Amenajarea dressingului: Ghid complet pentru un spațiu bine organizat - ACAJU

Un dulap de haine, așa numitul șifonier, oricât de mare spațiu de depozitare ar reprezenta și indiferent cât spațiu ar ocupa în dormitor, tot ar fi sau ar deveni în timp insuficient. Este motivul pentru care cei ce au putut și au avut spațiu necesar la dispoziție au dat afară acest dulap haine din dormitor și în camera alăturată au făcut o amenajare dressing. În felul acesta, având o amenajare dressing în locuință numai contează dimensiunea dormitorului, iar acesta devine mai aerisit pentru că din el lipsește un dulap haine.

 

Ce este dressingul?

 

Dressingul este o încăpere separată, de diferite dimensiuni, special amenajată pentru a depozita articolele vestimentare. Este o idee foarte bună pentru cei care au spațiul necesar la dispoziție și care își doresc să aibă într-un singur loc toate hainele și încălțămintea.

 

Termenul de dressing vine din engleză, de la dressing room, adică o încăpere separată de altele, de diferite dimensiuni, aflată în apropierea dormitorului matrimonial, special amenajată pentru a depozita îmbrăcămintea și nu numai, și unde ne putem îmbrăca sau proba hainele. Dressingul este cu adevărat ca un șifonier, dulap haine mult mai spațios.

 

Care sunt avantajele unui dressing

 

  • Ai în același loc spații de depozitare pentru haine, încălțăminte, accesorii și machiaj. Opțiunile multiple de depozitare permit organizarea eficientă a lucrurilor tale, cât și găsirea lor în câteva secunde.
  • Ai mai puțină dezordine. După ce se termină organizarea dressingului, toate lucrurile vor fi la locul lor, iar dormitorul tău va fi mult mai aerisit și ordonat.
  • Vei putea să te pregătești mai repede pentru muncă sau pentru a participa la un eveniment social, dacă știi unde este fiecare lucru, economisind timp în găsirea hainelor și a încălțărilor potrivite.
  • Ai la dispoziție un potențial uriaș de amenajare dressing. Poți crea un concept deschis, prin care vei avea acces la toate ținutele dintr-o singură privire sau cu dulapurile închise. Poți amenaja o insulă centrală, având, astfel, și un spațiu perfect pentru a călca și împături hainele.
  • Vei curăța mai ușor. Dacă spațiul îți permite și ți-ai aranjat lucrurile pe categorii, ștergerea prafului va fi mult mai ușoară și vei economisi timp.
  • Este o idee foarte bună ca dressingul să aibă aerisire proprie, naturală sau forțată, cu ventilator.

 

Cum amenajezi dressingul în funcție de dimensiune

 

  • Amenajare dressing mic
  •  

    Trebuie alese piese de mobilier care să se integreze în spațiu și care pentru o mai bună funcționalitate vor fi în sistem deschis. Pe toți pereții vei avea dulap haine deschise, rafturi și zone cu bare pentru agățat umerașe, și doar câteva sertare acolo unde sunt neapărat necesare. Lipsa ușilor face folosirea în spațiu mic mai facilă. Tot pentru a economisi spațiu este de preferat pe o latură mai convenabilă, funcție de spațiu să existe o singura ușă glisantă, acoperită cu oglindă și ca pe fiecare latură a încăperii să ai hainele dintr-un anumit sezon. Dacă în raftul de la tavan vor fi depozitate cutii, este de preferat ca în partea de jos, sa depozitezi încălțămintea. Dacă este loc pentru o insulă va fi foarte bine, eventual să ascundă o masă de toaletă. O scândură de călcat rabatabilă este necesară. Iluminatul este foarte important pentru ca să poți să găsești ținuta cea mai adecvată. 

  • Amenajare dressing mare
  •  

    Un dressing de mari dimensiuni vine cu mai multe posibilități de amenajare și accesorizare a încăperii, decât ar exista pentru o amenajare dressing îngust sau mic. În primul rând dulapurile vor fi închise, ferind hainele de praf. Pe lângă rafturi, cuiere sau umerașe, poți introduce o insulă, cu masă pentru machiaj și pentru călcat, un scaun și chiar o canapea sau un fotoliu. Pentru decor, poți apela la tablouri, poze sau vaze cu flori.

     

    Amenajarea dressingului în funcție de destinația încăperii

     

  • Dressing în dormitor
  •  

    Un dressing care se află într-o zona a dormitorului sau în preajma acestuia este cel mai recomandat, pentru că accesul către el este foarte ușor de făcut. Dacă este un dormitor mare și dreptunghiular se poate închide o cameră pe latura mică, care să creeze în spate o încăpere pentru amenajare dressing îngust, astfel dormitorul devenind mai pătrat. Un asemenea dressing în funcție de dimensiuni poate avea spațiu de depozitare pe una, două, trei sau chiar patru laturi. Într-un dormitor mare, de formă pătrată, se pot construi doi pereți, în așa fel încât să închidă în colțul cel mai convenabil o încăpere care să reprezinte dressingul. Acest dressing cu siguranță va avea două zone de depozitare cel puțin.

     

  • Dressing în debara
  •  

    Aceasta este o altă variantă pentru amenajarea dressingului. Debaraua este folosită în general pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie, dar care crezi că îți vor fi utile pe viitor. Dacă debaraua este ferită de igrasie și umezeală, poți face o amenajare dressing fără probleme. Chiar dacă nu ai mult spațiu la dispoziție, tot poți monta câteva rafturi pentru a elibera spațiul din dormitor. Pentru a economisi spațiul, poți păstra încălțămintea pe un suport montat pe ușă.

  • Dressing într-o cameră separată
  •  

    Aceasta amenajare dressing este varianta visată de toată lumea, să te poți bucura de un dressing generos, separat de restul casei și pe care să îl poți amenaja după bunul plac. Un dressing separat îți permite depozitarea unui număr mai mare de articole vestimentare, amplasarea unei măsuțe pentru machiaj, precum și posibilitatea de a-ți organiza hainele pe categorii, pentru a avea acces rapid la orice piesă vestimentară.

     

  • Dressing în mansardă
  • Dacă beneficiezi de o mansardă, poți lua în calcul și opțiunea de amenajare dressing. Mansarda poate fi o idee bună mai ales pentru persoanele pasionate de modă, care au multe haine sau pentru familiile numeroase.

  • Dressing în balcon
  • Un astfel de dressing poate fi o opțiune mai ales dacă este apropiat de dormitor. În special dacă ai un dormitor mic, amenajarea hainelor și accesoriilor pe balcon te va ajuta să eliberezi din spațiu și să ai o încăpere mai comodă.

  • Dressing pe hol
  • În special dacă stai la bloc, transformarea holului într-un dressing poate fi o alegere excelentă. Poți pune un dulap haine înalt sau poți alege un stand cu umerașe prevăzut cu loc pentru încălțări. Dacă însă spațiul nu îți permite aceasta, poți crea un mini dressing în care să pui hainele, încălțămintea și accesoriile pe care le porți regulat.