Deși amenajarea spațiilor mici pare descurajantă, trebuie să recunoaștem că cel mai ușor de obținut spațiu de locuit este garsoniera, iar amenajarea ei este o provocare care deși este solicitantă, ne dă foarte multe satisfacții.
Amenajarea unei garsoniere nu însemnă doar un pat util și scaunul de lângă masă. Amenajarea acesteia reprezintă punerea la un loc a numeroase soluții practice pentru crearea unui „cămin” cochet și practic într-un spațiu mic, cu lumină nu totdeauna favorabilă, cu spații limitate atât pentru utilitate cât și pentru relaxare, dar cu spații de depozitare suficiente.
Amenajarea garsonierei pentru a mării optic spațiul
Garsoniera reprezintă un living combinat cu un dormitor cel puțin, într-o singură încăpere, de multe ori bucătăria fiind separată dacă nu se optează pentru un open space și o baie cu dimensiuni mici.
Amenajarea unei garsoniere înseamnă să știi să profiți de câteva trucuri de design pentru a mări optic spațiul și a-l utiliza cât mai eficient prin valorificarea funcționalităților unei locuințe. Totul însă, fără a aglomera sau a da impresie de dezordine.
Mobilierul masiv este exclus, pentru că încarcă excesiv și inutil. De aceea, trebuie să ne orientăm către un mobilier practic și ușor, înalt, care să aibă rol atât în depozitare cât și în decorarea locuinței, cu un design atractiv estetic și fără compromisuri de la confort sau funcționalitate.
- Oglinzile adăugate spațiilor mici și înguste crează senzația aerisire, larghețe și bună iluminare.
- Un perete acoperit de rafturi pînă la tavan, cu o parte din alveole închise poate fi o soluție pentru depozitare, gen dulap și bibliotecă.
- Un dresing ridicat în garsonieră la 160 - 170 cm, poate fi un suport de pat excelent, la care se poate ajunge pe o scară ce ascunde la rândul ei spații de depozitare sau chiar un birou.
- Modelele de canapele sau colțare estensibile pot fi o soluție pentru înlocuirea patului, mai ales modelele nerezemate de perete și înconjurate de rafturi și dulapuri până la nivelul spătarului.
- Corpurile de mobilă și rafturi suspendate, ce coboară de la tavan la 120 sau 140 cm de la podea, reprezintă o altă soluție pentru depozitare.
- Pentru încăperile lungi și înguste, zugrăvirea celui mai îndepărtat perete față de ușă într-o culoare mai închisă poate crea impresia de profunzime, dând un aer vesel și modern
- Zugrăvirea în nuanțe deschise mărește optic spațiul.
- O pardoseală în culori deschise, ușor de confundat cu zugrăveala pereților va face ca spațiul să pară luminos, deschis și relaxant, putând însă să condiționeze alegerea nuanțelor mobilierului.
Mobila rabatabilă ajută la economisirea spațiului
O altă soluție excelentă dar și ergonomică de folosit într-o garsonieră, pentru economisirea spațiului, este mobila rabatabilă.
- Poate de cel mai mare succes este patul rabatabil, pat ce nu ocupă pe timpul zilei spațiu, dar este de multe ori mai comod pentru somn decât o canapea extensibilă. Acest pat rabatabil de perete este conceput ca un dulap ce poate ascunde în poziție verticală, în interior, somiera și salteaua. Cel mai adesea fiind mascat drept bibliotecă, rafturile devenind prin rabatere, piciorele patului. Ideea este deosebit de generoasă și se poate adapta oricărui stil de mobilă.
- Funcție de spațiul existent și de designul ales se poate folosi rabatarea saltelei atât pe lungime cât și pe lățime.
- Deși se poate integra în orice spațiu, este foarte important să știm că acest tip de mobilier rabatabil nu este la fel de solid ca și un pat clasic și de aceea este foarte importantă găsirea unei soluții de fixare sigure și durabile în timp.
- Pentru zona de living, de mare utilitate, poate fi și o masa rabatabilă de pe perete. Cu un design nu mult mai pretențios se poate integra pe același perete și o banchetă sau chiar două, în lateralele mesei.
- Clasica masă rabatabilă, sub care se ascund scaunele este o altă variantă de economisire a spațiului. În plus această masă fiind pe rotile poate fi mișcată prin toată camera.
- Ca variantă la mobilierul rabatabil, poate fi și un birou rabatabil, fixat pe perete sau pe spatele unui dulap, funcție de spațiu și designul ales.
- Un birou sau scrin rabatabil se pot improviza și cu ajutorul unui dulap a cărui ușă se rabatează în față.
Open space în garsonieră
Eliminarea peretelui dintre bucătărie și camera - living, acolo unde este posibil, este o altă idee ce poate crea dintr-o garsonieră un cămin ce pare mult mai mare și implicit mai confortabil. Această soluție este foarte utilizată de proprietarii de garsoniere, în ciuda unor dezavantaje pe care le întâmpină cu eliminarea mirosurilor în timpul gătitului. Problemă care se poate rezolva cu ajutorul unei hote performante.
- În primul rând trebuie obținută autorizația pentru a da jos peretele, aprobări ce în general durează ceva vreme.
- Pe de altă parte trebuie găsită soluția de delimitare a celor două spații. O masă – bar – dulap poate fi o soluție la care să iei și masa sau un aperitiv – digestiv, dar poate oferi un extra spațiu de lucru în bucătărie, modern și practic. La fel un separator excelent poți găsi prin alegerea unor modele de canapele, eventual colțar drept sau curbat. Este obligatoriu să se păstreze același stil de design în ambele zone.
- Dacă convine ca spațiu se poate organiza zona de separație ca o „insulă” de bucătărie, care să fie masă de lucru, masă, dulap, dar să aibă încorporate și elecrocasnicele necesare bucătăriei. În acest fel peretele din spate, inițial al bucătăriei poate fi folosit în totalitate pentru o bibliotecă sau un dulap. Modificările necesare pentru scurgere, alimentare cu apă și încălzire pot fi mascate prin ridicarea pardoselii.
- Nu numai într-un open space, dar în general într-o garsonieră, electrocasnicile alese este indicat să fie de dimensiuni mai mici, plita să nu aibă mai mult de 2 ochiuri, chiuveta să fie un lavoar simplu, iar celelalte incorporabile să fie cât mai înguste. Pentru un design mai neutru, poate este mai indicat ca incorporabilele să aibă panoul frontal ca ușile mobilierului.
- O separație cu un perete parțial dezafectat, care să apară spre living ca bar și perete întreg pe care să fie instalat spre exemplu, televizorul, vizual poate fi de mare efect.
- De luat în considerație poate fi și ideea în care bucătăria și zona de dining sunt despărțite de zona dormitor - relaxare printr-un dulap – bibliotecă. Aici un televizor cu diagonală mare, care se poate roti în jurul axei 180°, ar putea deservi pe rând, ambele zone.
- Iluminarea zonală și locală poate pune în evidență zonele, asigurând totodată confortul necesar.
Mutarea bucătăriei pe balconul garsonierei
Amenajarea bucătăriei pe balconul garsonierei este o altă soluție la îndemână pentru o valorificare mai eficientă a spațiilor mici, dacă lucrarea este posibilă.
- Cu toate că lucrările de amenajare sunt mai pretențioase, câștigul final merită efortul. Este foarte important dacă balconul este zidit sau din panouri de beton sau sticlă. Este important să nu stricăm designul exterior al blocului și să obținem aprobări pentru amenajările în construcție.
- Este nevoie de etanșare și ventilație foarte bună pentru balconul-bucătărie pentru a evita apariția mucegaiului și a problemelor legate de acesta. La fel, este nevoie de mutarea instalațiilor de încălzire, alimentare și scurgere pentru apă.
- Amenajează balconul ca să arate ca o prelungire a garsonierei, stilul acestuia fiind nevoie să se completeze armonios cu restul locuinței.
- Este nevoie de amenajarea ergonomică și cu un aspect plăcut totodată, a unui banc de lucru. Un sfat important ar fi orientarea spre piese de mobilier compacte, cu funcționalitate ridicată, executate la comandă, care să se potrivească exact spațiului de pe balcon.
- Indiferent cat de lipsit de spațiu pare balconul sau logia garsonierei, câștigul acestei mutări este evident, iar zona de dinning se va încadra mult mai bine, ocupând chiar mai puțin spațiu. Piesele rabatabile își pot găsi cu ușurință locul în această amenajare, asigurând o mai mare libertate de mișcare.
- Un balcon generos te poate ajuta ca peretele despărțitor să fie folosit ca separator de zone.
Un design interior modern minimalist este ideal pentru amenajarea unei garsoniere, care nu are nevoie decât de funcționalitate în simplitate și absența dezordinii.