Sari la continut
Design interior clasic: Idei amenajări interioare în stil clasic - ACAJU

Stilul clasic ale cărui trăsături caracteristice sunt bunul gust, echilibrul, seriozitatea și confortul, este atemporal și se potrivește oricărui interior. Coordonatele amenajării unui interior clasic, mai presus de modă și tendințe, sunt date de materialele de calitate atent alese, texturile fine plăcute la atingere, iluminatul blând, nuanțele cromatice, totul pentru liniște și armonie.

Inspirat din estetica clasicismului, stilul clasic poate îmbină elemente de mobilier din diverse epoci și stiluri (baroc, victorian, franțuzesc, englez). Importantă este păstrarea echilibrului, ordinei și simetriei, dar și alegerea culorilor calde și materialelor naturale. Din aceste motive orice interior devine intim, elegant și cu suflet în amenajările interioare clasice.

Armonie în stil clasic pentru orice interior

O prejudecată des întâlnită este aceea de a asocia stilul clasic cu un decor învechit. Nu trebuie să cumperi mobilier vintage pentru a amenaja locuința în acest stil, decât dacă tu dorești asta. Stilul clasic denotă eleganță și rafinament și este apreciat drept un stil de amenajare care nu apune niciodată și care se reinventează mereu.

 • Piesele de mobilier sunt primele elemente care diferențiază concret stilul clasic de celelalte. Stilul clasic impresionează prin piese de mobilier din lemn masiv și este caracterizat prin opulență, ornamente deosebite, finisaje impecabile și combinații de linii drepte cu linii curbate, întrerupte deseori prin elemente sculptate. Printre acestea trebuie să fie un dulap masiv, o bibliotecă, un birou sau un scrin.

Obiectele de mobilier sunt fabricate din lemn de mesteacăn, stejar, mahon, vișin și nuc și de obicei sunt închise la culoare, însa există și mixuri deschise la culoare. În încăperi trebuie să ai locuri pentru scaune tapițate cu piele sau cu material textil și un set de canapele.

 • Paleta de culori folosită în amenajarea locuințelor în stil clasic este una caldă, neutră. Culorile caracteristice stilului clasic sunt: alb, maro, bej, auriu, portocaliu, cărămiziu și galben. Aceste nuanțe adaugă locuinței un aspect cald, primitor, cu note naturale. Dacă trebuie să te decizi asupra culorilor, atunci este important să alegi două, din care una să fie dominantă pentru a nu crea dezechilibru.

În trecut, mobilierul clasic era predominant închis la culoare. În zilele noastră se optează mai mult pentru nuanțele deschise, precum: bej, crem, alb, fildeș. Mobilierul este ori alb, ori într-o culoare foarte închisă, aleasă pentru a contrasta cu restul decorului. Se poate opta pentru nuanțe de auriu sau argintiu, atent îmbinate cu restul paletei de culori folosite.

 • Nu poți obține un decor amenajat în stil clasic fără piese realizate din materiale calitative. Pentru mobilier, se folosesc lemnul de esență tare și lemnul rar. Pentru perdele, tapițerii și draperii se folosesc materiale precum catifeaua, brocartul, taftaua, mătasea naturală sau mai nou bumbacul egiptean damasc

Ferestrele se decorează cu perdele bogate, fiind întâlnite faldurile, onduleurile și drapajele. În ceea ce privește pattern-urile utilizate, se folosesc foarte mult dungile, motivele florale.

 • Alegerea lemnului pentru podeaua este o cerință absolută la alegerea acestui stil. Lemnul este durabil și nu se demodează, iar aici tocmai despre asta e vorba. Alte alegeri sunt marmura sau piatra. Tavanul poate fi ornamentat suplimentar cu stucaturi sau cornișe.
 • Accentele decorative de inspirație clasica aduc interioarelor un plus de rafinament prin detaliile franțuzesti și sculpturile elegante. Pune accent pe candelabre, lămpi de podea sau de masa, rame pentru fotografii, sfeșnice ornamentate, tablouri, vaze. Pentru o nota romantica, care sa îndulcească decorul, apelează la lumânări. Elementele decorative trebuie să fie într-un stil și într-o coloristică similare.
 • Amenajarea locuințelor în stil clasic, presupune mare atenție la accesorii. Acestea sunt mari, impunătoare și de cele mai multe ori au o poveste de spus. Oglinzi mari, statuete, piese din ceramică sau porțelan, tablouri deosebite, ceasuri cu pendul, candelabre, vaze, cărți sau diferite obiecte care oferă ambientului un aer aparte, plin de poveste.
 • La fel ca în arhitectura greacă sau romană, un detaliu foarte important în stilul clasic sunt coloanele. Acestea pot fi în interior, imitații încastrate în pereți, sau chiar ca o aluzie la acest element arhitectural sub forma unor forme colorate pe pereți.
 • Corpurile de iluminat caracteristice stilului clasic sunt din fier forjat, pânză și pot fi atât lustre sau candelabre cat si aplice, veioze sau lampadare, toate potrivite încăperii pe care o iluminează.

Elemente de decor esențiale în amenajarea casei în stil clasic

Pentru ca o amenajare clasică să fie desăvârșită este necesar să acorzi o atenție aparte elementelor de decor. Fără doar și poate, decorațiunile de interior însuflețesc ambianța și completează în mod armonios amenajarea unei case.

 • Piesa de rezistență în materie de iluminat este candelabrul. Candelabrele mari și mai ales cele cu mai multe brațe, sunt elementele de nelipsit dintr-un interior clasic. Acestea vor crea o atmosferă glamour și vor conferi lumina ideală care să pună în valoare ansamblul amenajării. Pentru un aer mai rafinat alege candelabre de porțelan cu finisaj în culoarea bronzului.
 • Oglinzile statement sunt absolut interesante și îmbogățesc într-un mod spectaculos orice încăpere, mai ales cele cu rame aurii sau argintii (în funcție de celelalte accesorii din încăpere). Oglinda creează iluzia unei ferestre și stimulează energia, de aceea sunt obiecte de decor excelente pentru camerele cu mobilier închis la culoare. Dacă vrei să focalizezi un punct al unei încăperi o poți face foarte ușor cu ajutorul unei oglinzi cu un design special. Uneori, o oglindă în stil glamour este tot ceea ce lipsește unui living, pentru a oferi o imagine rafinată. Cel mai bine ar fi să o plasezi în spatele canapelei pentru o vedere de ansamblu. Le mai poți poziționa în zona de dining, deasupra șemineului, pe holuri sau în dormitor.
 • În funcție de preferințele personale și de bugetul de care dispui, pentru decorarea unor vitrine sau rafturi, opțiunea ideală este alegerea de porțelanuri fine, obiecte ceramice prețioase, servicii de cristal sau argintărie.
 • În living, dar mai ales în dormitor, draperiile cu textură grea, din materiale prețioase precum mătasea naturală, taftaua sau catifeaua vor completa elegant orice decor clasic. Ar trebui să alegi mai ales draperii uni sau cu un model discret, conservator, cele mai potrivite culori fiind bordeaux, bleumarin, cărămiziu, dar și auriu și bej. Combinația dintre aceste culori și mobilierul din lemn masiv va da mai multă intimitate și distincție.
 • Covoarele de lână, de preferat lucrate manual, sunt preferatele amenajărilor clasice. Trebuie dispuse în centrul încăperii, astfel încât să lase suficient loc pentru a se evidenția și podeaua. Covoarele au rolul de a conferi simetrie și contur și este obligatoriu să aibă un design simplu sau cu motive specifice, discrete, care se repetă.
 • Pentru iubitorii de cărți, amenajarea casei în stil clasic este ocazia perfectă pentru a le scoate la vedere. Cărțile vechi și de valoare, moștenite din generație în generație, sau volumele noi, toate își pot găsi locul pe rafturile biroului sau în vitrinele unui model de bibliotecă living. Cărțile sunt un decor special care spun întotdeauna câte ceva despre povestea proprietarului casei.

Idei de amenajări interioare în stil clasic

Deşi elegant, designul interior clasic pune de cele mai multe ori accent pe simplitate şi confort. Stilul clasic modern renunță la coloane și tot felul de obiecte antice de mari dimensiuni, caracteristice stilului original. În epoca modernă, piesele de mobilier capătă un aspect mai simplist, păstrându-și eleganța de altădată.

 • Într-un living clasic găsim mobilier masiv, în culori calde, mai ales în nuanțele lemnului. Se conturează o zonă de relaxare cu o canapea clasică , o comodă TV, o măsuță de cafea și eventual o bibliotecă, dar și o mulțime de obiecte de decor.

De obicei, într-un living decorat în stil clasic regăsim și un loc de luat masa, cu mai multe scaune scaune, o zonă folosită pentru dining la anumite ocazii. Aici putem regăsi un bufet clasic vitrat si o comodă cu oglindă.

