Sari la continut
Amenajare balcon: idei și modele de design pentru balconul tau - ACAJU

Balconul este considerat ca o gura de oxigen pentru cei care locuiesc la bloc, deci nu au curte și sunt, mai ales, limitați de spații mici. Balconul poate fi considerat oaza de relaxare unde putem uita de stres sau de cenușiul de afară și ne putem relaxa cu o băutură caldă sau rece, funcție de anotimp. Dar poate fi luat în considerare și ca o anexă utilă pentru extinderea spațiului în amenajările celorlalte încăperi.

Practic, atunci când locuim la bloc, de cele mai multe ori toată atenția o oferim camerelor mai mari iar balconul îl privim doar ca pe un loc unde putem ține conservele sau ca pe un loc unde depozităm diverse lucruri. Luând balconul în considerare este ca și cum ai câștiga o nouă cameră în apartament, cu panoramă și în mare parte în aer liber.

 1. Balconul folosit ca spațiu de depozitare este practic balconul de tip clasic al românilor, cu rafturi și dulapuri unde proprietarii țin de la pantofi, la conserve sau truse de scule. Singurele sfaturi în acest caz sunt:
 • Înainte de a amenaja balconul într-un spațiu de depozitare, plin cu lucruri pe care nu le mai folosești gândește-te de 2 ori înainte;
 • Profită la maximum de spațiu, prin valorificarea acestuia mai ales pe verticală.

 

Dacă ai un balcon foarte mic, poți recurge la dulapurile suspendate, care vor lăsa loc de mișcare, însă dacă ai loc suficient, îți poți folosi creativitatea pentru a construi un loc pe jumătate practic, unde ții obiectele de care nu ai nevoie zilnic și utilizând o parte din spațiu și pentru relaxare. Astfel, vei avea loc pe balcon și pentru o bicicletă pentru adulți sau poate și pentru cauciucurile de anotimp, dar și pentru un colț special pentru tine.

Nu ai nevoie decât de două scaune și de o masă de dimensiuni mici, câteva corpuri de mobilier suspendate și de cât mai multe ghivece cu flori pentru a-l înfrumuseța, în acest caz o etajeră din fier forjat sau jardinierele pentru flori care se revarsă peste balcon fiind ideale.

Perfectă pentru balcoanele mici, este o masă pliantă care poate fi instalată pe balustradă. Aceasta se deschide numai înspre interiorul balconului, poate fi ușor de îndepărtat și montat și oferă un design versatil prin care ai posibilitatea de a o utiliza într-o varietate de moduri. Nu cred că mai trebuie să amintim și de scaunele pliante, care sunt ideale pentru spațiile mici.

Dacă ai nevoie de un spațiu dedicat uscării rufelor te poți ajuta de niște stendere extensibile și pliabile.

 1. Balconul este unul din locurile pe care le putem transforma într-un spațiu de relaxare în care să putem să ne bucurăm de un timp de calitate dedicat propriei persoane după o zi obositoare, indiferent că avem un balcon mic sau unul generos și indiferent dacă acesta e închis sau deschis, logie sau terasă. Nu este nevoie de mult spațiu pentru a-ți amenaja acest colțișor, este vorba de bun gust, de o bună cunoaștere de sine.

 

 • În funcție de preferințele și nevoile fiecăruia, putem opta pentru diferite stiluri de amenajare, în concordanță cu celelalte încăperi din casă. În cazul în care predomină stilul clasic, elegant, mobilierul pe care îl vom alege va fi în același ton, canapele sau fotolii din țesături fine și plăcute la atingere, alături de o măsuță simplă din sticlă, ar putea fi o alegere inspirată. Pentru a da un plus de funcționalitate măsuței, îi poți aplica roți și astfel o vei putea deplasa cu ușurință.  Amenajările moderne fac din balcon o prelungire a camerei, înlăturând fereastra și ușa care delimitau înainte cele două spații. O arcadă, o vopsea puternică, un perete transformat în bar sau în raft sunt câteva soluții.
 • Locul pe care te așezi trebuie să fie cât mai confortabil, iar variantele pe care le poți lua în considerare sunt câteva modele de fotolii pufoase sau de șezlonguri, un scaun cu suport pentru picioare, o salteluță pe care nu o mai folosești sau chiar mai multe perne puse unele peste celelalte. Șezlongurile sunt perfecte pentru zilele toride în care vrei să te relaxezi la soare chiar pe balconul tău, dar ai mai putea opta pentru o canapea din ratan, un leagăn din lemn sau un hamac.
 • Locul de depozitare pentru cărți ar putea fi reprezentat de niște etajere pe care le poți așeza în mod creativ pe unul dintre pereții alăturați sau de o cutie mare de carton, pe care o poți decora sau colora, transformând-o într-un obiect de decor în sine. Puteți să le așezați direct pe jos, în teancuri mai mici sau mai mari. Atenție însă la granița dintre boem și dezordonat.
 • Foarte importantă este existența unei măsuțe cafea cu un design șic, pentru servit de snacksuri și băuturi.
 • Fiind pe balcon nu vei avea probleme te vei putea bucura de lumina naturală. Numai că dorința de a citi și de a te relaxa, nu apare doar când e lumină afară, așa că e foarte important să adaugi și o sursă de lumină, cât mai caldă și plăcută.
 • Își vei putea crea un plus de intimitate și puțină izolare cu niște perdele, pe care să le poți închide sau deschide, după pofta inimii.
 • Folosește accesorii textile în culori vesele, cum ar fi covorașe, pleduri sau perne și surse de iluminat cât mai interesante. Și desigur nu uita de câteva ghivece cu flori.

 

Dacă vrei să-ți creezi spațiu de relaxare și ai balconul deschis, montează-ți un umbrar sau o copertină pentru balcon. Fiind retractabile, copertinele moderne sunt varianta perfectă dacă vrei să te bucuri de aer proaspăt și de intimintate în același timp. În plus, protejează împotriva ploii și a vântului.

 1. Ideea de balcon verde, de a ne transforma balconul într-o mini-grădină, o oază de verdeață în mijlocul betoanelor este și generoasă și ușor de realizat și nu exclude nici o altă variantă, de relaxare, de socializare, de stocare.

În ultimii ani, grădinăritul a căpătat o mai mare popularitate după ce s-a dovedit că sporește sănătatea mentală și fizică, plus că e o modalitate ușoară de conectare cu mediul înconjurător. Fie că ai un spațiu redus sau unul mai extins, poți planta propriile tale plante și nu contează nici dacă optezi pentru un balcon deschis sau închis.

 • Cea mai la îndemână variantă este să mergi pe verticală și să-ți transformi pereții în grădini verticale. Pentru asta vei avea nevoie de suporturi pentru ghivece, lambriuri de lemn, rafturi de lemn sau metalice. Ghivecele trebuie să aibă măști, pentru ca apa sa nu se scurgă pe perete. Acest tip de decorare pe verticală îți salvează spațiu prețios la nivelul podelei, unde vei putea crea spații de depozitare din dulapuri închise, pentru alte lucruri de ascuns sau depozitat.
 • Suporturile de plante suspendate pentru balcon au un impact vizual foarte mare atât din exterior, cât și de la interior. Zona ferestrei va deveni dintr-o dată foarte colorată, iar spațiul de pe podea va rămâne liber, pentru depozitare sau pentru crearea unei mici zone de relaxare.
 • Balustradele pot servi drept suport pentru jardiniere cu flori de sezon. Suporturile pentru plante care se revarsă peste balcon sunt cele pentru ghivece atârnate pe balustrada balconului, însă la exterior. În acel loc poți pune, de exemplu, iedera, care se va întinde în timp și va forma un adevărat perete verde, pe partea din față a balconului.
 • Folosește lăzi de diferite dimensiuni pentru a realiza spații de depozitare în trepte, așază o scară de lemn cu trepte late pe post de suport vertical pentru ghivecele cu flori și vei crea un paradis verde în micul tău balcon. În plus, folosirea lemnului ca suport de susținere a vaselor de flori va oferi un aer mai natural balconului.
 • Pentru un plus de credibilitate și mai mult eco, alege covorașe din gazon, vei aduce un pic de natură mai aproape de tine

 

Dacă balconul este deschis e bine să nu-l încarci cu foarte mult mobilier. Imediat ce se răcește afară, va trebui să muți toate lucrurile în apartament. În plus, e posibil să ocupe și o mare parte din spațiul de depozitare pe care l-ai putea folosi în alte scopuri. Câteva ghivece, o mică canapea și un covor sunt elementele necesare pentru a avea o amenajare perfectă, eventual dacă doriți intimitate, adăugați perdele în aer liber. Draperiile sau perdelele pentru aer liber sunt făcute să reziste tuturor sezoanelor.

 

Dacă balconul este închis ai putea amenaja o dușumea din scânduri, ai putea adăuga o masă și câteva scaune de grădină, o băncuță, un leagăn de lemn. Cu niște mese pliante sau rabatabile și scaune pliante vei putea să amenajezi un loc pentru luat masa în familie sau cu prietenii.

 

Dacă stai la un etaj superior și te bucuri de o panoramă frumoasă asupra orașului, profită de acest lucru. Lasă terasa deschisă sau, dacă ții neapărat sa închizi balconul, nu monta geamuri opace.

 1. Dacă avem un balcon logie sau semilogie închis în fața unei bucătării care nu este suficient de spațioasă, putem crea un proiect de mutare a bucătăriei pe balcon, în acest fel fosta bucătărie putând fi transformată într-un living open space cu balconul. Desigur, asta implică să dispui de un balcon închis și de un sistem de încălzire adecvat, astfel încât iarna să nu riști să răcești de fiecare dată când intri în "bucătărie". Poți deveni master chef în balcon fără probleme, mai trebuie doar să alegi o mobilă bucătărie adecvată și să ai grijă de câteva amănunte.
 • Cu toate că lucrările de amenajare sunt mai pretențioase, câștigul final merită efortul. Este foarte important dacă balconul este zidit sau din panouri de beton sau sticlă. Este important să nu stricăm designul exterior al blocului și să obținem aprobări pentru amenajările în construcție
 • Este nevoie de etanșare și ventilație foarte bună pentru balconul-bucătărie pentru a evita apariția mucegaiului și a problemelor legate de acesta. La fel, este nevoie de mutarea instalațiilor de încălzire, alimentare și scurgere pentru apă.
 • Este nevoie de amenajarea ergonomică și cu un aspect plăcut totodată, a unui banc de lucru. Un sfat important ar fi orientarea spre piese de mobilier compacte, cu funcționalitate ridicată, executate la comandă, care să se potrivească exact spațiului de pe balcon.
 • Vei instala pe balcon un banc de lucru pe 2 sau 3 laturi, câteva rafturi în partea de sus cu dulapuri de depozitare dedesubt si aragazul, eventual mașina de spălat vase. Poți alege ca frigiderul și masa să rămână în bucătărie și astfel vei crea o zona specială destinată diningului. Sau poți alege să muți doar zona de dining și ce electrocasnice dorești, pe balcon.
 • Indiferent cât de lipsit de spațiu pare balconul sau logia garsonierei, câștigul acestei mutări este evident, iar zona de dining se va încadra mult mai bine, ocupând chiar mai puțin spațiu. Piesele rabatabile își pot găsi cu ușurință locul în această amenajare, asigurând o mai mare libertate de mișcare.

Printr-o astfel de alegere îți vei transforma locuința într-un spațiu modern, vei avea parte și de o schimbare de peisaj, iar bucătăria ta va avea un geam mare, pe care îl poți deschide de fiecare dată când gătești, pentru a evita răspândirea mirosurilor neplăcute în restul încăperilor.

 1. Dacă lucrezi de acasă sau obișnuiești să-ți petreci multe ore în fața calculatorului, cu siguranță vei avea mai mult spor dacă vei munci aparent izolat, în afara apartamentului, eventual în balconul acestuia. Cu alte cuvinte mută-ți biroul pe balcon.

Fă curăţenie şi scapă de toate lucrurile de pe balcon care te incomodează şi instalează aici un birou. Condiţia e numai una, ca balconul să fie închis.

Investiţia în amenajarea unui birou calculator pe balcon nu trebuie să fie foarte mare. Poţi folosi rafturi deschise în locul dulapurilor sau îl poţi amenaja în aşa fel încât micul birou să poată fi folosit şi ca spațiu de relaxare. Dacă ai un balcon îngust, într-una din extremitățile lui încape ușor un birou mic deasupra căruia pot fi montate câteva polițe sau în loc de birou poți comanda un blat pe două laturi, sub care să montezi multe rafturi pentru depozitare.

Investiția importantă în acest caz este într-un scaun birou care trebuie să fie neapărat ergonomic pentru a avea grijă de sănătatea ta. De asemenea e important sistemul de iluminare și prezența unor jaluzele pentru filtrarea luminii.

 

Biroul nu trebuie să fie neapărat pentru studiu poate fi un atelier pentru hobby-ul tău, de exemplu accesorii croitorie și mașină de cusut, robotică și unelte pentru robotică, cameră de gaming...

De asemenea, poţi apela la diferite materiale pentru a da personalitate spaţiului, precum ghivece cu flori, panouri de lemn, plăci ceramice care imită cărămida, sau poţi veni chiar şi cu accente metalice. Cât despre culoarea pe care ar trebui să o aibă pereții, mergi pe alb şi asta pentru că va face ca spațiul să pară mai mare.

Amenajarea balconului nu trebuie neglijată. Cu bani puțini și multă imaginație poți transforma cu ușurință un spațiu mic și aparent banal într-o încăpere extrem de utilă și practică sau într-o zonă unde te poți încărca cu energie și bună dispoziție.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda