe cele de care ai nevoie cu adevărat. Atunci când te hotărăști să decorezi o casă în stil minimalist este bine să ai în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească privirea.

 

Alege mobilier minimalist, practic, simplu, multi-funcțional care să nu ocupe prea mult loc

Fiecare piesă de mobilier și decor interior ar trebui să aibe o funcționalitate bine stabilită și un scop pentru care se află într-un spațiu, iar totul trebuie să fie la vedere și la îndemână. Încearcă să te gândești atât la utilitate, cât și la estetică atunci când alegi să păstrezi un obiect.

Scaunele cu rotile, taburetele, mesele și paturile mobile cu forme neobișnuite, dulapurile care pot îngloba sau chiar ascunde aparatura TV și audio, spațiile zidite în pereți în loc de dulapuri, canapele și fotoliile în linii drepte și culori neutre fără imprimeuri, rafturile în loc de biblioteci vor da spațiului un aspect curat și aerisit, de open-space. Singura cerinţă este calitatea materialelor și delimitarea spațiului.

De exemplu, în ceea ce privește alegerea canapelei, modelele de canapele extensibile vor fi primele opțiuni pentru că acestea economisesc spațiu și pot crea locuri bune pentru dormit. Optează pentru un model de canapea de dimensiuni reduse care să mărească vizual camera de zi. Pentru a limita numărul de piese de mobilier în loc sa ai două fotolii și o canapea mică, alege un model de colțare living confortabil, de culoare neutră și așază-l în centrul camerei, pe covor.

În top este mobilierul în culori naturale de lemn: salcâm, fag, mesteacăn, nuc, stejar. Pentru un efect deosebit designul mobilierului ales poate folosi aceleași culori naturale în combinație cu unele electrice și stridente. Caracteristice stilului minimalist sunt modele de mese living sau măsuțe cafea fabricate din sticlă și metal cromat. Iar pentru pentru seturi mobila living, corpurile sunt realizate din pal melaminat, lemn, inox, sticlă mată sau semitransparentă și au o textură mată dar ușor lucioasă, dând impresia de finisaj atent realizat.

 

Liniile drepte și spațiul de depozitate sunt elemente caracteristice

Pentru că dormitorul este locul unde se adună cel mai ușor obiecte împrăștiate, ca primă regula ar trebui să ai multe coșuri, cutii și rafturi, în interiorul unui dulap în care să le aduni și să le depozitezi organizat. Aici mai mult ca oriunde nu ar trebui să existe obiectele de mobilier inutile. Păstrează-le doar pe cele cu linii drepte, fără ornamente. De exemplu, în locul unor paturi matrimoniale cu tăblie cu ornamente florale, alege un model de pat simplu sau chiar un suport de paleți care sa susțină salteaua. Adaugă textile în culori neutre pentru perne, cuvertură, covoare, perdele (opționale) și integrează o pată de culoare cu ajutorul unui singur obiect (o pernă sau o cuvertură galbenă, un scaun roșu sau o ilustrație/tablou pe perete).

 

Renunță la covoare sau mochete

Eliberează podelele și renunță la covoare mari și mochete, mai ales dacă ai deja parchetul lăcuit sau vopsit în nuanțe neutre. Parchetul laminat, indiferent de nuanță, este cea mai bună alegere pentru placarea pardoselii. Chiar și în băi sau bucătării, stilul minimalist propune folosirea gresiei care imită parchetul. Sunt folosite materiale ca betonul, sticla și inoxul în combinație cu materiale naturale ca lemnul, piatra și pielea și se practică asociații surprinzătoare între materiale cu un finisaj foarte fin, cu altele într-o stare brută, nefinisată.

 

Folosește piese de mobilier multi-funcționale

Crează zone de circulație, astfel încât să nu fie nevoie să ocolești piesele de mobilier pentru a intra și ieși din cameră. Păstrează camera cât mai aerisită și lasă suficient spațiu între piesele de mobilier. Stabilește un număr limitat de obiecte și piese de mobilier pe care să le păstrezi într-o cameră și astfel vei reuși să nu supra-aglomerezi camera.

 

Culorile neutre sau o cromatică monocromă sunt elementele cheie

Pentru pereți limitează paleta cromatică, alege nuanțe monocrome sau bej-uri, crem-uri, caffe au lait, care să redea tendința actuală a stilului, dominanta rămânând albul. Creează un spațiu curat și simplu, dar cu stil și fără excese de culoare și fără înflorituri. Pentru o abordare mai contemporană încearcă apropierea de natural prin nuanțe pastelate de verde și turcoaise.

Cea mai întâlnită combinație în decorarea unui ambient minimalist este negrul sau griul asociat cu tonurile deschise. Poți crea o pată de culoare printr-un pătrat sau un cerc roșu intens sau ultra violet pe un perete de un alb imaculat. Formele geometrice sunt caracteristice stilului minimalist.

 

Iluminatul trebuie să fie unul eficient, fie ferestre mari, fie lumină artificială

Lumina este foarte importantă în decorul minimalist, de aceea ferestrele, prin care ar trebui să pătrundă cât mai multă lumină naturală, trebuie decorate adecvat pentru a crea un decor cât mai luminos. Se folosesc, în general, materiale cât mai transparente și deschise la culoare, dar în funcție de spațiu se pot folosi panelurile textile sau roletele tip zebra.

Dacă nu ai geamuri mari și luminoase va fi necesar să suplinești lumina naturală cu ajutorul altor surse de iluminat montate ingenios pentru a acoperi întreaga suprafaţă a încăperii. Locul lustrelor tradiționale este luat de lămpile înalte metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Mai poți folosi neoane ascunse în scafele de rigips montate pe tavan, spoturi încastrate, aplicele din sticlă în forme geometrice, corpurile de iluminat tip pendul.

 

Acest stil presupune evadarea din haos

Adepții stilului minimalist nu vor avea niciodată biroul de lucru plin cu hârtii și acte. Toate vor fi așezate la locul lor, în ordine. Rolul acestui stil este de evadare din lumea haotică și de apropiere de simplitate și ordine. Orientează-te către o depozitare inteligentă și găsește moduri creative de a ascunde toate obiectele pe care cei mai mulți le păstrează pe blatul din bucătărie și pe masa din camera de zi. Cutiile sunt o alegere potrivită pentru o depozitare inteligentă. Poți să ai acces ușor la toate obiectele tale, fără să le păstrezi la vedere.

 

Rupe acest stil prin culori puternice și plante

O cameră cu un decor minimalist poate părea prea simplă, dar poți rupe această monotonie dacă folosești cu stil textile într-o varietate mare de culori și modele sau plante decorative. Renunță la aglomerarea de elemente decorative și alege unele de factură modernă, chiar cu cu tendințe „avangardiste”.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.