Armonie între pereți, pardoseală și tavan: 6 reguli importante în amenajare - ACAJU

Armonia culorilor este un element foarte important în design interior, atunci cand cauti mobila, la fel ca și în moda vestimentară. Culoarea poate transforma spațiile mici, poate face camerele mai luminoase și poate aduce confortul și căldura în spațiile de locuit. În orice amenajare, dacă nu mergi pe varianta sigură a albului, o alegere mai sofisticată a culorii pereților îți va cere să respecți câteva reguli importante pentru a obține armonia și echilibrul dorit cu zona de mobilier.

În realizarea decorului pe care ți l-ai propus, un lucru esențial este să te asiguri că pereții și pardoselile tale se potrivesc. Deoarece podelele și pereții sunt două dintre cele mai mari suprafețe ale camerei, culoarea fiecăruia trebuie să o completeze pe cealaltă. Există foarte multe opțiuni de alegere, atât pentru pereți cât și pentru pardoseală, încât este destul de greu să găsești echilibrul.

Este important să ții cont de culoarea podelei mai ales pentru că suprafața ei se întinde pe o distanță aproximativ egală cu cea a tavanului. De asemenea, culoarea podelei depinde de structura materialului din care este formată. Poate fi mai închisă sau mai deschisă în funcție de tipul de lemn sau parchet. Astfel că, înainte de a alege orice culoare, folosește un eșantion pe care să-l așezi lângă podea și compară nuanțele. 

 

  1. Stabilește tema și destinația camerei

 

Alegerea unui stil de design pentru camera pe care dorești să o amenajezi so mobilezi - contemporan, clasic, elegant sau rustic - cât și a scopului acesteia, te va ajuta să unești toate elementele, culoare pentru pereți, pentru pardoseală, pentru mobilier, pentru textile și decorațiuni, dar și să-ți găsești coordonatele alegerilor.

 

  1. Modifică aspectul unei camere jonglând cu luminozitatea pereților 

 

Culorile contrastante ale designului interior arată întotdeauna interesant și elegant. Folosirea combinațiilor de culori care includ tonuri deschise ajută la accentuarea tonurilor întunecate bogate, care conferă eleganță și creează efectul de spațiu și volum.

 

Pereții și pardoselile în culori deschise pot face camera să pară mai mare și mai luminoasă. În schimb, pardoselile în culori închise și pereții în culori deschise contribuie la crearea unei senzații de spațiu mai lat. O pardoseală în culori deschise și doar un perete lateral în culori deschise pot face camera să pară mai îngustă. Pardoselile închise la culoare în spații mici pot crea un aspect întunecat până la senzația vizuală de micșorare. 

 

Pentru camerele mici și interioarele cu tavane joase, culoarea tavanului ar trebui să fie deschisă, iar finisajul podelei poate fi mai închis. Contrastele soft în culori de design interior ajută la întinderea vizuală a spațiilor mici. Tonurile de gri de la mediu până la deschis și toate culorile maro sunt bune pentru finisarea podelei în camere mici, cu tavane albe și culori deschise de vopsea de perete.

O culoare contrastantă de vopsea de perete poate crea un design frumos pentru un perete accent și echilibrează proporțiile camerei. Orice culoare strălucitoare poate fi folosită prin finisarea tavanului și a podelei în tonuri de gri. Culorile neutre arată armonios cu culorile galben și portocaliu, verde și roz sau roșiatice pentru peretele accent.

 

Tavanul de culoare închisă este o alegere perfectă de design pentru camerele cu tavane înalte. În camerele mici poți folosi culori de vopsea închise pentru tavan, doar dacă îl încadrați cu chenare de design albe, adăugând adâncime designului tavanului.

 

  1. Alege o paleta de culori care se potrivesc între ele

 

Alege o paletă echilibrată și selectează culori care se potrivesc între ele, nu care sunt divergente. Pereții și pardoselile nu trebuie să aibă o nuanță similară, dar dacă optezi pentru o culoare strălucitoare și îndrăzneață pentru pereți, alege o pardoseală într-o culoare mai deschisă, o variantă mai stinsă din aceeași paletă de culori. 

 

Dacă alegi ca pereții să nu fie în prim plan, permite pardoselilor să devină vedetă. Alege o culoare subtilă pentru vopsea sau tapet și plăci cu un model vibrant sau o pardoseală vopsită îndrăzneț. Practic poți să alegi culori neutre și pale atât pentru pereți cât și pentru podea, în timp ce o piesă de mobila senzațională (canapeaua de exemplu) sau decorațiunile ferestrei vor deveni prin culoare centrul atenției.

 

  1. Evită contrastele puternice 

 

Culorile monocromatice în design interior dau decorului un aspect romantic și modern. Potrivirea acestor nuanțe în design interior este simplă. Selectează tonuri preferate și combină-le cu culori neutre sau cu nonculorile, alb - negru. Livingul, dormitoarele, baia și bucătăria decorate în diferite nuanțe sau tonuri din aceeași culoare arată armonios și elegant.

Decorarea podelei în tonuri de maro sau crem va oferi continuitate nuanțelor pastelate în care sunt zugrăviți pereții. Culorile de vopsea deschisă pentru pereți ajută asortarea firească a culorilor de design interior și aduc armonie, pace și luminozitate în interiorul casei. 

 

  1. Optează pentru culori neutre în acord cu nuanțe tari

 

În general, pentru un parchet simplu de adaptat la orice interior putem opta pentru nuanțe naturale, neutre, de maro, ocru, arămiu, până la gri sau chiar nuanțe de verde. Dacă, însa, culoarea pereților ni se pare ternă și ne dorim un efect viu, plin de culoare, putem alege culori mai puternice la pardoseală. O pardoseală de culoare închisă (wenge, nuc, stejar) definește foarte clar suprafața camerei și scoate în evidență celelalte elemente importante ale decorului: mobilier și accesoriile decorative. Pereții în nuanțe deschise se vor asorta de minune cu o pardoseală închisă, creând împreună un contrast armonios și confortabil. 

 

Nuanțe precum bejul sau un caramel deschis sunt și ele potrivite, îndulcind severitatea unui parchet castaniu. Dacă ești adeptul minimalismului, alege un decor compus dintr-o pardoseală neagră și pereți albi. Asortarea unor pereți portocalii cu o pardoseală maro închis va duce la crearea unui decor cald, iar aplicarea unui tapet cu imprimeu de culoarea bronzului într-o cameră cu parchet cafeniu te va ajuta să obții un decor clasic elegant.

 

Un alt mod de a asorta culorile de design interior este o pardoseală de culoare deschisă (stejar luminos, arțar, frasin), care se poate asorta cu pereți de orice culoare, alb, albastru, gri, crem, galben, lila, cel mai bine o culoare care se integrează cu restul decorului.

 

  1. Micile detalii pot contribui la unitatea camerei

 

Dacă montezi plăci pe pardoseală, poți să alegi o culoare a chitului similară cu a peretelui-vedetă, pentru a crea armonie și echilibru. Poți adăuga accente de textură sau suprafețe de reflexie prin intermediul pereților și al pardoselilor, iar accesoriile vor fi elementele de legătură între pereți și pardoseli.

Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.