În ultima vreme putem spune că lucru de acasă a devenit ceva foarte obișnuit și foarte mulți angajați din toată lumea rezolvă problemele și sarcinile de serviciu din confortul spațiului personal. Un birou acasă este soluția actualelor vremuri și este foarte important să-l amenajezi în funcție de stilul tău de lucru și bineînțeles de spațiul de care dispui în locuință.
Amenajarea unui birou acasă este importantă deoarece îți poate influența activitatea profesională și productivitatea. Este bine ca amenajarea biroului pentru lucru de acasă să fie gândită astfel încât să îți favorizeze stilul de lucru. Fie că te organizezi impecabil sau lucrezi cel mai bine sub presiunea deadline-ului, trebuie să ții cont de caracteristicile stilului tău de lucru pentru alegerea birou acasă potrivit.
Reguli de bază pentru amenajarea biroului de acasă
- Așază biroul într-un spațiu luminos - Este foarte important să așezi biroul cât mai aproape de o sursă de lumină naturală, soluția ideală este ca biroul să fie așezat în proximitatea unui ferestre. Totusi, lumina nu trebuie să bată direct în ecran, deoarece nu vei reuși să vezi nimic din ce lucrezi și vei solicita mult ochii. Ecranul laptopului sau calculatorului se va așeza cu spatele la sursa de lumină, astfel lumina va cădea perpendicular pe birou, fără a interfera cu vizibilitatea ecranului.
- Respectă principiile ergonomice - O poziție corectă este esențială pentru evita durerile de spate, migrenele și totodată pentru a nu solicita excesiv ochii. În primul rând, monitorul trebuie să se afle la nivelul privirii tale, trebuind să alegi un birou de înălțime potrivită, pentru statura ta, dar și înălțimea scaunului folosit. Scaunul trebuie să ofere un bun suport coloanei vertebrale, spatele să fie lipit de spatar, și brațele să formeze un unghi de 90⁰ când scrii la tastatură, tălpile fiind lipite pe podea.
- Alege cu grijă schema cromatică - Culorile corect alese pot reduce senzația de stres, pot stimula creativitatea și facilita fluxul de lucru. Așadar, vopsește pereții biroului într-o nuanță plăcută, care inspiră. Culorile neutre sunt ideale pentru birou, deoarece te vor ajuta să păstrezi concentrarea. Optează pentru nuanțe deschise, dacă dorești să ai un birou luminos și un decor aerisit.
Amenajarea biroului de acasă în funcție de stilul de lucru
- Dacă lucrezi organizat și meticulos. Pentru persoanele care nu obișnuiesc să amâne taskuri, foarte organizate și care se simt cel mai bine când lista de „to do” este bine pusă la punct, când toate documentele sunt bine sortate asta înseamnă că cel mai bine ar fi să amenajezi un birou clasic, cu o masă de lucru de dimensiuni generoase Biroul de acasă poate fi amenajat în living, de preferat lângă o fereastră și mai ales lângă o bibliotecă unde să ai acces la sertarele cu documente.
- Dacă ai un stil de lucru creativ. Creativitatea este o abilitate necesară în multe domenii de activitate, iar pentru a fi mereu creativ trebuie să te înconjori de lucruri care să te inspire. Trebuie să alegi un spațiu de lucru care să ofere cadrul perfect pentru a pune în practică ideile creative, care să inspire o stare de relaxare, dar în același timp să te ajute să rămâi productiv pe parcursul zilei. Trebuie să amenajezi un birou cochet, care beneficiază de spațiu de depozitare unde să așezi cărțile preferate sau alte surse de inspirație care te vor ajuta să vii cu cele mai creative idei pentru munca ta.
- Dacă lucrezi bine sub presiunea unui deadline. Există persoane care nu suportă presiunea unui deadline și termină treaba din timp, dar sunt și persoane care lucrează cel mai bine când se apropie termenul de finalizare pentru o sarcină sau un proiect. Dacă faci parte din această din urmă categorie de persoane, stilul tău de lucru poate părea puțin haotic, existând posibilitatea să te lași ușor distras și să jonglezi cu mai multe task-uri, prioritare fiind cele care au deadline-ul mai apropiat. Ai nevoie de un birou acasă suficient de spațios pentru a avea la îndemână toate lucrurile de care ai nevoie, poziționat cel mai bine cu fața spre perete. Cu siguranță mai ai nevoie de o tablă pe perete pentru a putea avea sub priviri toate termenele de predare. Documentele care nu reprezintă priorități pot fi puse pe rafturi sau într-o mică bibliotecă de deasupra biroului, trebuind să ții la distanță toate lucrurile care te pot distrage de la ceea ce lucrezi în momentul actual.
- Dacă sari de la un proiect la altul. Pentru acest stil de lucru probabil că trebuie eliminat din decor orice element care ar putea să distragă atenția, de exemplu televizorul. Trebuie instalat un birou pentru lucru acasă într-un colț mai retras în așa fel încât să se stea cu spatele la restul încăperii. Se păstrează peretele din față liber sau, în locul post-it-urilor care distrag atenția se poate așeza un tablou sau o fotografie înrămată. Se va apela la mici trucuri pentru a păstra puterea de concentrare, așa că rafturile cu dosare își vor găsi locul undeva în afara razei vizuale. Se pot ascunde în cutii cu capac, etichetate în așa fel încât să fie ușor de găsit. Secretul unei productivități mai mari poate sta, în acest caz, într-o amenajare simplă.
- Dacă lucrezi cu documente. În acest caz este preferabil să ai o suprafață de lucru cu multe rafturi sau sertare. Un birou acasă simplu, cu blatul glisant, îți poate fi util dacă așezi alături un corp de bibliotecă generos, suficiente cutii pentru depozitare, ca să arhivezi regulat documentele și să ajute la organizare, vor fi elementele de bază ale biroului.
- Dacă te pierzi în detalii. Diferența dintre o persoană perfecționistă și una organizată este că prima acordă chiar și celor mai nesemnificative detalii atâta timp, încât rareori reușește să respecte un termen limită. Poate că este nevoie de ceva care să ajute la căpătarea unei perspective mai ample asupra muncii, o tablă de scris va permite păstrarea priorităților în prim-plan, iar un fotoliu confortabil va îmbia la o pauză binevenită din când în când.
- Dacă amâni la nesfârșit. În acest caz trebuie să pui distanță față de orice poate oferi motive de renunțare la lucru. Trebuie să asiguri tot de ce ai avea nevoie pentru a nu se găsi motive de oprit. Trebuiesc montate suficiente rafturi deasupra acestui birou acasă pentru a se găsi ușor orice de care este nevoie.
Cele mai bune locuri din casă unde să amenajezi un birou de lucru
- Biroul din dormitor. Ideal este ca spațiul de lucru să fie într-o zonă separată oarecum de restul casei, dar dacă nu ai un asemenea spațiu încearcă să pui masa de lucru în dormitor pentru că toată ziua este o cameră liniștită, fără alte activități. Dacă ai un dormitor pentru oaspeți, într-o casă mai spațioasă acesta va fi ușor de transformat prin înlocuirea patului cu o canapea extensibilă, iar în locul unui dressing generos poți opta pentru un dulap mai mic și un birou.
- Biroul din mansardă. Într-un pod nelocuibil, neamenajat încă, va fi foarte ușor, cu o investiție minimă amenajarea unui birou pentru lucru acasă, poate chiar sub fereastră, pentru o iluminare corectă. După instalarea tuturor cablurilor și dulapurilor pentru depozitare, totul va fi rezolvat.
- Biroul din living. Dacă există un loc mai liber unde se poate poziționa o masă de lucru este perfect, documentele fiind cu ușurință ținute în dulapurile bibliotecii. În lipsa unui asemenea lucru se poate încerca transformarea unuia din aceste dulapuri și amenajarea unui birou acasă în bibliotecă. O altă variantă poate fi o masă extensibilă ce în mod uzual stă strânsă, sau dacă există o masuță de cafea care se extinde la masă de lucru de asemenea este perfect utilizabilă.
- Biroul din debara. Chiar dacă este o variantă care nu beneficiază decât de lumină artificială, este foarte comodă și mai ales liniștită, având posibilitatea de separare. Pentru a nu schimba definitiv scopul debaralei de spațiu de depozitare se poate renunța la raftul de la înălțimea unui birou care se poate transforma într-o masă de lucru rabatabilă, când nu se folosește totul fiind închis în „dulap”.
- Biroul din balcon. Varianta aceasta poate fi foarte convenabilă și confortabilă doar dacă balconul este închis și încălzit. Lumina naturală există, problema este de cum poziționam monitorul calculatorului. Orientarea balconului este foarte importantă în această situație și se apelează la construcții suplimentare de mobilier pentru a face ca soarele să nu bată pe ecran direct. Masa de lucru, în funcție de cum am amenajat balconul, poate fi de sine stătătoare într-un spațiu mai consistent sau integrat într-un dulap, asemănător cu cel din debara.