 

Practic, o cameră în stilul clasic poate porni de la un punct central, ce împarte camera în două părți simetrice, construite în oglindă. Spre exemplu, un punct central poate fi un șemineu, căruia i se adaugă două fotolii identice în stânga și în dreapta, sau două canapele comode, cu tapițerie din material textil sau piele, garnisite cu pernuțe decorațive, pentru un plus de confort. Între ele trebuie să fie o măsuță de cafea,  iar deasupra lui se plasează o oglindă ornată. Mobilierul de sufragerie trebuie să aibă o vitrină pentru a fi expuse porțelanurile și ceramicele prețioase, serviciile de cristal sau argintăria.

 

Podelele pot fi din lemn, piatră sau marmură, de cele mai multe ori acoperite de covoare grele de lână, așezate în centrul încăperii, oferind simetrie cu modelele care se repetă de jur împrejur.

 

Draperiile generoase și storurile delicate joacă, pe lângă rolul funcțional, și unul estetic, iar iluminatul artificial, asigurat de candelabru și lămpi cu alură nobila, creează o atmosferă de liniște și armonie.

 

Ce facem însă cu toată aparatura modernă, prezentă în orice casă a zilelor noastre? Practic, alegem piese de mobilier ce pot ascunde discret televizorul sau sistemul home cinema atunci când nu sunt folosite, pentru a nu deranja echilibrul stilului clasic construit.

 

 • Povestea continuă în aceeași notă în zona comună bucătărie-dining. Dacă optați pentru o masa de dining ovală, picioarele acestui corp trebuie să fie sculptate minuțios, iar numărul de scaune poate să fie între 6 sau 12, în funcție de spațiul din această încăpere. Când vorbim de tapițeria unor astfel de piese de mobilier, ne gândim automat la textile fine și de calitate, precum o mătase mai groasă.
 • O bucătărie clasică este ușor identificabilă, atât din punct de vedere cromatic, cât și al mobilierului, în forme și linii tradiționale care radiază un sentiment specific de ordine.

 

Bucătăria nu se desfășoară pe o suprafață prea mare, însă este foarte bine organizată, cu mobilier amplasat pe cei doi pereți, la care se adaugă o insulă (cu multe spații de depozitare) ce separă spațiul de gătit de dining. Alegerea unui model mobilă bucătărie din mdf de culoare deschisă cu ușoare accente clasice este o alegere potrivită, în special pentru cei cu un buget limitat. Dulăpioarele pot avea mânere cu accente vintage sau niște inserții de sticlă. Blatul din bucătărie, în special pentru cele de tip insulă poate fi placat cu marmură albă sau chiar neagră. Pentru pereți se recomandă culori deschise, însă se poate opta și pentru un tapet inedit. Lustrele sunt corpurile de iluminat recomandate pentru acest tip de încăpere.

 • Dormitorul matrimonial întruchipează stilul clasic într-un mod rafinat și foarte explicit prin mobilierul și finisajele folosite. Mobilierul pentru dormitor este închis și dispune de un design simplu, atent accesorizat. Mobila clasică este masivă, ceea ce nu o recomandă pentru a fi utilizată în spații foarte mici, unde creează un aspect prea încărcat. Acesta în funcție de spațiu ar trebui sa conțină următoarele piese de mobilier: un pat cu o tăblie din lemn masiv, două noptiere sau o comodă  înaltă cu sertare, un dulap cu două sau trei uși fie din lemn masiv, fie din MDF și bineînțeles o banchetă cu picioare sculptate care se pune în fața patului. Mobila dormitor poate fi de culoare deschisă sau închisă, în funcție și de nuanța aleasă pentru pereți.

Piesa centrală a dormitorului poate fi un pat tapițat cu structură de lemn masiv, cu tăblie înaltă, capitonat cu catifea sau mătase, acesta imprimând camerei un aer confortabil și elegant. Deasupra lui se poate afla un baldachin. Existența unui fotoliu completează fericit un spațiu destinat prin definiție odihnei și refacerii.

 • Băile dau și ele adevărata măsură a stilului clasic, pot avea dulapuri din lemn, blaturi din marmură, gresie în tipare diferite, geometrice și pereți albi. Într-o baie mai mare, o cadă izolată devine epicentrul băii, fără a fi nevoie de prea multe alte accesorii. Peste tot, lumina naturală sau artificială, amplificată de existența unei oglinzi, însoțește acest design simplu, dar încărcat de farmec și prestanță.

Indiferent de alegerile pe care le vei face pentru a crea decorul mult visat, stilul clasic nu se va demoda niciodată, fiind unul liniștit, relaxant, fără exces de accesorii și detalii, astfel încât fiecare element ales sa ajute la crearea unui ambient armonios. Mobila este de calitate și rezistentă în timp. Deși implică un buget mai mare, pe parcurs vei observa că ai făcut o investiție bună, pentru ca nimic nu se compară cu un mobilier de calitate

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda